Седмокласници 2020/2021 - Тема 8

• 32 372
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
Хем четох и пак не съм запомнила. Понеже нали се държи ДЗИ по БЕЛ и затова се обърках.
Но другите ми въпроси остават.

# 466
Не мога да разбера какво означава това, което пишете. Нали в ЕГ първите два профила са БЕЛ и първия език.?Следващите два профила са по избор след 10ти клас. Сега с тези профили Природни науки, за които говорите, не е ли пак така и защо трябва да намаляват броя на паралелките?
От 9 паралелки х ще са природни науки, 9-х ще са хуманитарни. Защо трябва да ги намаляват на 6-7-8 примерно?
Два от профилиращите предмети за всеки профил за определени като задължителни на национално ниво.
За профил Чужди езици това задължително са двата чужди езика. Паралелките не са хуманитарни. Има си профил " Хуманитарни науки" със задължителни ПП български език и литература и история и цивилизации или български език и литература и философия. За Природни науки задължителните ПП са  биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда или химия и опазване на околната среда и физика и астрономия.
Освен тези два ПП има трети, а в повечето профилирани паралелки, и четвърти ПП. Техният избор се осъществява преди започване на втори гимназиален етап, в зависимост от условията, предложени от конкретното училище.

# 467
До сега в езиковите  бяха два езика основни предмети. Сега явно  единият език ще изчезне и ще се появи друг профил.
По принцип аз тука се щр напиша
малко  разглаголствания от личните ми наблюдения над набора щерката, но тя завърши преди пет години. Има приятели и по-големи и по-малки от гимназията, така че и там имам поглед.
Първо, за  тези с пръв профил немски, втори английски.  Е този втори английски на едно 80 % от децата не им трябваше да се учи в училище въобще. Каквото и да си пишем тук. повечето деца ходят на школи по английски от първи клас. Те сагодъвкали, дъвкали, имат основата, в училище каквото се прави за тях би трябвало е да се надгражда. Но дори и тогава часовете по английски са излишни за много деца, та те продължават да ходят на школи, готвят се за рамка сертификати. Имаше деца, както писах, взели профишънси още в девети клас и такива, които госпожата по английски просто освобождаваше от часовете. Тези деца наблягаха на немския. За много от децата според мен английския в училище не беше точно основния начин на изучаване.

Обратното - първи английски втори немски - две много близки приятелки на щерката с коите беше от първи клас в друго училище, са ми конкретен пример. Ами немския им беше отбивка на номера, в смисъл нула желание да се учи. Тя им помагаше и им пишеше домашните. За повечето деца с първи английски  немския им беше излишен (много го мразя този немски примерно или майка ме накара да запиша това).... изключение прави  една малка част деца невлезли с немски (който им трябваше) , та и те ходеха на школи... По немски.
Сега като резюме какво се получава. Че ако се замести един език с друг профил не е голяма болка за умиралка щото в много малка част от учениците и двата езика са нужни и научаване (!) основно и само в гимназията.

# 468
  • Варна
Реално те не сменят втория език като профилиращ, доколкото разбирам, а сменят профила, като броят часове по първия език си остава същия. Щом в Първа вече има математически профил, това би следвало да се равнява на Математика с ИИЧЕ в МГ (говоря като брой часове по план, изобщо не коментирам преподаване), или греша?
Да си призная колкото повече чета, толкова повече се размечтавам за едни две конкретни паралелки точно за моята дъщеря. И се чудя как пък от толкова възможности във Варна, съм се фокусирала в тези, за които шансовете й хич не изглеждат големи...
Днес броим ли го за петък, та да си сипваме от обед, или е рано още?

# 469
  • Варна
_re_ge - Ако профилът е математически, първият профил е математика, а вторият най-често е информатика. Няма как вторият профил да е чужд езук. Чуждият език може да стане 3 или 4 профил, а може и детето да не избере изобщо език за профил. Затова на мен ми е много странно в една езикова гимназия да има математически профил или профил природни науки.

# 470
" Езикова" е просто наименование. Всяка гимназия може да си го добави в името стига да предоставя обучение по рамков учебен план с интензивно изучаване на чужд език,  в IХ и в Х клас  минимум три учебни предмета извън  ЧЕ да се изучават на основния чужд език и повече  от половината от паралелките във втори гимназиален етап да са в профил Чужди езици.

# 471
  • Варна
Тези профили са толкова далече от това, което представляваше ЕГ преди 25 години, че се чувствам неандерталец. Не че не ни спукваха да учим математика, имахме страхотна учителка. И не мога да си представя да си в ЕГ и да не учиш втори чужд език, а примерно предприемачество.

# 472
  • Варна
Да се възползвам от факта, че Дидева ни наглежда и да питам: За НОМ видях само резултати от Смолян (за нашата възрастова група) и прави впечатление, че реално точки са получили само за прословутата втора задача. Да не би да означава, че въдичката не е била отчетена? Излязоха ли някъде самите задачи и ключ с отговори или да не се надявам Simple Smile

# 473
  • София
Не знам откъде го измислихте това за отпадането на втория език в ЕГ. Вторият език в ЕГ не се заменя с предприемачество /или с каквото и да е друго/. Първите два профилиращи предмета са двата чужди езика, а 3-ти и 4-ти са два други предмета, които се избират в 10-ти клас. Така беше и по старата програма, но в много случаи 3-ти и 4-ти профил бяха определени още в 8-ми клас. Разликата в момента е, че във втори гимназиален етап се изучават предимно профилиращи предмети и съответно часовете по тях в 11-ти и 12-ти клас са повече, отколкото бяха по старата програма, включително по двата чужди езика. При 4 профилиращи предмета, всеки един от тях се изучава с по 5 часа седмично във втори гимназиален етап.

# 474
  • Варна
Здравейте ! Много интересна тема сте захвани и ми е полезно да ви чета. Трудно се ориентирам в тези профили - кога се избират, кои са  и тн.  Пак ще се върна да ви дочета .  

Влизам набързо за да ви помоля за достъп до пощата . Бих искала да погледна различни ПИ и да ги мята седмокласника !

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 14:28 от Лилла

# 475
  • София
Тези профили са толкова далече от това, което представляваше ЕГ преди 25 години, че се чувствам неандерталец. Не че не ни спукваха да учим математика, имахме страхотна учителка. И не мога да си представя да си в ЕГ и да не учиш втори чужд език, а примерно предприемачество.
Да не говорим, че аз съм учила три... Основен немски, втори английски и трети - руски език... между 91 и 96 година. Освен това в 11 клас не ни задължаваха да изберем други два профила, а неориентираните като мен избраха отново немски и английски.

# 476
  • гр.Варна
Привет!
И аз бих се радвала ако мога да получа достъп до пощата,за да тегля пробните изпити и  да не моля всеки път тук да ми ги изпращате.
Благодаря предварително Simple Smile

Последна редакция: вт, 02 мар 2021, 14:42 от Bonanza

# 477
  • София
За пощата - с риск да ме анатемосате и намразите, ще подсетя, че за достъпа до пощата има едно, единствено условие, което е написано на 1-ва страница на темата. Затова ще помоля всички, които искат да ползват пощата, да се съобразяват с това, преди да попитат. Тъпо и неловко се чувствам, че сега трябва да откажа на четирима човека, писали тук и на ЛС, но темите се изписват достатъчно бързо, за да не отнеме много време с активност от ваша страна.
За сега ще изпратя достъп само на Bonanza. Другите се надявам, че няма да ми се разсърдят Confused ...

# 478
  • Варна
Kally May, благодаря ти за разяснението!
Ще изчакам тогава приключването на тази тема за да се разпиша в следващата и отново да поискам достъп.

# 479
  • Varna
Да се възползвам от факта, че Дидева ни наглежда и да питам: За НОМ видях само резултати от Смолян (за нашата възрастова група) и прави впечатление, че реално точки са получили само за прословутата втора задача. Да не би да означава, че въдичката не е била отчетена? Излязоха ли някъде самите задачи и ключ с отговори или да не се надявам Simple Smile
Dive задачите и решенията излязоха и за съжаление въдичката е отчетена, но все пак дават 2 точки и за обикновеното решение. За съжаление обаче приеха задача 1 б с грешното решение и отговор съответно. Но за резултати кога ще излязат май ще почакаме още доста.... Мога да изпратя решенията на лични, че тук няма да се виждат добре.
Благодаря много за комбинацията от соли. Ще пробвам за главоболие първо...
Нашият ПИ на МГ го отложиха за 6.03 И все още си стоим без никакъв опит в пробните...  Но благодарение на Вас вече реши на Регалия и на Вектор.

Общи условия

Активация на акаунт