COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 446
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 1 890
  • София
При нас фитнесът работи на 30% – уредите са раздалечени, а за груповите занимания трябва да се обадиш предварително и да се запишеш. Докато не се запълни бройката.

# 1 891
Учителите много не са ваксинирани, дори тези дето са искали май, какво остава за две игли да са получили.
Вчера Кунчев или Кантарджиев бяха в Нова ТВ и имаше въпрос защо за тях няма ваксини , а за комисиите имало. Ми които са заявили в началото били ваксинирани, но после явно и други са искали и за тях няма ваксина сега се оказва и да чакали комисиите. Трети пък изобщо не са пожелали ваксина, та...там е мазало направо си мисля. Но и за ваксинираните не знам дали няма опасност, ако не ходят с маска и децата нямат. То вече не са учителите на дневен ред, а децата заради семействата, колективите на родителите с деца, самите деца вече боледуват по-тежко и с последици. Учителите имаха своя шанс, да са го ползвали за ваксина. Но проблем са децата да се опазят и техните родители си мисля.

В Итали пускат влакове за Ковид
"„Cвoбoдeн oт СОVІD” влaĸ oзнaчaвa, чe цeлият пepcoнaл и пътницитe щe бъдaт тecтвaни зa ĸopoнaвиpyc пpeди дa ce ĸaчaт нa нeгo. Зa тoвa щe пoмaгa и Чepвeният ĸpъcт. Πoдoбнa идeя бe ocъщecтвeнa зa пъpви път минaлaтa гoдинa oт итaлиaнcĸaтa aвиoĸoмпaния Аlіtаlіа. Πo избpaни вътpeшни и мeждyнapoдни линии тя пycĸaшe нa бopдa нa caмoлeтитe cи caмo тecтвaни зa СОVІD пacaжepи.

Hoвoвъвeдeниeтo щe зaпoчнe oт aпpил. Πъpвoнaчaлнo влaĸoвeтe щe ce движaт мeждy Pим и Mилaнo, a cлeд тoвa и дo тypиcтичecĸи дecтинaции ĸaтo Beнeция, Флopeнция и Heaпoл, пpeдaвa Yаhоо Nеwѕ

https://www.economic.bg/bg/a/view/v-italija-trygvat-svobodni-ot- … 5ygIxoUWCTeikIevI

# 1 892
Много интересно, тези, които искаха да живеем с вируса, сега най-много се оплакват, че цяла година... живеем с вируса и не му се вижда края.
Мерките не работели. Всъщност полумерките не работят. Йо-йо стратегията е идиотска и води до най-много загуби във всички сфери, но това е, което избрахме.

# 1 893
  • София

Подкрепям.
Кварталната кръчма работи с 50% заетост, даже не знам доколко им се връзва да работят - но работят.
Рафи и Хепи на бул. Витоша се ПУКАТ по шевовете, никаква дистанция между столовете, 100% заетост на всички маси (столове), непрекъснато. Защо? Ето как в равни условия - едни са по-равни от другите.

Защо? Нали уж всеки ден проверяват, а точно на най-възловите места не проверяват или си затварят очите.
По Витошка е мазаляк, потвърждавам, мерки няма. Но в Хепи на Раковска бях на обяд в петък и най-близката маса беше на 6 метра. Може и късмет да е било, премислях го преди това, защото бях обещала да заведа детето, но пък и не обичам тъпканиците и без Ковид, а сега съвсем. Та някъде спазват мерките, но всички в центъра сме потресени, че на най-видимите места няма мерки, няма и проблеми.

# 1 894
  • София
От 1 март насам съм била в три заведения, и в трите се спазваха мерките - отстояние и персонал с маски. Едното и преди затварянето си ги спазваше доста прилично, та не съм изненадана. Пак ще го отнесат заради Покахонтас...

# 1 895
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Аз не разбирам какви мерки очаквате? Да спрем да работим, да ядем, какво? Учениците отдавна вече ги съсипаха с това онлайн обучение, учебната година лично за мен е пълен провал. За 2-те седмици, в които са в ротация, резултатите масово са покъртителни. Спукаха ги от тестове, по 5 теста на ден и масово слаби оценки. Което простичко доказва абсолютният провал на ДО-то. Сраснаха се с компютрите и телефоните тия деца, надебеляха, станаха още по-мързеливи. Просто чудесно е всичко! И все те са виновни, и все от тях се започва. Едно тотално изгубено поколение, което отнесе всичкия негатив на така любимите на някои мерки.
Толкова бизнеси бяха съсипани, а някои още го карат на инерция, която вече се изчерпва. Над 200 000 безработни.
И една година по-късно тук нищо не се е променило - мерки, та мерки! Много постигнахме с тези мерки, няма що! Не намалихме смъртността, напротив, увеличихме я. И този постоянен вопъл за мерки вече отива към мазохизъм.

Ами дайте конкретно предложение.
Чий успешен пример без мерки, имайки предвид и хала и възможноститени  за бързо и безплатно тестване например,
да следваме?
Може ли някой от вас, тези, за които мерките са безсмислени да каже, че когато хората се съибрат безконтролно, без нищо предпазни средства, вирусът не се предава.
Съгласни ли сте близките ви да умират в претъпканите болници?
Аз моите не мога да ги прежаля, вия от болка след последната загуба!

И съжалявам, при добро желание децата ви могат да не са дебели и да учат и при тези условия.
И сега по света се случват ужасни неща и децата се справят някак.

# 1 896
  • София
От 1 март насам съм била в три заведения, и в трите се спазваха мерките - отстояние и персонал с маски. Едното и преди затварянето си ги спазваше доста прилично, та не съм изненадана. Пак ще го отнесат заради Покахонтас...
Не мисля, че ще затворят заведенията, но децата ще минат на ДО, поне големите. Това разчитам измежду анонсите на правителството, щаба и коментарите на определени медии.

# 1 897
Има един термин mobility (мобилност)..
Не го разглеждайте като качество, способност или свойство. В случая представлява характеристика на активността в средата/обществото. Ако ползваме терминологията на падишаха, среда с висока "мобилност" е една тенджера с вряща вода. В края на краищата, целта на мерките е да превключат котлона от 4/5 на 1...

Фиксирате сe прекалено в конкретните обекти на мерките - училище, заведение, фитнес, МОЛ и т.н. Целта всъщност е много по-обща - да намали "мобилността" в средата. Защото преди да стигнеш до заведението, ще идеш да си вземеш някоя дрешка, ще идеш за грим или прическа, ще ползваш транспорт, банкомат, може би хотел Wink и на всички тези места ще срещаш хора и хора. Същото е с училището - дрешки, учебници, пътуване, частни уроци.., същото е с фитнесите, екскурзиите и т.н. Важен е не крайният обект, а целият низ от събития водещи до него. Идеята е чрез ограничаване на достъпа до определени места, да се ограничат контактите по тези поводи, да се намали "мобилността" в средата и по този начин да се намали вероятността за предаване на вируса. Това е начинът на сваляне на R под 1-ца, друг начин няма..

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 13:40 от bobby_me

# 1 898
  • София
Много интересно, тези, които искаха да живеем с вируса, сега най-много се оплакват, че цяла година... живеем с вируса и не му се вижда края.
Мерките не работели. Всъщност полумерките не работят. Йо-йо стратегията е идиотска и води до най-много загуби във всички сфери, но това е, което избрахме.

Нито мерките, нито полумерките работят. Колко още години са необходими, за да си го доказваме?

Не мисля, че ще затворят заведенията, но децата ще минат на ДО, поне големите. Това разчитам измежду анонсите на правителството, щаба и коментарите на определени медии.

Че те не са помирисвали присъствено, с малки изключения. Голяма работа, че ще им вземат "великите" 2 седмици ротация.

Последна редакция: вт, 09 мар 2021, 11:56 от orchid

# 1 899

Нито мерките, нито полумерките работят. Колко още години са необходими, за да си го доказваме?
Хайде пак. Мерките работят и много държави го доказаха.

# 1 900
Не мисля, че има вече какво да си доказваме. След 1 година е кристално ясно кой подход към пандемията е най-добър. При нас обаче това явно няма да се случи, така че за нас остава "живот с вируса".

# 1 901
Имам питане - кои конкретно бизнеси бяха съсипани? От мерките, не от епидемията. Ако болните и умрелите бяха на порядък повече, тези бизнеси щяха ли да процъфтяват в момента?

Всички, свързани с организирането на събития например и работещите за тях подизпълнители на свободна практика. Школи, които нямат възможност за онлайн. И още десетки пострадали бизнеси мога да изброя, но няма смисъл. Нека не отричаме очевидното. Може да е било неизбежно и по-малкото зло, но това не означава, че няма и такива жертви. И да, ако нямаше мерки, като виждам отношението на хората у нас и как се втурват и струпват към всичко отворено, вероятно тези бизнеси нямаше да закъсат. Банално и клиширано - моловете. Нямаше да затворят толкова магазини, защото както видяхме, нищо не спря хората да се пренасочат към Джъмбо и Икеа.

Освен всички изброени от Orchid негативи за учениците, които лъснаха със страшна сила, добавям още нещо. В момента масово дисциплината в клас е на ниво животинчета, събрани от гората. Моята щерка е шести клас. Училището им хлопна кепенца малко по-рано, в началото на ноември. Горе-долу се освестиха за месец след липсващия втори срок м.г., но много бързо заораха отново. В момента нивото е трагедия.

# 1 902
Нищо де... Важното е избори да има...туй най важно сега... Ква култура, кво образование, кви бизнеси....

# 1 903
Мерки без адекватно тестване и карантина няма как да проработят.

# 1 904
  • София
И аз така предполагам. Заведенията ще ги оставят до изборите поне, после...ще видим.
Допускам, че ще приберат големите, а малките 1-4 клас ще почнат да се въртят на 2 седмици или нещо от сорта. Градините и яслите ще оставят. Засега.

Общи условия

Активация на акаунт