COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 331 088
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 615
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Четох, че организмът реагира на вектора от ваксината
А това е аденовирус, който не те заразява и не се репликира, но срещу тези аденовирусите явно имаме вроден имунитет, кодиран в ДНК то ни ...
Силата на реакцията би трябвало да зависи от силата и здравето на самия организъм.
Колкото по- здрав и борбен- толкова по- силна реакция.
Това, че няма силна реакция, може да значи, но може и да не значи по- слаба реакция и срещу спайковия антиген на Ковид

Това са си мои разсъждения

# 12 616
За Модерна знам от познати при втора доза по-бурна реакция. Но всичко минало за ден, по техни думи. При Пфайзер съм чувала за температура и отпадналост, треска лека след втора доза. Но при други хора пък и след врора доза Пфайзер нямало оплаквания.

# 12 617
Реакцията като странични ефекти се дължи на имунната система на човек. Но принципно няма зависимост - колкото по-силна реакция - толкова по-добър имунитет, всичко е индивидуално. Аз днес си пуснах едни антитела на 28 ден от AZ, съмнява ме да са много, ако има ще е добре.

# 12 618
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
При Модерна и Файзер вече, според мен, организмът реагира срещу самия вирус, защото вече има изградени антитела от първа доза.

Но пък защо не се случва същото при Астрата се чудя

Кой знае, че съм любопитна, а нямам време да ровя. Ще съм благодарна да разбера

# 12 619
Скрит текст:
Това, че младите понасят ваксината по-тежко си е съвсем официално. Както и че Астра Зенека втора доза се понася по-леко.

Ваксината Pfizer / BioNTech е оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 44 000 участници. Най-честите нежелани реакции в проучванията са болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, миалгия (мускулни болки), втрисане, артралгия (болки в ставите) и треска; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. Тези реакции обикновено са с лека или умерена интензивност и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции се съобщават по-рядко при възрастни хора (над 55 години), отколкото при по-млади хора.

Ваксината на Оксфордския университет / AstraZeneca беше оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 23 000 участници. Най-често съобщаваните нежелани реакции в тези проучвания са чувствителност на мястото на инжектиране, болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора, миалгия, неразположение, пирексия (треска), втрисане, артралгия и гадене; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. По-голямата част от нежеланите реакции са с лека до умерена тежест и обикновено отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции, съобщени след втората доза, са по-леки и се съобщават по-рядко, отколкото след първата доза. Нежеланите реакции обикновено са по-леки и се съобщават по-рядко при възрастни хора (65 години и повече), отколкото при по-млади хора.

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19- … ow-card-reporting
Аз все повече се замислям дали ваксините не са малко предозирани за младите хора и дали не трябва да се разделят дозите - да оставят сегашните за хората 65+ но за по-младите да ги намалят. Някои учени дори спекулират, че въпросното предозиране може да е свързано и с редките реакции, които също се наблюдават по-често сред младите.
[/quote]

Лили, ти беше постнала изказване на института "Гамалея" по повод тромбозите - тяхната ваксина е с по-малка доза, освен и другите различия.
Любопитно е дали АстраЗенека и Окфорд са продължили проучвания в посока намаляване на дозата. Нали по погрешка бяха сложили половин доза в клиничните изпитвания и после след втората пълна доза, отчитат, че тези участници имат по-висока защита от ваксината.

# 12 620
  • Немция
Рекорд: Бутан ваксинира 60 процента от населението си за девет дни !

Малката азиатска държава за кратко време ваксинира срещу Корона 470 000 от своите 770 000 жители. Тази скорост поставя дори Израел в сянка.
Здравните власти са използвали дарената от Индия ваксина от британско-шведския производител Astrazeneca.

Говорителка на здравното министерство заяви пред агенция Франс прес, че сега агенцията се фокусира върху ваксинирането на граждани на възраст над 70 години и хора с увреждания. Бутан е известен като „най-щастливата държава в света“. Напредъкът на страната се измерва чрез уникалния Брутен национален индекс на щастието, а не само от икономическите резултати. Опазването на околната среда също е заложено в конституцията на страната.

Досега Бутан е регистрирал 896 коронални инфекции и една смърт, свързана с новия вирус!

На друго място(Frankfurter Allgemeine) четох, че в Бутан има контрол над епидемията, като границите са затворени от 1 година и който все пак може да влезе в страната, е за 3 седмици в карантина.

За кампанията за ваксинацията е спомогнала голяма информационна кампания,  хиляди помощници при ваксинацията, в планински региони са летяли с хеликоптери.

# 12 621
Вчера проверих антителата 50 дни след първа АЗ - близо 300, при реф.ст-ст 50 и 1050 потенциално протективна ст-ст. Пусках други изследвания и покрай тях пуснах и антителата. Освен това, когато сложих ваксината, бях на приключваща кортикостероидна терапия, та макар и с ниски дози, може да са повлияли, все пак близо 9 месеца ги бях пила.

Споделяла съм - с протективна или не ст-ст на антителата, когато колегите ми масово окапаха средата на март, аз, ваксинирана преди има-няма 2 седмици, не се разболях.

# 12 622
При иРНК няма вирус носител за разлика от векторните и ваксината се задържа 48ч. в организма за това се приема, че се очакват по-малко странични ефекти, но както казах - ефектите се дължат основно на имунната реакция а не толкова на самата ваксина като въздействие.
@ wild poppy стероидите свалят силно имунитета - 9 месеца ми се вижда ужасно много време като лечение.

# 12 623
  • София
И аз го чух частично какво каза Путин. Гледах и коментар на техния шеф на Роспотребнадзор. Личи си, че са приели единна политика, от която не се отклоняват - ваксини, лечение, рехабилитация.

# 12 624
Скрит текст:
Това, че младите понасят ваксината по-тежко си е съвсем официално. Както и че Астра Зенека втора доза се понася по-леко.

Ваксината Pfizer / BioNTech е оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 44 000 участници. Най-честите нежелани реакции в проучванията са болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, миалгия (мускулни болки), втрисане, артралгия (болки в ставите) и треска; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. Тези реакции обикновено са с лека или умерена интензивност и отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции се съобщават по-рядко при възрастни хора (над 55 години), отколкото при по-млади хора.

Ваксината на Оксфордския университет / AstraZeneca беше оценена в клинични изпитвания, включващи повече от 23 000 участници. Най-често съобщаваните нежелани реакции в тези проучвания са чувствителност на мястото на инжектиране, болка на мястото на инжектиране, главоболие, умора, миалгия, неразположение, пирексия (треска), втрисане, артралгия и гадене; всеки от тях е докладван при повече от 1 на 10 души. По-голямата част от нежеланите реакции са с лека до умерена тежест и обикновено отзвучават в рамките на няколко дни след ваксинацията. Нежеланите реакции, съобщени след втората доза, са по-леки и се съобщават по-рядко, отколкото след първата доза. Нежеланите реакции обикновено са по-леки и се съобщават по-рядко при възрастни хора (65 години и повече), отколкото при по-млади хора.

https://www.gov.uk/government/publications/coronavirus-covid-19- … ow-card-reporting
Аз все повече се замислям дали ваксините не са малко предозирани за младите хора и дали не трябва да се разделят дозите - да оставят сегашните за хората 65+ но за по-младите да ги намалят. Някои учени дори спекулират, че въпросното предозиране може да е свързано и с редките реакции, които също се наблюдават по-често сред младите.

Лили, ти беше постнала изказване на института "Гамалея" по повод тромбозите - тяхната ваксина е с по-малка доза, освен и другите различия.
Любопитно е дали АстраЗенека и Окфорд са продължили проучвания в посока намаляване на дозата. Нали по погрешка бяха сложили половин доза в клиничните изпитвания и после след втората пълна доза, отчитат, че тези участници имат по-висока защита от ваксината.
Спутника са по-малко спрямо Пф. и Модерна, но са двойно на АЗ и Джонсън.

Особено Модерна ми се струва твърде много, но бях чела в една сравнителна статия, че само тази доза (при М.) е предизвикала желания клетъчен имунен отговор.

# 12 625
Тези реакции са от т.н. вродена имунна система. Тези клетки реагират първи, те бият всичко наред и понякога предизвикват възпаление, което се проявява като въпросните неприятни реакции. Но тъй като няма нещо, което да движи инфекция, нещата обикновено затихват бъзро за ден, два.
Вече антителата и имунната памет са много по-насочен и специфичен имунен отговор срещу конкретен нашественик и са част от т.н. адаптивна имунна система.

# 12 626
Скрит текст:
И аз го чух частично какво каза Путин. Гледах и коментар на техния шеф на Роспотребнадзор. Личи си, че са приели единна политика, от която не се отклоняват - ваксини, лечение, рехабилитация.

Руснаците си произвеждат три вида ваксини, имат и някои лекарства, които доказано действат в посока минимизиране на вредата от вируса за организма, имат единни препоръки за лечение, които редовно актуализират  - издават се от тяхното Министерство на здравеопазването. Европа само губи от това, че не сътрудничи с тях за овладяване на епидемията.

# 12 627
  • Немция
Almondina, може руснаците да не искат да сътрудничат с Европа. Дълго време не изнасяха пълна информация по работата с ваксините.

# 12 628
  • София
Сега май съвсем няма да искат да си сътрудничат заради последните политически проблеми.

# 12 629
Руснаците дори разработиха техен аналог на японския авиган.

Общи условия

Активация на акаунт