COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 417
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 920
  • София
Ангелов си прекратява предизборната кампания. То оставаше да обикаля и той.
Това хубаво, но да кажат какво ще правят, защото наистина е супер тъпо човек да не знае какво ще прави утре и то при положение, че ситуацията се развива предвидимо, а и предвидено в математическите модели. Това го приемам като тормоз, без да твърдя, че е с тази цел, но е факт.

Основната мярка е тестване и карантина. Ако нея я няма - другите мерки се обезмислят.
Вече и ваксиниране, но уви, имаме едва 50 000 души с две дози. Така не му се вижда края и хората нормално игнорират и мерки, и всичко.

Ваксиниране при високи нива на заразяване води до мутации на вируса с цел избягване на ваксината.
Високите нива са резултат от липсата на тестване и карантиране. Само някакви псевдо мерки. Иначе не споря, че сега не е моментът. Трябваше да се задържат някакви по-строги мерки и да се организира масова ваксинация преди да избухнем. Или ако нямаше да има мерки поне да бяха пуснали всички деца от началото на януари на училище, че после не знам как ще се справим с общество от подрастващи девианти с психични проблеми.

# 1 921
Имам питане - кои конкретно бизнеси бяха съсипани? От мерките, не от епидемията. Ако болните и умрелите бяха на порядък повече, тези бизнеси щяха ли да процъфтяват в момента?

Всички, свързани с организирането на събития например и работещите за тях подизпълнители на свободна практика. Школи, които нямат възможност за онлайн. И още десетки пострадали бизнеси мога да изброя, но няма смисъл. Нека не отричаме очевидното. Може да е било неизбежно и по-малкото зло, но това не означава, че няма и такива жертви. И да, ако нямаше мерки, като виждам отношението на хората у нас и как се втурват и струпват към всичко отворено, вероятно тези бизнеси нямаше да закъсат. Банално и клиширано - моловете. Нямаше да затворят толкова магазини, защото както видяхме, нищо не спря хората да се пренасочат към Джъмбо и Икеа.
Скрит текст:
Освен всички изброени от Orchid негативи за учениците, които лъснаха със страшна сила, добавям още нещо. В момента масово дисциплината в клас е на ниво животинчета, събрани от гората. Моята щерка е шести клас. Училището им хлопна кепенца малко по-рано, в началото на ноември. Горе-долу се освестиха за месец след липсващия втори срок м.г., но много бързо заораха отново. В момента нивото е трагедия.

И считате, че ако не се правеха никакви опити да се ограничава разпространението и имаше не по 3К, а по 30К новозаразени дневно, и умираха ежедневно не по 150, а по 1500 човека, тези школи, молове, и всички около тях щяха да работят и печелят безпроблемно?
Това противоречи на логиката. Колкото и да не умее да мисли един човек и да е с манталитет на селски бабаит "Те ли ще ми кажат на мене", когато започнат масово да боледуват и измират най-близките му, все ще му светне ако не друго, поне инстинктът за самосъхранение. И сам ще престане да се шляе из Джъмбо и подобните му, та съответните бизнеси пак няма да печелят колкото им се иска.

# 1 922
От 1 март насам съм била в три заведения, и в трите се спазваха мерките - отстояние и персонал с маски. Едното и преди затварянето си ги спазваше доста прилично, та не съм изненадана. Пак ще го отнесат заради Покахонтас...
Съгласна съм. Против съм всякакво настройване на едни срещу други в обществото, винаги съм защитавала ресторантьорите, спортните клубове и всички, засегнати финансово от мерките. Но след последното антиучилищно изказване на Алибегов и след безкрайното ДО за гимназистите, вече деградирах дотам да се моля да затворят ресторантите, а да пуснат децата присъствено. Достатъчно мачкахме и тормозихме учениците - те са ни най-скъпото и някой трябва да помисли и за тях.

# 1 923
  • София
Ваксината на Pfizer/BioNTech неутрализира и бразилския щам - https://news.bg/world/vaksinata-na-pfizer-biontech-neutralizira- … lskiya-shtam.html

# 1 924
  • Варна
"Цялото нещо щяло да завърши на 15 декември"- чак и точна дата.
Току що казано по новините от някакъв от БАН, само слушах.

# 1 925
  • Отвъд алеята зад шкафа
А годината беше ли уточнена?

# 1 926
  • София
Еее, Ридж Форестър обеща да е още след президентските избори в САЩ. Не че честно... Grinning

# 1 927
https://nova.bg/news/view/2021/03/09/318522/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D … ampaign=onesignal "Борисов: Няма да се поколебаем отново да наложим по-строги мерки".                                                  
 "Областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, увери премиерът
Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, а британският вариант на вируса разболява все по-млади хора. Затова, ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов прекратява отпуската си във връзка с предизборната кампания, заемайки се изцяло със справянето с разпространението на вируса у нас, а временно управляващите областни управители приоритетно ще работят с областните щабове по прилагането и актуализирането на мерките срещу COVID-19. "                                            
 "Трябва да уверим българското общество, че наблюдаваме ситуацията 24 часа в денонощието, защото пандемията в света върви на пълни обороти. Изборите идват и си отиват, но животът и здравето в момента са основната задача. Затова няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката“, заяви Борисов по време на работното съвещание.".                                      "Премиерът изтъкна, че рецепта за справяне с новия вирус няма, но болниците не могат да бъдат поставени в риск. „Хората очакват от нас отговорност, а нашата отговорност е да се съобразим с това, което докторите ни препоръчват“, категоричен бе министър-председателят. "Виждам, че българите са уморени от мерките, искат си социалния контакт, но вие сте ме избрали, защото мога да нося отговорност за решенията си. Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, категоричен бе Борисов. "             
 "Министър-председателят добави, че активно трябва да продължи ваксинацията. В момента на територията на страната има доставени над 100 000 дози ваксини, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден. Половин милион дози се очакват до края на март и началото на април, а само с пускането на електронната система имаме 60 000 записани“, акцентира той и отбеляза, че всички ваксинирани групи – като в домовете за възрастни хора, са защитени от заразата."                                                  
  "Лекарства, безплатни ваксини, всичко това е осигурено. Не искам заради политически дивиденти да изпуснем най-добрия модел, през който до този момент преведохме България. Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност в името на живота и здравето на българите“, подчерта премиерът Борисов. Министър-председателят добави, че силно се разчита на чувството за самосъхранение и личната отговорност на хората, защото с общи усилия може да се постигнат резултати в борбата с COVID-19."

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 12:33 от daisy12

# 1 928
Много интересно, тези, които искаха да живеем с вируса, сега най-много се оплакват, че цяла година... живеем с вируса и не му се вижда края.
Мерките не работели. Всъщност полумерките не работят. Йо-йо стратегията е идиотска и води до най-много загуби във всички сфери, но това е, което избрахме.

Нито мерките, нито полумерките работят. Колко още години са необходими, за да си го доказваме?

Скрит текст:
Не мисля, че ще затворят заведенията, но децата ще минат на ДО, поне големите. Това разчитам измежду анонсите на правителството, щаба и коментарите на определени медии.

Че те не са помирисвали присъствено, с малки изключения. Голяма работа, че ще им вземат "великите" 2 седмици ротация.
[/spoiler]

Е как да работят, като не се спазват?
Как да не се спазват? Какво повече да направят хората, да се за идат у дома си ли?

Искате да кажете, че у нас стриктно са спазвани от всички всички обявени мерки? Явно живеем в различни страни.

# 1 929
  • Варна
"Цялото нещо щяло да завърши на 15 декември"- чак и точна дата.
Току що казано по новините от някакъв от БАН, само слушах.

Каза ,че ако има еди -колко си ваксинации дневно / не запомних колко, май 15 000 / , то може да ограничим епидемията до 15 декември. В противен случай, без мерки, нещата ще се успокоят през юни догодина. Нещо такова беше и аз само слушах мимоходом.

За учениците и на мен ми е криво, заради ДО, дъщеря ми се сдоби и с гръбначно изкривяване , освен останалите здравословни проблеми , които има по принцип.

# 1 930
  • Бургас
"Областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, увери премиерът
Тенденцията за нарастване на случаите на COVID-19 у нас се запазва, а британският вариант на вируса разболява все по-млади хора. Затова, ако се наложи, ще бъдат въведени допълнителни мерки.

Ужас, в Бургас оставаме на естествен подбор. До този момент кмета и щаба не са взели едно категорично "собствено", решение. Ау, грешка. Едно взеха - махнаха пейките /върховна глупост/.
Ако трябва да разчитаме на мерки от областния щаб, то Бургас загива. Чакам маски на открито и "Да сте живи и здрави". Просто това е най - тъпото, което може да се направи.
Надявам се да им е останал малко разум и да го сложат пред политическия ПР, но ще си остана с надеждата.

# 1 931
Точи се бавно, защото няма регулярни доставки на ваксини и спряха зелените коридори. Надявам се да се отпушат нещата и още се надявам това масово прилагане на АЗ без осигурена втора доза да се  прекрати и да се заделят вече количества за веднъж ваксинираните ако искаме да направим все пак нещо с тази ваксина. Писна ми да слушам глупостите на Данчо Пенчев, че "нямало страшно, то можело три месеца интервал". Може по принцип, но никой нищо не ти гарантира след тези три месеца. Да не говорим, че акад. Петрунов се изпусна, че този много голям интервал между първа и втора игла на АЗ всъщност не е по кратката характеристика на производителя и при тотална неефективност той не носи никаква отговорност, заради неточното прилагане. Това дали го съобразява някой не знам.
По листовката на Астра Зенека интервалът е 4-12 седмици, така че няма нищо нередно. Не се притеснявай за втората доза, защото доставките през второто тримесечие ще са по-големи за всички ваксини. Ще има и четвърта ваксина одобрена- Джонсън. Засега са определили 10 седмици за втората доза, което оставя и 2 седмици резерв при екстрени ситуации. При това положение не е оправдано заделяне за втора доза на ваксина, която ще се сложи след 2.5- 3 месеца.  Освен това в твой интерес е ваксината, която ти поставят да е възможно най-прясно произведена.

# 1 932
  • София
На един приятел, ваксиниран във ВМА, вече са му предложили три дати - след 33, след 70 и след 84 дена. Избрал е най-големия интервал.

# 1 933
Скрит текст:

Ужас, в Бургас оставаме на естествен подбор. До този момент кмета и щаба не са взели едно категорично "собствено", решение.
Скрит текст:
Ау, грешка. Едно взеха - махнаха пейките /върховна глупост/.
Ако трябва да разчитаме на мерки от областния щаб, то Бургас загива. Чакам маски на открито и "Да сте живи и здрави". Просто това е най - тъпото, което може да се направи.
Надявам се да им е останал малко разум и да го сложат пред политическия ПР, но ще си остана с надеждата.

Естествено, централното управление се скатава и бяга от отговорност, а само прехвърля въглените надолу по веригата. Тези отдолу си казват - а, да, големият началник, дето това му е работата, не смее, че аз ли... И така до безкрай.

# 1 934
  • София
От както навлезе вируса съм ходила на заведения само на открито и смятам, че това е добра мярка. Разбирам, че не всички заведения разполагат с маси на открито, но пък би било едно добро начало.
 За училищата не смея да изказвам мнение, защото детето ми още не е стигнало до тази възраст. Мисля, обаче, че ДГ доказаха, че не са основен разпространител.
 На този етап, когато не е доказано на 100% ефикасността на ваксините и дали ваксинираните могат да заразяват или не, не мисля, че е нормално да има разрешени за посещение места само от ваксинирани.

Общи условия

Активация на акаунт