COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 311 981
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 9 525
Трети ден мълчи симптоматично.
Аз взех да се притеснявам да не би наистина да е сериозно болен.

Май ще го караме на "заварено" положение с мерките, неясно до кога.
Някой ще ми припомни ли докога беше срокът за Извънредните епидемични мерки, или , ИЕО, и дано да я удължат. Иначе и МЗдравето няма да има правомощия да издава Заповеди.

Извънредната епидемична обстановка е до 30-ти април.
Аз лично се съмнявам, че ще бъде удължена от това правителство. И изобщо не съм оптимист за въвеждането, спазването и контрола на каквито и да е мерки оттук нататък. Пък дано греша.

# 9 526
Приблизително са казали "Загубихме изборите, искаме съпартиецът ни да стане държавен здравен инспектор"?
Това не може да е реално.
Иначе Мангъров прогнозирал затихване на случаите след 2-3 седмици - да видим дали този път ще познае.

# 9 527
Лейди, заповядай.
Скрит текст:
От партия АБВ настояват за незабавното разпускане на Националния оперативен щаб (НОЩ). Следващият здравен министър от новия кабинет да уволни държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който да бъде заменен от доц. Атанас Мангъров, поискаха още от партията.

Доц. Атанас Мангъров заяви, че за него изборната кампания била нещо ново, с което не се е сблъсквал до този момент.
Оказало се, че от АБВ споделят сходни възгледи и целта на кампанията била да се обясни какво би могло да се направи от медицинска гледна точка да се върнем по-бързо към нормален живот. В значителна степен бяхме чути, но все пак в нашето общество се налагаше страх, предупреди доц. Мангъров.
Според него до една-две седмици случаите на коронавирус ще затихнат. Доц. Мангъров е сигурен, че нещата нямало да бъдат такива, каквито били, защото щяло да има промени възгледи сред хората. Всички безсмислени затваряния - отваряния - всичко това било една безсмислица от епидемиологична гледна точка и начини за всяване на страх, изтъкна медикът.

Той се надява в новото Народно събрание да влазят истински епидемиолози и хора, които разбират от инфекциозни заболявания.

# 9 528
Британският регулаторен орган по лекарствата ще представи актуална информация за своето разследване дали ваксината Оксфорд-АстраЗенека директно причинява редки мозъчни кръвни съсиреци в телевизионен брифинг в 15:00 BST.

По същото време е и брифинга на  Европейският регулаторен орган по лекарствата.
https://www.bbc.co.uk/news/live/uk-56659036

# 9 529
...
Да, и това е по-трайната тенденция.
За емигриращите: вече няма къде да се емигрира, навсякъде е едно и също, поне в Европа.
Непрекъснати мерки и нестихващ вирус. Не знам кой и кога ще си даде сметка, че като правиш една и съща грешка и затягаш и без това постоянния локдаун, няма как да постигнеш различен резултат.
...

Мисля, че на доста места в Европа вече правят по-масово и това, което СЗО поначало определи като основа за овладяването на кризата  - тестване и изолиране. Мярката за редовното тестване на учениците ми се струва, че е точно в тази посока.

При нас продължаваме да приемаме тестването по-скоро като някаква статистическа информация без практически последствия, та не е съвсем едно и също.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 16:19 от Vapor

# 9 530
Проф. Илко Гетов, българският представител в ЕМА:

"Зелените коридори трябва да продължат с РНК ваксините, при които честотата на поява на нежелани реакции е изключително ниска". Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). По думите му не е по-добре да бъде спряна изцяло ваксинацията с "АстраЗенека" и подчерта, че причината затова е, че се нуждаем от ваксинация.

"Факт е, че има връзка между поставянето на ваксината "АстраЗенека" и появата на тромботичните реакции, но те са редки и рискът от тях е твърде малък. ... Нито един от случаите в България не е потвърден, че е в резултат на ваксинацията", обясни той.

Експертът уточни, че още не е изготвен докладът на ЕМА за връзката на ваксината на „АстраЗенека“ и образуването на кръвни съсиреци.

Проф. Гетов увери, че най-добрите специалисти в областта на хематологията, неврологията, епидемиологията, вирусологията и т.н. работят по този проблем:

"Очакваме да ни кажат какъв е начинът за възникване на тези реакции, кои са рисковите фактори и рисковите групи пациенти. Очакваме да ни кажат какво следна нататък. Трябва да се предприеме регулаторна мярка".

По думите на професора рисковите фактори за ваксиниране са предиспозиция за сърдечно-съдови проблеми, проблеми със съсирването на кръвта, съдови проблеми, дълъг прием на контрацептивни средства, заседнал начин на живот и затлъстяване:

"Личното ми мнение на експерт е, че появата на тези инциденти са в резултат на уврежданията, които предизвиква коронавирусът".  

Препоръката на проф. Гетов за хора, които са си поставили първа доза от ваксината на "АстраЗенека" и имат притеснения дали да приемат и втората, е да го направят спокойно, след като не са имали нежелани реакции при поставянето на "първата игла".

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Илко Гетов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

https://bnr.bg/post/101449840/prof-ilko-getov-ne-e-po-dobre-da-b … ta-s-astrazeneka?

# 9 531
не знам останалите държави в ЕС като се ваксинират масово в един момент и като сложат епидемията под контрол, дали ще продължават да ни търпят.
Не мисля, че отношението на богатите страни е такова. Не казаха ли в България за Курц; той дръпна преди време една реч как може България и Хърватска да са толкова назад с доставките на ваксина.. Те знаят, хората. Като гори у сеседа, всички наоколо се евакуират. А и в една бедна страна какви мерки да има освен от най-евтините?!

# 9 532
  • София
Не ви ли притеснява факта, че има вече смъртен случай от заразяване с вируса след поставена първа доза /Коритаров /? Нали уж след няколко седмици вече има антитела даже и с една доза и уж не се стига до фатален край. Коя ваксина му е бита, толкова ли е трудно да се провери...

няма такъв факт.

1. не е известно дали е бил ваксиниран изобщо
2. ако е бил - не е известно с каква ваксина
3. след 1 доза от никоя ваксина не се постига пълната й защита. това става 2 седмици след втората доза. изследвания твърдят, че в 76% от случаите има достатъчна защита срещу хоспитализация от Ковид 3 седмици след първа доза. това е толкова различно от написаното от тебе, че няма накъде повече.
4. чак да е получил първи симптоми на Ковид в ефир и да е починал часове след това е изключително невероятно.

# 9 533
Австрия също изостава с ваксинацията, Германия и тя не напредва особено. Не може да става дума за някакво негативно отношение към народа на една страна, защото не е ваксиниран в достатъчна степен. Днес обаче вече министърът на правосъдието на Германия се изказа в подкрепа на идеята напълно ваксинираните да имат повече свобода. Точно свободата си искам и затова ме притеснява мравешкото темпо на ваксинирането.

Последна редакция: ср, 07 апр 2021, 18:52 от Анонимен

# 9 534
И аз искам да поздравя с празника тук лекарите, мед.специалисти и всички в работещи в сферата на здравеопазването. Благодаря им за търпението и разясненията в темата.
 Бъдете здрави!
Едно стихотворение за тях, което харесах от ФБ , но много ми хареса и искам да ги поздравя с него.

Докторе, как мина твоя ден?
Докторе, не си ли уморен?
Колко ли човешка скръб и жал
в своята душа си насъбрал!
Слагаме във твоите ръце
болката на своето сърце.
Вярваме, че ти ще ни спасиш!
Колко ли е страшно да сгрешиш!
Ти лекуваш нашия живот.
Ти намираш през страха ни брод.
Докторе, а в твоя миг нелек
има ли до теб добър човек?
За нощите ти будни,
за дните твои трудни,
за всеки дъх, от тебе възкресен,
за пулса на живота,
за вярата в доброто, докторе,
бъди благословен!
Надежда Захариева

# 9 535
EMA потвърждава, че ползите от ваксината е по-голяма от риска от редките тромбози, който трябва да бъде описан в листовката на ваксината, не били установени предразполагащи фактори като възраст, състояние и предхождащи заболявания, предполага се имунен отговор на организма

# 9 536
Както написах вчера: британският регулационен орган смята, че на лица под 30 години трябва да се предложи друга ваксина, различна от Астра Зенека. Официално.

Линк:https://www.theguardian.com/society/2021/apr/07/under-30s-in-uk- … ab-says-regulator

# 9 537
  • Bristol
EMA потвърждава, че ползите от ваксината е по-голяма от риска от редките тромбози, който трябва да бъде описан в листовката на ваксината, не били установени предразполагащи фактори като възраст, състояние и предхождащи заболявания, предполага се имунен отговор на организма
MHRA във Великобритания казват, че е extremely rare (изключително рядко) и ваксинацията продължава. За под 30 години обаче ще предлагат вече Пфайзер и Модерна.

# 9 538
Добре де, обобщиха данните , намериха връзка, изброиха случаите, и в края на краищата не се разбра какво ги причинява тези тромбози.
Ами да ме извиняват, но това е несериозно. Какво като ги отразят в листовката.
Това и без няколко дневни заседания на най-високо ниво можеше някой да го каже.

# 9 539
Защо да е несериозно? По принцип можем да засечем връзка между две неща, дори да не знаем какъв точно е механизма на действие. Но се предполага, че е някаква автоимунна реакция.

При всички положения тромбозите са много рядки, по-рядки от 1 на 100 хиляди, а смърт от такава тромбоза някъде 1 на милион.

Общи условия

Активация на акаунт