COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 334 156
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 11 910
Скрит текст:
Някои хора след преболедуване имат повече ИНА от такива с поставена ваксина.
Добре е малко да се мерят приказките.

Точно затова, предлагам вместо имунизационнен паспорт, документ от изследване, доказващ наличие на вирус-неутрализиращи антитела Simple Smile
Има начини такива изследвания да са безплатни в определени лаборатории, примерно плащани от държавата и т.н. Защото към момента излиза, че уж тези антитела пазят теб, пазят и околните.

# 11 911
Скрит текст:
Sadlady, много хубав пост. И за мотивацията, и за познаването на болестта, като стимул да се ваксинира човек. Точно същото си мислех, че досега се ваксинирахме за куп болести, които познаваме само по картинка. Но и ваксините за тях са от години и с установен профил на безопасност.
Не виждам изобщо смисъл да се насилват хората пропагандно към ваксиниране. Като отмине истерията, като има достатъчно ваксини, като бъдат тествани по-дълго време и има повече данни за безопасността им, тогава много хора ще се ваксинират. В някакъв момент може и да включат тази ваксина в имунизационния колендар, без да има съпротива (съмнявам се, но все пак не го изключвам). Но този момент не е сега, просто обществото в момента е твърде чувствително на тази тема. Особено след неуспешната стратегия за справянето с кризата.

Ваксинация винаги се прави преди и след пандемия, когато никой не "вижда" болестта.
Ностоящото ваксиниране по време на пандемия, което създава условия вируса да мутира, при това - с неизпитани ваксини (изпитанията се провеждат в момента), никога не се е случвало досега. Много ясно, че ще има съпротива.
И най-важното - всичко това се прави за вирус, предизвикващ смъртност от 0,3%.

И предизвикващ колапс на здравната с-ма.......
И досега отне 3 млн човешки живота... Не го разбирам това, вече повече от година, постоянно отричане? Според официалните данни (при все, че съм 1000 % сигурен, че Китай и Беларус не дават истински данни) е над 2.5 % смъртността.

# 11 912
  • Deutschland/HE
Не знам колко са за ваксините българите в чужбина, но има една не малка част от българите в Германия, която яростно отрича всичко с вируса, мерки, тестове и ваксини. Имат си дори фейсбукгрупа, отделно в още няколко си копират голяма част от конспирациите. Толкова много фалшива информация си разменят, че е страшно. 

# 11 913
Поне разговорът в темата вече се измести от "има много хора, които изгарят от желание да се ваксинират, но не могат" към вече по-реалното как колебаещите се да бъдат мотивирани, къде доброволно, къде доброзорно.

# 11 914
Не знам колко са за ваксините българите в чужбина, но има една не малка част от българите в Германия, която яростно отрича всичко с вируса, мерки, тестове и ваксини. Имат си дори фейсбукгрупа, отделно в още няколко си копират голяма част от конспирациите. Толкова много фалшива информация си разменят, че е страшно. 
Пак са българи. Аз такива яростно отричащи ваксината чужденци не съм срещала.

# 11 915
  • При семейството си
Ваксинират се хора, които губят близки от COVID.
Всички, които НЕ искаха да се ваксинират, включително -лекари, учители и други от първа линия, след като загубиха близки и то млади хора, се счупват да търсят начини да се ваксинират, защото са си изпуснали слота, когато е трябвало.
Това е мотивацията.

Другата мотивация е когато си контактен и видиш, че ваксинираните не боледуват тежко, не пренасят и т.н.
Око да види, ръка да пипне. Това е българския модел.

Починалите са за 1 година са 15 000, ваксинираните от началото на ваксинацията са 630 000.
Масовата  ваксинация започна февруари, голяма част са без втора доза. Кога и с колко ваксинирани са били контактни е трудно да се каже.

# 11 916
Ваксините са спасили 10400 човешки животи само за 4 месеца в Англия.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10218389819918684&id=1288605388

# 11 917
  • София
Завчера мой колега получи обаждане от личната си лекарка - имала Pfizer и Moderna, ако желае, да заповяда. В петък, разбира се, като добре информиран човек той пожела и заповяда и се ваксинира с Pfizer (малко тежко понесе първа доза, което ме учуди, но както и да е). Та може би процесът постепенно се отпушва. Около мен който искаше - намери начин. Важно е в понеделник да разберем какво правим с АЗ, а и е важно какво ще решим и за Janssen (съжалявам, ако вече е коментирано, но два дена бях в XIX век без компютър).
Абе, кой я спусна тази опорка, че по време на пандемия не бивало да се ваксинира?

# 11 918
  • София
Имам усещането, че астрата ще я реабилитират. Не стават така лесно нещата със зачеркването на една ваксина в Европа и по света. Предполагам, че в момента текат консултации и преговори на всякакви равнища.

# 11 919
Ама ми е смешно вече как противниците на ваксините коментират Израел - били завели дело срещу Израел за нарушаване правото на избор, пък какви били евреите, пък как се имали за богоизбрани. Ама не са те на челните места по смъртност нали. А също така те приключват с епидемията и мерките вече, заразените и починалите от вируса са намалели драстично, но това не е важно. Важно е да мразим, да хейтим и да отричаме фактите.

# 11 920
Mama_nana, в кой град си? За момента на много места няма свободен достъп до РНК ваксини. Да не говорим, че все още масово има случаи на хора получили СМС от системата, отиват на място и там изобщо не ваксинират. Също и за наличие на заявената ваксина. Като цяло порталът НЕ работи адекватно и ако това бъде оправено, много ще спомогне за ускоряване на ваксинацията. За екипите за трудно подвижни хора - може и някъде да се случва, но дълбоко се съмнявам да е организирано за малки градове, села и паланки. Ето това например трябва да се направи, вкл. с избор на ваксина и да се организира с единен телефон за цялата страна, който да се рекламира  и съобщава до втръсване. Ако в портала се изчистят всички центрове, които не вакснириата, спазват се предпочитанията на хората, има възможност за отказ чрез отговор на подсещащия СМС, също ще имаме много по-гладък процес.
В момента една доста голяма група хора чака РНК ваксини и те сигурно ще запълнят капацитета за 2-3 месеца напред. Тепърва ще се активизират и ексурзиантите. При нови послания, информация и по-добра организация, ще има повече ваксинирани. Тези, които изгарят от желание без предпочитание на ваксина и са склонни да пътуват, да чакат  пред кабинети, вече със сигурност имат поне една доза, но те наистина да малцинство. Това не значи, че опциите за вдигане на мотивацията на останалите са малко.

# 11 921
TafTaf, би ли споделила повече за това изследване за алергии към съставките на Модерна ? Към всички съставки ли или само към полиетилен гликола и къде може да се направи такова изследване ? Благодаря.

# 11 922
Съншайн, как кой я пусна. Първо Мангъров, след него подеха тин и останалите от групичката.

Дейзи, не разбрах кой съди Израел? И за какво? Това по някоя тв ли е коментирано. Стана ми интересно.

# 11 923
Това не е точно така, дори през последната година не всички хора по земята живеят заедно с коронавируса, но с наличието на ваксини вече все повече територии ще стават свободни от коронавирус.
Мисълта ми е, че няма нужда да чакаш целия свят да се ваксинира, за да сведеш до минимум случаите на собствена територия по един или друг начин.

Скрит текст:
Нито с морбили, нито с полио "си живеем заедно без особени драми". А целта и на двете е елиминация в световен мащаб и за това се полагат усилия. За полиото специално само талибаните вече останаха да толерират живота с него от целия свят.

Zero ковид досега не е съсипал нито една държава, точно обратното е. Съсипани бяха тези, които решиха да живеят с вируса.

Случаите на собствена територия ги държиш на 0 единствено при затворени граници и строга карантина на прецизно избрани за влизане.

Това за държави чиято икономика е изключително обвързана с международен туризъм е пагубно.
Да не говорим, че няма как да се спре и транзита.

# 11 924
Щом Тайланд успява в борбата с КВ. Защо да не приложим техния опит: карантинни хотели и входящ ПСР.

Общи условия

Активация на акаунт