Майка след 33г и някои притеснения

• 10 089
  • 165
  •   1
Отговори
# 15
Наистина е време да се работи за бебе, но в никакъв случай няма място за паника и опасения, че ще я сметнат за баба.

# 16
Ако иска въобще да работи по въпроса, да, колкото повече ги отлага, толкова повече страхове ще има, особено свързаните с възрастта ще нарастват. Но не е и задължително да има деца, ако чувства, че не иска, или поне не с този човек.

# 17
"Какво ще кажат хората" - най-голямата тревога. Бременна съм с първо на 40 и никой нищо не казва. И така ме интересува само какво казват лекарите. Дори бебеманска екзалтация нямам. Притесненията ти ми се виждат много странни. Мен ме е страх основно дали детето ще е здраво, стринките и дружките са ми последен кахър в живота, но така беше и преди да забременея. Честно казано на никой не му пука чак толкова, само на най-близките, останалото "внимание" е чиста куртоазия.

# 18
Че какво му е на човека, съвсем правилно си го е казал. Като изключим щуротията с бабата, което едва ли го мисли, а е по-скоро сплашване, мъжете точно така леко гледат на нещата. И по-добре, че има един трезвен, че ако и те тръгнаха да разсъждават на дълга и широка едва ли деца щеше да има на тоя свят.
Съгласна съм с Орион, на никой не му пука особено, това са си твои интерпретации.

# 19
Моментмомент, кой казва, че ще изглеждаш като баба на детето? "Хората" ли, или приятелят?
А по същество, ти не живееш за хората, за близките и за роднините. Ти си  живееш своя живот. Както си решиш, така ще направиш.

Нетактичните прекъсвай, искрено загрижените отпращай. Проблемът е твой и само твой. Обсъждането с приятеля не е натиск, защото той единствен  е част от  темата и  трябва да знае какво става. Дай боже да сте се опознали  вече за 4 години.

А за осиновяване - не че имам нещо против да се отглежда готово родено дете, но защо трябва ти да опираш пешкира за чужди генетични грешки?

Иначе, примери много. Последният пример след моите познати - наскоро роди моя много близка на 35. Повечето, които познавам от това поколение, сякаш се наканват след 30, само една от  тях се сещам, която роди на 26.

Имам чувството, че сякаш си на сцена преди представление и имаш сценична треска: ами какво ще кажат  критиците? Ще ме номинират ли  за Оскар?
Та, абстрахирай се от глупостите, които ти говорят. Нещата с бременност, раждане и кърмене нито са ужасни, нито прекрасни, а само природни - неща, за които ние жените сме напълно годни и в миналото са се правили без замисляне. Част от естествения ход на живота.

# 20
Останала съм с впечатлението, че в София (и не само) отдавна възрастта за раждане на първо дете е 30+ . Все повече жени раждат след 30г.
А това "какво ще кажат хората", мислех, ще го има повече в малките населени места. В големия град си толкова анонимен, че на никой не му пука кога раждаш, дали раждаш и т.н...

# 21
  • София
Ох, от кога да имаш дете на 33-34-35-36 се смята за стара/късно??
Виждам, че си писала, че живееш в София, ама тоя манталитет е като от малките градове - какво ще кажат хората. Какво ти пука? Ти за тях ли ще го раждаш това дете? Пък да не говорим, че масово се ражда вече около тази възраст. Тенденцията си е за след 30г.
И не, няма как да имаш ни най-малка представа какво те чака и как ще се чувстваш докато си бременна и след като родиш, повярвай ми - всички си мислим едно, а после е съвсем друго. Както са написали по-горе цялата ти психика се променя. За това е абсолютно излишно да си правиш каквито и да било сметки, може само да предполагаш и да си разсъждаваш, а какво ще стане е съвсем друг въпрос. Но да изхождаш като главна насока и идея от възрастта, е абсолютно излишно (за такава възраст).

# 22
Стана ми интересно, че повечето давате примери как сте заобиколени с жени раждащи след 30, представете си че повечето приятелки и познати на авторката са родили след 20 и най-късно на 30, тогава ситуацията е малко по-различна и наистина на 33 ще изглежда като стара майка. Аз също съм в София и не съм забелязала повечето да раждат след 30 или към 40, повечето ми познати имат деца и са под 33. Според мен обкръжението до голяма степен изгражда представите за "млад" , "стар", "правилно", "грешно". Замислете се знаете че има много хора с репродуктивни проблеми но никога не сте ги виждали, нямате нито един познат с такъв проблем и оставате с впечатление че сте само вие. Така и авторката, разбирам я, вие може да познавате много хора родили на 40 първото си дете, но ако тя не ги е виждала си мисли че няма такива хора и че на 40 повечето са с големи деца, около мен също е така, София е голяма както някой беше написал и всякакви случай....

# 23
Така и авторката, разбирам я, вие може да познавате много хора родили на 40 първото си дете, но ако тя не ги е виждала си мисли че няма такива хора и че на 40 повечето са с големи деца, около мен също е така, София е голяма както някой беше написал и всякакви случай....

Аз не познавам лично родили по-късно, но какво значение има, така ли ще се живее - според другите и техните решения? Или иска дете от този мъж, или не. Не е Бенджамин Бътън, всички остаряваме с всеки ден. Разбира се, не е задължително да има дете въобще, ако не иска. Мъжът пък е в правото си да иска. Заради конформизъм да остане без дете е доста неразумно.

Баба на 33 не е, но е истина, че всички рискове се увеличават с възрастта, така че да си решават двамата по възможност по-рано, може да ѝ спести някои тревоги, различни от вниманието на околните и коментара им. Хората си плямпат - защо рано, защо късно, кога второ, кога трето, кога момченце/момиченце, защо си с шапка, защо си без шапка. Принципно, де, около мен и на мен лично никой нищо не смее да ми каже май.

# 24
Няма значение хората около нея на колко години са родили. Човек не живее за хората. Ражда, когато иска и ако иска. Важно е мнението само на партньора, на никой друг.

# 25
Не можеш да угодиш на всички.

# 26
Благодаря ви, наистина ценни неща прочетох. Около мен е пълно с жени, родили на 18-25, тези които родиха на 29-30 положиха наземни усилия и се държаха сякаш ОЛЕЛЕКРАЙ последния влак... та може би затова съм се сдухала. Факт е че трябва да обръщам по-малко внимание на мнението на другите ✌

# 27
Аз така и не разбрах в крайна сметка, ти лично искаш ли дете или не?

# 28
Нещо пързаляш май. Чак толкова да ти е пълна социалната среда с жени с по 10-15 години по-млади от теб, че и родили още ученички или студентки? Къде точно ги срещаш тези жени? Какви допирни точки имаш с толкова по-млади жени от теб, отдали се на майчинството, че чак и да е пълно с такива?

# 29
Такива, родили на 18-23 и аз познавам.
Това е категорията "white trash".
Ако си от тях, много си закъсняла, наистина.

Общи условия

Активация на акаунт