COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 337
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 6 660
Ако е в София може ли да споделиш името на този медицински център?

# 6 661
  • Далечният изток
Прословутото кафе, което отказа да затвори, е било посетено от РЗИ и полиция и са им съставили актове.
https://skafeto.com/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/balgari … %84%D0%B5/131820/

# 6 662
Напиши му името, да го ползваме и ние, ако е в София.

# 6 663
За контактните лица - поставят се под карантина по преценка на РЗИ.
Писах преди няколко седмици, класът на дъщеря ми беше контактен с болно дете и не беше поставен под карантина. Измислят си какви ли не тълкувания, така че не се знае какъв е случаят и тук.

PURE, пише, че премиерът на Швеция, смята, че държавата не е направила достатъчно. Както казах, нямам инфо от първа ръка, но той е наясно с това какво е можело да се предприеме, за да го признае, явно е имало защо.
Пожелавам им да не стигат до трета вълна или да я преминат по-леко като поправят онова, което смятат за грешно през втората.

# 6 664
Честито, Пехоко, ще подейства ваксината.

От видеото, което беше дала Съншайн аз лично научих и някои интересни неща като това, че изпитванията на Файзер и Модерна са били провеждани през лятото и при по-ниско разпространение на вируса, докато АЗ и други ваксини като Джонсън при по-голямо разпространение и повече варианти. А за да развиеш симптоми също така има значение и на какви дози от вируса се излагаш, така че не може да се прави директно сравнение между ваксините на база ефикасност (срещу симптоми), защото те не са били изпитвани при едни и същи условия. Но най-важния показател на една ваксина по принцип е дали пази от тежките форми на заболяването и смърт, а те всички пазят на почти 100%. Така че наистина най-добрата ваксина реално е сложената ваксина.

# 6 665
Напиши му името, да го ползваме и ние, ако е в София.
МЦ Поликлиника България, някои от вас може би го знаят защото видях и доста майки с малки деца. Дори един доктор направи забележка на една майка с бебе да не се смесва с нас възрастните в чакалнята и я упъти къде да се настани, принципно нямаше навалица както и за ваксинацията също, спазиха часа. Правят и тестове за ковид явно имат лаборатория, получих картонче за втора доза с дата началото на юни, лекарката каза, че не е проблем да не се спази точната дата, пак е със записване.

# 6 666
Добре де, вече не се ли натрупаха достатъчно данни да се каже със сигурност ваксинирани могат ли да предават вируса или не? Досега всичко, което чувам е "може би да, може би не", "по-скоро не, ама е възможно". Кога ще има яснота по този въпрос?
Докато не се докаже, че не могат да предават зараза винаги ще се приема за вярно, че могат.

Ами нали това ми беше точно въпроса - не се ли събраха вече данни, че да може да се каже със сигурност.

# 6 667
  • София
На Астра Зенека враг им не трЕбе, те идеално си се справят и сами Joy Това не е анти-вакс пропаганда, аз самата съм горд ползвател на първа доза АЗ, ама просто не спирам да им се дивя как правят-струват, току някоя щуротия сътворят Simple Smile Британска арогантност. Проблеми няма бе, какво са се вторачили всички в нас, 'начи, ейййй!

# 6 668
PURE, пише, че премиерът на Швеция, смята, че държавата не е направила достатъчно. Както казах, нямам инфо от първа ръка, но той е наясно с това какво е можело да се предприеме, за да го признае, явно е имало защо.
Пожелавам им да не стигат до трета вълна или да я преминат по-леко като поправят онова, което смятат за грешно през втората.

Премиерът каза, че държавата не е направила достатъчно да защити хората в хосписите, а не че им е отказвано лечение.

И пак питам, някой друг европейски премиер призна ли си, че не са си опазили старческите домове, защото са на същото дередже със смъртността в хосписите, защото умрели от хосписите има не само в Швеция, а във всички западноевропейски държави с такива институции. Това че само шведският премиер го казва, не значи че това е грешка само на Швеция и се е случило само в Швеция. Тук неведнъж потребители от Германия и Белгия са писали, че голяма част от смъртността им идва хосписите, но ти се вторачваш само в Швеция, която "единствена на света си е уморила хората в хосписите". Всички западноевропейски държави с много хосписи постигнаха едно и също. Други държави пък си умориха далеч повече и по-млади хора, но винаги Швеция ще се развява в тази тема като извършила "геноцид" срещу крехките си хора в хосписите. Само за сравнение до днес Швеция има само 795 починали във възрастова група 60-69 години, а в България до 31 януари бяха 2390, сега не ми се мисли каква е бройката в тази възрастова група два месеца по-късно.

И в този ред на мисли, явно шведите са на друго мнение относно тяхното здравеопазване:

Доверието на шведите в здравеопазването се е повишило по време на пандемията, според барометъра за доверие.

Здравеопазването оглавява тазгодишния списък след рязко покачване.

- Това са героите на пандемията, която виждаме тук, казва Хенрик Екенгрен Оскарсон от Университета в Гьотеборг.

Около 60 процента от шведите обикновено имат много или доста голямо доверие в здравеопазването в проучването. Но пандемията covid-19 доведе до рязко покачване на кривата.

Според барометъра за доверие, който беше проведен в началото на месеца февруари-март, 81 процента от шведите вече имат много или доста голямо доверие в здравеопазването.

- Това е не само най-голямото увеличение до момента, +19 процентни пункта, но 81 процента е и най-високата цифра, която сме имали за социална институция, казва Хенрик Екенгрен Оскарсон, професор по политически науки в Университета в Гьотеборг.

# 6 669
И едно важно уточнение от АстраЗенека

"АстраЗенека": Във ваксината няма свинско, подходяща е за мюсюлмани

Мюсюлмански духовен съвет на Индонезия заяви, че ваксината е "харам"
Освен проблемите дали е безвредна, ваксината на "АстраЗенека" трябва да доказва, че не съдържа съставки от свинско месо, което е забранено за консумация в мюсюлманските държави, пише БГНЕС.
"На всички етапи от своето производство ваксината срещу коронавирус не използва, нито влиза в контакт с продукти, получени от свинско месо", заяви говорителят на компанията в Индонезия Ризман Абудаери.
По-рано висшият мюсюлмански духовен съвет на Индонезия заяви, че ваксината е "харам", защото при производството й са използвани "трипсин от свински панкреас".

# 6 670
На Астра Зенека враг им не трЕбе, те идеално си се справят и сами Joy Това не е анти-вакс пропаганда, аз самата съм горд ползвател на първа доза АЗ, ама просто не спирам да им се дивя как правят-струват, току някоя щуротия сътворят Simple Smile Британска арогантност. Проблеми няма бе, какво са се вторачили всички в нас, 'начи, ейййй!

Самата компания направи доста гафове, което е жалко, защото ваксината е добра. Трябваше Оксфорд да изберат някоя друга компания за тяхната ваксина, според мен.

# 6 671
  • София
Лили, не знам откъде идват гафовете, ама са си много. Иначе и аз мисля, че ваксината си е окей.

# 6 672
Ако не споделят общо домакинство как ще ги подават като контактни?
Просто има безотговорни хора, които дори с положителен ПСР не се спират вкъщи. В т.ч. и лекари.

Пехоко, честито!
При нас нямаше лекар, нищо не ми мериха/слушаха. Само ме пита за алергии сестрата и стоях 15 минути в чакалнята.

# 6 673
Лили, не знам откъде идват гафовете, ама са си много. Иначе и аз мисля, че ваксината си е окей.

Ами от самата компания, аз мисля, че четох някъде, че те дори нямат опит с производството на ваксини. А по проучванията им все нещо не е както трябва, но ваксината работи добре в реални условия.

# 6 674
Аз също съм много изненадана, че компания от ранга на Астразенека прави такива грешки. Ще влязат в учебниците като примери за грешна комуникация.

Общи условия

Активация на акаунт