За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 279
  • 734
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Маслото разтопява ли го?

# 496
Имам въпрос. Вчера правих тази торта, по тази рецепта
http://www.vkusnoteka.bg/2014/10/blog-post_15.html
Спазвах абсолютно точно всички пропорции, мерки и стъпки в приготвянето. Кремът ми се пресече, когато го разбих с миксер след добавянето на маслото. На какво би могло да се дължи?
Иначе е вкусна, но вид не докарах заради пустия крем.
Маслото е било студено или кремът не достатъчно студен.  Много е важно темперирането.

# 497
  • Mediterraneo
Маслото няма как да е било студено, масло не държа в хладилника, а в кутия на плота( освен в големите жеги юли и август). Не съм го топила, нарязах го на по- малки парченца. Кремът изстива на стайна Т, като изстина съдът, го сложих в хладилника за 15 минути.

# 498
Били са с различна и неподходяща температура. Явно кремът ти е изиграл лоша шега.

# 499
Пресечен крем съм оправяла с добавяне не крем Парадайз на Д-р Йоткер. Слагам по малко прах и разбивам докато се събере.

# 500
  • Mediterraneo
А, аз с пресечения крем я сглобих, вече е наполовина тортата. Исках да си изясня проблема.
Различна и неподходяща Т... Добре. Каква е подходящата в такъв случай?

# 501
Пресечен крем на маслена основа съвсем леко се затопля на водна баня или в МВ за няколко секунди и се разбива отново с миксер. Това би трябвало да помогне.
А, за да не се пресича, освен, че двата крема трябва да са с еднаква температура, яйченият се прибавя лъжица по лъжица към масления като се бърка непрекъснато с миксер.

# 502
  • In transit
А в какво го прилагате обикновено ?
И например в кейк или друг сладкиш с каква цел се ползва

Заместваш 1/3 от брашното в рецептата с нишесте и става по-мек и пухкав сладкиша или кекса, който правиш. Олекотява тестото.

# 503
Да попитам какви са ви предпочитаните рецепти да готвите орзо, ризони и т.н. онази паста дето прилича на ориз? Гледам че в супермаркетската тема са го навзимали хората, аз не съм готвила досега такова. Изглежда ми странно и направо си го представям как се пързаля из устата като динени семки Satisfied Сигурно не е така, де, реших да се престраша да опитам. Моля споделяйте какво ви е харесало като ястие с него?

А, аз с пресечения крем я сглобих, вече е наполовина тортата. Исках да си изясня проблема.
Миксерът е бил на твърде висока скорост и маслото се е отделило ¯\_(ツ)_/¯

# 504
  • Sofia
Ефибуш, паста Орзо (ползвам това име) е като всяка паста - същият състав. От друга страна е като всяка друга дребна паста - кус-кус, звездички, буквички, дребни макарони... Та ако си готвила някоя от тях, същото става и с Орзо.
Вместо ориз в супа, ризото, а в лидълската тема писах - баба ми (гъркиня) готвеше яхнии с Орзо.

# 505
  • София-Младост
Вместо кондензирано мляко онзи ден, съм взела карамелено...сгущенката.  
Та дайте някаква идея за нещо с него, ако може и с шоколад, за да мога да го пробутам на детето...Иначе не е много фен на карамела...
Сега ми хрумна някакви барчета да направя може би... За Банофи пай и аз се сещам:)
Смешваш я с 200 гр меко масло.С този крем мажеш готовите вафлени кори от руския магазин.Оставя се няколко часа на стайна температура,след това с.е прибира в хладилник
Аз намазах за проба само с него...но г-н Претенция му се мръщеше, повече му хареса когато направих вафли с тахан и отгоре шоколад.
Ще пробвам отново с някакви добавки и едни тарталети май ще напълня.

Благодаря на всички!

# 506
  • Русе
Скрит текст:
Вместо кондензирано мляко онзи ден, съм взела карамелено...сгущенката.  
Та дайте някаква идея за нещо с него, ако може и с шоколад, за да мога да го пробутам на детето...Иначе не е много фен на карамела...
Сега ми хрумна някакви барчета да направя може би... За Банофи пай и аз се сещам:)
Смешваш я с 200 гр меко масло.С този крем мажеш готовите вафлени кори от руския магазин.Оставя се няколко часа на стайна температура,след това с.е прибира в хладилник
Аз намазах за проба само с него...но г-н Претенция му се мръщеше, повече му хареса когато направих вафли с тахан и отгоре шоколад.
Ще пробвам отново с някакви добавки и едни тарталети май ще напълня.

Благодаря на всички!

Можеш да използваш сгущенката вместо карамеления сос.
https://ipeychev9.blogspot.com/2018/10/blog-post_20.html

# 507
  • София-Младост
Наясно съм, точно него исках да купя, но го обърках;)

# 508
  • София
................
Миксерът е бил на твърде висока скорост и маслото се е отделило ¯\_(ツ)_/¯
Не, скоростта на миксера трябва да е висока, това е едно от условията, а другото ще го копирам и ще го пусна, това е моя рецепта, която приготвих онзи ден, и за изяснение, разликата е само че е швейцарски маслен меренг, но независимо от това нещата са едно към едно, т.е. еднакво се работи.
Скрит текст:
В голяма купа се изсипват белтъците и захарта. Поставят се на водна баня и се разбъркват непрекъснато с шпатула, докато захарта се разтопи и сместа се сгорещи до 60 градуса. Ползвам кулинарен термометър. Сваля се от котлона и се разбива с миксер на висока скорост за около 10 минути и по този начин и ще се охладят.  Ще се превърне в блестящ лъскав меренг.  Температурата на сместа трябва да е около 27 - 28 градуса, или да има разлика не по - голяма от 10 градуса с температурата на маслото.  Започва прибавянето на маслото лъжица по лъжица при непрекъснато разбиване на средна скорст на миксера. Трябва да се получи копринено нежен крем.
Тъй като аз не съм професионален кулинар, а имам само някакво си малко хоби,  очаквах при добавянето на маслото сместа да се пресече, точно за това бях подготвена и то наистина така и стана, сместа ми се пресече почти накрая на добавянето на маслото. Може би трябваше да добавя с 1 с . л. по- малко масло, ама кой да знае...Но има няколко начина тази досадна грешка да се поправи, едното е да се продължи с разбиването, докато се превърне в крем, нямам търпение и не зная какво ще стане, отхвърлих го като идея,  второто е да се добавят още 2 до 3 с . л . масло, но прецених , че е прекалено много маслото , или да се извадят от сместа няколко лъжици да се разтопят в MW за няколко минути и на струйка да се добавят към основния крем, което напълно отхвърлих,  и най-приемливото  и лесно за мен е да се остави на студено за 30 минути и отново да се разбие, както и направих. След 30 минути го разбих с миксер  на висока скорост и се превърна в крем който очаквах.  След като беше готов се прибавя ванилията, кардамона, малкото сол, добавя се и разтопения шоколад с кафето.  Разбива се отново. Готовата смес се поставя в пош с кръгъл по-голям накрайник.
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2021/03/blog-post_23.html

# 509
Купих бейби спанах за салата, но забравих, че гастрото ми забрани да го ям суров. Сега търся идея как да го направя канапе за пилешко месо.

Общи условия

Активация на акаунт