За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 325
  • 734
  •   1
Отговори
# 390
# 391
  • Русе
Скрит текст:
Преди няколко дни ядох в Щастливеца  вегански кюфтенца от цвекло и леща с кимион и чесън. Невероятно вкусни, пухкави и нежни като косистенция. Някой да знае как мога да ги направя? Търсих с търсачката, но нищо дори подобно не ми излезе като резултат.

https://www.edimdoma.ru/retsepty/97072-svekolno-chechevichnye-kotlety

# 392
  • Бургас
Купих телешки пържоли с кост. Искам да ги изпека на скарата, но никога не съм правила до сега. Някакви съвети?
Дебели са колкото палец, трябва ли да ги начукам?

# 393
За ориза - абсолютно безпогрешна рецепта - нарязва се малка главичка лук на ситно, леко се запържва с масло и олио. Оттук нататък има два начина - единият е да се добави вода 1:2 спрямо ориза, когато заври се добавя оризът, много хубаво измит със студена вода. Много важно е да е добре измит. Когато заври, се захлупва с капак, котлона се намалява - при мен на 3  от   шест степени. Ври 15 минути на 3, след това го оставям още 15 минути под капак на загасен котлон. Може да се направи и без мазнината и лука, важното е да е добре измит. Другият начин е да се добави измит ориз в запържената мазнина, леко да се обърне няколко пъти и след това да се залее с вряща вода 1:2. След това го варим по аналогичен начин.

# 394
  • Sofia
Купих телешки пържоли с кост. Искам да ги изпека на скарата, но никога не съм правила до сега. Някакви съвети?
Не. И ги печи на силен огън и за кратко, колко точно зависи как ги харесвате. Колкото са по-меки при лек натиск, толкова са по-недопечни  и крехки.

# 395
Оризът го правя по втория начин на Пони69. Ползвам обикновен ориз, но трябва идеално да се измие и да се добави гореща вода.
Телешки пържоли - без да се начукват, се пекат на много загрят тиган по 2-3 минути на страна, особено щом са тънки.

# 396
  • София
Момичета, как да варя ориза без да ми се разкашква?

Не улучвам точния сорт ли, и аз не знам вече...
.............................
Пускам ти рецепта за ориз Басмати, но тази рецепта е и за всеки дългозърнест ориз,  когато нямам ориз Басмати ползвам ориз Жасмин, перфектна е, но ще си спазващ минутите на готвене и както ще видиш от снимката зърната му се броят, както се казва , а и както трябва да бъде  - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_782.html
Скрит текст:

# 397
Аз харесвам един ориз на порционни пликчета от Лидл - варя в плика и нямам ядове . Идеален за гарнитура . Аз го ползвам за ориз по китайски и салата .

# 398
  • София
Аз харесвам един ориз на порционни пликчета от Лидл - варя в плика и нямам ядове . Идеален за гарнитура . Аз го ползвам за ориз по китайски и салата .

С тоя ориз в пакетчетата и аз нямам проблеми, винаги си е на идеални зрънца.

Но аз търсех вариант да се получи китайския ориз и с друг тип от големите пакети.

# 399
  • Sofia
Но аз търсех вариант да се получи китайския ориз
Вече ти препоръчах вид ориз, ето и рецепта за ориз по азиатски, снимката е линк.

# 400
За ориз по китайски или гарнитура към кебап ,използвам отдавна тази рецепта

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/10/blog-post_7256.html?m=1 

С какъвто имам в момента ,не купувам специален ,не съм имала фал досега .

# 401
  • Русе
Скрит текст:

С тоя ориз в пакетчетата и аз нямам проблеми, винаги си е на идеални зрънца.

Но аз търсех вариант да се получи китайския ориз и с друг тип от големите пакети.

Оризът се накисва 15 мин. в студена вода. После оцежда и подсушава. В малко растително масло се запържва накълцан лук, после ориза за наколко минути на умерен огън. След това се налива вряла вода в съотношение 1:2 /ориз - вода/. Кипва се и огънят намаляваш на слаб. Захлупваш и оставяш да ври докато поеме водата. После отстраняваш от огъня и държиш още 10 мин. захлупен в съда.
Ето примерна рецепта.

https://ipeychev9.blogspot.com/2017/10/blog-post.html

# 402
  • Бургас
Не. И ги печи на силен огън и за кратко, колко точно зависи как ги харесвате. Колкото са по-меки при лек натиск, толкова са по-недопечни  и крехки.

Много благодаря!
Fortuna, и на теб!

# 403
Мога ли да направи някакъв сладкиш/кекс,без мазнина?Изобщо възможно ли е такова нещо или хич да не се занимавам?

# 404
  • In transit
Мога ли да направи някакъв сладкиш/кекс,без мазнина?Изобщо възможно ли е такова нещо или хич да не се занимавам?
Пеги, може да пробваш този Кекс със сметана,  Кокосови мъфини без брашно,  Пандишпанов сладкиш с крем пастичера

В първата рецепта може да намалиш захарта ако искаш. Няма да се промени рецептата.

Общи условия

Активация на акаунт