COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 246
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 8 700
Аз съм учудена, че толкова бързо се взима решение да се премине към втора доза от изцяло различен вид ваксина. Значи оказва се, че някоя ваксина може да има толкова рядко срещан страничен ефект, който не само не се хваща от клиничните изпитвания, но и от пъти повече ваксинирани впоследствие, но без всякакви клинични изпитвания, ще набодат хората с различна ваксина, без никаква идея как ще взаимодействат двете...Пред такъв скок в тъмното, аз бих предпочела риска от 1:на колко стотин хиляди стана вече от тромбози. Дано и у нас не им хареса тази идея. Ето това вече е хората да са опитни зайчета.

# 8 701
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
е не е измислица, също е отслабен

Но о.к. приемам

Добре, приемам тогава, че ти явно не знаеш какво означава атенюиран (отслабен) вирус.

Аденовирусът във ваксината не е отслабен, той изобщо не може да се размножава. Отслабените вируси се размножават, но по-слабо от оригиналните диви варианти.

Да, да... зная принципа, но нещо се омотах в термините... защото се замислих, дали отслабения вирус в Астрата се води жив или не и защо... Благодаря за поправката!

# 8 702
За Модерна
Аз лично нищо не разбрах, ама за по-осведомените може и да им е интересно.

Група изследователи от Станфорд хакнаха мРНК ваксината на Moderna срещу новия коронавирус, сайтът Motherboard съобщи първи в понеделник и публикуваха цялата й генетична последователност в хранилището с отворен код Github.

мРНК ваксините използват малък фрагмент от генетичния код на вируса. Вкаран в човешкия организъм, имунната система го разпознава като чужд и стимулира синтеза на вирусния антиген и клетъчен имунитет. А реалната мРНК, доставена от ваксината, бързо се разпада, но антителата остават като войници, готови за битка срещу бъдеща инфекция.

Според MIT News Office това позволява много по-лесно и бързо производство, отколкото предишните поколения ваксини, разчитащи на създаване на протеини в лабораторни условия. Последователността на мРНК горе-долу служи като нещо като "код" на ваксината.
и продължава...тук
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ucheni-ot-Stanford-haknah … 2dtZ8koTUgCxNMu8s

# 8 703
Експерти по хематология от Великобритания са публикували списък със стъпки за лечение на въпросните редки състояния на тромбози + ниски тромбоцити.

https://b-s-h.org.uk/media/19512/guidance-version-10-on-mngmt-of … cine_20210401.pdf

Отново подчертават, че има случаи във всички възрасти и от двата пола и няма идентифицирани рискови фактори.

Във Великобритания са идентифицирали 30 случая на 18 милиона ваксини.

# 8 704
  • София
Еми дано ги популяризират някак тези стъпки, ако наистина работят. Ама на мен ми се струва, че това няма да изглади много имиджа на Астрата. Доста хора, поне у нас, искат да си чакат "марковите" ваксини и не знам какво трябва да се случи за да си променят нагласата.

# 8 705
Еми дано ги популяризират някак тези стъпки, ако наистина работят. Ама на мен ми се струва, че това няма да изглади много имиджа на Астрата. Доста хора, поне у нас, искат да си чакат "марковите" ваксини и не знам какво трябва да се случи за да си променят нагласата.
Особено, когато е дефицитна стока за наши хора. Тук и това оказва влияние 100%.

# 8 706
Ами зависи, ако действително са предизвикани от ваксината, те все пак продължават да бъдат изключително редки, в най-лошия случай 1 на 100 хиляди, но вероятно са по-редки от това, а най-големия проблем е липсата на адекватно лечение. Ако пък има успешно лечение, тогава съвсем престава да бъде проблем.

Една много популярна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола МПР има риск от тромбоцитопения 1 към 40 хиляди, т.е. по-голям, пък с нея се ваксинират всички деца по света.

# 8 707
Олекна ми, аз вече съм спокоен! Според цар Тиква "пикът вече е надолу" (каквото и да значи това), а "ваксинираните са повече от заразените всеки ден" (не дай си Боже да е обратното, макар че вече бяхме там).. Wink

# 8 708
  • София
Аз съм от доста време в болнични, но днес говорих с един колега ( работя в ДА) и каза, че за нашата институция нито са им предлагали, нито дори се е  говорило досега за организирано ваксиниране.

# 8 709
За Модерна
Аз лично нищо не разбрах, ама за по-осведомените може и да им е интересно.

Група изследователи от Станфорд хакнаха мРНК ваксината на Moderna срещу новия коронавирус, сайтът Motherboard съобщи първи в понеделник и публикуваха цялата й генетична последователност в хранилището с отворен код Github.

мРНК ваксините използват малък фрагмент от генетичния код на вируса. Вкаран в човешкия организъм, имунната система го разпознава като чужд и стимулира синтеза на вирусния антиген и клетъчен имунитет. А реалната мРНК, доставена от ваксината, бързо се разпада, но антителата остават като войници, готови за битка срещу бъдеща инфекция.

Според MIT News Office това позволява много по-лесно и бързо производство, отколкото предишните поколения ваксини, разчитащи на създаване на протеини в лабораторни условия. Последователността на мРНК горе-долу служи като нещо като "код" на ваксината.
и продължава...тук
https://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Ucheni-ot-Stanford-haknah … 2dtZ8koTUgCxNMu8s

Благодаря за линка.. ами разкодирали са генетичния код на ваксината, по същия начин, по който го правят и с  вируса..

# 8 710
Аз съм учудена, че толкова бързо се взима решение да се премине към втора доза от изцяло различен вид ваксина. Значи оказва се, че някоя ваксина може да има толкова рядко срещан страничен ефект, който не само не се хваща от клиничните изпитвания, но и от пъти повече ваксинирани впоследствие, но без всякакви клинични изпитвания, ще набодат хората с различна ваксина, без никаква идея как ще взаимодействат двете...Пред такъв скок в тъмното, аз бих предпочела риска от 1:на колко стотин хиляди стана вече от тромбози. Дано и у нас не им хареса тази идея. Ето това вече е хората да са опитни зайчета.
Абсолютно на същото мнение съм.

# 8 711
Има ли случай на съсирване след втора доза АЗ? Търся в гугъл но нищо не успях да намеря

# 8 712
Цитат
Олекна ми, аз вече съм спокоен! Според цар Тиква "пикът вече е надолу" (каквото и да значи това)
Леко поизбързва цар Тиква Grinning но е доста вероятно наистина до дни "пика вече да е надолу" Grinning . Ако и тази вечер имаме под 4 000 заразени утре за 1-ви път ще се поздравим от Януари насам с отрицателен R на вируса. Такава ситуация не сме имали от Януари насам. В момента след вчерашните добри данни R e точно 1. (Според стат. в момента вируса е спрял да расте, всеки 10 заразени след себе си оставят нови 10 заразени, но не повече).    
На път сме да отбележим важна победа над вируса, началото на края на 3-тата и според мен последна такава тежка вълна на вируса, с много починали в цялата епидемия. Ако се задържи повече от няколко дни R под 1 ще започне и слизането на хоспитализираните и устойчивото им свиване. Изобщо според мен, сме на прага на важна победа над вируса, излизането от тежката част на пандемията за България. Още няколко дни и спокойно според мен може да отваряме шампанското че най тежката част от цялата епидемия ще е зад гърба ни.

# 8 713
  • София
Има ли случай на съсирване след втора доза АЗ? Търся в гугъл но нищо не успях да намеря

Не, вторите дози са доста разтеглени във времето и все още няма. А и като че ли се смята, че ако едни 14-16 деня няма проблем, няма и да заима.

# 8 714
Цитат
Олекна ми, аз вече съм спокоен! Според цар Тиква "пикът вече е надолу" (каквото и да значи това)
Леко поизбързва цар Тиква Grinning но е доста вероятно наистина до дни "пика вече да е надолу" Grinning . Ако и тази вечер имаме под 4 000 заразени утре за 1-ви път ще се поздравим от Януари насам с отрицателен R на вируса под 1. Такава ситуация не сме имали от Януари насам. В момента след вчерашните добри данни R e точно 1. 
На път сме да отбележим важна победа над вируса, началото на края на 3-тата и според мен последна такава тежка вълна на вируса, с много починали в цялата епидемия. Ако се задържи повече от няколко дни R под 1 ще започне и слизането на хоспитализираните и устойчивото им свиване. Изобщо според мен, сме на прага на важна победа над вируса, излизането от тежката част на пандемията за България. Още няколко дни и спокойно според мен може да отваряме шампанското че най тежката част от цялата епидемия ще е зад гърба ни.

Статистиката е велико нещо, но чак с шампанското не бързай. Но пък то и шампанското ни е като статистиката, та може:))))

Общи условия

Активация на акаунт