Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 77

• 40 189
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
ДНК фрагментация правили ли сте? Все повече мисля, че преди ИКСИ ще ни накарат да пуснем, а и четох, че е желателно да се направи... На мен абсолютно всичко ми е ново и непрекъснато научавам нови и нови неща.
Първия път ми върнаха ембриона на 3 ден и се захвана ,до 8 седмица и после мисед,втория и третия път  докторката държеше да изчакаме до 5 ден и нищо не оцеля и нямахме трансфер.Немога да разбера кое е по-правилно!И ние сме с мъжки фактор с морфология 7% и имси +макс

Нирвана, на нас ни пустаха ДНК фрагментация, заедно със спермограмата в Геника. Там са в пакет и е по-изгодно двете като се пуснат, а не поотделно. Тя е много важна, така се оказа. При нас имаше отклонение, което при ИМСИ и Макс, го взеха под внимание.
От дадения на място мъжки материал го правят изследването. Така или иначе ще дава за спермограма.

# 466
Vi_to, и аз предполагам, че ще се наложи да прави днк фрагментация и се чудя дали да не пуснем на своя глава. Ти някъде другаде тук по темата беше писала, че сте ги правили в пакет, ако не се бъркам. 🙂
Все си мисля, че при лоша морфология трябва да се задължават да се прави.

Zlatushi, http://shterevhospital.com/invitro/specializirani-izsledvaniya/d … -na-spermatozoidi
ето тук можеш да намериш информация за днк фрагментация.

Последна редакция: ср, 24 мар 2021, 08:58 от Nirvana08

# 467
Vi_to, и аз предполагам, че ще се наложи да прави днк фрагментация и се чудя дали да не пуснем на своя глава. Ти някъде другаде тук по темата беше писала, че сте ги правили в пакет, ако не се бъркам. 🙂

Zlatushi, http://shterevhospital.com/invitro/specializirani-izsledvaniya/d … -na-spermatozoidi
ето тук можеш да намериш информация за днк фрагментация.

Да точно така Нирвана.
Нас ни бяха насочили в Геника само за спермограма. Там обаче не обясниха, че гениколозите не обръщат внимание и не насочват за ДНК фрагментация, а тя е много важна е съществена. Обясниха ни, че има пакет за двете и е по-евтин отколкото да ги пуснем поотделно, а и два пъти материал ще се дава така. И ние се съгласихме. Пуснахме ги по въпросния пакет и с едно даване на материал там на място. Станаха до час. Взехме ги и ни дадоха разяснение по тях. За съжаление се оказа, че моя мъж има проблем и в двете. Дадоха ни насоки за много добър уролог-андролог и така стартирахме. Безкрайно съм им благодарна, че толкова настоятелно искаха да пуснат и ДНК фрагментация и че ни дадоха координати на уролога. Иначе можеше и още да се лутаме.

# 468
Vi_to, на мм му назначиха генетични изследвания, които пуснахме на 1-ви Март, казаха ни, че те се бавят около месец и все още ги чакаме. Правихме спермограма по Крюгер и като видях резултатите направо се изплаших. Тя ни беше нужна, за да кандидатстваме по фонда. А в клиниката, в която сме в момента ни насочи пак андролог. Но честно казано ми е чудно защо след като видя морфологията не ни каза за днк фрагментация или пък чака генетичните да излезнат.. нямам представа... Притеснявам се лекаря да не се засегне ако ги пуснем на своя глава,но пък от друга страна си мисля, че не е зле да ги направим. Според мен щом се стига до икси с мъжки фактор трябва да има изследвания, които да са задължителни, а не сами да четем и гадаем по форумите. Аз например доста неща научих сама от тук и от момичета, с които си пиша от форума. Не казвам, че знам повече от лекарите и съм по-компетентна от тях, но според мен за някои неща трябва да си ги питаш сама, защото забравят понякога. 🙂

# 469
Нирвана, аз вече съм писала по въпрос, ама пак да кажа. В първата клиника, в която бяхме , предвид че сме с много тежък мъжки фактор и след неуспех , ако не бях искала аз, нямаше да пуснем днк фрагментации. Изненада беше за мен , че на ММ са му съвсем прилични, не иделни , но сравнително добре. Така  че не винаги лоша морфология(при ММ е 1%) върви с днк фрагментации. В новата клиника по принцип се правят много повече изследвания преди старт изобщо на процедура, като някои доктори държат да се направят всички, а други дават свобода да избереш, защото все пак са си сериозна сума.

# 470
Irenn11, благодаря ти много. Ще го обсъдим с лекаря и ако не ни назначи ще пусна на своя глава. За пореден път много ми помагаш. Благодаря ти много! 🙂
Нирвана, аз вече съм писала по въпрос, ама пак да кажа. В първата клиника, в която бяхме , предвид че сме с много тежък мъжки фактор и след неуспех , ако не бях искала аз, нямаше да пуснем днк фрагментации. Изненада беше за мен , че на ММ са му съвсем прилични, не иделни , но сравнително добре. Така  че не винаги лоша морфология(при ММ е 1%) върви с днк фрагментации. В новата клиника по принцип се правят много повече изследвания преди старт изобщо на процедура, като някои доктори държат да се направят всички, а други дават свобода да избереш, защото все пак са си сериозна сума.

# 471
Сладуркии утре е моя трансфер на 3 ден на 2 ембриончета надявам се и да станат мойте най-съкровенни мечти! Стискайте ми палци Heart

# 472

Здравей, Ирен.
Извинявай за въпроса, но какво имаш предвид под "тежък" мъжки фактор, само морфологията ли или и нещо друго? Питам, защото ММ е със същия проблем /1% по Крюгер/, освен това е опериран от варикоцеле, неуспешно. Предстои ни първи опит ин витро и не са ни казали за изследване на ДНК фрагментация.

# 473
Камелия, пожелавам ти успех и още от първия трансфер да ви се сбъдне мечтата, а какво стана нали беше трансфер за събота на 5-ти ден?

# 474
Vi_to, на мм му назначиха генетични изследвания, които пуснахме на 1-ви Март, казаха ни, че те се бавят около месец и все още ги чакаме. Правихме спермограма по Крюгер и като видях резултатите направо се изплаших. Тя ни беше нужна, за да кандидатстваме по фонда. А в клиниката, в която сме в момента ни насочи пак андролог. Но честно казано ми е чудно защо след като видя морфологията не ни каза за днк фрагментация или пък чака генетичните да излезнат.. нямам представа... Притеснявам се лекаря да не се засегне ако ги пуснем на своя глава,но пък от друга страна си мисля, че не е зле да ги направим. Според мен щом се стига до икси с мъжки фактор трябва да има изследвания, които да са задължителни, а не сами да четем и гадаем по форумите. Аз например доста неща научих сама от тук и от момичета, с които си пиша от форума. Не казвам, че знам повече от лекарите и съм по-компетентна от тях, но според мен за някои неща трябва да си ги питаш сама, защото забравят понякога. 🙂

Да, те генетичните се бавят доста. На нас от клиниката, където правихме опита ни ги поискаха и на двамата.
Права си, че може да се засегне лекаря, но най-важен е крайният резултат. Изчакай да видиш дали ще предложи и после го попитай дори с риск да се засегне.

# 475
Камелия, пожелавам ти успех и още от първия трансфер да ви се сбъдне мечтата, а какво стана нали беше трансфер за събота на 5-ти ден?

Благодаря ти! Решихме с доктора да е на 3 ден защото искам той да ми прави трансфера, а в събота няма да е той.. и когато говорих с ембриолозите и ги питах кога е по добре 3 или 5 ми казаха че ако ембрионите са качествени и на 1 ден да ми ги върнат няма значение. Водя се по 6тото ми чувство за сега не ме е подвеждало,  надявам се и сега да е така Heart

# 476
Здравейте. В събота ми предстои пункция и ми е страшно притеснено. Не за самата процедура, а за крайния резултат. Вчера на прегледа докторът каза,че 2 от фоликулите са избързали - 20 и 21 мм. Дали няма да се спукат до събота? Днес имам странно усещане, дали не си въобразявам, не знам. Притеснявам се, че като отида, ще са се спукали някои фоликули. А само единият ми яйчник работи, така че разчитам само на 6 фоликула. Някоя от вас била ли е в същото положение?

# 477
Здравей Орхидея, има шанс и да не се спукат до събота, гледай да не правиш много резки движения със корема си и да се щадиш.
Не знам по какъв протокол си, но могат да ти изпишат допълнителна инжекция Оргалутран например, за подтисане на овулацията.
Аз също имах един избързващ, 25мм беше станал вече, но успяха да извадят и от него яйцеклетка.
При мен също вадят 6 или 7 Я, въпреки многото атриални фоликули и високия АМХ. Обясниха ме, че се случвало  при жени със ендометриоза да реагира организма слабо на стимулацията. Въпреки това и двата пъти видях двете черти.

# 478
Здравей Орхидея, има шанс и да не се спукат до събота, гледай да не правиш много резки движения със корема си и да се щадиш.
Не знам по какъв протокол си, но могат да ти изпишат допълнителна инжекция Оргалутран например, за подтисане на овулацията.
Аз също имах един избързващ, 25мм беше станал вече, но успяха да извадят и от него яйцеклетка.
При мен също вадят 6 или 7 Я, въпреки многото атриални фоликули и високия АМХ. Обясниха ме, че се случвало  при жени със ендометриоза да реагира организма слабо на стимулацията. Въпреки това и двата пъти видях двете черти.
Ами аз съм на Цетротид още от ден 5 от стимулацията. За днес имам последно и късно довечера Хориомон и събота сутрин е пункцията. Мога ли да правя кратки разходки или да лежа? Дано си въобразявам,но мисля,че усещам пукане ниско в корема. Или се получават газове

# 479
Спокойно, по скоро са газове, а и е нормално да усещаш неразположение ниско долу. Представи си макар и със малко фоликули по близо 20мм. колко са увеличени яйчниците ти сега.
На твое място бих си правила разходки, но съсвем спокойни и без да бързам, на въздух просто.
Аз така правих по време на двете ми стимулации и нямам спукан преждевременно фоликул.

Общи условия

Активация на акаунт