За мама вече няма скука - ДЕКЕМВРИйче в ръцете й сладко гука ! {тема 2/2020}

• 33 710
  • 775
  •   1
Отговори
# 165
За разликата какво да кажа...Всеки ще е на различно мнение..Разликата между Дуйгу и Алпай е 7г и 2м..За мен е добре,защото ми помага,разбира,че е кака вече..За тях добре ли е ще видим след време,дано да се разбират както аз с моите сестри..Иначе Пайчето много се радва на кака си.Малката ми седтра има две момченца едното на 3г и 3м,другото на 1г..Виждам колко и е трудно,но пък се справя много добре.Даже и казвам,че аз с голямо и малко дете ми е трудно и някой път не се справям,а тя с две малки как се оправя не знам..Баткото много обича братчето си,постоянно го целува и прегръща и чат пат се опитва да седне върху главата на малкия 😆 ама и то дете 😆..А голямата сестра има момиченце на 5г и 6м и не мисли да има второ..Май и тя ще ги направи с голяма разлика 😆 ние се плашим,малката ни сестра излезна..жУлязна..Ето ги и тях..тук Алпай още ми е в корема.Мисля,че бях в 4ти-5ти месец..

# 166
  • София
Малечка, не е ли рано още за тия пъзели...
Аз си мислех, че към лятото ще ги слагаме чак. Flushed
Иначе в някоя отчетна ги бяха сравнявали и помня, че този от Джъмбо беше най-хвален.
Също така една мама съветваше да не се  взима пъзел с части вътре... Ставало весело, когато бебето се научи да
ги вади. GrinGrinning

# 167
Ами то ми е да изолирам пода, да мога да го обръщам да седи по корем на твърдо. Аз също мислех по натам да взимам. Честно казано се изненадах, че от толкова рано съветват да се оставя бебето на пода. Също така и че трябва сумарно поне 1ч на ден да е по корем, което също не знаех.

# 168
  • Sofia
Значи като чуя "дете" и "трябва" в едно изречение и полудявам. Какво ще стане ако не стои по един час на корем ? И петте деца са ми толкова различни..нищо не се случва с едното както е било при другото. Напълни се света с всякакви киндиру, монтесори и каквии не методологии, които дават план, по който детето да се развива и майката се втурва да го следва, пропускайки много по-важни неща. То няма лошо, но няма нужда човек да се притеснява, че детето е трябвало да прави нещо, а ти не си го изпълнявал.
Първото ми дете проговори на година и половина с ясни изречения. Второто до три години беше на мама и бау бау. Нищо му няма, разбира се, просто аз съм имала едни очаквания заради брат му, а той си проговори рязко и изведнъж на три години 🙂 Същото е с махане на памперс, пиене на вода, ходене на градина. "Не му ли е рано", "защо още не прави това" . Влудяват ме такива "разбирачи".

# 169
Подкрепям с две ръце мнението на Жанинчето най-вече за това,че си гледат децата по книги 🤷 буквално..Четат книги как се гледат деца,защото един кой си я написал..Как пък няма да си гледам децата по вижданията и начините на друг..!!

# 170
Е вие с по 2+ Деца имате наблюдения и знаете какво да очаквате. На мен ми е първо и гледам да съм информирана, но си подбирам общо взето какво да правя, понеже мнения бол. От една страна едно време се е правело така и така, от друга сегашните практики и после и препоръки на СЗО и лекари. И всичко това понякога се разминава безумно. Като цяло гладам по усет да го гледам най-вече, но пък и не искам да го "спъвам" в неща, които в момента зависят от мен. 😊

# 171
Малечка аз и с първото го карах на усет,а и нямам наблюдения 😆 сега пак наново се уча,че и двамата са мнооооого различни..Това пък за СЗО вече на няколко пъти го гледам в групата ама нещо..тц ъъ..Препоръката е да не се слагат децата на възглавница..Някои майки не няма да ползваме,че не било препоръчително от СЗО,че можело да се задуши,ми ако пък повръща и му е ниско нямали да се задави..?? А сега гледам тези които са казали няма даа ползвам вече са с възглавници..Ей такива противоречиви неща..Нямало да дават вода ....пак това СЗО.После питат каква вода да дават на бебетата..То още повече да те объркат..Всяко дете е различно май по това трябва да се водим..Ми за мен е объркващо това..

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 08:57 от Хюлия

# 172
  • Sofia
Всичко в медицината е предпоследно, затова усета на майката ( в повечето случаи) е най-важен.
Доктор Спок е препоръчвал хранене на три часа, което е отречено. Сокчета на втория месец, което е отречено. Увиване на краката, за да станат прави, което е даже противопоказано в днешно време. Затова всяка книга твърди, че нещо е добро, но докога и дали за всяко дете? Най-важно е да има обич и детето да я усеща 💗

# 173
И аз като мама за първи път бях луднала от: трябва да е будно само х време, после да спи х време, да яде на точен час, масажи, гимнастка, по корем ... и вдигнах ръце, ще яде колкото й се яде, толкова ще спи и ще будува.. по корем повече от 2-3 минуто не ще и да чуе - рев голям пада и нямам намерение да я тормозя защото “трябва”. И вода трябвало да пие - да, ама не иска и да чуе, плаче и плюе. Вече се отказах и не правя нищо, което за детето е изнервящо. Отделно са и непрестанните съвети на близки и познати как да не я нося, щото ще свикне, слинга ще я разглезел, как така я приспивам понякога-защо не заспива сама, защо понякога вечер или рано сутин заспива в нашето легло и я оставяме до нас - като свикне ще е много страшно. Ама защо давам боберона - леле, ужас е това. Иде ми понякога да ги поставя тези съветници на място, но просто се научих да казвам добре и да си правя каквото преценя с моето си дете.
Иначе в хубавото време, ако нямам възможност да я изведа, слагам люлката на терасата на слънце( не и пече лицето), обличам я и така си седи и спи по няколко часа на въздух. Ако някоя мама не се е сетила, това също е идея. За да не решите, че я зарязвам сама, вратата е отворена и непрестанно я наблюдавам.
Днес баща ми има рожден ден и се опитах да снимам Далия, за да му направя картичка.. е одра се да мрънка и да мърда - 90 % от снимките бяха като долната 😂😂 все пак една ставаше де. Вашите мъничета съдействат ли когато го снимате, при нас всеки път е мъка, снимам по 100 пъти докато нацеля някоя ставаща снимка... 😂

# 174
Моето момиче днес става на три месеца. И аз правих снимки, ама честно казано почти няма снимка, на която да ми харесва как е застанала или пък е размахала ръце и е размазана.
Още от времето, когато започнах да гледам първото дете, осъзнах, че за едно и също нещо винаги има две мнения. Един ще каже много е облечено, друг по същото време - не е достатъчно облечено, защо пие вода, защо не пие вода, защо това и онова.
За нищо две мнения няма. Освен това, ако говоря с друга майка не съм съвсем убедена, че е искрена с мен.
Хората имат навика да не казват винаги истината понякога, за да се почувстват самите те по-добре и по-важни, отколкото са и понякога за да накарат другия да се почувства по-добре. 😉

# 175
Здравейте, тези от вас, които са подали вече документи за еднократната помощ може ли да споделят какво точно е необходимо? ThinkingGrinning

# 176
Здравейте, тези от вас, които са подали вече документи за еднократната помощ може ли да споделят какво точно е необходимо? ThinkingGrinning
лична карта, акт за раждане на детето(аз направих копие, но не ми го взеха), банкова сметка(също носех документ и не ми го взеха). Документите само за сверка на данните ги погледнаха, но знам че на места искат и копия, за това по-добре си снимай и носи и тях и оригиналите.

# 177
Днеска се чух с една приятелка!Тя е изпорастила едно дете, което в момента е на 10г пък на мен ми е първо! Съвети всякъкви, което е дразнещо и ме набеждава,  че много пауза правя между храненията и говорим предимно за нощния сън! Нали моя син имаше малко стомашни неразположения и вика, че е било затова,че е гладно и му стърже стомахчето един вид ! Вие каква пауза правите през нощта?

# 178
Деян сам си прави различни паузи. Веднъж на 2ч, на 3ч, на 4ч, стигал е и до 5.5ч. да си спи. Вече е голям, а и няма проблеми с наддаване, така че си спим спокойно. За проблем с големите паузи според мен може да се говори, ако има жълтеница в началото или ако не наддава добре. Хубаво е да има нощно хранене, но пък ако дечко си е добре и няма проблеми, нека си спи.

# 179
Invisible, звучи ми като дрън-дрън и на мен...

Общи условия

Активация на акаунт