Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 727
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Рапарига, ето такава например: "Камен прочел 2/3 от една книга и пресметнал, че прочетената част е с 90 страници по-голяма от непрочетената. Колко страници е цялата книга?"
Тук е удобно да означим с Х това, което се търси (затова задачата е лесна за "превод"). Тогава се водим по условието дума по дума:
Камен прочел 2/3 от една книга -> 2/3 от книгата (Х страници има тя, както се разбрахме). Там където се казва "от" знаем, че на математически е "по" -> 2/3 . Х (е прочетено)
прочетената част е с 90 страници по-голяма от непрочетената -> 2/3 . Х (прочетената част) е с 90 по-голяма (значи, ако на тази прочетена част й махнем 90те страници, то ще получим непрочетените. Те от своя страна са останалата 1/3 от книгата -> 1/3 . Х) -> 2/3 . Х - 90 = 1/3 . Х
Така уравнението е готово и иска само проста сметка, от която излиза отговора на задачата.
Струва ми се, че такъв тип задачи не е изключено да има на първи модул.

# 136
  • На морето!
Златна си, Dive! Много, много благодаря! Gift Heart

Когато имам време ще разцъкам линковете от анима, за да си припомня и аз някои забравени неща, ще си реша няколко по показаната схема и ще започна да му давам по 1-2 задачи на ден, както беше споделил някой преди това.
След няколко години отново ще имам седмокласник, този път ще е момиче и, когато тя е 7ми клас брат ѝ ще е 12ти. Ако тази година успеем да постигнем високите му цели, то след 5 ще имам по-големи шансове да оцелея.

# 137
  • София
ЗаСлон, почва се от най-лесните задачи и постепенно се минава към по-трудните.
Задължително съкратено условие, чертеж/таблица, квото там трябва.
Давам пример с елементарна задача, на която децата се затрудняват, поне в нашия клас:
Скрит текст:
Страната на квадрат е увеличена със 2 и лицето на на новия квадрат се е увеличило със 24.
Намерете страната на квадрата.

Дадено: кв1 х, кв2 х+2, S кв2=кв1+24
Решение:
първо записваме каквото можем от условието: щом имаме квадрати, може да им намерим лицата:
             S1=х по х
             S2=(х+2) по (х+2)
обаче  S2=S1+24
после съставяме уравнение: имаме S2 изразено по два начина, значи им слагаме =
(х+2) по (х+2)=S2=S1+24 после S1 заменяме с х по х
(х+2) по (х+2)=х по х+24
и след това решаваме уравнението

Целта на една текстова задача е да стигнем до уравнение. Обикновено това, каквото търсим означаваме с х.

Задачите за движение и работа също следват определена схема. там след попълването на таблица, се съставя уравнението.
Ако имаш нужда от помощ, пиши, ще дам насоки.

# 138
  • Varna
Рапарига, ето такава например: "Камен прочел 2/3 от една книга и пресметнал, че прочетената част е с 90 страници по-голяма от непрочетената. Колко страници е цялата книга?"
Тук е удобно да означим с Х това, което се търси (затова задачата е лесна за "превод").

Често това което се търси, ако се означи не с Х, а с броя части по х решението е много по-лесно.
В случая ако страниците на книгата са 3х, имаме уравнение без дроби и решаваме веднага. Това е една тактика особено при по-сложните задачи.
Ако примерно една страна на триъгълник, което търсим е разделена на 3 равни части е удачно да означим страната не с Х, а с 3Х. Има доста такива улесняващи тактики и стратегии...

# 139
Здравейте и от мен! Dive, Иланг-иланг  Hug Всичко ще бъде наред! Heart

Видях инфото за пробни изпити към СМБ и не знам защо реших, че става дума за МГ Варна.
Знаете ли, дали ще има към МГ пробни изпити или да записваме направо към СМБ? Като трудност как са сравнени с Регалия, Междучасие, НВО - някой знае ли?

# 140
  • Varna
Здравейте и от мен! Dive, Иланг-иланг  Hug Всичко ще бъде наред! Heart

Видях инфото за пробни изпити към СМБ и не знам защо реших, че става дума за МГ Варна.
Знаете ли, дали ще има към МГ пробни изпити или да записваме направо към СМБ? Като трудност как са сравнени с Регалия, Междучасие, НВО - някой знае ли?
Пробните на МГ Варна са тези на СМБ. От две години всички школи и пробни  на МГ са към СМБ.

# 141
А добра ли е организацията към МГ Варна както в Регалия?
На СМГ е под всякаква критика. На пробния по БЕЛ така и не разбрахме какво е сбъркала, тъй като изпуснахме деня, в който беше отворен. За резултати/отговори също се чака много и детето вече е забравило какво е писало.

И да питам, ако четат осмокласни родители, на колко пробни има смисъл да се ходи? По-често или по-рядко?
Виждам, че излизат някакви проблеми, които само с решаване на задачи (и за БЕЛ, и за мат.) сякаш не бихме разбрали.

И да си повторя и предния въпрос- на НВО математика бланката на задачите със свободен отговор само с цифрите ли се попълва или и с мерните единици? Има ли някъде разписани изискванията?

# 142
Mен ме притеснява, че втория срок се учи само геометрия. Дано не забравят алгебрата през това това време, защото не остава много време да се връщаме. Имат толкова много домашни - училище, школи, моята дъщеря едва насмогва. C частната учителка (групичка от 4 деца са) в момента също се движат по училищната програма, решават само геометрични задачи. Интересно ми е как върви подготовката за HВО по други школи? Aз намирам за по-удачно, ако  математиката беше като часовете по български език и литература - алгебрата и геометрията да вървят паралелно в отделни часове през седмицата.

# 143
  • София
Четох, четох... Но да взема и да се представя.
Мама на трима, каката е в 11 клас, младежът в 7, малката на почти шест години...
След една много упорита кака имам един схватлив, но много мързелив младеж без идеи..
Прави присъствен ПИ в Софроний - МАТ 73, БЕЛ 80. По математика върви по шаблон, ако има такъв шаблон в главата - ок, ако няма... Ми "кот такоа".
Няма интерес към кафето, но бирата ми я опитва.
И аз позволявам всичко - сладоледи, джънк, газирано (той може само на кола да живее), но с мярка.
Много ми е тъпо, че няма ориентация... С каката се наложихме в голяма степен на избора и и сега си берем плодовете, та хем не искам повече да се налагам, а идея нямам той какво иска, а и той няма...
Идеите са от морето до луната разтегнати - от НПМГ с Б и Х, до НГДЕК, през ТУЕС и в краен случай езикова, но не с немски...
Като сложа и ДОто в картинката и от сутринта имам нужда от един бейлис.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 11:32 от magi_sveta

# 144
Цитат на: Dive link=topic=1305875.msg42367701#5.msg42380981#msg42380981 date=1614066766
Тук е удобно да означим с Х това, което се търси (затова задачата е лесна за "превод"). Тогава се водим по условието дума по дума:
Камен прочел 2/3 от една книга -> 2/3 от книгата (Х страници има тя, както се разбрахме). Там където се казва "от" знаем, че на математически е "по" -> 2/3 . Х (е прочетено)
прочетената част е с 90 страници по-голяма от непрочетената -> 2/3 . Х (прочетената част) е с 90 по-голяма (значи, ако на тази прочетена част й махнем 90те страници, то ще получим непрочетените. Те от своя страна са останалата 1/3 от книгата -> 1/3 . Х) -> 2/3 . Х - 90 = 1/3 . Х
Така уравнението е готово и иска само проста сметка, от която излиза отговора на задачата.
Струва ми се, че такъв тип задачи не е изключено да има на първи модул.

Да допълня че разписвамето става в нещо като таблица където в редове и колони се попълва всичко зададено и търсещо се по задачата. Направи ли си таблицата детето половината задача е решена.
Примерно  в повечето  задачи за движение колоните са време/ скорост/ път а редовете участниците в движението.
За работа са обикновено:време, норма, производителност.
Примерът ми е общ не обхваща всички възможности на задачите но таблицата винаги е половин свършена работа. При нас в училище този способ на запис не беше преподаден. И от там имаше голямо буксуване. Обясних е си го у дома и нещата много се подобриха.

И да си повторя и предния въпрос- на НВО математика бланката на задачите със свободен отговор само с цифрите ли се попълва или и с мерните единици? Има ли някъде разписани изискванията?
Нямам точна информация но по принцип мерната единица е част от решението. Тъй като е част от зад с решение /отворен отговор, ако не е упоменат би трябвало да се отнемат точки. Но ще ми е добре да чуя отговора на някой наистина знаещ.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 11:34 от _re_ge

# 145
  • София
При нас с каката беше лесно - нямаше никакво колебание, че иска училище по изкуствата и влезе от раз там.
Но, седмокласника...само и единствено баскетбол му е в главата, тренира интензивно и сериозно. Но сякаш не му се ще спортно училище(звучало му несериозно професия помощник-треньор), всъщност и той не знае какво му се ще. Май иска да се озове някъде, където ще се учи малко и ще се отдаде на спорта.

# 146
  • София
Много благодаря на всички за сърдечното отношение към нашия проблем! За обяснените задачи,  за всяка подкрепа!
И на мен ми в нужен стимул Simple Smile

Честит рожден ден със закъснение на всички бодри седмокласници! Пожелавам им игри навън, спорт,  велосипеди, планини и най-вече приятелства! А на родителите спокойствие!
И може би точно днес е празника на Дъждец Simple Smile

Моето дете е крайно изостанало с мода и подобни, а аз още повече - не знам значението на половината от думичките, които Дъждец е написала като желания за подарък Simple Smile

Бях писала за наркотиците без да чета, бях загубила и темата.
И наивно си мислех: какво спокойствие ги в налегнало тия майки, сигурно чакат резултатите от пробните на Междучасие и Регалия и си почиват междувременно Simple Smile

# 147
Зависи от ключа. Пример от миналата година : " 8 (или 8 пъти)", " 30% или 30".
В тази връзка се сещам, че условието трябва да се чете много внимателно. Понякога има изисквания от рода на - запишете с несъкратима дроб или закръглете отговора до цяло число...

# 148
Здравейте, момичета! Не съм влизала във форума от дооста години. Сега имам седмокласничка и се усетих, че отново тук ще получа адекватна и навременна информация за кандидатстването, че изобщо не съм в час за подробностите. Та, ей ме - записвам се. Simple Smile
Щерка ми ходи на частни уроци.  Досега се е справяла с абсолютна лекота, до преди година ходеше успешно на състезания по математика. И после ни нападна класическия пубертет - отрицание до откат, заключване в стаята, пълна незаинтересованост към всичко.  Иронията и сарказмът са любими изразни средства. Simple Smile
В училище всичко е наред, но вчера се чух с частните учителки, и двете : "Много е умна, но много несериозна." Иначе има самочувствие, желанията й са  двете училища с най-висок рейтинг в града. Аз съм изключителна скептична, но й го спестявам.
За кифлеенето - кифлее се, но само относно външния вид и стайлинга. Много е обрана откъм поведение. Разреших кичури /и аз подбирам битките, както по-горе някой уместно отбеляза/, слага само спирала, като излиза на разходка.
Най-хубавото, че все още си споделя абсолютно всяко вълнение и всичко, което й мине през главицата, въпреки табелите, които често поставя на вратата си - Не влизай!, Get the f*ck out!  и т.н. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Та, така при нас. Записвам се да ви следя, поне някой от нас да е в час с тенденциите и правилата. И ако може да получа достъп до общата поща. Hug

# 149
  • Варна
Magi_sveta, Гретел, добре дошли!

Момичета, благодаря за цялата информация, която споделяте. Наистина от тук научавам много неща и ми е изключително полезна всяка дискусия! А и компанията е ведра и много приятна ☺️
Да дам рапорт - записах детето на ПИ към СМБ, по един път в месеца по бел и Мат. Много се надявам някаква част да бъдат присъствено.

Общи условия

Активация на акаунт