За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 457
  • 734
  •   1
Отговори
# 225
  • In transit
От дребния правят кюфтенца.

# 226
На мен ми е много странно житото в турските магазини .
Не мисля , че е за покълване , но определено не е и грухана пшеница .
Как точно се приготвя в Турция това жито - солено или сладко
Като груханата пшеница е, толкова бързо увира. По Коледа винаги правя ашуре с турското жито, слагаме с теджерката на камината отгоре и след час е готово. Ние го обичаме сладко - със стафиди и орехчета вътре.

# 227
Като груханата пшеница е, толкова бързо увира. По Коледа винаги правя ашуре с турското жито, слагаме с теджерката на камината отгоре и след час е готово. Ние го обичаме сладко - със стафиди и орехчета вътре.
Благодаря , значи ще си купя един пакет .
Скрит текст:
Като ида постоянно се обзавеждам с нещо дето после така се търкаля из шкафовете .
В какво да вложа петмез от рошков . С това се сдобих преди месец - два .
И дали този от фурми е по- вкусен - например за палачинки . Щото бая им се чудих и накрая си тръгнах с рошковия.

# 228
Баба ми слагаше булгур в супа . Но това не беше булгур.
Инак имат там и булгур - един за кюфтета и едър . Но едрият ми я прекалено едър - дребният прекалено дребен.
Така се заимах с пакет полусмлян и се чудя къде да го ползвам.

Чудесен е за салати, ето касър https://pep-4o.blogspot.com/2020/06/blog-post_6.html?m=0

# 229
И ние много обичаме касър, много често правя. Но булгура в него се залива само с вода, не се вари. Чак се чудя понякога това от същия булгур ли е, който варим ние.От турските магазини край мен го купувам аз.

# 230
Турският булгур е съвсем друго, не е пшеница.
Този горният нямам идея какъв е. На вид прилича на такъв за покълнване.
Как се прави:
Слагат се сто грама в буркан, мият се с топла вода, налива се хладка вода да покрие, слага се кърпа отгоре и се държи 24 часа. Ако е топло по-малко. След това се мие и се оставя на светлина. Ако е топло периодично се мие, за да е влажно. Ако житото е хубаво, след 36 часа е ок. Полезно е с малък кълн или с много голям - поници.

# 231
  • Варна
Булгурът е смляна пшеница. Дори и турския. Варено жито се прави само от т.н.грухана пшеница.

# 232
Благодаря , значи ще си купя един пакет .
Скрит текст:
Като ида постоянно се обзавеждам с нещо дето после така се търкаля из шкафовете .
В какво да вложа петмез от рошков . С това се сдобих преди месец - два .
И дали този от фурми е по- вкусен - например за палачинки . Щото бая им се чудих и накрая си тръгнах с рошковия.
Ползвам го за кашлица аз. Иначе си бях взела и един буркан тахан с петмез от рошков, но не е моето нещо. Но пък турците си го мажат като шоколад на филийка и им харесва.

# 233
  • Sofia

Правят ашуре - в турското слагат и боб, и нахут - за мен е странно

# 234
И ние много обичаме касър, много често правя. Но булгура в него се залива само с вода, не се вари. Чак се чудя понякога това от същия булгур ли е, който варим ние.От турските магазини край мен го купувам аз.
За късър аз също не го варя, заливам с  вода и затваря купата.

# 235
  • Sofia
Аз познавам два вида булгур - едър и ситен (е има и пълнозърнест също така, пък и би трябвало да е от по-добрата твърда пшеница) Та този ситния (защото е ситен) може да не се вари (за въпросното ястие касър), също като арабския кус-кус.
Ето тук съм ползвала булгур - дребен и от твърда пълнозърнеста пшеница, който може да не се вари.

Скрит текст:

# 236
Булгурът е смляна пшеница. Дори и турския. Варено жито се прави само от т.н.грухана пшеница.

естествено, че е така. през цялото време си мислех за марокански кускус Joy нещо виното ми е дошло в повече Joy
между другото и едрият може да се консумира само с накисване.

# 237
  • Mediterraneo
Докато споменаваме турски продукти и кухня, ще използвам да питам нещо.
В родния ми град има магазин с турски стоки. Мама ще праща един багаж насам и ще ползвам повода да я пратя да ми купи турски кори за баница. Какво друго ще препоръчате да й заръчам да ми прати? Нещо, което не е чупливо и не се разваля за 5 дни път. Заплюла съм си кадаиф, кори за баница, сос от нар.

# 238
Пишмание (халва на конци или памук халва също и казват ),много е вкусна ,топи се в устата.
Мантъ-с млечен сос се сервира и запръжка.
Кашкавал на конци ,гриловани маслини ,има и хубави  турски чайове.

# 239
Ох това пишмане толкова да ми хареса, а сладко много рядко ям. Донесоха ми подарък веднъж и се влюбих за цял живот.

Общи условия

Активация на акаунт