COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 265
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 6 390
Ангелов: Може да получим 1 млн. дози ваксини на Pfizer от допълнителните на ЕК
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/angelov-moje- … ite-na-ek-324484/

Ако си спомняте вчера ви писах за статията във ФТ, че голяма част от допълнителните ваксини, се очаква да отидат за четири страни.
България, Естония, Латвия и Хърватия.
Според ФТ, тези четири страни за второто тримесечие ще си разделят около 3.3 милиона дози. Една трета от договореното допълнително количество от Пфайзер.
Това днес го е споменал и Ангелов.

# 6 391
  • София
Е, тъй де, ама до тогава трябва да е ясно ваксинираните, освен че могат да се заразяват, могат ли и да пренасят/заразяват с вируса. И ако да - няма да се разминат тестовете поне....

# 6 392
Интересна теза: вирус срещу вирус на арената на човешкия организъм.
https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/tova-mozhe … etkite-ni-6123096

# 6 393
Заразяването при ваксинираните не се дължи само на неспазване на мерките, а и на опасност от заразяване при самото ваксиниране - чакане в общи коридори, става доста голямо струпване, дори и навън.
За смъртността - реално ще се види от сайта на НСИ, но сега дават сравнено с миналата година, а трябва с по-миналата и назад да сравняваме.

# 6 394
  • Bristol
Благодаря, Тонка! Hug
Те при теб са 10, но моите май са по-малко.
Зареждай се с парацетамол за довечера.
Че мен изведнъж ме втресе, след 12 часа.
В Англия втората доза е на 11-12 седмици. Тук масово с АЗ ваксинират. Много малко хора познавам ваксинирани с Пфайзер и повечето нямат оплаквания от ваксината, включително и моят съпруг. Затова и не бях никак подготвена, 6 часа след ваксинацията сериозно ме втресе, 9 часа по-късно с температура над 39 градуса и цяла нощ не можах да я сваля Sad На следващия ден поддържах около 38, а нa третия ден репичка, все едно нищо ми е нямало 🤔 Тъй като се ваксинирах събота сутринта, съответно част от съботата и цялата неделя ги изкарах в леглото. В понеделник нововаксиниралите се колеги се хвалят, че освен болка в ръката, други странични ефекти нямат, а аз им казвам, от уикенда си спомням само леглото 🤪 Ако всичко върви по план, очаквам началото на юни втория прием.

# 6 395
Заразяването при ваксинираните се дължи на това, че в момента се намираме в голяма вълна и рискът от заразяване по принцип е висок за всички. Та изобщо не е чудно, че се заразяват и много хора, които са се ваксинирали наскоро. Редно беше масовата ваксинация да се проведе в спокойна обстановка, но в България такава скоро не се очертава да има, така че всеки се спасява както може.

# 6 396
Путин щял да се ваксинира, но не искал да го снимат.

# 6 397
Баща ми,  78г, от 20г пие непрекъснато синтром заради тромб в десния крак. Три-четири дни след първа ваксина започва да го боли левия крак. След още 5 дни левия му крак е вече много подут и с доста силна болка. Едва тогава отива на съдов хирург,  правили му някаква образна диагностика и му казали,  че има тромб зад лявото коляно. Сменил му доктора синтрома с по-скъпо (160лв) лекарство и за два дена отока му спадна. И забравил да каже на съдовия хирург,  че скоро се е ваксинирал. Сега всяка вечер му повтарям,  че на контролния преглед трябва да уведоми доктора,  че скоро му е слагана ваксина. Ама той ме оборва,  че щом ОПЛ му е казала,  че не е реакция от ваксината,  нямало за какво да уведомява съдовия хирург. А бе не чува...

# 6 398
  • София
"Другите правят повече тестове.
Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове. У нас тестовете са значително по-малко. Ако бяха пропорционални на тестовете на други държави, с които се сравняваме, нямаше да бъдем на това място по смъртност."
Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред медии в Ямбол във връзка с изнесените днес данни от института ”Джонс Хопкинс”, според които страната е втора в света и първа в Европа по смъртност на заразените с COVID-19.

Моля, обяснете ми връзката между брой направени тестове и смъртни случаи.
Руса съм, тъпа съм, извинете ме 🙄

# 6 399
Лу-лу,  сериозно е! Моя близка, която е на съдоразреждащо, го спря заради ваксината (по лекарска препоръка). Нека татко ти сподели със съдовия хирург непременно, че тромбът е получен след ваксинация. Може да се дозира по друг начин лекарството или да се смени.

# 6 400
  • В заешката дупка

Съгласна съм с ЧеКа. Благодаря, че формулира мислите ми по-ясно.

Това, което аз казвам, е че може да има съвсем логична и статистически обяснима вероятност защо в Норвегия, Дания, Германия и т.н. страни, в които не се ваксинират възрастни с АЗ, може да има по-голяма вероятност случаите да бъдат забелязани по-рано. И то ако наистина има някаква възрастово полова специфика при случаите.

Оттам насетне какво става в отделни държави след даване гласност на случаите - дали се проверяват данни назад (което не е нещо необичайно), какви още данни излизат всеки ден, какви проучвания са започнали и се правят, не мисля че някой тук знае. Иначе и на мен ми се струва, че в северните страни има по-голяма гласност около случаващото се с вакините (И в Исландия се огласиха проблемите с възрстните при Файзер, сега и с АЗ*). Но това, че някъде не се огласяват така, не значи непременно, че нещата не се проучват.  

В този смисъл нагласата (ако има такава), че Великобритания крие данни е наистина конспиративна. Но не по-малко конспиративни са твърденията “нищо няма, защото ако имаше, щеше да се знае”, при положение че нещата все още се проучват. Със сигурност поне на някои места.

*До момента в Исландия има 2 регистрирани случая със спедифичните проблеми, след ваксинация с АЗ, единият от тях в болницата с опасност за живота. Това от около 9000 ваксининкрани с АЗ, всички под 65г.

# 6 401
  • Bristol
Lu_lu, преди да ми сложат ваксината, АЗ, един от въпросите за здравословното ми състояние беше, дали приемам лекарства за разреждане на кръвта, blood thinning. Не знам, ако някой отговори с, да, приемам, каква ще е процедурата, но явно има значение щом питат. Отново да кажа, в Англия ме ваксинираха.

# 6 402
  • Пловдив
Та последно децата Са ли вирусионосители, или Не СА?

Що за въпрос. Всеки заразЕн става вирусонносител, разбира се. Без значение дали е дете или е възрастен.

Последна редакция: вт, 23 мар 2021, 22:26 от marzeliva

# 6 403
  • Далечният изток
Трета публична среща на заинтересованите страни, организирана от ЕМА: одобрение, мониторинг на безопасността и въздействие на ваксините COVID-19 в ЕС.

Тази трета публична среща ще предостави на гражданите на ЕС актуална информация относно продължаващата оценка, одобрение и мониторинг на безопасността на ваксините за COVID-19, както и очакваното им въздействие на ниво общност.

Събитието ще предостави на участниците актуална информация за:

COVID-19 ваксини, одобрени в ЕС и тези, които са в процес на преглед;
дейности след разрешаване, включително възникващи данни за безопасност след разрешаването от ЕС на първите ваксини COVID-19 и текуща работа за справяне с нови варианти;
очакваното въздействие на ваксинацията срещу COVID-19 върху нашето общество;
прозрачност и публикуване на клинични данни за ваксини COVID-19.
Събитието също така ще позволи на обществеността и заинтересованите страни да информират допълнително EMA за техните нужди, очаквания и всякакви опасения.
Излъчване на живо - 13:00 - 15:15 (CET)

https://www.ema.europa.eu/en/events/public-stakeholder-meeting-a … id-19-vaccines-eu

# 6 404
Значи вчера умишлено не коментирах прессъобщенията от Оксофрд и Астра Зенека, защото съм недоверчив по природа и защото ми се видя странно да се обявява просто някакъв хвърчащ процент, който беше 79% и то в момента, в който данните се преглеждат от борд от независими експерти... има ли смисъл да казвам, че така не се прави?   

Поредното медийно фиаско на тези, които все някой ги напада (извънземните са, съм сигурен съм), а те винаги са в ролята на невинни жертви, нищо че сами си докара повечето проблеми. Вероятно ще се окаже напълно ненужно всичко това, но сигурно достатъчно да подхрани още повече вече създаденото недоверие, но този пък на нова територия.

Иначе 11 независими експерти твърдят, че между февруари и март са се срещали с компанията и ефикасността на ваксината е била между 69 и 74% и не е трябвало да се избързва с обявяването на най-високия възможен резултат от по-ранни данни или въобще какъвто и да резултат преди всичко това да бъде изяснено между борда и производителя, както се прави по принип.

https://www.washingtonpost.com/world/astrazeneca-oxford-vaccine- … 1cb9ac_story.html
(използвайте режим "инкогнито", ако не ви се отваря) 

Каквото и да се окаже накрая явно тези са си такива и вече писна от тях... иначе резултатите пак са си добри и нямаше нужда от прибързани действия и още излишни драми.

Между другото този пък съм напълно съгласен с Ерик Топол и таблицата, която и е дал да попълнят... чакаме. 

Общи условия

Активация на акаунт