COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 713
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 9 555
Току що експертът от ЕМА каза, че при ваксината на Джонсън също има такива случаи на точно такава рядка тромбоза. Обаче четях нещо друго и не чух много добре, някой разбра ли по-подробно?

Да, имало ранни знаци. Само че при 4,5 милиона поставени дози, има 3 случая, което е в рамките на очакваното.
При Файзер случаите са 35 при поставени 45 млн дози и 5 при Модерна от 4 млн дози.

# 9 556
То и при АЗ започнаха да изскачат повече случаи чак след като започнаха да гледат по-внимателно де.

# 9 557
Към 04.04.2021 - 169 случая на CVST и 53 случая на друг вид тромбоза(панкреатична) от поставени 34 млн. дози АЗ.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 20:09 от stasha_s

# 9 558
  • През девет планини в десета...
Възможно ли е този тромб по късно да даде симптоми, да кажем след три месеца. Може ли до 10 дена след ваксина да се образува съсирек, и да си стои мирно и чак след време да тръгне из вени и т.н. Разбрах, че това е Някаква свръх реакция на организма от хепарина, но не ми стана ясно във ваксината ли има хепарин.

# 9 559
На министър председателя на Бавария му писнало от нямане на ваксини и затова днес самосиндикално подписва предварителен договор за доставка на 2,5 милиона дози Спутник V, които да се доставят веднага след одобрението в ЕС. Каква солидарност, какви пет лева? Този май няма да стане канцлер.

https://www.n-tv.de/politik/Soeder-bestellt-Sputnik-V-auf-eigene … icle22475139.html

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 18:47 от Анонимен

# 9 560
Възможно ли е този тромб по късно да даде симптоми, да кажем след три месеца. Може ли до 10 дена след ваксина да се образува съсирек, и да си стои мирно и чак след време да тръгне из вени и т.н. Разбрах, че това е Някаква свръх реакция на организма от хепарина, но не ми стана ясно във ваксината ли има хепарин.

Не си разбрала добре. Смята се, че е някаква автоимунна реакция подобна на хепарин индуцирана тромбоцитопения. Да в случая няма хепарин, но май ги има същите антитела, които атакуват тромбоцитите и предизвикват състояние подобно на ХИТ.  Такава забавена реакция след 3 месеца е малко вероятна, от ЕМА казват в рамките на 2 седмици.

Иначе тромбоцитопениите по принцип са свързани с много други ваксини, вируси, бактерии и т.н. Специално тази е много специфична и защо точно такъв тип все още не е ясно, както и не е ясно кой точно елемент от ваксината я предизвиква, но не бих се учудила да е от самия ковид.

Сташа, да сега видях този ъпдейт, той променя честотата на риска на 1 към 150 хиляди, за смъртните случаи нищо не пише в ъпдейта.

# 9 561
  • София
Аз обаче подозирам, че нашите могат да се направят на по католици и от папата и от днес да забраним използването на Астра Зенека. Няма да ни е за първи път...

# 9 562
Не е от голямо значение, но в Германия има регистрирани случаи на тромбоза на 16-я ден. ЕМА станаха СЗО номер две.

# 9 563
В Германия вероятно не всички случаи попадат в дефиницията на тромбози + тромбоцитопения, оттам може да идва и объркване. Въпросните редки тромбози също така не включват само мозъчни тромбози.

То цялото това състояние по-скоро е тромбоцитопения, която води до тромбози, отколкото да се нарича само тромбоза.

# 9 564
За същия вид рядка синусова тромбоза става въпрос. Ясно и подробно е описано новсякъде, че са открити до 16-ия ден след ваксината.

# 9 565
Аз обаче подозирам, че нашите могат да се направят на по католици и от папата и от днес да забраним използването на Астра Зенека. Няма да ни е за първи път...
Не бих се учудила...сигурна съм, че ще препишат от някого. Освен това удобно оправдание за провала във ваксинацията, освен във всичко останало.

# 9 566
Здравейте,декември изкарах Ковид и оттогава съм замяна, с главоболие,скован врат ,болки и мушички в очите.Вече 4 месеца не отшумява.Ходих по всякакви лекари всеки ме изкарва в депресия...Сега ми изписаха Релаксофитол...пия го от  1 седмица ,но няма особен ефект,освен,че главата и е още по тежка.Някой с подобни симптоми,че ми писна вече...

Здравейте. Не съм прекарала Ковид и съжалявам, че Вие е трябвало да се срещнете с тази огромна гадост.

От признаците, които изброявате по-горе, след ваксиниране с Астра Зенека, имам скован врат и студени крака.  Особено врата/гърба вече ме притесняват, 19 ти ден след ваксинация.

Пожелавам Ви много здраве!

# 9 567
Не бих се учудила...сигурна съм, че ще препишат от някого. Освен това удобно оправдание за провала във ваксинацията, освен във всичко останало.

Няма, толкова дози, какво ще ги правят.
Народът съвсем ще каже "не".
Утре дали ще има брифинг и какво ще става идната седмица, детските градини ще ги затворят ли пак?

# 9 568
  • София
Предполагам Кирилов и Ангелов още тази вечер ще мъцнат нещо. Дозите ще ги дарим на бананови държави по някой механизъм. Получаваните иРНК ще се разпределят за ваксинация и за втори дози на ваксинираните с Астра Зенека. Janssen си отива за ваксинация в коридорите, колкото там получим. Хич не е невъзможно.

# 9 569
Тя синусовата тромбоза по принцип е рядка, но в случая това състояние е в комбинация с ниски тромбоцити. И както казах не става дума само за синусова тромбоза.

PRAC отбеляза, че кръвните съсиреци се появяват във вените в мозъка (мозъчна венозна синусова тромбоза, CVST) и корема (тромбоза на спланхнична вена) и в артериите, заедно с ниски нива на кръвни тромбоцити и понякога кървене.

https://www.ema.europa.eu/en/news/astrazenecas-covid-19-vaccine-ema-finds-possible-link-very-rare-cases-unusual-blood-clots-low-blood

Сигурно не всички съобщени случаи на синусова тромбоза отговарят на това състояние и вероятно не всички имат връзка с ваксината.

Общи условия

Активация на акаунт