COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 333 258
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 21 210
Два пъти съм правила на децата тестове, но направление от ЛЛ не ми е давано.
А в първия случай тя ме наплаши, че болките в корема може и да са симптом, така е почнало при едно от децата в квартала.

# 21 211
  • София
Моята лична лекарка категорично отказва да дава направления за PCR тестове, казва, че "нямала". По принцип знаем как ЛЛ дават направления...

# 21 212
Много сте готини българите в чужбина, но понякога пишете все едно България е на екватора в Африка, поне 50 години назад и ядем доматите с колците. Харесвам ви много, ама ми е смешно, като започнете да откривате топлата вода.

Да Hands Plus1. Някои спешно трябва да препрочетат "Дядо Йоцо гледа" и "Пази, боже, сляпо да прогледа!".
А и още не сме теглили чертата и не е ясно коя държава се е справила най-добре с пандемията. Прехвалената Австралия пламва, западните държави със строгите локдауни и активната ваксинация също.

Моята лична лекарка категорично отказва да дава направления за PCR тестове, казва, че "нямала". По принцип знаем как ЛЛ дават направления...
Моята дава, но не препоръчва тест за всяка хрема и леко неразположение. И не, не е нормално да се тича за тест при всяка кихавица, нито пък вярвам, че някой от тази тема го прави. Но иначе се изисква с ултиматуми от останалите.

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 09:33 от Анонимен

# 21 213
  • Deutschland/HE
А защо не дават, като нямат лимит за ПСР? Това не мога да си обясня аз...

# 21 214
Това е нещо съвсем различно, че на някого личният лекар  "няма", или не дава. ЛЛ се сменя, особено пък такъв дето не дава направления. Все пак на човек му трябват не само ПСР-и.

Въпросът е, че от месеци вече са с направление и  електронното направление е много удобно.

# 21 215
  • Буркина Фасо

а защо да дават ?
нали се обръщаме към лекаря за компетентно мнение и лечение.
преценил е, че няма смисъл от ПСР и за това не го  прави.

# 21 216
Скрит текст:
Цитат
"От възникващите мутации във вирусите се запазват тези, които улесняват разпространението на вируса сред популацията", обяснява Андрю Пекош (Andrew Pekosz), микробиолог и имунолог от Школата за обществено здраве на Университета "Джонс Хопкинс.

Това се знае от времето на Луи Пастьор.
За съжаление на пропагандаторите-манипулатори, то е обаче само половината от истината.
А както всички знаем - половин истина - по-лоша от лъжа.
Другата половина от еволюционната теория за вирусите е, че в колкото по-разпространима форма мутира един вирус, толкова тази форма е по-слабо патогенна. Смъртоносните вируси са слабо разпространими, силно разпространимите са и по-безопасни.
Вируса на обикновената хрема е от същия вид - корона - и е мутирал достатъчно много пъти за да загуби патогенност и да спечели разпространимост.
Което  е и същността на еволюционния процес.

Има примери за вируси, станали по-агресивни и смъртоносни след недълъг период.
Доста поучителна история - как са изтребили зайците в Австралия - със смъртоносен за тях вирус и какво е станало след това - цялата история, не половината от нея:
https://www.theatlantic.com/science/archive/2017/08/rabbit-virus … arms-race/536796/
Вирусът миксома бързо еволюира. Първоначално използваният щам е почти неизбежно смъртоносен, убивайки практически всеки заек, който е заразил. Но вирусологът Франк Фенър открива, че в рамките на няколко години този щам е заменен с по-лек, който убива по-малко бързо и често.
Тези събития предоставиха безпрецедентна представа за това как вирусите се развиват в дивата природа. Те също са проникнали в популярното съзнание, създавайки интуитивно усещане, че смъртоносните вируси в крайна сметка се развиват в по-леки форми, които са по-малко склонни да унищожат напълно своите домакини. Но „идеята, че всичко се насочва към състояние на дългосрочно съвместно съществуване и щастие, не винаги е така“, казва Андрю Рийд, еволюционен биолог, базиран в Пенсилванския държавен университет. „Има много примери, при които вирусът става по-гаден с течение на времето.
И както се случва, миксомата е един такъв пример. „Премина от изключително гадно в просто гадно, а сега се обърна и отново подхвана гадостта“, казва Рид.
След пускането му през 1950 г., той премина от убиване на повече от 99 процента от зайци до около 75 процента от тях, или под 50 процента в някои случаи. В отговор зайците развиха съпротива, вдигайки рамене от щамове, които някога щяха да ги довършат. И това поднови надпреварата във въоръжаването между миксома и зайци, което накара вируса да развие свои собствени контрамерки, които все още прилага днес.

Превод - Гугъл.

# 21 217

а защо да дават ?
нали се обръщаме към лекаря за компетентно мнение и лечение.
преценил е, че няма смисъл от ПСР и за това не го  прави.

Защото пандемия от инфекциозно заболяване се контролира и ограничава с тестване, проследяване, карантина........

# 21 218
  • София
Моята лична лекарка каза така - до преди 2 месеца ВСЯКА температура беше Ковид. Пращахме всички пациенти с температура на тест и винаги беше Ковид. Чак сега почнаха да излизат и други вируси.

# 21 219
.

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 22:05 от Анонимен

# 21 220
Моята лична лекарка каза така - до преди 2 месеца ВСЯКА температура беше Ковид. Пращахме всички пациенти с температура на тест и винаги беше Ковид. Чак сега почнаха да излизат и други вируси.

Нормално е да има и други вирусни, бактериални и т.н. заболявания.
Но по време на пандемия от конкретно инфекциозно заболяване е наложително първо то да се отхвърли като възможност.
Това става с тест, а не с предположения.

# 21 221
Бързи антиген тест нали се продават? Гледам в онлайн аптека, че струва 15 лв. Скъпо ми се вижда, но все пак е достъпно и при съмнение може да се направи такъв. Ако е положителен не могат да откажат ПСР.

# 21 222
Днес гледах човека с ковид, който е изписан от болница след 4 месеца. Той си каза и а като много други хора не вярвал във вируса. Отслабнал е над 30 килограма, не можел да движи ръце и крака. Сега след рехабилитация има напредък, но предстояли му още месеци да се възстановява. Жена му също била заразена, но по-леко изкарала и не стигнала до болница. Каза, че той е бил много упорит, по-нехаен, небрежен  към здравето си и тя имала опасения за него. Жената плачейки каза, че не пожелавала на никого това, което преживяла тя и децата й. Всяка единица подобрение, която виждали значела много за тях. Страшно благодарна е на лекарите, никога нямало да забрави гледката на труповете, които млади лекари с много малко стаж, се налагало да изнасят с черни чували. Мисли, че съпругът й не би оцелял, ако е бил приет  в друга болница. Екипът в ломската болница бил много добър, отдаден, с голямо сърце. Предлагали й да го преместят другаде, но тя отказала.
 Мъжът бил първият  интубиран в ломската болница, били интубирани и други хора след него  - някои и по-млади от него, но само той оцелял.  Случаят на този човек е изключение 1-2% оцелявави след такава ужасна и дълга битка с вируса и интубация. Човекът призова да се ваксинират хората, каза, че и той не вярвал във вируса , но сега призовава да се вярва на лекарите и лекарските екипи. Сега е твърдо убеден, че трябва да се вярва във ваксината и, че тя предпазва от тежко протичане.

Последна редакция: ср, 07 юли 2021, 11:03 от daisy12

# 21 223
Бързи антиген тест нали се продават? Гледам в онлайн аптека, че струва 15 лв. Скъпо ми се вижда, но все пак е достъпно и при съмнение може да се направи такъв. Ако е положителен не могат да откажат ПСР.

В Германия при симптоми бърз тест ли правят?
В UK правят ПСР. Бързите тестове са за рутинно тестване на здрави, безсимптомни, като положителните задължително се доказват с ПСР.

# 21 224

В Германия при симптоми бърз тест ли правят?
В UK правят ПСР. Бързите тестове са за рутинно тестване на здрави, безсимптомни, като положителните задължително се доказват с ПСР.

Имам предвид в къщи да си направиш бърз антиген. На работа до кафе машината има такива и трябва да си правим два пъти седмично. Аз при симптоми съм си правила и в къщи купени от магазина. При ЛЛ обаче ми правиха ПСР като бях със симптоми. Но като имаш и положителен домашен тест, не могат да не ти направят ПСР.
В Германия в началото като ги пуснаха струваха по 7 евро, после ги намалиха на 3.50, сега навсякъде ги гледам по 50 до 80 цента. Стоят в кошници до касите на магазините.

Общи условия

Активация на акаунт