Име произлизащо от Асен

• 10 314
  • 69
  •   1
Отговори
# 15
Защо не кръстите детето само с първата буква? Мои близки кръстиха дъщеря си Андреа на дядо Асен.
Само не пробутвай Андреа, като име за момиченце. Тъпичко е да кръстиш дъщеря си Мъжествена.

По темата и аз съм за Ася или Асена, ако държите името да произлиза от Асен.

# 16
Майка ми е Ася, на дядо си Асен

Simple Smile

# 17
Ася е сладко,  но не съм фен на супер кратките имена.Как ще се обръщате на галено?
Асения ми е много красиво.Срещнах го в мексикански сериал наскоро и си го заплюх като вариант ако имам дъщеря.
Алисия и Андреа за съжаление са хубави, но ми носят лоши асоциации,  заради чалгарките.

# 18
Асения. Малко ми е измислено, но поне производно на Асен.

# 19
# 20
Без колебание - Ася. Нежно и красиво е.
Алтернативен вариант - Аксиния, но не е толкова хубаво и няма да е напълно производно на дядо си Асен.
Другите имена от първия пост са ужасно измислени според мен, както и самата авторка усеща. Асена ми звучи грубо и мъжествено, точно колкото Калояна, Николая, Бориса, Самуила, Явора, Кирила.

# 21
Всъщност женският вариант на Асен, който до момента не знам защо не е споменат, е Асеница.
Сега се сещам и за Ясена.

# 22
Асеница не е женският вариант на Асен.
Справка - цар Калоян, който преди да стане Калоян е Иваница/ Йоаница.
Съществува и Добротица (старобългарско), и Ивица съвременно сръбско и д-р.
В България това е и форма на назоваване на жената на Асен - Асеница, но не е женско име по модела на Ралица, Елица, Росица, Деница...
То и Никита е гръцко мъжко име, макар, че Елтън Джон го възпя като женско, а и излезе филм, с героиня Никита.

# 23
  • София
Ася е сладко,  но не съм фен на супер кратките имена.Как ще се обръщате на галено?
Асения ми е много красиво.Срещнах го в мексикански сериал наскоро и си го заплюх като вариант ако имам дъщеря.
Алисия и Андреа за съжаление са хубави, но ми носят лоши асоциации,  заради чалгарките.

Асения на мъжът ми му звучи като Арсения и е категорично отхвърлено.

Ася и на мен ми е кратко и не ми звучи някак, свързвам го с Асо Grinning
То това е проблема, ако Ася ми харесваше, нямаше да се чудя, ама на!. 😅😅😅
Асен е прабългарско мъжко име и не е известен женски вариант. Ася донякъде може да се прием за производно, ама не съвсем . Ксения, Аксиния и подобни нямат общо, а Асена е родителен падеж на името Асен, не женско име. Справка "Дъщерята на Калояна", т.е на цар Калоян. Същото е и с Асена.
Тези бебета баби нямат ли си, че кръщавате момичета на дядото? Няма лошо, ама ако от името ставаше хубаво женско например Виктория на дядо Виктор, Александра на дядо Александър, Никол, Николина, Николета на дядо Никола/ Николай...
Асена на дядо Асен ми звучи като Елен на баба Елена.

Просто много ще се радва пра - дядото, още му е тъжно, че няма внуче кръстено на него. Но май няма подходящо име...

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 07:39 от СлънчогледA

# 24
Ася е сладко,  но не съм фен на супер кратките имена.Как ще се обръщате на галено?
Алисия и Андреа за съжаление са хубави, но ми носят лоши асоциации,  заради чалгарките.

Асения на мъжът ми му звучи като Арсения и е категорично отхвърлено.

Ася и на мен ми е кратко и не ми звучи някак, свързвам го с Асо Grinning
То това е проблема, ако Ася ми харесваше, нямаше да се чудя, ама на!. 😅😅😅
Асен е прабългарско мъжко име и не е известен женски вариант. Ася донякъде може да се прием за производно, ама не съвсем . Ксения, Аксиния и подобни нямат общо, а Асена е родителен падеж на името Асен, не женско име. Справка "Дъщерята на Калояна", т.е на цар Калоян. Същото е и с Асена.
Тези бебета баби нямат ли си, че кръщавате момичета на дядото? Няма лошо, ама ако от името ставаше хубаво женско например Виктория на дядо Виктор, Александра на дядо Александър, Никол, Николина, Николета на дядо Никола/ Николай...
Асена на дядо Асен ми звучи като Елен на баба Елена.

Просто много ще се радва пра - дядото, още му е тъжно, че няма внуче кръстено на него. Но май няма подходящо име...
Разбирам, но говорете с дядото дали няма да е удовлетворен от буквичка само.
Или вариант, в който присъства сричката, например Ксения.

# 25
Помислете за име, което ви харесва на вас. Преди почти 6 години се родиха моите близнаци. Кръстих момиченцето на майка ми София, само зашото и бях обещала и не исках да се отмятам. Името е хубаво, но прекалено популярно в последно време. Майка ми беше възрастна и вече с деменция. Всеки път ме питаше как се казват децата и на кого е кръстено момиченцето. Така и не разбрах, дали тя осъзна, че детето и кръстено на нея.

# 26
  • София
Защо не кръстите детето само с първата буква? Мои близки кръстиха дъщеря си Андреа на дядо Асен.
Само не пробутвай Андреа, като име за момиченце. Тъпичко е да кръстиш дъщеря си Мъжествена.

По темата и аз съм за Ася или Асена, ако държите името да произлиза от Асен.

Доста грубо изказване. Не ''пробутвам'' имена, отговарям на въпроса на потребителката. Всеки сам избира как да кръсти детето си. Малко по-сериозно, моля.

# 27
  • Най-красивата страна
Познавам Асена-малко дете и имах колежка Асенита.
И двете на галено-Ася.
Аз харесвам Асения .

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 13:04 от -veni-

# 28
  • Варна
Само Ася ми харесва. Асена ми звучи ужасно грубо, Асения ми е като арсения, другите изобщо не са производни на Асен.

# 29
  • София
Трудна задача имате. Разбирам мотивите ви, Асен е хубаво име, но чаксте дъщеря. Едно нежно създание, вашето момиченце, което цял живот ще живее с името, което му дадете. Асена е грубо, Асения и на мен ми мяза на Арсен, Ася и аз не го харесвам, че е кратко, останалите са силно измислени и неблагозвучни.
Аз бих казала на дядото, че много искате да кръстите правнучето на него, но е момиченце и няма подходящо име и, че сте решили поне да вземете оървата му буква. Според мен пак ще се зарадва, все пак дълго е чакал и мисля, че е редно да разбере, че Асен няма женски вариант.
С А има хубави имена, но не и производни на Асен.

Общи условия

Активация на акаунт