За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 467
  • 734
  •   1
Отговори
# 210
Спасявайте ме пак. Grinning
Рецепта за свинско контрафиле?Може и сос някакъв да предложите?
Ако го изпека в плик с разни зеленчуци, дали ще стане сухо?

# 211
Аз най-го харесвам на шницел, с яйце и галета. Или пък само леко изтънено, с малко брашно за по минута в тигана. Печено ми идва сухо.

# 212
  • Sofia
Преди години правех панирани сиренца със корнфлейкс ..
Саня, често правя такива.  Винаги имам във фризера (в който никакво място нямам, ама това за сиренцата не го давам за друго и  това е, калкото взема, толкова зареждам веднага). Изваждам, обелвам (малко е кофти беленето, ама...) топя в яйце, после корнфлейкс и в тигана.

... Може и сос някакъв да предложите?..
Грейви сос с част от зеленчуците; гъбен сос;  сметанов със синьо сирене;  маслен с някакви подправки...

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 18:07 от Morena

# 213
Преди години правех панирани сиренца със корнфлейкс ..
Саня, често правя такива.  Винаги имам във фризера (в който никакво място нямам, ама това за сиренцата не го давам за друго и  това е, калкото взема, толкова зареждам веднага). Изваждам, обелвам (малко е кофти беленето, ама...) топя в яйце, после корнфлейкс и в тигана.

Но пържиш директно замразени нали или изчакваш .
Защото чета рецепти - панират и замразяват за кратко .
И това с картофеното пюре - май е било на мястото на брашното - но защо помня и галета и тогава - как пък три пъти съм отвалвала - идея си нямам просто .
Но пък купих аз сиренето и по инерция без да се замисля го замразих - щото преди правех точно това и оттам насетне - нищо не помня . Голяма съм муня определено.

# 214
  • Sofia
Не размразявам, изобщо не чакам.
"Изваждам, обелвам (малко е кофти беленето, ама...), топя в яйце, после корнфлейкс и в тигана."
Пържа ги (с много малко мзнина) на слаб огън да може да се стоплят и да не изгори корн флейкса.
Тук ги има

Скрит текст:

# 215
Не размразявам, изобщо не чакам.
"Изваждам, обелвам (малко е кофти беленето, ама...), топя в яйце, после корнфлейкс и в тигана."
Пържа ги (с много малко мзнина) на слаб огън да може да се стоплят и да не изгори корн флейкса.
Тук ги има

Скрит текст:
Благодаря Моренка .
След малко ще ги направя . Указанието беше много важно за пърженето . Щото щях да ги цапна в маслена баня.

# 216
  • София
Печено с балсамико - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/07/balsamic-roasted-pork-loin.html
Скрит текст:
Рулада с билкова коричка  в английски стил - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/03/blog-post_8.html
Скрит текст:
Шпиковано - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_377.html
Скрит текст:
Виенски шницел - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_889.html
Скрит текст:
.........с аспержи https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_90.html
Скрит текст:
Скалопини с лимон - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_303.html
Скрит текст:

# 217
Скрит текст:
А има ли разлика между жито и грухана пшенца? По принцип купувам грухана пшеница и като правя става супер. Предната седмица взех жито. Киснах, варих и уж беше добре. На следващия ден, зрънцата станаха като гумени. Едва го изядохме. Защо се получи така. Една нощ го държах в посолена вода, на другия ден го варих 2 часа. Свари се, меко беше, проблема дойде на последващия ден.
сладурка Wink
взела си жито за покълване, то се накисва и т.н., за да живне и да започне да расте. с него няма да направиш варено жито нивгаш. но за салати е ок, страшно е полезно.
булгурът също е пшеница, но бая обработена - бланширана, сушена, та набита и натрошена накрая.
Ужас. Може ли да погледнеш. Ето това съм взела, но какво е що е, явно не е за моите нужди:
Скрит текст:
Да знам друг път да не вземам.

Ама то каква салата, като стои като гумени топчета. Ако го сложа в слоу кукъра дали няма да стане по-меко? Например 4-5 часа. Изразходих само 250гр от него, а не ми се хвърля другото.

Последна редакция: ср, 10 мар 2021, 19:13 от vici75

# 218
  • Sofia
Вики, според мен това си е чисто и просто жито/пшеница. Може да си направиш  кълнове.
За варене ти трябва груханата пшеница.

# 219
  • In transit
Вземала съм такова жито като показаното от Вики, само, че турско. Сварява си се без проблем, но му трябват поне 40 -50 минути. Като вкус стана същото като груханото. Ползвах го в супа вмeсто ориз. А груханото изглежда същото като италианската перлена спелта, която се сварява за 10 минути. От това, което бях чела, перлената(грухана) пшеница е минала допълнителна обработка за по-бързо сваряване и по-лесно смилане от стомаха.
Скрит текст:

# 220
  • под тепетата
Мисля, че посоляването е изиграло лоша шега. Знам , а и така го правя - слагам малко сол накрая, като е сварено.

# 221
Благодаря ви за поясненията. Това ще го мъча някакси да го изядем лека полека и повече няма да купувам такова. В бг магазините край нас има грухана пшеница както казвате. ВИнаги ми се е получвало с нея. Определено само такова ще вземам. Това го взех, защото не знаех че е задушница и в последния момент разбрах и не ми се мотаеше на далеко петък вечер. Иначе за посоляването аз една щипка сол сложих на една тенджера с вода. Но кой знае, може и там да е бил порблема.

Morena Simple Smile мога да наложа за кълнове, обаче и там имам няколко нещастни опита съм ги зарязала. Със семена от броколи се бях пробвала. Нищо не стана. После в хранителния магазин до нас намерих една голяма купа за 2$ и си викам, леле аз толкова да се мотая в нас, те тука без пари. Не можем да ги изядем една седмица. Иначе съм накупила, буркани, цедки, марли чудении. Но изкарат малко и после загниват. И до там. Знам, по-малко семки се слгат. Аз по една чаена лъжица слагах на 3л буркан. Но нещо не им понасям. Желание имах и вдъхновение, обаче и друго искат.

# 222
На мен ми е много странно житото в турските магазини .
Не мисля , че е за покълване , но определено не е и грухана пшеница .
Как точно се приготвя в Турция това жито - солено или сладко

# 223
  • In transit
Саня, виждала съм в супа да слагат.

# 224
Баба ми слагаше булгур в супа . Но това не беше булгур.
Инак имат там и булгур - един за кюфтета и едър . Но едрият ми я прекалено едър - дребният прекалено дребен.
Така се заимах с пакет полусмлян и се чудя къде да го ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт