Кръщене - организация, общи въпроси, традиции, подаръци

• 57 012
  • 355
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте. Имам едно притеснение.. синът ми беше подстриган много късо, почти до гола глава, а ни предстои кръщене на 16 март. Дали ще бъде проблем, ако няма толкова дълга коса за отрязване от попа, ще ни върнат ли.. супер притеснена съм.. благодаря
Никой няма да ви върне, буквално едно косъмче могат да отрежат, колкото за традицията. Все пак като се кръщават бебета на по 40 дни нали не смятате, че имат кой знае каква коса. Приятно тържество!

# 166
Здравейте. Имам едно притеснение.. синът ми беше подстриган много късо, почти до гола глава, а ни предстои кръщене на 16 март. Дали ще бъде проблем, ако няма толкова дълга коса за отрязване от попа, ще ни върнат ли.. супер притеснена съм.. благодаря
Никой няма да ви върне, буквално едно косъмче могат да отрежат, колкото за традицията. Все пак като се кръщават бебета на по 40 дни нали не смятате, че имат кой знае каква коса. Приятно тържество!
Благодаря ви! ❤

# 167
Здравейте! Предварително се извинявам за глупавите въпроси, но изобщо не съм запозната.
Може ли човек да бъде кръстник 2 и повече пъти? Кум знам, че може.
Ако бебето е момченце, има ли някакво задължение или поверие кръстникът да бъде мъж?
И ако може някой, който сравнително скоро е правил кръщене в София, да сподели впечатления за църква/манастир и за добър ресторант за празненството.
Благодаря! 🙂

# 168
  • София
Може да бъде кръстник много пъти. И може да е и от двата пола.

# 169
Била съм кръстница 4 пъти и на момичета и на момче. 😊 Единствено изискване е кръстницата/кръстника да са православни християни и да се предостави свидетелството за Свето Кръщение, за да се докаже това.

# 170
  • София
Кръщавахме синът ми миналата година в Пловдив и никой не искаше свидетелството на кръстника. Баща ми каза, че наскоро е бил кръстник и също не са му го искали. Да не е отпаднало това?

# 171
Дали знаете къде в София мога да намеря магазин за аксесоари свързани с кръщенето? Или от къде мога да поръчам.  Имам впредвид свещи, кърпа с бродерия, подаръци за гостите и тн.

# 172
Кръщавахме синът ми миналата година в Пловдив и никой не искаше свидетелството на кръстника. Баща ми каза, че наскоро е бил кръстник и също не са му го искали. Да не е отпаднало това?
Юни месец ще кръщаваме малката, вече запазихме църква. Искат нашите кръщелни като родители и това на кръстницата задължително. Според мен в някои църкви просто не им се занимава толкова, взимат си таксата, провеждат кръщенето.

# 173
  • София
Така излиза, че все едно тези, чиито родители не са кръстени, нямат право да се обърнат към религията. А това не е така.
Иска се кръщелното на кръстника само, а другите искат, защото им е по-лесно да препищат имената, вместо да им ги диктувате.

# 174
Така излиза, че все едно тези, чиито родители не са кръстени, нямат право да се обърнат към религията. А това не е така.
Иска се кръщелното на кръстника само, а другите искат, защото им е по-лесно да препищат имената, вместо да им ги диктувате.
Не знам, на мен като кръстница винаги са ми го искали кръщелното. Честно казано не помня с голямото дете дали ни искаха като родители кръщелните, но по-скоро да, защото помня, че мъжа ми не знаеше къде е неговото и майка му го изрови от някъде, цялото беше смачкано и едвам четимо.
Най-добре си говорете с храма, където ще е кръщенето.
Сега например съм леко изумена от нещата по списък, които ни изискват. Като например задължително бутилка зехтин, а не олио. 🙄

# 175
  • София
За нито едно от 5-те ни деца не са искали нашите кръщелни, а само на кръстниците.
Ние със съпруга ми имаме по няколко кръщелника всеки - също само нашите са искали, даже за последния кръщелник не поискаха на съпруга ми. Попът каза, че му вярва, че е кръстен, пък ако лъже после да се обяснява пред Бог. Wink
Зехтин пишат, защото по традиция трябва да е "дървесно масло" - т.е. зехтин.
Ние всеки път носим свещен елей от Йерусалим, понеже си донесохме от там преди години и го ползваме за такива поводи.

# 176
Да и аз си представям някакво такова масло, което да е по като за такъв повод. Странно ми е със зехтин от магазина, все едно за салата, но задължително зехтин. Както и другите вещи има задължение точно откъде да се закупят.

# 177
Здравейте, не съм чела много назад, но искам да попитам някои неща. Тъй като поканиха мъжът ми да бъди кръстник, но той до сега не е бил и изобщо не е по тези неща, абе общо взето не знае какво се прави и носи, и естествено честа се пада на мен да подготвя всичко необходимо, но и аз никога не съм била. Та въпросите са ми какво се носи и дава на детето, а на родителите му трябва ли да се отнесе нещо? И отделно да питам ако някой е наясно с кръщенетата в Рилския манастир, как е там “дрескода” , че хич не съм по дългите рокли, а и не ми отиват, предпочитам малко до над коляното, без огромно деколте разбира се 😁 В нашият град съм ходила на такива мероприятия, била съм облечена така и не е било проблем, но не знам там как е.

# 178
На сайта им са описани правилата:
https://rilskimanastir.org/bg/about/iziskvaniia-k-m-posetitelite/

В църквата ще му кажат какво да прави, а “задълженията” към детето са така, както се разбере с родителите. По принцип трябва да купи дрешките и златно кръстче.
Кръстниците на дъщеря ми й купиха златно кръстче+синджир за църквата, дрехите и обувките, комплекта за църквата. Аз си ги избрах, а те само ги платиха. Питайте майката, защото в крайна сметка всеки си има вкус. Отделно й подариха други неща + пари в ресторанта след кръщенето.

# 179
На сайта им са описани правилата:
https://rilskimanastir.org/bg/about/iziskvaniia-k-m-posetitelite/

В църквата ще му кажат какво да прави, а “задълженията” към детето са така, както се разбере с родителите. По принцип трябва да купи дрешките и златно кръстче.
Кръстниците на дъщеря ми й купиха златно кръстче+синджир за църквата, дрехите и обувките, комплекта за църквата. Аз си ги избрах, а те само ги платиха. Питайте майката, защото в крайна сметка всеки си има вкус. Отделно й подариха други неща + пари в ресторанта след кръщенето.
Да, за дрехите задължително ще питам, че колкото и да звучи странно още не сме виждали детето даже, аз не познавам и родителите му, но с мъжа ми са приятели от ученици и се виждат често по работа 😁 Благодаря за отговора, и аз знаех за тези неща, но за по-сигурно да питам дали и друго трябва.

Общи условия

Активация на акаунт