COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 313 961
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 13 995
  • При семейството си
Убедена съм, че всичко се прави и решава в името на нашето здраве и превенция, доказаха го до момента толкова много неща, включително ваксинирането на приоритетните групи...по план,

# 13 996
  • София
Каквито и да са малцинствата, все пак дано не ги насилват и експериментират с тях.
Просто да се говори за малцинства е идиотско, за не река расистко. Това имам предвид. Иначе би било чудесно да ваксинират и маргиналните групи, защото при тях е най-висока смъртността по неофициални данни, а е и логично.

# 13 997
  • Пловдив
За мен въпросът не е за кого ще е Janssen, а къде е и защо вече не е в обращение. Може би не съм се изразила правилно, но за мен вече трябваше да я има като четвърта колонка в таблицата. Няма да стигнем далеч, ако се мотаем така, CDC вече се замисля дали ваксинираните да спират да носят маски и на закрито...
Ако в България махнат маските на закрито за ваксинирани ще има огромен наплив.Ако пък дават 20 или 30лева ваучер за пазаруване не ми се мисли...Все пак може да звучи смешно но ако ще засили интереса аз нямам нищо против.В Израел май плащаха сметките на младежи по ресторанти или нещо подобно ако се ваксинират.

# 13 998
Някои малцинствени групи, беше евфемизмът, който Кунчев употреби, ако чух правилно.

Че те малцинствата са много, някои сред тях нямат нужда от подканяне, за разлика от други.

# 13 999
  • София
Някои малцинствени групи, беше евфемизмът, който Кунчев употреби, ако чух правилно.

Че те малцинствата са много, някои сред тях нямат нужда от подканяне, за разлика от други.
Ами този ефемизъм е недопустим. Малцинства е израз за етнос или раса, да каже маргинални групи, квартали с висок процент бедност, каквото и да е. Но това са подробности. Хубаво да ваксинират всички, просто ни за туризма ще стигнат тези ваксини Янсен, ни за нищо. Иначе е страхотно както са еднодозови и много хора биха ги предпочели.

# 14 000
Имам приятел с погребално бюро. Каза, че мургавите рядко карат ковид с фатален край.

# 14 001
В понеделник Гърция отвори ресторанти, кафенета и барове, които са били затворени от ноември.

Отварянето на въпросните обекти е съпроводено с драконовски мерки, цитирам (представих си тези мерки в заведенията в България и какъв вой щеше да е до небесата, то без музика, то с смс-и и т.н.):

В понеделник ресторантите в Гърция ще отворят врати за първи път от ноември, след като беше наложено заключване, с въведени ограничения за спиране на разпространението на коронавируса.

Бизнесът има право да обслужва клиенти само на открито, с дистанцирани маси и до шест клиенти на маса, за да се ограничи броя на близките контакти. Самопроверката за Covid-19 е задължителна с тестове за работещите в заведенията, които също трябва да носят маски.

Обектите нямат право да пускат музика, за да не позволят на хората да се сближават твърде много и скъсяват дистанцията, за да чуят какво казват другите.

За да се проследи разпространението на инфекцията, всички гости трябва да се регистрират чрез текстово съобщение преди посещението. Който желае да посети тези места, трябва да изпрати текстово съобщение на номер 13033 с код 6.

Всички ресторанти трябва да се затворят не по-късно от 22.45, защото четвърт час по-късно в 23.00 часа започва нощният комендантски час. По-рано комендантският час започваше в 22.00 часа.

https://www.ekathimerini.com/news/1160448/bars-restaurants-reopen-in-greece/

# 14 002
Имам приятел с погребално бюро. Каза, че мургавите рядко карат ковид с фатален край.

По вероятно не ползват погребално бюро.

# 14 003
Че те малцинствата не искат.
Принудително ли ще ги ваксинират?

Днес в Св. Ана имаше роми. Доста голяма група. Вероятно се ваксинират с цел работа в чужбина.

# 14 004
То е важно местните да се ваксинират.
А те не искат.
Поне нашите в Столипиново не искат.

# 14 005
Още 273 780 дози от ваксината
срещу COVID-19 на
Pfizer/BioNTech ще пристигнат в
България утре - 4 май, съобщиха
от Министерството на
здравеопазването
https://www.24chasa.bg/novini/article/9761866

# 14 006
В Австрия наблюдавам интересно развитие по фирмите. Предложиха на работещите в общи помещения да се запишат за имунизация. Офисът веднага получи час за петък следобед и то с Пфайзер. На мен поради няколко причини ще ми се наложи да изчакам, но бях изумена, че например мъжете над 50 не искат да ходят, а най-младата ми сътруднчика - на 22 и с антитела 95 пъти (!) над референтната стойност - ще ходи. Байчовците очакват ние да ги пазим явно. Представям си колко ще са шокирани есента, когато ще ни затворят най-вероятно пак (това са си мои разсъждения, да не поиска някой линк Smiley ).

В Австрия до вчера 31,10% са получили една доза и 11,32% са с две. Официално през май върви фаза три, но очевидно имат достатъчно и за последната фаза (население под 65 години, което не е в рисковите групи).

ПП Да не ме разбере някой погрешно - аз съм против задължителната имунизация и смятам, че всеки е редно сам да си решава кое как със собственото тялото; коментирам интересното явление само.

Последна редакция: пн, 03 май 2021, 18:36 от Анонимен

# 14 007
Швеция дарява един милион дози AstraZeneca на Covax

Сега Швеция планира да дари 1 милион дози ваксина на Astra Zeneca на Covax, международното сътрудничество за подпомагане на спешната нужда от ваксини по целия свят. Тази новина бе съобщена от министъра Per Olsson Fridh (MP) в Morgonstudion на SVT в понеделник.

- Трябва да направим всичко възможно, за да се справим с тази пандемия, казва той.

Поради много сериозната ситуация в Индия доставките на ваксини за глобалното сътрудничество с ваксини Covax са забавени.

Ето защо Швеция сега дарява един милион дози на международната инициатива, която ще доставя безплатно ваксини срещу covid-19 в страни с ниски доходи.

- Виждаме как пандемията бушува по целия свят. Хората умират, бедността се разпространява и децата все още не се връщат в училище. Трябва да направим всичко възможно, за да се справим с тази пандемия и да се борим с нея по целия свят, казва министърът Пер Олсон Фрид в Morgonstudion.

Той вярва, че не е време да се „складират и да се задържат дози“.

- Швеция вече е водещ финансист в сътрудничеството на Covax, но това, което правим сега, е, че даряваме и един милион дози, за да гарантираме, че повече хора в света могат бързо да получат ваксини.

Не засяга степента на ваксинация в Швеция
Понастоящем не е ясно до кои държави ще бъдат изпратени дозите. Има 92 държави, финансирани с помощ, които получават ваксини чрез Covax, а Световната здравна организация, СЗО и Covax решават подробно кои държави ще ги получат.

Фактът, че Швеция сега дарява ваксини Astra, не оказва влияние върху националната работа по ваксиниране, според шведския координатор на ваксините Ричард Бергстрьом.

- Ние ваксинираме с Astra Zeneca тези, които са над 65 години и за следващите седмици имаме достатъчно дози, за да покрием групата над 65 години, и ще имаме две дози за тези, които се нуждаят. В момента дори някои региони преминаха към фаза 4 на вакиснация, това е групата 18-59 години и в тази група няма да се използва  Astra Zeneca. А останалите региони сега вакиснират възрастова група 60-64 години, където също не се прилага Astra Zeneca, казва Бергстрьом.

- И това е само 1 милион дози, а всъщност имаме да получаваме още четири или пет милиона дози от ваксината на Astra Zeneca, които най-вероятно също ще дарим по-късно.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-skanker-en-miljon-ast … -doser-till-covax

# 14 008
И ние така ще даряваме и ще даряваме ...
Ама първо трябва да ни ги доставят.
Доставили са ни 500 хиляди АЗ, а сме поръчали 4 милиона.
Както вървят нещата , повече от 2 милиона българи трудно ще се съгласят да се ваксинират, така че ще имаме над 10 милиона за даряване, а някои потребители тук даже мрънкаха защо не сме поръчали 35 милиона дози, колкото ни се полагали Simple Smile

# 14 009
https://nyheder.tv2.dk/politik/2021-05-03-sundhedsstyrelsen-drop … n-johnson-vaccine

Дания няма да използва и Янсен. Причината същата като с Астра Зенека.

Общи условия

Активация на акаунт