Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 322
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
Санака, моята сметка касае часовете общо за 5тте години, без значение как са разпределени по години. И тя е проста аритметика, която вече.написах. След като сумарно за 5тте години има.ровече часове по профилите, сумарно трябва да има по-малко за непрофилите или ако е същото, сумарно броят часове зап5тте години да е по-голям. Как са разпределени по години ни променя това.

# 676
  • София
Намерих кога да се вдъхновя, утре ще развозвам деца до залата, където ще е състезанието на малката, трябва да спя, а аз си пиша тук Joy
Варна, морето, сините вълни,
Зоват ни те на пост да стоим там до зори.
Лагер палатков ще си спретнем - не един, а два -
Дружно ще умуваме как НВО успешно да изкара челядта...

Вино и задачи ще се леят до зори,
А само хапващите ще бдят над останалите кат' орли.
Правоговорът може в отпуск да излезе в полунощ.
Но затова имаме си вожд -
Дидева за дисциплината зорко ще бди,
Че инак децата ще се смеят "Човече, мама се пропи!"

# 677
Скрит текст:
Ок, няма Simple Smile Тогава остава увеличеният профилиращ хорариум да е за сметка на извънучилищното време, след като хорариума по неррофилиращите е същият. А  svetlaem просто се е заблудила. Трудно мога да си представя как се случва това в училището на моето дете, като знам колко бяха натоварени някога.
Ами по старата програма напр историята се изучава до 12кл с 2ч седмично-по новата ако не е профил  в 9 и 10 кл са по 4 май-мързи ме са ровя,но знам,че математиката ,по която ще се държи НВО в края на 10кл в този клас се изучава с 2 часа седмично,а историята 4-безумие просто.
Леле, 4 часа история  е брутално!

Друго се чудя. Ако дете избере НПМГ  и в 10ти клас реши, че не му се учи това, какво правим?
Струва ми се много рисковано къде ще се мести и ще може ли да издържи изпитите, които му трябват за преместване, ако има такива?

Аз разбирам Попеа какво пита и от поста на Дидева оставам с впечатление, че някакъв материал е смъкнат в седми клас, за да освободи място за останалото нагоре Joy

# 678
  • София
Санака, моята сметка касае часовете общо за 5тте години, без значение как са разпределени по години. И тя е проста аритметика, която вече.написах. След като сумарно за 5тте години има.ровече часове по профилите, сумарно трябва да има по-малко за непрофилите или ако е същото, сумарно броят часове зап5тте години да е по-голям. Как са разпределени по години ни променя това.
Ами, неправилно смяташ, защото по старата програма гимназиалното образование започваше от 9-ти клас, а по т.нар. разказвателни предмети - от 10-ти. Сега гимназиалното образование наистина е 5 години - започва от 8-ми клас.

# 679
До започването на втори гимназиален етап не е проблем паралелката ( училището) да бъде сменена. Евентуално ще се държат приравнителни изпити - език ( ако езикът или начина на неговото изучаване са различни) и ИУЧ. После става малко по-трудно, но не и невъзможно.
Преди от общо 5456 учебни часа за ЗП + ЗИП в  8-12. клас -  1080 часа в осми клас и част от часовете в девети клас бяха за часове по предмети, влизащи в свидетелството за основно образование. Сега часовете за ООП и ИУЧ са общо 5600 и всички са за предмети от гимназиален етап. Просто отвори два учебни плана по двете програми. Хората всичко са сметнали по раздели.

# 680
Здравейте, и моята госпожица стана на 14 тази седмица. На 3 март се срещна с нейната приятелка и ядоха и пиха на корем на открити заведения. Аз уж щях да бъда само охрана, но също участвах Simple Smile. Вчера, или по-точно в четвъртък чакахме почти 3 часа за лична карта, която ще бъде готова в понеделник.
В нашето училище програмата е на блокове и имат по 2-3 предмета на ден с часове по 30 минути и междучасия по 20. Девойката винаги си е научила. Нямам оплаквания от шарен бележник, но мисля че критериите са ниски. Сега съм я записала на всички пробни изпити на Регалия. Надявам се да й подейства отрезвяващо.
Навремето мартенските мами бяхме много сериозни по отношение на срещите. От тогава се познаваме с Десемчето и други мартенки Simple Smile Да ти е здраво и щастливо прекрасното момиченце, Десем!

# 681
  • Варна
Ех, то човек да не зареже форума за една вечер - изписали сте света! Кафето не беше достатъчно дълго да ви изчета Simple Smile
Вава, да ти е здрава и много успешна девойката!
За среща, предлагам варненки да почнем да се организираме по-отрано, за да сме домакин на всеобщата лятна среща. Трябва да проучим възможните терени, менюта, не е шега работа Joy Като начало ще следим прогнозата и като се зададе топъл уикенд, предлагам да слезем до някой бар на морската, на открито, дистанция да има и да събираме щаба.
Докато се разискват хорариуми и профили, да питам по-знаещите - ИИЧЕ или РИЧЕ е по-добре за дете, което няма силни влечения към езика? Отделно притеснява ме пустото събиране на много часове по "разказвателните" в 9. клас - не е ли много зор и некачесвено учене накрая?

# 682
  • София
Desem, Vava, да са ви живи и здрави девойките. Да имат прекрасно тийнеджърство. Да успяват във всичко с което се захванат.
За ЛК си говорите, мен много ме беше страх да я дам на сина ми, защото е страшно разсеян и е загубил толкова много неща, че брой нямат, но ЛК си я прибра в портфейла и за щастие все още е там.
Хареса ми идеята на Добри, ще взема да я приложа, но вместо ЛК (ще има чак август) ще й скрия телефона, за да си разчисти бюрото.
Dive, МС учи всички разказвателни на АЕ + музика и ИИ. Имат всеки ден по един два, според програмата, но специално за него не е натоварващо, може би защото е на АЕ. Ако беше на друг език сигурно щеше да "изпуши"

# 683
Докато се разискват хорариуми и профили, да питам по-знаещите - ИИЧЕ или РИЧЕ е по-добре за дете, което няма силни влечения към езика? Отделно притеснява ме пустото събиране на много часове по "разказвателните" в 9. клас - не е ли много зор и некачесвено учене накрая?
Много часове се събират при ИИЧЕ, тъй като там в девети клас трябва да покрият учебното съдържание по " разказвателните" за осми и девети клас ( при ИИЧЕ в осми клас се учат само БЕЛ, МАТ, чужд език, философия, ИИ, ИТ, музика, ФВС,а в някои профили и информатика, а РИЧЕ си учат всичко).

# 684
  • София
И аз не смогвам да ви изчета Simple Smile Седя си в колата под дъжда/снега(не мога да определя какво точно вали 🙄) и докато чакам малкия да се натренира, ме разсейвате с пийване, хапване и летни срещи 🤗 Ние миналото лято имахме резервация за почивка в Турция, която естествено се провали. Дадоха ни ваучер до май 2022. Та сега умувам кога да си направим почивката и гадая кога ще се успокоят нещата с тоя ковид 🤔
Моята седмокласничка си намери ново занимание... Пърси Джаксън. Чете нон-стоп, не че не я чакат тестове, уроци, домашни. Е по-добре е отколкото да седи в чата, но Пърси Джаксън май не влиза в материла за НВО 🤭
Vava, много здраво и успешно да е момичето ти!

# 685
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
четох някъде, че началото на май им е байрама. ще е претъпкано навсякъде. Sad
опитвам се да измисля нещо за "ваканцията". накрая ще ми писне и ще ги заведа на село. лопати има за всички.

# 686
Присъединявам се към полезната и пълна с позитивна енергия темичка със седмокласник. Не знае къде иска да учи, ще решава след като излязат резултатите. А на мен с това профилиране отсега ми изглежда много ангажиращо за възрастта. На този етап се надявам да попадне в добра среда, готини деца и адекватни учители.

# 687
  • Варна
Hey, babe, добре дошла! Основно на това се надяваме всички, както и да сме живи и здрави Simple Smile
Дидева, Марти, благодаря ви за включването. Точно защото гледам, че ако профилът не е ЧЕ, разликата в хорариума по първия език накрая не е чак толкова голяма (150ч) и вероятно пак наивно, мисля че може да бъде наваксана с курсове. Но общообразователната подготовка, натикана в много часове за една година ме притеснява, че или няма да е на ниво или детето (за мойто си говоря) ще се препържи.

# 688
  • Някъде на край света
Ама как скорострелно пишете... Не насмогвам даже да чета.
Честито на рождениците! Да са здрави, да сбъдват мечтите си и да си поставят цели, които да следват.
Фенка съм на блоковете. Удобно е, защото учиш по по-малко на брой предмети, раницата е в пъти по-лека и някак не усещаш как минава деня.
За училището - още не е решила. Ще се чака, то се е видяло. Не искам да взема решение вместо нея и после да ми натяква и да ми се сърди, да не говорим, че ако те са си избрали училището, си дават повече зор.
Момичета, децата ви до къде са стигнали с преговора от минали години? По математика няма кой знае какво, освен телата и вероятностите, но българския си е доста от шести клас, а моята хубавица не е препрочела едно произведение от минали години. Sad

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 11:02 от Buzzy

# 689

Свалянето на университетски материал е хубаво (вероятности и стат, мат. анализ), защото им трябват преди започване на университета, но часовете са малко.

--------------
Говоря за Германия и Холандия, там този материал се учи в гимназиите с профил мат и 1) където има входен тест, се дава на теста, и 2) ако няма входен тест, се изисква да се знае при започване на занятията. Тоест, той при тях не е университетски, само за нас е (вече беше) такъв. Имат някакви опреснителни часове в началотото (1-2 седмици)  и после вървят нагоре, смята се, че студентите го знаят. Но опреснителните часове не помагат, ако не си го учил преди това, те затова са само опреснителни. И за умни деца, но които не са го учили, като се добави и чуждия език, това може да е решаващо да не могат да си вземат изпитите. А там няма влачене като тук, системата е, както беше при нас по соц.-а, 2 поправки макс и си аут. Затова е добре още преди да тръгнат, да са учили този материал. Това е и една от целите на реформата, всъщност, уеднаквяване със Западна Европа.
Poppea, аз не можах да разбера, хем е хубаво, че са свалили университетски материал, хем трябва да се е изучавал, защото им трябва за уни в чужбина. И защо са го свалили, ако целта е "уеднаквяване със Западна Европа"
Съжалявам, наистина нищо не разбрах.

За Вектор
- при нас резултатите са БЕЛ: 82, МАТ: 59. Девойката каза, че МАТ бил по-труден и не успяла да реши някои задачи. Записала съм я на пробните на Регалия до края, но ако от Вектор направят присъствени ще се пробваме и там, още повече че в Регалия има по един ПИ на месец.

За срещата във Варна - естествено съм за. Толкова ще наваксаме с информация помежду си, че няма да има после за какво да пишем тук Simple Smile)))

Общи условия

Активация на акаунт