Предателство ли е старческият дом ?

• 29 496
  • 418
  •   1
Отговори
# 405
  • Кубрат/ Пишурка
Благодаря за съпричастността! Всъщност ви разказах една малка част от проблемите, колкото и дълъг да беше постът.
Сега съм почти на 68. С акъла си, физически добре ( ама ще се оправим Joy) и се надявам още дълго да съм така. Пък и внучката ми е заповядала да съм жива и здрава, докато се омъжи и роди, а аз да отида да помагам Joy Тя от 5 години е в Англия с баща си и вече е на 17. Мисля, че добре съм я възпитала и научила за годините, в които я гледах и сега, когато е вече в колеж се гордея с нея. Всъщност имам и внук от голямата дъщеря - на 19. Тази година ще бъде абитуриент. Така, че има за какво да живея. Желая го и на вас! И не се отчайвайте от трудностите - те отминават и остава надеждата за добро бъдеще!

Последна редакция: ср, 07 фев 2024, 20:44 от Янче-то

# 406
Здравейте, майка ми е с деменция, по моя преценка - втора фаза. Не може да се разчита на нея да си взема хапчетата, да се справя с битови проблеми, но сама се ослужва за лична хигиена и елеменнтарни неща. Тя обаче вярва, че се справя. Отказва да стои при мен и сестра ми, иска сама, изгони назначените за социални посещения и т.н. Убедена е , че може сама, но забравя че не е могла да позвъни на лекар, не се е справила с телефона и т.н. Не иска да загуби независимостта си, разбираемо е, но не евъзможно. Може ли някой да ми препоръча сносен дом за такива хора с поносими цени. Интересува ме  отношението на персонала, а не толкова битовите условия. Те също са важни, но каквито и да са условията, ако няма отношение и си зависим, все тая. Моля за съдействие. Ние сме от Ямбол и ще е добре да е в Източна България.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 11:57 от VanilaBG

# 407
Здравейте, майка ми е с деменция, по моя преценка - втора фаза. Не може да се разчита на нея да си взема хапчетата, да се справя с битови проблеми, но сама се ослужва за лична хигиена и [/b]елеменнтарни неща. Тя обаче вярва, че се справя. Отказва да стои при мен и сестра ми, иска сама, изгони назначените за социални посещения и т.н. Убедена е , че може сама, но забравя че не е могла да позвъни на лекар, не се е справила с телефона[/b] и т.н. Не иска да загуби независимостта си, разбираемо е, но не евъзможно. Може ли някой да ми препоръча сносен дом за такива хора с поносими цени. Интересува ме  отношението на персонала, а не толкова битовите условия. Те също са важни, но каквито и да са условията, ако няма отношение и си зависим, все тая. Моля за съдействие. Ние сме от Ямбол и ще е добре да е в Източна България.

Здравей VanilaBG,
 от това, което описваш, ми се струва, че майка ти все още може да се справя достатъчно добре.
Забравянето е естествено с остаряването, зависи какво, колко често. Ако е забравила името на някого или телефонен номер, не е нещо фатално. За хапчетата има кутийки с деления за всеки ден, така ще решите проблема.
Ако сте й дали по-сложен за нея телефон, е нормално да не се справи. Можете да й го смените с по-семпъл - има такива за стари хора, лесни, удобни, с големи копчета, за да ги виждат.
Възможно е да не се е обадила на лекарката, защото така е преценила. Социалните също - не знаеш кой я е посетил, какво се е случило.

Ако не иска да стои при теб и сестра ти, вероятно се чувства по-добре да е отделно. Това не е за осъждане.
Понеже споменаваш, че по твоя преценка е втора фаза на деменция, добре е да се консултираш със специалист за това, ако тя желае.
Но преди това, ако можеш прекарай няколко дни с нея, 24 часа в денонощието в дома й, без да я стресираш, контролираш или казваш какво да прави или не. Ще си дадеш по-точна представа.

Старческият  дом не е панацея. Напротив, ще плащаш години наред, ще се влоши бързо положението й, това се случва там, уви. Колкото и когато избираш да ти се струва, че се полагат добри грижи, после се вижда, че не е така. Не е възможно. И няма връщане назад.

Какъвто и избор да направиш, желая ти успех!

# 408
Не е предателство, предвид описаната ситуация. Има и хубави домове, където ги хранят добре, даже имат фризьорски услуги, танци, пеене, екскурзии им организират и са сред повече хора. Важното е да ги обгрижват добре и да не проявяват насилие към пациентите. Но трудно се намират такива домове.
Вие сте опитали всичко. Напълно ви разбирам, защото мой много близък човек е в тази ситуация и изнемогва покрай грижите за болен от деменция. Смазващо е за психиката на обгрижващия и наистина няма никакъв личен живот, защото трябва да се грижи за напълно невменяем човек, който дори не може да намери къде е тоалетната. И той е на ръба на силите си и се е замислял за старчески дом, защото дори не може да иде на лекар спокойно. Не говорим изобщо да излезе на разходка, да почете книга или да седне спокойно. Около теб да има болен от деменция и ти да си постоянно нащрек дали няма да подпали къщата и Бог знае още какво, си е огромен стрес за този, който се грижи за него.

# 409
Няма гаранция, че ако сам си гледаш болния няма бързо да се влоши.
@ VanilaBG ако жената не е съгласна да се лекува и да се грижат професионално за нея, бих ви посъветвала да я оставите "на мира" за известно време. Не звънете, не ѝ опявайте, не ѝ досаждайте. Нека за кратко да е сама. За да ѝ "залипсвате", не знам дали има такава дума. Да усети и да си признае, че сте ѝ важни и необходими, и че сама не може да се контролира. Рисковано е, да, но тя още има време.

# 410
  • France
Сериозно ли предлагаш да изоставят човек с деменция?

# 411
Просто се намира на приказка. Точно като масово навъдили се псевдоспециалисти, които дават съвети на килограм, без никаква връзка с реалността.

# 412
  • София /Абсурдистан
Сериозно ли предлагаш да изоставят човек с деменция?
Както и болния да се усети и да осъзнае нещо Simple Smile Явно никога не сте виждали такива болни.

# 413
Просто се намира на приказка. Точно като масово навъдили се псевдоспециалисти, които дават съвети на килограм, без никаква връзка с реалността.
А вие трите какъв опит имате с дементен?
Аз гледах майка ми с деменция. Тя беше много по-зле. Знам много добре какво е, лично изпитано на мой гръб.
Майката на VanilaBG е още много далече от това състояние, щом може сама да взима решения и да си ги изпълнява. Няма шанс да я вземат сега и насила да я затворят в Дом, още по-малко хоспис.

# 414
  • Варна
Моя свекър е с деменция.
Ако човек който не го познава го чуе какви ги приказва, ще му повярва. Преди седмица бяхме при него. Ами от вчера бил там/в дома/, ходел да си купува вестници и да пие кафе всяка сутрин в селото и т.н. и т.н. .
Нищо общо с действителността.
Съжалявам, че ми отне много време да успея да убедя синовете му, че тази стъпка трябва да се направи. Много е трудно, надеждата е все с теб, че ще успееш, че ще се оправи но истината е, че няма връщане назад в тези случаи.
А девер ми изживя много с баща си. Трябваше да поставя ребром въпроса на ММ накрая - искаш ли брат ти да полудее, нервите му са опънати, виждам признаци на депресия, тревожност. За мен беше въпрос и на неговото спасяване.
Иначе = в дома не миришеше на лошо, особено като се има предвид възрастта и заболяванията на обитателите.
Свекър ми и човека в неговата стая бяха чисти, подстригани, избръснати, погледнах им и ноктите ... изрязани.
Отидохме без предупреждение, късно. Успокоявам се, че казва и вярвам, че нищо не го боли. Както споменах, той си вярва, че е от скоро там, че си има социален живот и това е повече от минимума на което съм доволна. Мисли си, че е на санаториум, така му казаха когато го заведоха. Не е бил съгласен, но се е качил в колата доброволно.
Много е тъжно да знаеш какъв човек е бил. Но трябва да се направи най-доброто за всички засегнати.

# 415
То има гледане и гледане.
Ти имаш опит с майка си, аз - с много като нея, различни хора, с различна душевност, различно поведение, различна среда. В общуването, в лечението, в ежедневието, в грижата.
Писала съм вече по въпроса. Комплексната грижа за болните не е по силите на техните близки, а за превенция никой не мисли. Ето защо,  съветите, които даваш не са адекватни и приложими в случая, освен че се отнасят само до твоя собствен опит, нямат друга стойност.

# 416
Говорих само за конкретния случай,  според мен жената още се справя. За три дни сама тя ще осъзнае липсата на помощ и ще я потърси. Така по-лесно ще я убедят, че е най- добре да е в дом. Може и да греша.
Ти какво би препоръчала точно в този случай? Да я вържат и насила да я заведат там? Съмнявам се да я приемат без епикриза и без нейно желание.

# 417
Няма гаранция, че ако сам си гледаш болния няма бързо да се влоши.
@ VanilaBG ако жената не е съгласна да се лекува и да се грижат професионално за нея, бих ви посъветвала да я оставите "на мира" за известно време. Не звънете, не ѝ опявайте, не ѝ досаждайте. Нека за кратко да е сама. За да ѝ "залипсвате", не знам дали има такава дума. Да усети и да си признае, че сте ѝ важни и необходими, и че сама не може да се контролира. Рисковано е, да, но тя още има време.
Това, което предлагате е опасно!

# 418
  • София /Абсурдистан
Като подпали кухнята, както се случва често с дементно болни, оставени сами, и огънят тръгне, тогава всички ще усетят всичко.

Общи условия

Активация на акаунт