COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 635
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 2 760
Чета обосновка на политик участващ/подкрепящ управлението (не казвам кой, коя партия че нали сме в предизборна кампания, да не наруша правилата и да ми изтрият поста) който обяснява защо е правилно да се затворят у-щата, а заведенията не. Казва че рискът в училищата е най -голям защото децата макар и да не боледуват толкова тежко като възрастните, децата са най-сериозният преносител на заразата към своите родители, и баби и дядовци, заради поведението си. Все повече са случаите на заболели възрастни, заразени от децата си.

Заведенията не трябва да бъдат затваряни, тъй като при спазване на мерките и изискването за 50 % заетост възможността за заразяване е малка, в сравнение с класна стая от деца, които общуват помежду си по-емоционално и непредпазливо и улесняват разпространението на вируса.

Това е аргументираната гледна точка защо е правилно да оставим заведенията да работят, а учениците да са на ДО. Ако се спазват мерките в заведенията, те са по малък фактор в разпространението в сравнение с учениците, заради емоционалните и близки контакти между самите деца. Дали наистина проблема е по малко в технологията на предаване на вируса, която се улеснява много от закритите пространства, и повече в поведението на хората в тях, е повод за размисъл. Аз не съм много убеден че закритото пространство, играе малка роля а поведението на хората основна роля, и затова у-щата са много по голям фактор от заведенията, сещайки се за едни изследвания за предаването на вируса още от лятото, на немски университет, според които предаването на вируса става чрез поемането на т.нар. инфекциозна доза, а значение за нея има не толкова поведението на хората, а обема на закритото пространство в което има заразен. Бяха правили изследвания как се предава вируса и излязоха с препоръки, при помещение с еди какви си размери, трябва да се проветрява през еди какъв си период, за да се предотвратяват заразяванията. Според техните изследвания поведението на хората има по малка роля, основният проблем е закритото пространство без добра обмяна на въздуха (заради онова изследване аз от отдавна съм оптимист, че с топлото време и непрекъснато отворените прозорци дори много по заразните варианти на вируса ще може да ги спираме лесно). Според техните изследвания, вируса се разпространява на принципа на пасивното пушене, заразеният го издиша, макар че не го виждаме, и подобно на принципа на пасивното пушене, непушачите в дадено помещение са защитени от дима, само в първите секунди след издишане, когато дима все още е константен, след това се разпрострира равномерно из цялото помещение, и всеки почва да го поема независимо от поведението си. Стига да е вътре в помещението. В случая с вируса заразяването става възможно когато бъде достигната т. нар инфекциозна доза. Да, както и в принципа на пасивното пушене поведението на хората има известна роля, ако се завреш в лицето на пушача (заразеният) че да ти издиша дима (вируса) непрекъснато в лицето, ти първи ще се заразиш в цялото помещение, преди останалите, защото първи ще поемеш инфекциозна доза. Но бъде ли достигната тя в помещението, няма никакво значение поведението на хората. Отвореният прозорец пречи достигането на т.нар. инфекциозна доза, защото образно казано вируса изтича навън, не може да се концентрира в достатъчно голямо количество във въздуха за да достигне инфекциозната доза. Според това основният проблем е закритото пространство, без добра обмяна на въздуха, а не поведението на хората. След това изследване Дростен каза че отвореният прозорец е най ценното оръжие срещу вируса, и е по важен и от дезинфекцията. Това разбира се беше преди ваксините, сега отвореният прозорец е второто най ценно оръжие. Simple Smile

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 22:05 от Анонимен

# 2 761
Става и само от страх. По семейни причини. РУО София одобри една камара,заявления на това оанование само.

# 2 762
  • София
[q
И на училище не са длъжни да ходят. Всеки родител има право да подаде заявление за ДО.

Само че,  както и друг път сме коментираали, това е повече на теория, отколкото се случва на практика. Малко са училищата  които предлагат синхронно ДО по желание. Повечето го провеждат т.нар. асинхронно, да се разбира пращат ти материали за часа,   в повечето случаи кой урок са взели и ти си учиш сам, евентуално пращаш домашно за проверка и евентуално можеш да ползваш за консултация часа на пррподавателя за консултация с ученици, който час е 1 седмично и за всички желаещи ученици, а не за персонална консултация. Това няма нищо общо с училищно обучение, това е самообучение.

# 2 763
Вчера в класа на дъщеря ми от 26  деца е имало 8 отсъстващи и 3-ма учители, които не са били на работа. Няма заместници. Две карантинирани паралелки в училището от 9-тите класове и един карантиниран 12 клас. Това е  за присъственото обучение на  9 и 12 клас.
Как да сме спокойни като си пускаме децата на училище?! На ресторант, МОЛ и фитнес никой не ме задължава да ходя, но на училище?! В тая болна обстановка се радвам, че минават на ДО! Поне  големите ученици, които пътуват с градски и междуградски транспорт, за да ходят на училище, събират се после за разходки и т.н.
Между другото много трудно се управлява тийн. Повтаряш, учиш, напомняш...в един момент просто не иска да те слуша. Личният пример не е достатъчен, просто младите са бунтари, това е.
И на училище не са длъжни да ходят. Всеки родител има право да подаде заявление за ДО.

Ако поради някаква причина някои деца не може да са на ДО, докато съучениците им са присъствено? ?! Има професионални паралелки, при които изобщо не става ДО.
Освен това не винаги се одобрява, дори и да искаш. Имам позната, на която и отказаха, защото нямало камери и микрофони в училището на детето, т.е. проблемът е технически.
Затова написах, че  се радвам, че в тази усложнена обстановка минават онлайн.

# 2 764
  • При семейството си
Тесла, ДО за гимназистите, носенето на маски (на закрито и открито), както и затворени паркове, планини (може пак да им хрумне тази идея) са май единствените безплатни(за държавата) мерки.
Имат ли право на обезщетение затворените  на регионално ниво бизнеси?

# 2 765
Пехоко, не, аденовирусът просто служи като превоз на генетичния код. Той е избран защото той лесно може да влезне вътре в клетката, така сме еволюирали с него, също така успешно предпазва ДНК-то в него и затова тези ваксини могат да се съхраняват при по-високи температури, отколкото РНК ваксините, които са много по-нестабилни.  Но той е само куха обвивка и не може да се размножава, вместо това той вкарва вътре в клетката парченце ДНК от ковид. Това ДНК се транформира в информационна РНК и оттам нататък процесът е като при РНК ваксините -> произвежда се шиповия протеин на ковид -> имунен отговор и т.н..

Пфайзер/Модерна ваксините носят директно информационното РНК, което пътува в липидни мехурчета.

Аденовирусът изобщо не би трябвало/не е желателно да участва в имунния отговор, въпреки че понякога и него го прихваща имунната система и това е проблема с имунитета срещу вектора, който сме коментирали. Защото ако тялото унищожи аденовируса преди той да успее да стигне до клетките, това ще намали ефективността на ваксината.

"Готов антиген" би трябвало да е да вземеш готова част от вируса и да го сложиш във ваксина, но нито АЗ, нито другите са от такъв тип.
Така или иначе резултатът е същият или много подобен. Вектор ваксините са неречени така защото носителят е "жив вирус" днк модифициран за да не може да се размножава, съответно се счита, че реакцията на човек е по-бърза точно както обясни лекарят, в една доза има 50млрд. вируса. Рисковете са единствено ако човек се е срещал с този тип вирус да има имунитет към него и той да бъде бързо елиминиран без да се сдобие с ковид имунитет. Това е много малко вероятно след като е от маймуна, руснаците за да елиминират това са направили 2 вектора с различни вируси.
Ето илюстрация какво представляват тези които се употребяват у нас:

# 2 766
  • София
Вчера в класа на дъщеря ми от 26  деца е имало 8 отсъстващи и 3-ма учители, които не са били на работа. Няма заместници. Две карантинирани паралелки в училището от 9-тите класове и един карантиниран 12 клас. Това е  за присъственото обучение на  9 и 12 клас.
Как да сме спокойни като си пускаме децата на училище?! На ресторант, МОЛ и фитнес никой не ме задължава да ходя, но на училище?! В тая болна обстановка се радвам, че минават на ДО! Поне  големите ученици, които пътуват с градски и междуградски транспорт, за да ходят на училище, събират се после за разходки и т.н.
Между другото много трудно се управлява тийн. Повтаряш, учиш, напомняш...в един момент просто не иска да те слуша. Личният пример не е достатъчен, просто младите са бунтари, това е.

Ако поради някаква причина някои деца не може да са на ДО, докато съучениците им са присъствено? ?! Има професионални паралелки, при които изобщо не става ДО.
Освен това не винаги се одобрява, дори и да искаш. Имам позната, на която и отказаха, защото нямало камери и микрофони в училището на детето, т.е. проблемът е технически.
Затова написах, че  се радвам, че в тази усложнена обстановка минават онлайн.
В такъв случай се пише до РУО да предложи друго училище. Не всеки е съгласен прецаква детето си с ДО.

# 2 767
Тесла, ДО за гимназистите, носенето на маски (на закрито и открито), както и затворени паркове, планини (може пак да им хрумне тази идея) са май единствените безплатни(за държавата) мерки.
Имат ли право на обезщетение затворените  на регионално ниво бизнеси?
Знам че това е най лесната и евтина мярка. Тя чисто епидемично не е грешка, правилна мярка е. Няма как мярка ограничаваща събирания на хора на закрито да не е епидемично правилна и да не даде ефект. Но понеже въпроса е в приоритетите на държавата и правилно ли е учениците да минат на ДО, с всички негативи от това, а същевременно заведенията да работят. Т.е. те са по голям приоритет за държавата от образованието. А оставяйки заведенията да работят, следва и че свиването на вируса, ще стане по неефективно и бавно, т.е. превръщаме учениците в заложници на епидемията. Аз не знам друга държава да има при която заведенията работят, а учениците са на ДО. Но дадох и другата гледна точка, аргументирана, защо е правилно заведенията да работят, а учениците на ДО. Чисто епидемично у-щата са много по голям фактор в епидемията от заведенията и е правилно учениците да минават на ДО, а заведенията да работят при спазване на мерките.

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 22:43 от Анонимен

# 2 768
Но дадох и другата гледна точка, аргументирана, защо е правилно заведенията да работят, а учениците на ДО. Чисто епидемично у-щата са много по голям фактор в епидемията от заведенията и е правилно учениците да минават на ДО, а заведенията да работят при спазване на мерките.

Лично на мен не ми е ясно как така се очаква, че в заведенията могат да се спазват мерки, при положение, че посетителите са без маски, а в училищата и университетите не могат. Ще преместят големите ученици и студентите от учебните заведения в кафенетата.
Това го пиша само защото сравняваш двете неща, според мен трябва да затворят и заведенията, положението е достатъчно критично и налага доста по-строги мерки и контрол.

Малко ще ви потестваме, малко ще ви поваксинираме, малко мерки ще наложим, колкото да не е без хич...

# 2 769
Връщащите се от Занзибар няма да подлежат на карантина

Няма да има задължителна карантина за пристигащите от Занзибар, обяви здравният министър Костадин Ангелов след заседание на Общинския кризисен щаб в Бургас.

Ден по-рано проф. Ангелов изрази притеснение за българите, завръщащи се от Африка, като допълни, че ще бъде предприето всичко необходимо, включително и въвеждането на карантина за връщащите се от рискови дестинации, независимо от PCR теста.

В отговор на това туроператори изпратиха писмо до министъра, в което призовават да няма задължителна карантина за пристигащите от Африка.

„Нито един турист, завърнал се от организирано пътуване в Занзибар, не е дал положителен резултат на PСR тест“, посочват от Обединение "Бъдеще за туризма".

Въвеждането на карантина е административна пречка, която отново ще доведе до блокиране на дейността на туроператорите и ще нанесе значителни загуби за вече платени пътувания, допълват от Обединение "Бъдеще за туризма".

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vryshtashtite-se-ot-zanzib … arantina-2263262?

# 2 770
Връщащите се от Занзибар няма да подлежат на карантина

Звучи познато, мина една цяла година и пак ще настъпваме една и съща мотика, и преди година същите приказки, ще има, няма да има, ще има, няма да има карантина за идващите от чужбина.

# 2 771
  • София
Е добре де, господин Тесла, сигурно има резон в това, като сте написал от научна гледна точка. На каго ми обяснява минитъра ня здравеопазването , че търсели баланс. Е къде е тоя баланс.
Да си представим , че това продължи 4, 5 години. А като гледам как управляват тая криза, може и до другото десетилетие да се влачи при нас.
Редно ли е децата да са спрени от училище за толкова дълго време? И това при условие , че всичко друго си работи все едно вирус няма.
Давате ли си сметка какви ще са последиците? Не си давате, защото си гледете само себе си.
Точно така както обвинявате другите, че не спазвали мерки и си гледат сабствения кеф. Вие правите същото .
И въобще аз не мога да си обясня що за хора сте, да сте съгласни само една част от обществото ни и то деца, да са потърпевши.  И възрастните се съгласяват , пляскат с ръце , радват се , че кръчмите и фитнесите работят и им дреме за тия гимназисти.   Нещо им нямало, лиготии било, че не ходят на училище.  Направо не мога да повярвам.
И да не кажете, че не вярвам във вируса, да ви уверя , че вярвям . Ама наистина това с големите ученици не е редно. Не е резно да са само те. А то продължава вече година. Моите деца за едва година , от миналия март до сега са ходили на училище сумарно 2 месеца.

# 2 772
  • Варна
Но дадох и другата гледна точка, аргументирана, защо е правилно заведенията да работят, а учениците на ДО. Чисто епидемично у-щата са много по голям фактор в епидемията от заведенията и е правилно учениците да минават на ДО, а заведенията да работят при спазване на мерките.

Лично на мен не ми е ясно как така се очаква, че в заведенията могат да се спазват мерки, при положение, че посетителите са без маски, а в училищата и университетите не могат. Ще преместят големите ученици и студентите от учебните заведения в кафенетата.
Това го пиша само защото сравняваш двете неща, според мен трябва да затворят и заведенията, положението е достатъчно критично и налага доста по-строги мерки и контрол.
..............
Положението е достатъчно критично, да. И налага доста по строги мерки и контрол от затварянето само на заведенията. Защото човек трябва да е сляп, ако не вижда че резултатите на заразени и починали в момента все още нямат общо с отворените заведения.
Тоест, дори и да не ги бяха отваряли заведенията, в момента резултатите пак щяха да са същите. След някой и друг ден вече ще имат отражение върху резултатите.

Да, положението е критично, и ако ще се затваря да е по масово.

Последна редакция: чт, 11 мар 2021, 23:17 от Danny_J

# 2 773
  • София
Гражданин ентусиаст е направил инструмент за лесно търсене на свободен час за ваксинация. Поне човек може да се ориентира към съседно населено място, където има часове. https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2021/03/11/4184771_chipirai_me_ent … danite_ulesnenie/

# 2 774
  • Немция
Производството на руската ваксина Sputnik V в Института Торлак в Белград ще започне до 20 май тази година и по този начин Сърбия ще стане първата държава в Европа, където ще се произвежда ваксината. Производството с пълен цикъл може да започне до края на тази година.
https://www.srbija.gov.rs/vest/en/169132/production-of-russian-v … art-by-20-may.php
За Сърбия не се учудвам, правителството им е под голямо влияние от Русия.

Между другото и Италия ще почнат да произвеждат Спутник през юни.
https://amp2.handelsblatt.com/technik/russisch-italienische-koop … ert/26988678.html

Общи условия

Активация на акаунт