COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 313 921
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 940
  • София
Становище на ЕМА от 10 март - https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-p … atch-used-austria

И още едно от 11 март - https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-p … vaccines-benefits

Отново - България какво още ще чака? Или може би Чорбанов в БАН ще изследва дали е безопасна ваксината, опазил ни Господ...

# 2 941
Изключително вредно и погрешно е, когато властта един ден казва на гражданите едно, а на другата сутрин им казва точно обратното.
При това във времена, когато властта много иска да разчита на доверието и съзнанието на гражданите.

Ние свикнахме така от началото на пандемията, представяш ли са станат последователни в думи и действия, хората ще станат още по-подозрителни.  Wink

# 2 942
Федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан разкритикува спирането на ваксинациите с ваксината Astrazeneca в някои страни. Политикът на CDU се позовава на Европейската агенция по лекарствата EMA. След консултация с експертите тя заяви, че няма забележимо натрупване на тромбози във връзка с ваксинацията. Институтът на Пол Ерлих, отговарящ за Германия, стигна до същото заключение. "Съжалявам, че на тази основа - от сега, в петък сутринта - някои страни в Европейския съюз спряха ваксинацията с Astrazeneca."

https://www.n-tv.de/panorama/11-45-Spahn-kritisiert-Aussetzung-v … icle21626512.html

# 2 943
Дълбоки съмнения за тежки странични ефекти не е основателна причина и Борисов сам си е измислил неоснователна?
Не мога да повярвам глупостта какви размери достига, а мислех, че съм виждала всякакви.
Аз предлагам тогава да забраним цигарите и плажа, защото водят до рак, както и да изтеглим всички противозачатъчни, защото водят до тромбози, особено последните поколения.

Има паралелна пандемия, която борим с цигари и противозачатъчни ли?

Шпан в Германия го разпъват на кръст заради неадекватността му по време на пандемията.

# 2 944
Може да ми е малко тъп въпросът, за което предварително се извинявам, но как се разбира дали имаш тромбоза?

# 2 945
Спряха я сега, за събота и неделя, колкото да маркират, че са отразили проблема, в понеделник ще я пуснат.

# 2 946
Две са ваксините в UK - АЗ и Пфайзер.
Да, и аз така знам.
Лейди, имаш ли някакви общи данни какво е съотношението? Примерно - 30% Файзер и 70% АЗ или пък обратното?
От тия 20 млн ваксинирани на 10 милиона поне поставена ли е АЗ?

Не съм търсила данни, но едва ли повечето са ваксинирани с Пфайзер, при положение, че от тях са закупени 3 пъти по-малко, а и те също закъсняват с доставките.

Общо UK е купила 40млн. дози от Пфайзер, което е за 20млн. човека.
В момента с първа доза са над 23млн., а с втора около 2млн.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 13:00 от Ladybird_

# 2 947
  • София
Може да ми е малко тъп въпросът, за което предварително се извинявам, но как се разбира дали имаш тромбоза?
.
Най-сигурно при аутопсията.

# 2 948
Зависи, някой път се разбира, след запушване.

# 2 949
Защото лекарите в темата не пишат, ще отговори лаик (баща ми двукратно е правил тромбози и си отиде от белодробна емболия). Предпоставка за тромбозата е увеличение на тромбоцитите и скъсяване на времето за съсирване. Тромбози се образуват и при ритъмни  нарушения на сърцето, разширени вени.... Най-често проявление на заседнал тромб е флебротромбозата - оток на прасеца на единия крак. Мястото се зачервява и пулсира. Измерени с шивашки метър, двата крака са с различна дебелина на еднакво отстояние от глезените. Характерно е, че при движение на стъпалото в направление от пръсти към пищял болката се засилва. Ако съсирена кръв (тромб) достигне белите дробове, мозъка или сърцето се получава белодробна емболия, инсулт или инфаркт. Лечението е с кръворазреждащи, вливани венозно и молитви докато тромбът се разбие, да не достигне един от трите описани органи. При запушена коремна артерия перисталтиката спира и настъпва некроза на червата. При своевременна операция, състоянието подлежи на овладяване.

# 2 950
  • Варна
Можеше да спрат портала за нови записвания от 1.04., обаче от записалите се до сега , който иска да се ваксинира с АЗ до края на месеца. Реално, сега записването в портала важеше за ден и половина. В София на някои места сигурно ще осигурят Файзер и Модерна , но в останалата час на страната, организацията обикновено куца. Пак ще има хаос и неуредици.

# 2 951
Мислете де хора ...
Няма случайни неща.
Вместо всички да говорят какъв провал е така чаканото записване с избор на ваксини, как умират по 100 човека на ден, как ги е страх да затворят ресторанти, фитнеси и молове, как ги е страх да наложат карантина на занзибарци ... Сега се насочват прожекторите в друга посока.
На другите места спират определена пратка от АЗ, имат стотици хиляди други ваксини с които основно ваксинират , а при нас ... въшки.

# 2 952
Доплер, също се споменава и Флебография. Най-често се прилага класическата асцендентна флебография чрез пункция на вена на стъпалото.  

Най-широко приложение в ежедневната практика за диагностиката на ДВТ намират ултразвуковите методи - CW Doppler и Duplex Color Doppler[5,6].  
Скрит текст:
Доплер ехографията на кръвоносните съдове (артерии и вени) е ехографско изследване на кръвоносните съдове. Представлява графично и звуково изображение на пулсациите на кръвта в артериите и вените. Доплер ехографията дава информация за наличието на кръвен ток в изследваните съдове, както и неговата посока, скорост, турбуленции и др. Чрез него може да се установи степента на запушване на съдовете, съответно за риска от остра исхемия на жизненоважни органи и тъкани – крайници, мозък, бъбреци и др.

Дълбоките венозни тромбози и причинените от тях белодробни емболии са социално-значими заболявания. Като причина за смърт те се нареждат на четвърто място след инфаркта, инсулта и туморните заболявания.

Белодробните емболии се причиняват от венозни тромбози, като 90% от тях се намират в дълбоките вени на долните или горни крайници. Острата фаза на венозната тромбоза продължава около 1-2 седмици. В тази фаза съсирекът (тромбът) е нестабилен, не е фиксиран напълно за съдовата стена и може да се откъсне и преминавайки през дясното сърце, да отиде в артериите на белия дроб. При острото запушване на голям клон или клонове на белодробната артерия налягането пред дясното сърце внезапно се повишава и поради невъзможността да преодолее препятствието, сърцето може да изпадне във фибрилация и да спре. При запушване на по-малък клон се прекъсва кръвоснабдяването на част от белия дроб, развива се белодробен инфаркт, белодробна и сърдечна недостатъчност.

Причина за възникване на дълбоки венозни тромбози (ДВТ) и белодробни тромбоемболии:

Известни са редица причини за възникване на венозни тромбози и БТЕ. Това са така наречените рискови фактори. Най-общо, причината за образуване на кръвен съсирек-тромб са три – повишена съсирваемост на кръвта, промени в съдовата стена и във венозния кръвоток. Най-често има съчетание на няколко фактора. Ето най-честите рискови фактори, които могат да доведат до възникване на венозна тромбоза:

Тромбофилия – вродена или придобита свръхсъсирваемост на кръвта. Вследствие на генетични мутации, до 5% от хората имат вродена тромбофилия, която при определени обстоятелства могат да доведат до ДВТ.
Операции – най-често ортопедични операции, при които при липса на профилактика честотата на ДВТ достига до 60%, при коремни, гинекологични, сърдечни и съдови – честотата стига до 40%.
Тумори - панкреас, бял дроб, стомах, простата, утерус, яйчници – до 40%
Инфаркт, инсулт – от 30% до 60%, свръхсъсирваемост, обездвижване, патологична хемодинамика.
Контрацептива – повишена съсирваемост на кръвта – 3 пъти повишен риск за ДВТ
Бременност – повишена съсирваемост, компресия на вените от плода, обездвиженост – до 10 пъти повишен риск.
Травма, фрактура, гипс – 20%-40%; причина - обездвижване, повишена съсирваемост.
Обездвижване - над 3 дни,  поради инсулт, травми, тежки заболявания, пътуване над 4 часа.
Обезводняване, инфекции – хемоконцентрация, обездвижване, токсини
Разширени вени – усложняват се с повърхностен тромбофлебит, който може да засегне и дълбоките вени или да причини БТЕ.
Рецидив на ДВТ/БТЕ – честота 30%.
Симптоми на Дълбока Венозна Тромбоза и БТЕ

Твърд оток на крайника или на част от него
Болка в крайника в покой и/или при движение
Болка при пасивно сгъване на стъпалото
Палпаторна болка по хода на тромбозиралата вена
Изпъкване на повърхностни колатерални вени
Повишена кожна температура
Зачервяване или посиняване на крайника
Сърцебиене
Субфебрилна температура
Симптомите обикновено се развиват бързо – в рамките на един-два дни. Нерядко още през първата седмица на отока се явяват симптомите на белодробна емболия. Те възникват внезапно, без предхождащи оплаквания

# 2 953
След като вчера областният уравител на Варна остави моловете да работят, но затвори музеите и театрите, днес явно е разбрал колко тъпо звучи тази му заповед и я е отменил - https://news.bg/regions/otmeniha-zabranata-za-provezhdaneto-na-k … ya-vav-varna.html

# 2 954

Общи условия

Активация на акаунт