COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 357
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 6 405
Извинявам се, ако вече е обсъждано  - според ЕМА и ивермектинът не става.

# 6 406
ninnann,
Щом си руса, аз ще се опитам  Simple Smile

В България се правят тестове почти в краен случай и предимно на хора със симптоматика.
Затова процента на положителните е над 20%
Ако обаче, се правят масово тестове на случаен принцип и вместо по 20 хиляди теста правим 200 хиляди тества дневно, процента ще падне много.
Статистиката ще изглежда 200 хиляди теста 10 хиляди положителни.
В момента в България официално се води, че само 300 хиляди са минали през ковид и от тях са починали над 12 хиляди от тук се получава големия процент на смъртни случаи.
Ако бяхме отчели обаче на 1.5 милиона заразени 20-25 хиляди , колкото е излишната смъртност, процента щеше да ни бъде не около 4% а много по-нисък.

# 6 407
"Другите правят повече тестове.
Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове. У нас тестовете са значително по-малко. Ако бяха пропорционални на тестовете на други държави, с които се сравняваме, нямаше да бъдем на това място по смъртност."
Това каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов пред медии в Ямбол във връзка с изнесените днес данни от института ”Джонс Хопкинс”, според които страната е втора в света и първа в Европа по смъртност на заразените с COVID-19.

Моля, обяснете ми връзката между брой направени тестове и смъртни случаи.
Руса съм, тъпа съм, извинете ме 🙄

Tъкмо и аз търсех някаква логика в горното твърдение, но намирам обратната - колкото по-малко тестваш, толкова повече трупове замиташ под килима, които накрая лъсват като излишна смъртност от общия брой починали.

Някой пак лъже и замазва...

# 6 408
Нещо не разбирам. Ако имаме повече тестове ще имаме и повече заразени показани.
Ако се тества всеки болен и то в малките места ще се разберат и още починали от вируса според мен.
Аз пък друго не мога да разбера. Ако някой почине от ковид, обаче не му е правен тест за ковид (защото нали тестовете не обхващат всички болни от ковид) и той няма доказан ковид, но е починал. От какво го пишат че е починал, след като е починал от ковид, но не му е правен тест и не знаят че е болен от ковид

# 6 409
Моля, обяснете ми връзката между брой направени тестове и смъртни случаи.
Класацията им е на база съотношение м/у брой положителни тестове и брой починали, а не на база население.
Давам груб пример: за най-лесно, сравняваме 2 страни с еднакво население. Първите правят по 50 000 теста на ден и доказват 10 000 заразени, т.е. 20% от тестваните са положителни. Имат 200 починали.
Другите правят 25 000 и пак хващат 20%, което е 5000 човека и пак имат 200 починали.

Ако се водим по логиката на класацията първата държава се справя по-добре, защото се приема, че на 10 000 заразени умират 200.
А другата - зле, защото имат такъв брой починали само при 5000 заразени.
Но реално, ако са направени толкова на брой тестове, колкото в първата държава, щяха да са на едно ниво.

България е на 88-момясто по брой направени тестове на глава на населението. Затова сме на върха на тази класация. За мен не е коректна, по-точна е тази спрямо населението.

# 6 410
От друго.
Щом е починал, явно ковид е довел до инсулт, инфаркт, пневмония, емболия и т.н., които му пишат като диагноза.

# 6 411
Извинявам се, ако вече е обсъждано  - според ЕМА и ивермектинът не става.
От стари познати лекарства с изтекъл патент, които всеки може да произвежда,  няма как да се направят пари както от някое ново. Никой няма финансов интерес да прави големи рандомизирани проучвания и да минава тромавия и сложен път на регистрация.

# 6 412
  • София
Не зная за коя статистика на починалите говори министъра. Но в уордометър, където сме на 10 място в настоящия момент, е брой починали към цялото население, което е 6 900 000+. Т.е. броя тестове не оказва никакво значение.

# 6 413
Сметнали са брой починали спрямо заразените. Ама както за всичко досега, пак другите ни виновни, че смятали по този начин и не оценяват "българския модел".

# 6 414

Аз пък друго не мога да разбера. Ако някой почине от ковид, обаче не му е правен тест за ковид (защото нали тестовете не обхващат всички болни от ковид) и той няма доказан ковид, но е починал. От какво го пишат че е починал, след като е починал от ковид, но не му е правен тест и не знаят че е болен от ковид

От всичко друго, но не влиза в бройката за починали от КОВИД.
Нали затова казваме, че нашите бройки починали хем са много, хем са доста по-малко от реалните.

Защото

Не зная за коя статистика на починалите говори министъра. Но в уордометър, където сме на 10 място в настоящия момент, е брой починали към цялото население, което е 6 900 000+. Т.е. броя тестове не оказва никакво значение.

# 6 415
За друга класация става дума, спрямо доказаните заразени. Там България е на 2 място в света.
Тази, която цитираш е коректна. В нея се движим от 8 до 16-то място, през пиковете и спадовете.

Сметнали са брой починали спрямо заразените. Ама както за всичко досега, пак другите ни виновни, че смятали по този начин и не оценяват "българския модел".
Не става дума за вина. Просто тук имаме достъп до тестове от аптеките, които не всеки регистрира, когато си направи + се правят малко тестове.
Ако тествахме 3 пъти повече, както в други държави, не по 20000, а по 60000 хиляди дневно, при този % заразени, щяхме да имаме доказани не 300 000, а 900 000 случая. Смъртността пак щеше да си е 12 200, но щяха да я смятат спрямо 900 000 заразени, не спрямо 300 000.

# 6 416
Ами да тестваха повече, ама не тестват. Защо има тестове по аптеките, а не свободен достъп за всеки желаещ? В момента ако контактен иска да се изследва, трябва да си купи тест, направленията са само за симптомни.

# 6 417
Не се сърди, човече
Когато се правят повече тестове ще има повече открити.
От тях много няма да стигнат до болница, но все пак няма да отчитаме 12 200 , а повече.
Мутафчийски , Кунчев , въобще НОЩ никога не са крили, че не откриваме всичките заразени.
В началото говореха за един на 7, после един на 5 и така.
По скоро трябва да се водим от излишната смъртност и да умножаваме откритите официално по 4-5

Получава се нещо от сорта на 1.2-1.5 милиона с Ковид в България с около 20 хиляди починали
Като процент се пада реална смъртност между 1-2% , а не 4

# 6 418
С тези зелени паспорти няма ли само да е улеснено пътуването? В смисъл без ПСР, без карантини, а не забранено без него.
Не знам дали осмислихте казаното от линка с еврокомисарят който дадох - "зеленият паспорт" ще има три графи:
1. Документ за ваксинация (само одобрена ваксина за ЕС)
2. Отрицателен PCR в някакъв тесен времеви диапазон
3. Документ за прекарано заболяване с доказателство за имунитет
ако имате едно от трите и се доказва с документ то ще имате "зелен паспорт" за който не  стана ясно с каква валидност ще е. Това ще е голямо улеснение за пътуване и смятам доста хора ще са по-спокойни, въпреки, че нямам съмнения,че мерките за социална дистанция и маски ще останат и за лятото.

# 6 419
Не се сърди, човече
Когато се правят повече тестове ще има повече открити.
Едва ли. 20000 са достатъчно голяма група, за да показва коректно разпространението, т.е. %-тът заразени.
Тежките случаи стигат до болница и се изследват, съответно при починалите неотчетените, ако има такива, са много малко и не мисля, че влияят на общия брой.

Общи условия

Активация на акаунт