Кръщене - организация, общи въпроси, традиции, подаръци

• 56 246
  • 354
  •   1
Отговори
# 105
Ние ги дадохме няколко дни преди кръщенето, искахме да сме си сами като ги даваме.

# 106
  • София
Няма правила. Може по-рано (ако са дрешки за малко дете, за да ги изпере майката), по-късно (веднага след ритуала или в ресторанта), може дори след известно време (в някои краища има т.нар. обличане на кръщелника, което често е по определен повод - тръгване в 1-ви клас, завършване на училище, пълнолетие и т.н.).
Може дори и без подаръци.

# 107
Благодаря Ви🙂

# 108
Не мисля.Кръщенето на племенникът ми ще е на тази дата...

На коя точно дата?
Следващата седмица сме кръстници за пореден път (това е 7-мо детенце, което кръщаваме като семейство) и за фотографа сме се договорили за 150 лв. Без видеозапис. Само снимки - преди, по време и след кръщенето + ресторанта.
За София ли става въпрос? И аз търся фотограф, може ли да ми препоръчате някой, обаче искам и видео, ако някой може и за видео да ми препоръча ще съм благодарна Grinning

# 109
  • София
Той всъщност не е фотограф, а му е хоби. Наш познат е и не се занимава с това професионално.

# 110
Правите ли подарък на кръстника и какъв?

# 111
Миналата година на кръщенето на големия подарихме голяма картинс от местен художник, който много харесваме, а тази - професионална скара. Бяха казали, че имат нужда от такава. Гледахме да е в рамките на 200 - 250лв.

# 112
  • София
Подарявали сме и на нас са подарявали.
Не знам дали ще ги изброя коректно, но винаги са били икони, картини, сервизи, неща за дома или бижу.
На кръстниците на големите дъщери, понеже ги кръщавахме заедно, а кръстниците им са семейство, подарихме икона и кристален сервиз за вино с много хубаво и рядко вино. На кръстника на третата дъщеря, понеже тогава беше още млад адвокат и ерген, взехме отново икона, заедно с комплект ръкавели и куфарче за документи монограма му. На кръстницата на сина ни и семейството й, понеже бяха новодомци, подарихме картина от моя близка художничка и порцеланов сервиз за кафе.
Като кръстници сме получавали досега: картина, 3 икони, кристален сервиз за уиски, аз съм получавала перлен комплект от колие и гривна, мултикукър, спа уикенд, комплект колан и портфейл с името му за съпруга ми, едната ни дъщеря също е била кръстница и получи сребърно колие.
Разбира се, става дума за много близки хора и за насрещни подаръци.
Ако се разберете да няма подаръци или да са скромни, спокойно може да вземете само една хубава бутилка.

# 113
Правите ли подарък на кръстника и какъв?
Ние подарихме икона + почивка

# 114
Здравейте, задължително ли е кръстницата да купува дрешките за след кръщенето или и  майката може да си избере? И задължително ли е да са бели? Честно казано класическата бяла рокличка ми идва много накипрена, предпочитам нещо по-различно и практично.

# 115
Няма нищо задължително!
Нашите рокли бяха еднакви и шити по поръчка. Кръстницата плати тази на дъщеря ми. Беше бебешко розова с бяла дантела. Не харесвам чисто бели рокли.

# 116
  • София/Севлиево
Не е задължително.Но и като кръщавахме големият кръстницата му му купи дрешки(дънки,боди и риза) и сега сестра ми,която ще кръщава малкия, е купила 2 тоалета.Аз също съм взела 2 за бебето-бяла риза,бял панталон и сини дънки  и още една риза, за големият бях взела един бял гащиризон и бяла тениска.Сега съм взела повече заради фотосесията,която ще правим.С момиченце поне има голям избор с какво да се облече.А бяло обожавам и самата аз лятото почти само с бяло ходя(тук-таме синьо и розово).И сега се чудя с какво да се облека аз на кръщенето-с тъмносиньо(кръстиците и децата им, ММ и големия син ще са в този цвят),прасковено или нещо бяло...И се чудя дали ще ни се случи кръщавката покрай новата ковид вълна...

# 117
  • София
По традиция дрешките са бели или светли, защото символизират покръстването във вярата. Не е задължително да е точно бяла рокличка. Може да е бяла блузка с цветна поличка цветна рокличка и бяла жилетчица. Преценете си. Най-добре е кръстницата и майката да се разберат. Аз винаги съм се уговаряла с кръстниците или с родителите на кръщелниците ни.
Не е и задължително да купуват кръстниците дрешки. Това е традиция, но вие решавате дали ще я спазите.
В някои краища на страната се уговарят т.нар. обличане да стане в по-късен етап, когато детето ще има повече нужда. Примерно, тръгване на градина, на училище, завършване на гимназия и подобни.
А може и без да се купува нищо, освен това, което изисква конкретната църква - кърпа, сапун и т.н.

# 118
  • Велико Търново
Изобщо не е задължително, но според мен е важно да е бяла заради символиката. На дъщеря ми й взех много нежна изчистена бяла рокля от Зара , например .

# 119
Тези на които е минало кръщенето може ли да препоръчате фото и видео заснемане за град София? Вие на кой се доверихте? Не искам да избирам на случаен принцип, а ми се ще да е нещо проверено. Предварително благодаря Hug

Общи условия

Активация на акаунт