Отговори
Здравейте,
Във връзка с приетите законодателство промени през декември месец родители и осиновители на деца до 12 години да имат право на гъвкаво работно време, вие изговорихте ли с работодателя си как може да се приложи това на практика?
Искам да си формулирам някакво искане към ръководството, но още не зная как да подходя.има ли някой опит в тази посока и какъв е бил резултата от евентуално такова искане, понеже оставам с впечатление, че може и да се получи отказ от работодателя.

# 1
Като за начало помисли дали естеството на работата го позволява. Ако напр. работиш с клиенти в рамките на стандартното работно време време, това едва ли ще е възможно.

# 2
Започнах да пиша подробности как се промени работното време след майчинството, но краткият отговор е, че на нашето работно място е важно да се свърши работата и (примерно) в края на месеца да имаш всички часове. Трупат се и извънредни, с които можеш да компенсираш и няколко часа, и цял ден отсъствие. Не сме изисквали изрично гъвкавост, но я имаме. Дали ще е за сметка на по-ранно ходене някой ден, доработване в почивни дни, работа до късно, ако си имал работа сутринта... няма значение. Сега като се замислям, от толкова много хора не знам дали има една шепа, които работят точно от 9:00 до 18:00. Кой с малки деца, кой без, ама спи до късно... Всеки се спасява.

# 3
При нас винаги е било така - имаме диапазон, в който задължително сме на място - например след 10:30 сутрин и вечер до 16:00, но в рамките на седмицата или месеца следва да имаме поне по 8 ч. дневно. Овъртайм не се изплаща и за съжаление не се прехвърлят, често ми се случва да имам повече работа и да оставам, но все пак гъвкавото работно време за мен винаги е било най-големият плюс.

# 4
  • София
Зависи от естеството на работа и дали позволява гъвкавост.
В повечето офиси са много консервативни - 9 часа от понеделник до петък.
Аз в момента работя в магазин и си въртим 168 часа както можем, обаче пък трябва да осигурим присъствие в магазина по 10 часа, ежедневно.
В някои центрове за онлайн услуги също се работи на график, но там често има нощни смени.

# 5
Те този закон го измислиха за държавната администрация, за да си гласува за тях и да има благинки. В частния сектор много трудно.

# 6
Държавната администрация не работи по Кодекса на труда и подобна възможност там съществува от много време, стига работата да го позволява и съответния ръководител да го е въвел във вътрешните правила.

# 7
Аз съм в офис и въпреки, че не работя с клиенти си представям как ще ме погледне шефа, чиито деца са вече доста големи и му е малко чуждо. За това ми е интересно дали би се вписало по някакъв начин в договора - например работно време с прекъсване за 2- 3 часа.

Последна редакция: ср, 21 яну 2026, 09:56 от KalinkataMalinkata

# 8
  • София
Влошило?
Казах ти - по договор имаш да изработиш по 8 часа на ден, 168 на месец. Ако един ден работиш 3 часа по-малко, трябва да ги изработиш в друг ден.
Евентуално, можеш да се договориш на 6 или на 4 часа /на много места е възможно/, като разбира се, заплатата се намалява.

# 9
Да, не влошило, а вписало, извинявам се.☺️ Със сигурност ще проверя за 6 часов работен ден.

# 10
  • София
В такъв случай подписваш анекс, ако не се лъжа.

# 11
  • София
Дали вече има и конкретен Чл. от КТ който да се посочи в молбата до работодателя?

Общи условия

Активация на акаунт