COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 332 263
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 12 990
Така е.
Индия има смъртност 136/1М.
Ние сме в челната класация с 2292/1М.

Ти това вярваш ли го?

Германия преустановява влизането от Индия от страх от обостряне на пандемията заради новия мутант.  „За да не застрашим нашата кампания за ваксиниране, пътуването от Индия трябва да бъде значително ограничено“, заяви федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан. От понеделник германците ще имат право да влизат от Индия само ако са били тествани преди заминаването си.  Те трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на 14 дни след пристигането. Чужденците вече нямат право да пътуват до Германия от Индия.

https://www.n-tv.de/panorama/Bundesregierung-stoppt-Einreisen-au … icle22511797.html

# 12 991
Във връзка с последната дискусия - за Швеция се оказва, че 1993 година е по-смъртоносна от 2020 год.

Най-смъртоносният месец през изминалата година е месец април, когато 10 458 души са загинали в Швеция. Но през месец декември 1993 г. умират 11 057 шведи - причината е тежък грип или така нареченият Пекински грип. И през 1993 година населението е било далеч по-малко като численост, отколкото през 2020 год.

1993 година, населението на Швеция е 8,692 милиона, общо починали - 97 008 души

2020 година, населението на Швеция е 10, 379 милиона души, общо починали - 98 124 души

Смъртността на Швеция беше необичайно висока през април 2020 год. Но не по-висока от декември месец през 1993 г. И изчислено по отношение на населението, то също не е по-високо от, например, януари 1996 или 2000 г. Какво се е случило тогава почти никой не помни. Но Оке Нилсон си спомня. Той беше отговорен за статистиката на населението на Швеция през периода.
- Имаше неприятни тежки грипни епидемии. Но това не привлече особено внимание. През 1993 г. вследствие на тежкия пекински грип са загинали повече шведи на глава от населението, отколкото през 2020 г., когато Covid-19 опустошава. И ако броите, има много повече месеци, които са били по-лоши от април 2020 год., например месец януари 2000 г. Тогава са починали 110,8 на сто хиляди жители, в сравнение със сега през април 2020 год., двадесет години по-късно, когато средната стойност е била 101,1.

цялата статия на английски
https://emanuelkarlsten.se/more-swedes-died-in-one-month-1993-an … o-april-2020-why/

# 12 992
  • Bristol
Във Великобритания, идващите от Индия, трябва 2 седмици в хотел да се изолират, плюс тестовете. Критикуваха правителството, че е закъсняло с тази мярка.

# 12 993
  • София
Пандемии има през няколко години, но са с различна тежест.
Хипократовата клетва има само символично значение.

Може ли да уточниш?
За моя половинвековен живот тази е първата.

За последните 100 год е имало 3 големии пандемии от грип с десетки милиони жертви.
Хонконгският грип (щам H3N2) от 1968 – 1969 г. би трябвало да си го преживяла.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F

# 12 994
Така е.
Индия има смъртност 136/1М.
Ние сме в челната класация с 2292/1М.

Ти това вярваш ли го?

Германия преустановява влизането от Индия от страх от обостряне на пандемията заради новия мутант.  „За да не застрашим нашата кампания за ваксиниране, пътуването от Индия трябва да бъде значително ограничено“, заяви федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан. От понеделник германците ще имат право да влизат от Индия само ако са били тествани преди заминаването си.  Те трябва да бъдат поставени под карантина в продължение на 14 дни след пристигането. Чужденците вече нямат право да пътуват до Германия от Индия.

https://www.n-tv.de/panorama/Bundesregierung-stoppt-Einreisen-au … icle22511797.html
Не се замисли, че голяма (като число) бройка заразени в дадена страна не значи, че спрямо процент от населението не се справят добре. Пак ще припомня че индийците са близо 1.4 млрд.

# 12 995
Не е ли повече от ясно, че направените тестове и статистика в Индия едва ли отговарят на реалната ситуация, при положение, че там има бедни, затънтени селца и градове, а и огромни гета в мегаполисите им. Живеят заедно в големи фамилии на тясно пространство. Дали в тези бедни квартали има достатъчно тестване и се отчита смърт от Ковид?

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 21:06 от TafTaf

# 12 996
Ковид някой ден ще стане ендемичен тип, но за целта се иска време и масова ваксинация за да се подтисне неговото разпространение. Това е важно не само за да се освободи света от това бреме, но и за да се намалят шансовете вирусът да продължава да мутира. Докато в света има държави с високо разпространение всички останали ще са под заплаха.

# 12 997
  • София
България от няколко години е СВЕТОВЕН РЕКОРДЬОР по смъртност. Ковид пандемията още повече утежнява ситуацията. Разликата с Индия е, че нашата смъртност се дължи главно на свръхзастаряло население, след това на болести и начин на живот.

# 12 998
Цитат

Може ли да уточниш?

Е, аз отдавна си обявих, че съм зле със смятането, но пандемия - след Испанския грип - да го сложим 1918-1920 г. не е имало. Така че - даже последните 100 години не е имало пандемия. Става дума за болести, които масово се предават - деца, старци и т.н.
СПИН-ът не е в тази категория, защото не може да "хванеш" СПИН в градския транспорт, например.Smile
Не говорим за локални здравни кризи.
Само да уточня, че имам предвид-  България не е била засегната в такива мащаби както сега. Родителите ми са още живи - хич не са и разбрали за Хонгконгски и подобни грипове, нито имат спомен за препълнени болници.
Между другото - добре си спомням, че доката бях в училище, никога не имало грипни ваканции и никога не са отстъствали повече от 2-4 души в зимния сезон.

Последна редакция: сб, 24 апр 2021, 16:09 от Анонимен

# 12 999

Може ли да уточниш?

За последните 100 год е имало 3 големии пандемии от грип с десетки милиони жертви.
Хонконгският грип (щам H3N2) от 1968 – 1969 г. би трябвало да си го преживяла.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F
50  годишните не са били родени през 1968 и 1969. Сега е 2021.

# 13 000
  • София
Напротив, много хора са умрели по време на пандемията от Хонгконски грип И в България.
Дали някой помни или не помни, и знае ли изобщо, че грипът се е наричал Хонгконски е оттделен въпрос.

# 13 001
Скрит текст:
Дева, от този мащаб не е имало пандемия от Испанския грип - насам. Но през последните около 50-60 години човечеството се движи по много тънък бръснач и е било доста близо до пандемии - Хонконгския грип, свинския грип, ТОРС...
Аз не съм особен фен на Грета и сподвижниците ѝ, но е факт, че пакостим ужасно на тази планета и ще си плащаме за това тепърва. Оптимист съм за коронавируса, но не съм оптимист за следващите пандемии. Писала съм назад за пермафроста, който се топи с невиждана скорост и в който един Бог знае какво може да дреме. Ето тук има малко за това - https://webcafe.bg/svyat/megavirusi-i-nepoznati-zarazi-permafros … a-na-pandora.html
Ядене на прилепи, на камили, на животни с висока телесна температура недосготвени - не са само Китай, а половин Азия и цяла Южна Америка. В Перу сред най-големите деликатеси са морските свинчета, дето ние си ги гледаме за домашни любимци. Като ми го казаха това, ми се изправи косата (а аз съм много къдрава!), а като видях и снимки - щях да припадна.
С това не казвам да ставаме вегани и да започваме да живеем на изпарения, аз самата не живея особено съвестно, макар и да се опитвам. Но бъдещето ще крие много по-големи изненади, отколкото виждаме в момента.
Sunshine, така е. Плюс към тези фактори се добавя и изключително голямата мобилност на хората и непрекъснатото "преливане" от един контитент към друг на различни раси и етноси - разнасят се все повече вируси, което предполага и все повече мутации.
Но от такъв мащаб, това е първата голяма епидемия в новата ни история в България.

# 13 002
В worldometer са добавили Weekly Trends (или и преди го е имало, но сега го виждам).

Та според данните, има намаление на смъртността в България, макар че цифрите да остават много високи.

- смъртни случаи през последните 7 дни - 726 души
- смъртни случаи през предходните 7 дни - 792 души

https://www.worldometers.info/coronavirus/weekly-trends/#weekly_table

# 13 003
Скрит текст:
Напротив, много хора са умрели по време на пандемията от Хонгконски грип И в България.
Дали някой помни или не помни, и знае ли изобщо, че грипът се е наричал Хонгконски е оттделен въпрос.
Александрия,
Разбира се, че ще вярвам на теб, а не на моите ясни спомени и на преживяното от родителите ми.
Че една братовчедка на майка ми е била лекар по тези времена - но си права - те не знаят какво е било в България тогава.

# 13 004
Свинският грип от 1968 не знам защо го намесвате тук в тази тема. Някой да е чувал да са били затворени 4 етажа на Пирогов за лечение на свински грип?

Общи условия

Активация на акаунт