COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 329 934
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 8 955
Който иска ваксина и е в София не вярвам до този момент да не е успял, защото има зелени коридори поне в три болници в момента. Е друг въпрос ако чака конкретна марка....Малко като в соца при покупка на кола - "чакам цвят"

# 8 956
  • София
Дори не съм чела някой, който да иска ваксинирането да бъде задължително. А колкото до учениците – моето дете би било най-малкият проблем на страната, но всички живеем заедно и десоциализацията от 1 година ДО ще ни струва скъпо, защото ние ще живеем и с останалите деца. Това го знаем всички. И не ми казвайте, че децата са по градинките, това не е социализация, а общуване. Масовото образование е основен стълб на съвременното общество по отношение на възпитанието и морала, затова някои страни, дори при истински локдаун правят и невъзможното децата са са присъствено. Иначе после ще трябва да строят още затвори и съдилища.

Пък лично аз не мечтая за локдаун, нито пропагандирам подобно нещо. Спазвам мерките, подкрепяла съм винаги логичните мерки и ограничения.

# 8 957
Дано най-сетне да стигнат и до хората с автоимунни, където векторните ваксини не са препоръчителни.

къде сте прочела или чула такова твърдение? не е вярно това!
всички ваксини са подходящи за хора с автоимунни заболявания. това го повтарят непрекъснато и нашите лекари-имунолози.
И аз това исках да питам. Аз съм с автоимунно и съм ваксинирана с АЗ.
Ето това е проблема - нашите “експерти” повтарят всичко, което им се спусне. Що глупости чухме.
Автоимунните заболявания са различни. При тях основното е, че автоимунната система напада части от човешкото тяло. Когато в организма навлезе вирус тогава автоимунното състояние се обостря, защото освен че се бори с вируса, имунната система засилва и атаките към това, което неправилно приема за нашественик.
Векторните ваксини вкарват истински аденовирус. За нормалните хора това не е проблем. При хора на имуносупресивна терапия обаче това не е така - дори този невинен вирус, който носи части от коронавируса може много тежко да ги събори и да боледуват тежко както и да обостри основното им състояние. Това не е проблем дори за повечето автоимунни.
Какво правим обаче ако автотелата са насочени срещу жизненоважни органи? Аденовирусът много лесно може да доведе въпросния човек до критично състояние и до лош изход. Заради това хора с компрометирана имунна система, както и възрастните, е желателно да се ваксинират с рнк или антигенна(още ги няма на пазара)
Моето автоимунно засяга дишането. Ако се обостри спешно ще трябва да ме интубират. Вероятността това да се случи при текущата ситуация с болниците е много малко вероятна...

удебелената от мен фраза е ваша - тя изчерпва всичко. автоимунните заболявания са много и различни. общи препоръки няма и не може да има. много малко от пациентите с автоимунни заболявания са подложени на терапия с имуносупресия или биологични лекарства. не може да обобщавате, че за "автоимунните не е препоръчителна векторна ваксина", защото просто не е вярно.

още повече, че аденовирусът не е човешки, а заразява шимпанзета. няма как да ви разболее вас.

за съжаление, ако сте на имуносупресия, най-вероятно няма да образувате антитела, дори и да ви ваксинират с РНК ваксина.

Не съм съгласна с много неща писани в горните постове. Най-напред автоимунните наистина са много различни, но като изключим 2-3 от тях, всички други са насочени към жизнено важни органи. Да не говорим, че повечето автоимунни засягат едновременно много наглед несвързани органи и системи. Примерно Бехтерев е вид артрит, а засяга очите. Всички си знаят за увеитите и иридоциклитите, даже така ги диагностицират често.
Какво правим, ако антителата са насочени срещу жизнено важни органи? Нищо не правим. Няма да засегне органа. Мисля ,че ще пострадат тези, които щяха да пострадат и при директна среща с вируса. Има нещо ,което у някои хора липсва, или им е в повече и те заболяват тежко и умират някои от тях. Това не е свързано с възрастта, с имунитета е свързано, но не знам какво точно. Супресията не му влияе на това, което убива някои хора. За другите е безопасно.
Не съм съгласна и че няма да образуват антитела тези, които са на имуносупресия. Масово се ваксинираха тези на биологични, както и на химически имуносупресори. Само отделни хора нямат антитела. Аз прекарах болестта. Не съм спирала изобщо имуносупресията. Само около седмица не взимах хапчето, докато пиех антибиотик, но супресията е с натрупване, така че не важи ако не пиеш някой ден. Имам антитела, проверих се.

И накрая - автоимунните трябва да внимават само в случай, че в момента болестта е силно активна. Тогава може и да се случи нещо непредвидено. Иначе - като всички други.
Не ме е страх от ваксината. Ще си сложа щом антителата ми намалеят. Този месец ще правя втора контрола.

# 8 958
Много ясно, че ще недоволстват хората, когато могат да водят децата си всеки ден в аквариумите, в които не се спазват никакви мерки, но на училище от края на октомври/началото на ноември до сега някои випуски са ходили на училище 6 дни. Моето дете е от тях. Иначе с приятелка в близкия търговски център, да отидат до Аванти, не я пускат, нищо че и магазини за шляене там няма.

Има заведения, които спазват мерките. Малко по-далече от Витошка е друго известно заведение. В петък след работа решихме да седнем. Няма аквариум, масите са на разстояние, сложили са нагряващи лампи. Седнахме в 5 следобед за по една салата. За същата маса имаше резервация от 18:00 и още една от 19:30. Всъщност за всички закътани маси имаше резервации, както и немалко заети маси въпреки никаквия час. Значи може хем да работи, хем мерки да се спазват.

# 8 959
Не се карайте момичета. Ясно е че на никой в темата (почти никой) не му харесва как се управлява пандемията.
Бояна, в Гърция също затварят училища, и ДО има и т. н. Не така масово и продължително както в БГ, но и тук образованието е потърпевшо.
     Учениците са длъжни да са с маски на училище, но малките не го спазват така стриктно. Свалят маски, губят ги, разменят ги... Учителите следят, ама при малките е така.
     Студентите са с маски, ама в общежитията е мазало. Всички без маски. Събират се, ходят напред назад.. Че и стачкуваха даже.
    От гимназиите учениците са по отговорни от малките, не се вихрят като студентите във общежитията, но те пък извън училище си имат балончета и контакти с близки при които често са без маски.
     Онзи ден гледам една приятелка с двете деца в супера. Тя с подбрадник, децата съвсем малки без маски.
      Бабичките пак се събират на кафе, както по време оно.
      И стигам до заключението че мерки, контрол, глоби..., ама няма ли самосъзнание във обществото...  Даже не е точно липса на самосъзнание в повечето случаи, а това че хората са по склонни на компромис когато са сред близки и познати. И точно този компромис често им изиграва лоша шега.
       Едновременно с това по телевизията съветват да се носят по 2 маски на закрито. Да са добре поставени и прилепнали. Че вирусът е по лесно заразен и че най малкия компромис е достатъчен...
      Последно бяха казали че разпространението вече не е дифузно, а в балони, семейства... Но въпреки всичко случаите катерят.
     За училищата смятат че не става разпространението вътре в тях (заради взетите мерки), но при положителни случаи се карантинира целия клас, а при много случаи в района, цялото училище. Даже в някакъв район на Крит, родители сами затвориха едно училище. Не им се рискуваше на хората при такова разпространение.
     В нашия окръжен град, в гимназията изникнаха доста случаи, затвориха училището, но после казаха че заразяването се е случило от семейството и близки.
      Не е лесно... И наистина в Солун не е добро положението.
      И за мене тази стратегия не е добра. Ако се целеше 0 вирус, за 2 месеца щяхме да се изчистим и да забравим.
     Лошото е че голяма част от икономиката на Гърция се уповава на туризма. Отделно внос, износ, транзит...
Сигурно всички сте виждали кадри с километричните опашки с тирове на Промахона.
      И дори вирусът да бъде изчистен напълно, е почти невъзможно да се задържи до такова ниво за дълго време.

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 10:01 от geizer

# 8 960
  • София

Бояна, в Гърция също затварят училища, и ДО има и т. н. Не така масово и продължително както в БГ, но и тук образованието е потърпевшо.

Даже и във Франция ги затвориха за месец. Не споря за тези неща изобщо. Няма съвършено управление на пандемията никъде, но както е позволено на Алигбегов да защитава интереса на своя бранш и никога не съм била и срещу него, така мисля, че не е лошо да си попреразгледаме приоритетите поне за следващата учебна година. За тази и аз смятам, че е крайно неразумно децата да се върнат присъствено от 12-ти. Колкото и да не ми харесва, така стоят нещата.

# 8 961
  • София
Има ли някъде инфо в други държави с какви ваксини ваксинират приоритетните групи? У нас знаем, че РНК са заложени за 1, 2 и 3 фаза. Как е в САЩ, Израел, Англия и т.н? И какви ваксини залагат за нашите възрастни хора, които уж са във фаза 4?

САЩ и Израел ваксинират само с иРНК ваксини, така че няма деление. За Англия не мога да заявя със сигурност, Лейдибърд и други дами от темата са там, но оставам с впечатлението, че ползват иРНК и Астра Зенека наравно.

# 8 962
  • София
....

Има заведения, които спазват мерките. Малко по-далече от Витошка е друго известно заведение....
......   Значи може хем да работи, хем мерки да се спазват.
Е нали си знаем, че спазването ( и на мерките ) си е за "балъците" , а който си е "тарикат" - все намира начин как да се "оправя" ......
То ако този проблем беше само за заведенията обаче ... , а то си е масово поведение за всяко нещо !
Съвсем сериозно си мисля , че ако правилата си бяха наистина правила в България отдавна щяхме да сме посрещнали девет милионния българин ( чакахме го а-ха всеки момент още през 80-те години  ) . Сума народ си отиде в буквален и преносен смисъл заради липсата на спазване на правила. Добри ли са или лоши , но правилата спират да са правила от момента на неспазването им !  Другото е само за намиране на някакво оправдание, ей така : " нали все нещо трябва да им кажа " .
Така си е и с ковид, просто в по-критичните моменти се виждат по-ясно тези проблеми, не че са нещо ново .

# 8 963
САЩ и Израел ваксинират само с иРНК ваксини, така че няма деление. За Англия не мога да заявя със сигурност, Лейдибърд и други дами от темата са там, но оставам с впечатлението, че ползват иРНК и Астра Зенека наравно.

В САЩ ползват и Джонсън. Много от хората даже не питат от коя са им сложили, отиват за ваксина. Един познат разбрал, че с Джонсън като му казали, че няма да ходи за втора.
В Англия си ваксинират по приоритети хората си чакат групата и изобщо не им хрумва да имат претенции с коя ваксина ще са.

# 8 964
  • София
Не знам как е в другите държави, но тук в Ирландия, където съм ваксинирана бях записана в общо 5 различни списъка, 2 от които хартиени и 3 компютърни, като още на входа където ме отметнаха в първия списък ми поискаха документ за самоличност. Според мен няма начин, някой който не е ваксиниран да бъде записан като такъв и обратното, човек който се е ваксинирал да бъде пропуснат, както и някой да се яви на ваксинация вместо друг човек.
Само личен опит разбира се, но може и да е интересно :
Преди 20 дни се запознах случайно с един наш "юнак" , който си живее и работи в Дъблин. Разказах му за това как съм се ваксинирал с АЗ и възгледите ми за ваксинирането изобщо. Като че ли най-интересна му се видя частта от разказа ми относно картончето ..  Каза че имал много познати българи там , които питали дали има начин да си дойдат в България "само да ги напишат, че са ваксинирани без да си слагат каквато и да е доза, но да получат картонче ..."   Не го заяви директно, но аз останах с впечатлението, че и той самият се оглежда за подобна "схема".
Не знам също така колко "много" са хората с които е говорил, но има ли търсене на някакъв продукт - винаги ще се намери и предлагане .  Имам чувството, че еднодозовите ваксини ще са идеалните за такъв тип юнаци.

п.п. Тази случка в началото ми се видя много грозна, но като мина малко време и ми вдъхна голям кураж на мен самия. Някак си се почуствах по-спокоен, че съм се ваксинирал. Не разчитам само другите да ме пазят. Разбира се може и да ми е измамна увереността .. но. И друго хубаво имаше - понамаляха анти-его угризенията ми след тази гледна точка, която се разкри пред мен !

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 10:24 от Tatko-Vrab4o

# 8 965
Рано- рано гласувала Simple Smile .В 8 по 3-4 човека на стая чакащи.В стаите поне аз където бях 10 човека/комисии половината маските под носа-дано са ваксинирани/,прозорците запечатани с лепенки-проветрение няма.Проветряват се коридорите ,където може.Има сложени дезинфектанти,аз не видях да ги ползва никой.Минаха чистачки преди мен точно/забърсаха само бюрата със списъците с едни парцали и толкова/.Не пипнаха машината или там зад завесата където се гласува.Химикалите не се дезиндекцират/аз си носех/.Отделно имаше сложена до прозореца кутия с хирургически маски-предполагам това са им осигурили само.Самите те  бяха с платнени и др.кой какво си има явно.Незнайно защо бяха с по една ръкавица  в тази стая-не гледах останалите дали и те така и това.Да допълня-не ни караха да сваляме маски-явно и с тях си приличаме Laughing Sweat Smile

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 10:40 от reninel

# 8 966
Не мисля, че във Великобритания ваксинират наравно с двете ваксини. Мисля, че масово се ваксинира с Астра Зенека. Може би има и официална статистика, но по спомен 3:1 в полза на Астра.

# 8 967
Гледам гласуването у нас и във Великобритания...Великобритания,се чака навън,метър разстояние,масите от край до край с плексиглас,подадена само частта от урната с дупката...У нас...евентуално преграда там където даваш и взимаш ли.в коридора опашки,някъде по няколко човека си хортуват...Наместниците накацали по прозорците по двама трима...То само Наместниците да образували струпване в коридора...Тук там е се видя някой от комисиите с една ръкавица,повечето...без....

# 8 968
И аз гласувах към 8:30, имаше дезинфектант на входа и вътре в залата, вътре всички бяха с маски, една госпожа минаваше след всеки в кабинката да дезинфекцира, с такива салфетки като в Лидл за количките и изхвърля след това. Виж застъпниците в коридора бяха с маски под носа. Аз лично си носех и ръкавици, които след гласуването изхвърлих.

# 8 969
И при нас (центъра на София) прозорците бяха запечатани, а четох, че регулярно трябва да се проветрява.
Пускаха само по един, и става бавно, но всички си бяха с маски. В коридора - много хора скупчени и струпани.

Общи условия

Активация на акаунт