Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 65

• 48 127
  • 726
  •   1
Отговори
# 270
Текущо имежду ковид и микробиома на белите дробове е установена връзка, както и че хора с голямо присъствие на определени видове собствени микроорганизми го карат по-тежко от други. При количество клетки на микробиома ни 10:1 спрямо човешките ни клетки, няма начин да не ги вземем в сметката. Да не говорим, че част от човешкия ни геном е с бактериален произход. Цената на генетичното секвениране пада ежегодно и много медицински учебници ще бъдат пренаписани. Текущото ниво на знания е само това -текущо. Тепърва ще се узнава много повече. Най-вече лекарите трябва да четат новостите, че иначе ужасно ще изостават. Екипът на проф. Пеер Борк от Европейската лаборатория по молекулярна биология е установил 3 типа чревен микробиом с вариации според възрастта. Същото потвърждава и екипът на проф. Еран Сегал, който е разработил DayTwo. Това значи различен подход, различно хранене, различно лечение, различен успех при еднакво лечение. Както е на практика.

# 271
Връзка има, но дава ли отговора защо? Защото баба ми всеки ден яде хляб с маргарин, а проблем с щитовидната няма, например. Дори НМВХ хранене е симптоматично лечение- за мен. Не дава отговор защо има проблем с инсулина. Защо един човек има, а друг не. Мъжът ми има друго автоимунно, но е в ремисия от години и яде сладко с килограми, а вода ненпие, само кафе. Да е жив и здрав де, ама определено не се е излекувал с диетата.
Тъй като не се знае Защо, разбирам лекарите. Аз и децата имаме всички изследвания, които се препоръчват и са достъпни. И нищо. Какво да очаквам да ми препоръча лекаря по-различно? Няма как да ме лекува само с диета. Дава се хормон и се чака Отговорът. Дай Боже да го доживеем, макар че със съвременния начин на живот, увредата на чувствителната щитовидна жлеза сякаш е вече нормално...

# 272
Точно това е целта, да се установи как различният микробиом на всеки човек реагира на храните и не само на тях, а и на лекарствата. Екипът на Еран Сегал е открил как взаимодействат множество храни с микробиома на различните хора. Едни микроби се хранят предимно с протеинова храна, други предимно с въглехидратна, трети предпочитат мазнинки, четвърти фибри. Само че нямаме еднакви представители от всички, при различните хора са различни съотношенията между различните видове, както и взаимоотношенията. За момента са открити над 2000 вида само бактерии, а освен тях има много гъбички, археа и вируси. Да, собствени вируси. И не само диетата минава през храносмилателния ни тракт, ами и лекарствата. Ако всеки усвоява храната различно, защо трябва да усвоява лекарствата еднакво. Точно това е задачата на екипа на проф. Борк - да установят взаимодействието между чревния микробиом и различните лекарства, за да се създаде по-персонализиран подход. Ето публикацията на екипа му, дано английският не е проблем, но обясних същността:
https://www.embl.de/aboutus/communication_outreach/media_relatio … 2018/0319_Nature/
Абстракт: Personalised medicine
"We are excited to move on and explore drug-microbe interactions in complex gut microbial communities, as this will help us understand how individuals sometimes respond differently to the same medication,” says Georg Zeller. Each of us harbours a unique gut microbiome. We all carry different bacterial species – besides several common ones – and on top of that, we carry different individuals of the same species called strains. These strains can have very different functionalities, including the response to drugs. Therefore, many drug-microbe interactions are likely to be individual, opening paths for personalised drug therapies aimed at the individual gut microbiome.

Представяте ли си колко е ценно това - да може да ви тестват и да определят кое лекарство работи по-добре за вас? Нима това не обяснява, че едни хора се чувстват добре с Т4, други с Т3, трети с изсушена щитовидна жлеза, а четвърти с комбинация между Т3 и изсушена жлеза? Чела съм предостатъчно примери за това досега, но не и в български източници. Който не е ок на Т4, какво? Примирява се и се влачи като половин човек години наред? В САЩ изсушената щитовидна жлеза не е добавка, ако е стандартизиран екстракт е лекарство, което се продава само срещу рецепта, Armour е такова лекарство.
https://www.rxlist.com/armour-thyroid-drug.htm
Същото важи и за Канада и Обединеното кралство. Ако не е стандартизиран екстракт, тогава се води хранителна добавка. Аз не съм против Т4 въобще. Който е ок с него, нека е с него. Който обаче не е, има и други варианти. Аз не бях в ситуация да чакам от проучвания на ранен етап да се стигне до промяна в закостенели парадигми. Взех лично и обосновано решение, след месеци и години четене и проучване, и си върнах живота обратно. Всеки решава за себе си.

# 273
Здравейте,
пиша само, за да благодаря на всички за полезната информация, която споделят!  👏👏👏

# 274
"... е установил 3 типа чревен микробиом с вариации според възрастта. Същото потвърждава и екипът на проф. Еран Сегал, който е разработил DayTwo. Това значи различен подход, различно хранене, различно лечение, различен успех при еднакво лечение. Както е на практика.

Че това индусите са го открили преди сигурно 5000 години( не помня колко старо учение е йога-та). В аюрведа първо определят какъв тип си и според него и храненето.

Аз идвам с друго питане(породено от това видео:  https://www.youtube.com/watch?v=4ZumtMPKdiI&t=900s    )
  По повод йод, който организмът приема  - а с каква сол солите?( нали солта в магазините е йодирана?) и доколко тя ни пречи?

# 275
  • София
Аз използвам само морска нейодирана (има я в биомагазините, мисля, че е немска) или чиста хималсйска сол за цялото семейство. Надявам се, че те си набавят йод от другите готови храни, които консумират - хляб, мляко, маслини, сирене, кашкавал и т.н., защото йодът е важен за нормалното развитие на децата.

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 22:45 от Skiorche

# 276
  • Бургас
Здравейте!
Не знам от къде да започна, все още съм на фаза ограмотяване Simple Smile
В семейтвото ми почти всички са с доказана диагноза Тиоридит на Хашимото
Аз никога не се бях изследвала
От около година напълнях доста  - почти 15кг (и апетита ми доста се обостри)
Забелязох , че сутрин китките ми са доста отекли, имам повишено потене и безсъние
Края на януари изкарах Ковид - мога да кажа прилично леко.
и Февруари месец реших най-накрая да си пусна изследвания ,:
от 25.02.2021
     FT4 - 7.20 pmol/L     (реф ст-ти -> 12.00 - 22.00)
     TSH - 68.73 mkl/ml  (реф ст-ти -> 0.27 - 4.20)
Тогава предположих, че е свързано с Коронката  Simple Smile

Днес (30.03.2021) си направих отново изледвания, но пълни
     FT3 - 3.79 pmol/L         (реф ст-ти -> 3.10 - 6.80)
     FT4 -  5.40 pmol/L         (реф ст-ти -> 12.00 - 22.00)
     TSH - 148 mkl/ml          (реф ст-ти -> 0.27 - 4.20)
     Anti - Tg 361.10 lU/mL (реф ст-ти до 115.00)
     Anti - TPO 169.90 lU/mL (реф ст-ти до 34.00)

Ясно ми е , че сигурно и аз съм вече в групата на Хашимото Simple Smile
Потърсих да си запазя час и най-ранният е за 16.04
Но се притеснявам с това бързо темпо на покачване на TSH , дали не е фатално.
Бихте ли ми препоръчали преди да отида на лекар да вземам ли нещо или по-добре , да не съм приемала нищо . Да не се ограничавам, за да може да види "картинката "  каквато е

# 277
Нали имаш изследвания, няма какво да чакаш. Картинката е критична! Почни си с 25 мг хормон, не виждам какво да чакаш. Къде си, че няма часове???

# 278
Както е казала и Хепи, положението е доста зле не е само ТСХ, Т4 е много много нисък, така че ако не предвиждаш преглед до няколко дни започни веднага хормон - Еутирокс или Л-тироксин 25мг, после вероятно ще ти изпишат по-висока доза, но се почва постепенно.

# 279
  • Бургас
Благодаря Ви!
Посъветваха ме да отида на преглед във Варна при Олга Кирякова. Тя има часове за др седмица, но не съм от Варна , а и с работата ми е малко трудно да мига да отсъствам . Най-близката удобна дата ми е 16.04
Аз даже си мислех да започна с 50мг или казвате, че е високичка

# 280
Няма да е висока, но започни с 25 и след 5 дена вдигни с още 25. Предполагам, че ще стигнеш до 100-125, но в рамките на година. Постепенно вдигай с много контроли (през 60 дни), за да нацелиш най-безболезнено дозата.

# 281
До колко трябва да се понижи ТSH след приема на хормон?И аз сьм на 50 мг и се чудя колко трябва да е при контролира?

# 282
До 1,5 - 2.

# 283
Но е хубаво да се гледат и другите хормони, защото понякога при ТСХ 2, може Т4 да е нисък и да сочи увеличаване на доза.

# 284
С Хашимото и хипотиреодизъм съм. Пиех през ден 50мг и 75 мг и се чувствах добре. Може би усещах студа и бях зиморничава.
  Края на януари отидох на ендокринолог - профилактично(от 2 години не бях ходила) и заради ехографа(не съм правила от 20г., когато бях с хипертиреодизъм). Докторът увеличи дозата на всеки ден по 75мг, с обяснението, че зимата се нуждаем от повече хормони.
   Първо - спрях да усещам студа както преди и много се зарадвах. Но от около 2 седмици кожата на ръцете ми е много суха(не насмогвам с кремовете за ръце), косата -  също. И непрекъснато ми се спи. А - и сладко - ям непрекъснато. Въпреки, че знам, че е вредно и трябва да се ограничавам - не мога.
   Върнах си сама предишните дози, но и да питам за съвет - дали да ходя до ендо или само да пусна изследвания? И какви?

Общи условия

Активация на акаунт