COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 152
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 6 915
  • В заешката дупка
При нас днес щабът цитира данни от Норвегия, според които хоспитализираните с британския вариант са 2,5 повче отколкото при предишните варианти.

Цитат

„Данните от Норвегия показват, че 2,5 пъти повече хора се нуждаят от хоспитализация.  Досега 4% от заразените трябваше да бъдат хоспитализирани при предишни вълни в Исландия, така че сега можем да очакваме до 10% хоспитализация “, казва д-р Алма Мьолер.  В отговор е отворена регистрацията за доброволци (в помощ на здравната система при нужда). Тези, които преди това са били регистрирани, ще трябва да го направят отново.

https://www.ruv.is/frett/2021/03/25/breska-afbrigdinu-fylgir-auk … heilbrigdiskerfid

# 6 916
  • Бургас
Извинете, днес казали ли са на брифинга, че връщат малките след априлската ваканция?

Не. Казаха, че следят данните на всеки 12 часа и ще ни информират, ако вземат нови или удължат сегашните мерки.

# 6 917
  • София
Извинете, днес казали ли са на брифинга, че връщат малките след априлската ваканция?

Не. Казаха, че следят данните на всеки 12 часа и ще ни информират, ако вземат нови или удължат сегашните мерки.

На мен ми е интересно как ще решат другата седмица. Мерките са до 1 април. А 1 и 2 са учебни дни. Ваканцията е от 3...

# 6 918
  • София

На мен ми е интересно как ще решат другата седмица. Мерките са до 1 април. А 1 и 2 са учебни дни. Ваканцията е от 3...
За София Фандъкова каза още миналата седмица, че няма смисъл да се връщат за два дни и ще предложи да са неучебни.

# 6 919
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/pri-koia-v … dejstviia-6123241
Сега пък най-малко тежки странични ефекти имало от Астра Зенека. Абе, всеки си дърпа чергичката на някъде и после хората да се ориентират сами...

# 6 920
  • Бургас

И аз това се чудех. Ще ни кажат в последния момент ли, по-рано ли. То не става така от днес за утре, дано имаме поне 2-3 дни за реакция.
За София и аз си спомням Фандъкова още миналата седмица, че каза за 1 и 2. Ама за нас в другите градове не е ясно още.

# 6 921
Няма да ги пуснат присъствено. При разрастваща се зараза сред децата, няма да поемат риска. Евентуално след ваканцията и ако - дай Боже, има някакво видимо поне плато (ако не ограничаване) на бройките.

# 6 922
Вярвате ли, че ще отворят след 31.03? Аз не.

Ковид отделение от контейнери в двора на болницата в Силистра. https://www.kvorum-silistra.info/news/20001

# 6 923
Американската компания Novavax отлага подписването на договор за доставка на ваксината си COVID-19 за Европейския съюз, заяви представител на ЕС, участващ в преговорите, пред Ройтерс, тъй като американската биотехнологична компания предупреди, че се бори да достави някои суровини.
Продължаването на преговорите може допълнително да усложни плановете за ваксинация на ЕС, тъй като блокът е планирал да подпише споразумение в началото на тази година за поне 100 милиона дози ваксина на Novavax, с възможност за още 100 милиона.
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-eu-novavax … m_source=facebook

Какво представлява антигенната ваксина?
Основни разработчици на антигенните ваксини срещу COVID-19, или по-точно ваксина с протеин-базиран антиген, са "Новавакс", Санофи, Медикаго.
Тези ваксини освобождават директно в тялото протеините (антигени) или части от протеини на коронавируса, вместо да носят инструкции за изработването им от човешките клетки. Имунната система открива тези частици от вируса и реагира с имунен отговор.

# 6 924
  • Бургас
Пълен цирк пак. Отменили заповедта на Министъра на икономиката, с която разрешиха на магазините да работят до 300 кв. м.  Ресторантьорите скочил и, че има двоен стандарт и ББ наредил заповедта да бъде отменена.
Не ми се иска да отворят след 31.03. Но предвид помощите, които трябва да се изплащат на родителите, очаквам и да пуснат детските градини и децата 1-4 клас.

# 6 925
  • Под сянката на разлистените кактуси
Леле, тия американци как ваксинират! Служебно бях в телеконферентен и докато се събираме, си говорим за ваксини, кой се ваксинирал, с какво, къде... Американците ми скриха шапката - един на drive through се ваксинирал; един на изнесен щанд в голям супермаркет; един в някакво кино, където местна клиника направила изнесено ваксиниране. Супермаркета си направил записване през техния апп, само да си го имаш на телефона и се записваш. Майтапеха се, че се чуло, че и в стрийптиз клуба им щяло да има, ама нямало кой да провери Simple Smile Пфайзер и Модерна, каквото имат като отидат, това боцват.
Англичанката ни каза, че си вървят по групи и не се знае тя изобщо кога ще може да се ваксинира (млада жена е).

Така си е, и хората масово искат да се ваксинират. Вчера в Аризона като пуснаха за всички, 26000 ваксини свършиха за 20 минути...В петък пускат още 80 000. Днес имаме 138 нови случая!

# 6 926
Швеция отбеляза по-нисък скок на смъртността през 2020 г., отколкото голяма част от Европа

(Ройтерс) - Швеция, която се отказа от строгите блокировки, задушили голяма част от световната икономика, се появи през 2020 г. с по-малко увеличение на общата смъртност в сравнение с повечето европейски страни, показва анализ на официални източници на данни.

Експертите по инфекциозни болести предупредиха, че резултатите не могат да се тълкуват като доказателство, че блокировките са ненужни, но признават, че те могат да показват цялостната позиция на Швеция за борба с пандемията, която заслужава да бъде проучена.

През изминалата седмица Германия и Франция продължиха блокирането на фона на нарастващите случаи на коронавирус и високите жертви, което според икономистите ще забави икономическото възстановяване.

Докато много европейци приеха блокирането като крайна мярка, предвид неуспеха да се овладее пандемията с други методи, ходовете през последните месеци предизвикаха улични протести в Лондон, Амстердам и редица европейски градове.

Междувременно Швеция разчита най-вече на доброволни мерки, фокусирани върху социалното дистанциране, добрата хигиена и целенасочените правила, които държат училищата, ресторантите и магазините отворени - подход, който рязко поляризира шведите, но спасиха своята икономиката в сравнение с голяма част от пострадалите на други места в Европа.

Предварителните данни на статистическата агенция на ЕС Евростат, съставени от Ройтерс, показват, че Швеция е имала 7,7% повече смъртни случаи през 2020 г. от средната стойност за предходните четири години. Страните, които са избрали няколко периода на строги блокировки, като Испания и Белгия, са имали така наречената излишна смъртност съответно 18,1% и 16,2%.

21 от 30-те държави с налични статистически данни са имали по-висока смъртност от Швеция. Швеция обаче се представи по-зле от своите северни съседи, като Дания регистрира 1,5% надвишена смъртност, а Финландия 1,0%. През 2020 г. Норвегия изобщо не е имала излишна смъртност.

Излишната смъртност на Швеция също се появи в долния край на спектъра в отделен сборник на Евростат и други данни, публикувани от Службата за национална статистика на Обединеното кралство миналата седмица.

Този анализ, който включваше корекция за отчитане на различията както във възрастовите структури, така и в сезонните модели на смъртност на анализираните страни, постави Швеция на 18-то място в класация от 26. Полша, Испания и Белгия бяха на върха.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел, до голяма степен неизвестна фигура преди пандемията, станала международно известна като фигура на шведския отговор, каза пред Ройтерс, че вярва, че данните пораждат съмнения относно използването на блокировки.

„Мисля, че хората вероятно ще помислят много внимателно за тези пълни изключвания, колко добри са били всъщност“, каза той.

„Те може да са имали ефект в краткосрочен план, но когато погледнете през цялата пандемия, започвате да изпитвате съмнения“, каза Тегнел, който е получил както смъртни заплахи, така и цветя в знак на признателност.

Други здравни експерти предупреждават, че тълкуването на данните за излишните смъртни случаи е изпълнено с рискове от игнориране на ключови променливи.

„Всички ние трябва да бъдем наистина внимателни, тълкувайки данните за смъртта, свързани с COVID-19, независимо от източника му - нито един от тях не е перфектен“, каза Марк Улхаус, професор по епидемиология на инфекциозните болести в британския университет в Единбург, пред Ройтерс.

„Те повдигат въпрос дали всъщност стратегията на Швеция е била относително успешна. Те със сигурност повдигат този въпрос “, каза той, коментирайки данните, публикувани за първи път в шведските медии и проверени от шведската статистическа служба.

Кийт Нийл, професор по инфекциозни болести от Университета в Нотингам, също препоръчва повишено внимание.

Той цитира редица фактори като възрастовата структура и общото здравословно състояние на населението, средния размер на домакинството и т.н.

Делът на хората на възраст над 80 години в Швеция е 5,1% в началото на 2019 г., по-нисък от средния за ЕС от 5,8%, но наравно с Обединеното кралство и по-висок от Норвегия и Дания.

Стратегията на Швеция е силно критикувана в чужбина, че е безразсъдна и недостатъчна, за да предпази уязвимите групи от болестта.
*мой коментар  - почти всички останали европейски държави с все локдауните и маските така си опазиха възрастните хора в хосписите, че затова имат по-висока, та дори двойно по-висока  излишна смъртност от Швеция. Ама сал само смъртността в хосписите на Швеция ще гледаме и ще цъкаме с езици, че стратегията ѝ е "безразсъдна" и си е "уморила крехките хора в хосписите". Повечето държави с локдауните и строгите блокировки си умориха повече хора в хосписите, а и не само там, щом като имат по-вискока излишна смъртност от Швеция, но за техния "геноцид" с "правилната" стратегия ни вопъл, ни стон. Швеция, та Швеция си "уморила хосписите", щот не наложи локдауни!)

Правителството и здравните власти на Швеция признават, че не са успели да защитят възрастните хора в Швеция, но твърдят, че са направили каквото могат, за да потиснат заразата, като в същото време вземат предвид и общото здравословно състояние на населението.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-mor … ity-idUSKBN2BG1R9

# 6 927
  • Далечният изток
Pfizer и BioNTech са започнали изследвания на ефективността на ваксината си срещу коронавируса при деца под 12-годишна възраст.
https://bnr.bg/post/101442729/pfizer-izsledva-efektivnostta-na-v … 8BnBsO7U4S6KsSYKM

# 6 928
Великобритания
 63 смъртни случая от COVID и 6 391 нови случая

# 6 929
  • на пистата
Не съм ви чела много време.Но току-що директора на нашата болница написа,че платформата "фалирала" и нямат достъп до записаните там.Колко е вярно не знам.

Общи условия

Активация на акаунт