Помощ с дистанционното обучение – консултативна съвместна тема с Microsoft

 • 9 355
 • 20
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5
Сблъсквате ли се с различни пречки по време на дистанционното обучение? Много вероятно е докато детето ви учи онлайн, стресът както за него, така и за вас да е по-голям, като това важи с пълна сила и за самите учители.

В тази тема експертите на Microsoft – компанията, създала Microsoft Teams – са на разположение за въпроси и ще се радват да помогнат със своя опит и с конкретни съвети на родители и учители, които все още търсят начин да се адаптират най-добре към дистанционната форма на обучение на децата.

Гергана Русева и Христина Дачевa ще отговарят на въпроси, свързани с техническата страна на процеса, но и не само. Можете да ги питате за всичко, свързано с постигането на по-добри резултати, включително относно култивирането на нужните навици и самосъзнание у децата, нужни за това те успешно да усвояват знания онлайн.

Съвместната ни мисия е да осигурим на децата най-добрия шанс да се адаптират и да не допуснат критични пропуски в знанията си. А всеки ваш въпрос може да породи дискусия, която да бъде от полза за много други родители и учители.

В България след старта на обучението в електронна среда чрез платформата Microsoft Teams до момента от нея са се възползвали над 40% от учителите и учениците. Това е решение, препоръчвано и от Министерството на образованието и науката като колаборативна платформа за образование.
Повече детайли може да намерите на сайта: https://edu.mon.bg

Microsoft Teams е подходящо технологично решение за обучение в хибридна среда – всички учебни материали се споделят електронно, запазват се в защитено място и има постоянна двупосочна връзка учител – ученик.

В настоящата тема можете да споделяте и задавате своите въпроси, свързани с:
•   Как да увеличим ефективността на онлайн обучението?
•   Как да извлечем най-доброто от технологиите?
•   Защо е важно да създаваме култура за продължаващо обучение у подрастващите?
•   Какво е важно за вас – що се отнася до техника и платформа, с които борави детето?
•   Какви са основните характеристики на устройствата, необходими днес, и в подкрепа на онлайн обучение, което включва всички деца?

На Вашите въпроси ще отговарят Гергана Русева и Христина ДачеваПреди година и половина Гергана Русева се присъединява към "Майкрософт България" като акаунт мениджър сектор „Образование“. Част от нейната работа е да подпомага дигиталната трансформация в образованието за България, Косово, Северна Македония и Сърбия. Внедряването на технологиите в учебния процес в помощ на ученици и учители, придобиване на дигитални умения, необходими за реализация в свят, трансформиран от технологиите е нейната цел. За нея и като родител това не е само работа, а и лична кауза.

От 12 г. Христина Дачева работи в областта на облачните технологии в образователните институции, като в момента е експерт към "Майкрософт България" в сектор „Образование“. Отговаря за внедряването и използването на Microsoft Office 365 в българските училища. Работи активно и като лектор, като провежда множество обучителни лекции, семинари и уебинари за учители. В свободното си време разработва собствен проект dechica.com – забавен и образователен сайт за деца.


Отговор на Вашите въпроси може да очаквате всеки вторник и четвъртък. Темата ще бъде отключена за коментари до 4 април 2021 г.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 15:23 от Редактор**

# 1
 • Мнения: 10 706
Искам да задам въпрос към Гергана Русева, в качество на учител.
Има ли Майкрософт договорка с МОН за предоставяне на безплатен лиценз за Уиндоус 10 на учители? Налага ни се да ползваме Тиймс на пиратски копия на операционна система. Това трябва ли да ни притеснява, що се отнася до внедряване на технологии в образователната система? Не всички сме си закупили лаптопи с вградена ОС. Каза ни се да внедрим набързо дистанционното обучение, да инсталираме и ползваме Тиймс, защото е безплатно, от МОН, но никой не ни попита имаме ли операционна система с която да го инсталираме. Моля за някаква информация за лицензите за учители. Има ли, няма ли такива?

# 2
 • Мнения: 1
Здравейте,
Microsoft Teams  се предоставя безплатно за училищата по силата на лицензионното споразумение на МОН и Майкрософт, сключено през 2019 г. за осигуряване на лицензи за системата на средното образование. Всички учители и ученици разполагат с лицензи за Microsoft 365, който включва Office 365, лицензирани най-новите версии на операционна система Windows 10 и Office ProPlus пакет, Minecraft Education Edition, както и допълнителни инструменти за управление и защита. Всеки потребител (учител или ученик) може да инсталира безплатно лицензирани версии на Office ProPlus пакет на до 5 устройства, Windows 10 на до 2 устройства и Minecraft Education Edition.

# 3
 • Мнения: 5
Като се възползват от безплатните, иновативни функции за сигурност в Microsoft Teams, учителите могат да осигурят защитен и добре структуриран учебен процес, независимо от формата на обучение. Без значение дали учениците учат от вкъщи, или в класната стая, преподавателите могат безрезервно да разчитат на устройствата с Windows 10 и Microsoft Teams.

Подготвили сме няколко кратки съвета, които могат да са от помощ на преподавателите (а и на родителите, ако те също присъстват у дома по време на онлайн уроците) да поддържат добре организирана и сигурна класна стая преди, по време на и след урока.

Computer С големия брой ученици, които се обучават от вкъщи, контролът на фоновите звуци и другите прекъсвания може да се окаже затруднен. Управлявайки аудио настройките, учителят може да посочи дали звукът автоматично да е изключен, когато учениците се присъединят към класа, и дали те да имат възможността да го включат сами отново.

Computer Като цяло, добра практика е учениците да се присъединяват към урока като участници, а не като презентатори. Така нямат контролни функции от по-високо ниво като например отстраняването на други ученици от класната стая или заглушаването им. Учителят може да сложи ограничение кой да има ролята на презентатор, за да сведе до минимум разсейването по време на час. За да ограничи присъединяването на учениците без надзор, преподавателят може да контролира начина, по който те влизат в своя клас. Тази опция позволява да се посочи кой може да се присъедини директно, без да е необходимо да бъде одобряван ръчно и допускан от ученическото лоби.

Computer Настройките за сигурност могат да бъдат управлявани и по време на час. Рискът от
разсейване може да бъде намален, като се контролира звукът на участниците. Функцията „Заглушаване на всички“ (Mute all) дава възможност на учениците да се фокусират върху урока си и намалява вероятността от фонов шум. Ако някой е прекалено шумен и пречи на другите, „Hard Mute" може да се използва на индивидуално ниво. По време на часа също могат да се променят ролите на участниците или презентаторите. Промените в тази настройка влизат в сила незабавно, така че учителят може да я ползва, когато е необходимо.

Computer Прекъсване на разговора или просто затваряне на прозореца на срещата не приключва автоматично часа, трябва да се избере край на срещата (End Meeting). Това гарантира, че всички ученици напускат класа и не позволява да останат онлайн без надзор.

Тези функции позволяват създаването на сигурни онлайн класни стаи. Независимо как ще се развие учебната среда в бъдеще, надеждни решения като устройства с Windows 10 заедно с Microsoft Teams могат да помогнат да се извлече максимумът от всяка ситуация. Ако тези инструменти се използват разумно и правилно, то те създават добре организирани и интерактивни класни стаи, които намаляват разсейването и осигуряват ефективно обучение.

# 4
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
И аз имам въпрос по отношение на управлението на Офис365 в нашата гимназия, но е от личен характер. Мога ли да попитам на лични?

# 5
 • Мнения: 5
Готови ли сте за бъдещето?
Влезте във виртуалната класна стая и поддържайте връзка с учители и ученици!


# 6
 • Ямбол
 • Мнения: 28 236
Здравейте,
Ще задам въпроса си тук.
Гимназията, в която съм учител, си има регистрация в Майкрософт 365 от няколко години и не ползваме акаунтите, предоставени ни от МОН. Съответно електронното обучение с всичките удобства на офис365 го провеждаме там.
Глобален администратор на платформата е директорката, която беше такава до 01.09.2020г. След това тя се пенсионира и в момента нямаме глобален администратор, който да е работещ в гимназията, предишната директорка не е дала правата за глобален администратор на новата директорка.
Въпросът ми е, към кого да се обърнем официално в България, така че да получим администраторските права.
Без да навлизам в подробности, но предишната директорка не предоставя правата на новата.

# 7
 • Мнения: 5
Здравейте, Лиляна,

Ще Ви бъде изпратено лично съобщение с информация как може да получите администраторски права.


Поздрави,
Екипът на Microsoft България

# 8
 • Мнения: 69 133
Здравейте, мога ли да попитам нещо?

На лаптопа вкъщи сме инсталирали Майкрософт тиймс. С гугъл акаунт към МОН.
Всички устройства вкъщи- лаптоп, таблет, телефон, са синхронизиранани.

Вчера сутринта на таблета на детето му бе спрян акаунт /друг гугъл акаунт, не този към МОН/, като изписва че нямало необходимата възраст, за да притежава свободен акаунт.

На таблета One Drive - спряно е на пауза синхронизирането. Изписва, че МОН е ограничил акаунта.

Доколкото разбирам, проблемът, който засяга всичките ни устройства вкъщи, идва от МОН. Като администратор по някакъв начин и някаква причина е ограничил един от гугъл акаунтите ни.

Защо така се получава - МОН като администратор явно, да ограничи акаунт в Гугъл, различен от този, с който влизаме и сме регистрирани в Тиймс? И как да отстраним проблема?

Благодаря предварително.

# 9
 • Мнения: 3
Здравейте, teta75,
Акаунтите, създадени от МОН, които завършват на @edu.mon.bg, могат да бъдат както Майкрософт акаунти за влизане в Microsoft Teams, така и Гугъл акаунти за влизане в Google Classroom. Щом Вашето дете използва Teams и OneDrive, значи неговият акаунт е Майкрософт акаунт.
Акаунтите, създадени от МОН, не са свързани с никакви други акаунти.
МОН по никакъв начин не управлява и не може да ограничава други акаунти, които са лични и са създадени от Вас.
Т.е. Вашият проблем не идва от МОН и трябва да потърсите разрешение в личния си акаунт.

# 10
 • Мнения: 69 133
Благодаря за отговора.
В такъв случай вероятно профила в гугъл е хакнат.  Ще потърся къде да докладвам.

А МОН могат ли да спират на пауза синхронизирането на One drive - защото това ми изписва там, като кликна на облака..
Извинявам се ако въпросът ми не е за тук..

# 11
 • Мнения: 10 706
Може ли да направиш снимка на това съобщение, Тета?

# 12
 • Мнения: 69 133
Мога. Довечера.

Иначе по другия проблем - възстанових успешно профила в гугъл, като изпратих нужната информация, с която да удостоверя че съм на възраст над 14г. Следвайки стъпките в съпорта на гугъл...стана бързо и лесно.

Допълвам се, ето снимка от лаптопа.

Последна редакция: пт, 19 мар 2021, 18:06 от teta75

# 13
 • Мнения: 5
Влезте във виртуалната класна стая през вашето Windows 10 устройство!

 ✅ Поддържайте връзка с учители и ученици
 ✅ Бъдете продуктивни, работете заедно и си съдействайте
 ✅ Бъдете креативни и интерактивни
 ✅ Учете от всяко място с Windows 10 за образованието в комбинация с Office 365 за ученици и учители


Pushpin Разберете повече за обученията на български език за учители:
Център за обучение на Microsoft

# 14
 • Мнения: 3
teta75, ако все още проблемът с OneDrive не е разрешен, изпратете снимката и описание на проблема на имейл help@edu.mon.bg, за да разгледат случая.

Общи условия

Активация на акаунт