COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 372
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 10 380
  • София
Пандемията скара хората. Пандемията ни противопостави и ожесточи. И тук в темата прелитат искри с крайни мнения. Всеки се има за абсолютно прав или поне по- прав от съседа си. Ами не е лесно и няма още 100% изход.

# 10 381
  • София
Значи може в частните, но държавните да я карат през просото.
Ами не трябва да е така.
В добрите частни ръководствата не са много диалогични. Взимат решения и ги налагат. Вероятно затова се получава. А хем те би трябвало да изпитват ужас, че някой ще си отпише детето, пък не си ги отписват. Изводът ми е, че в някои държавни просто на ръководствата не им се занимава и го карат през просото.

# 10 382
  • София
Пандемията е катализатор, нищо повече.

# 10 383
  • София
На мен ми е ясно защо някои учители и други хора, които работят в училища и детски заведения не искат да се върнат в клас - защото така им е по-лесно. Не е от страх. Чуваме какво представлява ДО на някои места - пускане на линкове с някакви клипчета, съобщения по вайбър или фейса кой урок да прочетат и да напишат план или изпращат листчета веднъж седмично да си ги правят хората вкъщи. Това не са реални часове, не са реални занимания цяла учебна година. Това е отбиване на номера при получаване на пълната заплата. Защо да искат да се върнат присъствено?

# 10 384
Не разбирам защо се натяква, че хората са виновни, че не са се втурнали от всички краища на страната към София за ваксиниране?
Никой на никого не натяква, казваме, че е възможен вариант.
Общо взето от моите познати, който пожела да се ваксинира, го направи, по един или друг начин.

# 10 385
Досега реално не се е ваксинирал само този, който не е пожелал и то не говорим само за хора от рисковите групи.
Когато беше спряна АЗ, когато нямаше зелени коридори, тогава да, ама точно в момента няма оправдание. И да чакането на определена ваксина не е оправдание, чакането е риск, който в случая човек съзнателно поема.

Леля ми например, която досега 100 пъти можеше да отиде и да се ваксинира, още не се е ваксинирала, защото преди време чула отнякъде, че Астра Зенека не е ефективна за възрастни хора.  Даже беше казала на баща ми, че той трябвало да чака Файзер. Баща ми се ваксинира с Астра Зенека на 20-ти февруари почти в първите дни на зелените коридори и в началото на втората голяма вълна. Чакането, особено за хора, които са рискови, е много опасно, ако живееш в България. Много хора обаче не разбират това.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 15:12 от LillyM

# 10 386
Не веднъж съм казвал, че не съм експерт вирусолог или инфекционист, а коментирам въпросите свързани с вируса на база на интересът ми към темата и медицинските ми познания, които ми помагат в интерпретация на това, което ни залива ежедневно. Днес обаче ще изразя мнението си като гражданин.

Връщането на присъственото обучение в настоящия момент, при настоящите тенденции на разпространение на вируса в България е решение лишено от елементарна епидемиологична логика. Излишно е да се спори дали училищата играят роля в разпространението на вируса. Проучванията по темата са много и отговорът е еднозначен.

Вярно е, че образованието трябва да бъде стълб в развитието на всяко общество. Това че държавата ни поне на думи иска да направи всичко в посока нормалното му функциониране е похвално, ако не се намираме в условията на активна пандемия. Не и при липса на реални действия насочени към минимализиране на последствията от това решение. Съвместното отваряне на училища, молове, заведения и т.н. при върлуващ щам, който е по-заразен, на фона на непрекъснато нарастващ брой хоспиталазирани и интензивно болни е граничещо с престъпление.

Знаейки че до седмици България би трябвало да разполага с наличности от ваксини, в една учебна година, която едва ли може да бъде чувствително променена като резултати предвид, че до краят и остават няколко седмици връщането на учениците в този момент е неоправдан риск, чийто резултат поставя под риск здравето и живота на учители, ученици и техните близки.

В качеството си на гражданин апелирам към екипа на НОЩ и МОН да преосмислят позицията си по въпроса и да дадат работещи алтернативи за хората, които не искат да се подлагат на този риск. Нещо повече, водещия мотив в действията на тези структури трябва да бъде опазване на здравето на хората, а не обслужването на политически интереси.

В последните месеци сякаш привикнахме да гледаме на отделните човешки трагедии, като на статистика, а най-големият дефицит в ежедневието ни сякаш стана липсата на съпричастност с тревогите на другите. Ролята ни на общество е да защитим, тези които се грижат за възпитанието на децата ни, защото мисията им не приключва с тази учебна година. Достатъчно много учители вече загубиха нелепо живота си, за да продължаваме да се правим, че този проблем не ни засяга.
Мнението е на д- р Таблов и напълно го подкрепям. Не може да кажем на черното бяло, колкото и някои хора да напират да си ползват частните училища, защото си бъркат в джоба за тях.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 18:26 от loska

# 10 387
Аз не познавам българи, ваксинирани в България.
Проблемът е втората доза, иначе аз зная за великденски туристи, които обмисляха ваксинация в България.

Скрит текст:
Между другото тук напрежението далеч не е толкова осезаемо, както в темата за кралските особи, та мисля, че сме не само цивилизовани, ами уравновесени, че и умни участници.

# 10 388
Скрит текст:
Учителите на моето дете са ваксинирани. И категорично предпочитат децата присъствено.
Потърси друг лекар, все още в страната има избор.

НиМ, качете се на колата и се ваксинирайте в София или в близък голям град с коридор. Който има желание, намира начин.
Не разбирам очакванията някой да се погрижи за Вас.
Решение има и е просто.
Не исках да го споменавам, но тази категоричност ме провокира...
ММ нямаше търпение да се ваксинира. Направи го в първия възможен момент. Върна се толкова щастлив, колкото не го бях виждала от година. Нощта беше кошмарна за него, но той понесе реакциите с усмивка, без да измрънка нито веднъж (нищо, че е мъж 😉) и с вярата, че това е за добро. Разочарованието му 7 седмици по-късно е огромно:

# 10 389
Гледам масово възрастни около мен ще се ваксинират при личните лекари с РНК. Не знам обаче аз оставам скептична за съхранението на РНК при личните лекари. Да страхуват се, че ще чакат на опашки, но повече имам вяра в някоя болница, ДКЦ, отколкото при личната. Поне около мен възрастните са убедени, че при личния лекар ваксината е достъчно добре съхранена.

# 10 390
Впрочем, за мен е напълно необяснимо да не видя майка си и баща си две години при положение, че не съм на
Сега има тестове, движение по граници, самолетни връзки, но миналото лято беше ад да пътуваш. Особено с деца - враг номер едно на целия свят. Ако ти кажа какви невероятни истории съм чула, няма да повярваш. И после те затваряха 14 дни у вас, ама наистина в карантина, а не български вариант. Шефът я се съгласи, я те накара да си вземеш опуск, ако ти е останал.

Скрит текст:
Аз трябваше да съм в България точно, когато цялото ми семейство там го изкара. Ако бях отишла, най-вероятно щяхме да мислим, че съм го донесла от Австрия.

# 10 391
Значи може в частните, но държавните да я карат през просото.
Ами не трябва да е така.
В добрите частни ръководствата не са много диалогични. Взимат решения и ги налагат. Вероятно затова се получава. А хем те би трябвало да изпитват ужас, че някой ще си отпише детето, пък не си ги отписват. Изводът ми е, че в някои държавни просто на ръководствата не им се занимава и го карат през просото.
A може би в подобни частни училища се прилага дисциплина - има правила и са ясни от самото начало, както му е реда, и като са си платили родителите, те са наясно и с това. И са платили да им обучават, а не да глезондят децата им. Поне така си мисля. В държавните има една криворазбрана либералност и оттам - липса на дисциплина и мрънкяне за щяло и нещяло от родителското тяло, което си въобразява, че има акъл за всичко.

# 10 392
Ако още не сте разбрали, да знаете, че се справяме най-добре от цяла Европа. Ето - който не вярва да чуе https://nova.bg/news/view/2021/04/11/322768/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D … 1%80%D0%BA%D0%B8/
ма то проценти, данни, всичко в наша полза....Плаче ми се

# 10 393
  • София
И аз се чудих защо РЗИ-тата не обикалят да носят ваксините на ОПЛ-и. Много по-смислено ми изглежда, вместо лекарите да чакат часове без много дистанция за 2-3 флакона..

# 10 394
  • Пловдив
Моя близка я върнаха онзи ден от РЗИ. Имала неблагоразумието да каже, че отива ей така, без никъде да се е записала. Добре, че не идваше от Германия, щото, нали, тук ваксинират наред. София не е България. А аз говоря за Пловдив. Все пак имам някакви очаквания. Не сме в Сунгурларе.

Общи условия

Активация на акаунт