COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 7

• 1 314 315
  • 22 610
  •   1
Отговори
# 13 515
  • При семейството си
Смъртността по седмици към 27.04 - НСИ:

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_1_2021_W15.png

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 14:20 от Elpis

# 13 516
  • София
Гледах тъкмо стълпотворението пред РЗИ и "боя" за ваксини, както и слушах нескопосаните оправдания на служителката от РЗИ, нямам идея дали сте го обсъждали вчера. И пак нямам думи, губят времето на лл да чакат с часове за един флакон ваксина и обясяват, че лл били виновни. Аман от оправдания и липса на мислене и отговорност от страна на РЗИ, не можаха един график да направят. Всичката ни работа такава!
Все по-ясно се вижда пълния хаос и липса на организация по ваксинацията. После нека някой да ми обяснява, че хората са виновни и не искат да се ваксинират. И да искат, и лекарите да искат да ваксинират, как да стане. Вече повечето лични лекари ще откажат да взимат ваксини и с право, да няма да се бият за това.

# 13 517
Ами, това са образовани хора, специалисти в определена област, които губят 4 часа от своето работно време, в което могат да преглеждат пациенти или дори да вършат административната работа, с която ьа съжаление са натоварени, защото някой не си е мръднал пръста да направи един прост график, ти ела сега, ти ела след 30 мин и прочие. Всички знаем какво е график.
Защо се случва това? Защото на никой не му пука и не желае да усложни леко собствения си живот, за сметка на това да улесни чуждия. Вероятно в длъжностната характеристика на служителите не пише да правят графици.

# 13 518
  • София
Вече започвам да им се чудя на ЛЛ защо тръгват да се редят за ваксини пред РЗИ като само ги мотаят. Ако е за десетте лева, те повече изпускат време и пациенти, от които им капе потребителската такса, отколкото да висят половин ден.

# 13 519
Гледах тъкмо стълпотворението пред РЗИ и "боя" за ваксини, както и слушах нескопосаните оправдания на служителката от РЗИ, нямам идея дали сте го обсъждали вчера. И пак нямам думи, губят времето на лл да чакат с часове за един флакон ваксина и обясяват, че лл били виновни. Аман от оправдания и липса на мислене и отговорност от страна на РЗИ, не можаха един график да направят. Всичката ни работа такава!

Вчера видях "боя" за ваксини във ФБ и един много точен коментар под видеото:

Така и не успяхме да надскочим себе си в тази епидемия. Като общество имам предвид. Ако мога да перифразирам старата руска мъдрост: Все се надявах да се получи по-добре, но се получи както обикновено.

Най-важното в момента е ваксинацията да потръгне в България - колкото повече, толкова по-добре, че тези ластици ще ги разтягаме и през есента. И най-добре би било да се покрият с ваксинация голям % от възрастните над 50 години, а дано...

# 13 520
Аз вярвам, че все още има Лекари в България и част от тях са лични лекари на доста хора. Също така предполагам, че част от тях имат пациенти, които разчитат да се ваксинират при лл, защото го познават, защото му имат доверие, защото кабинета му е наблизо и няма кой да ги заведе до ваксинационен център. Та, мисля че може би мотивите са в това отношение. Не вярвам да е паричен в случая.

# 13 521
  • Русе
Много ми хареса водещия на предаването, не остави директорката на РЗИ да се измъкне и да се оправдава с глупости. Ама те една куриерска фирма да бяха наели с хладилен бус, да разнася ваксините по кабинетите щеше да е 100 пъти по- добре. Определено не мисля, че  ЛЛ го правят заради въпросните 10лв, а защото става дума за пациенти, които познават, знаят заболяванията и проблемите им.

# 13 522
Е, аз не стигнах толкова далеч в идеите си, те РЗИ един график не искат да направят, какво остава те да се нагърбят да разнесат ваксините.

# 13 523
Всички над 65-годишна възраст трябва да очакват да бъдат ваксинирани с ваксината на Astra Zeneca, обявява Регион Стокхолм.

Всеки, който откаже, няма да получи ваксина от друг производител.

Жителите в регион Стокхолм във възрастовата група над 65 години, които при резервиране на посещение при доставчик на грижи казват „не“ на ваксината на Astra Zeneca, няма да получат алтернатива.

Координаторът на ваксините на Регион Стокхолм Магнус Тибърг казва пред TT, че причината, поради която на хората над 65 години ще се предлага само ваксината на Astra Zeneca, е, че те искат да поддържат нивото на ваксинация в региона.

- Виждаме, че сега трябва да използваме всички ваксини, с които разполагаме, по най-добрия възможен начин, за да имаме висока степен на ваксинация.

Регионът в Стокхолм навлезе във фаза 3 на ваксинация и започва да ваксинира хора, живеещи в социално уязвими ситуации.

Групата „е част от фазата“, пише регионът на своя уебсайт.

"Групата, която живее в социално уязвими ситуации, включва хора, които нямат постоянен дом, лица без документи, търсещи убежище, роднини на имигранти и бежанци без шведски персонален номер, бежанци от квотата, затворници в затворите и институциите и мигранти в ареста."

- Те принадлежат към социално уязвима група, която може да има затруднения да следва съветите относно мерките за контрол на инфекциите и затова е добре, че сме в процес на тяхната ваксинация. Успоредно с това продължава ваксинирането на хора, принадлежащи към други групи в редовните ваксинационни потоци, казва Магнус Тибърг, координатор на ваксините в регион Стокхолм, в съобщение за пресата .

Шведският премиер Стефан Льофвен е получил първата си доза ваксина от Pfizer.

- Щях да бъда доволен каквато и ваксина да ми беше предложена. Стига властите да са го препоръчали, казва премиерът.

Шведският премиер е на 63 години и затова е получил РНК ваксина. Ако беше на 65 години като Тегнел щяха да го ваксинират с АЗ.

# 13 524
Земетресение с магнитут 6,4 удари индийския щат Асам, докато страната е в опустошителна вълна Covid.

Много здравни заведения и болници са повредени. За сега няма съобщени смъртни случаи.

Хората също избягаха от домове и сгради в паника, което се отрази на социалното дистанциране и други противовирусни мерки в района.
https://www.bbc.co.uk/news/live/world-56890174

# 13 525
Можеш да откажеш АЗ и после ще си чакаш реда като всички останали. В Германия ваксинацията се случва по ред, които е основан на приоритетни групи. За АЗ премахнаха приоритетите и ако си 61 годишен и откажеш в момента да се ваксинираш с нея, ще си чакаш реда като всички останали. Никой няма да те остави без ваксина, защото не искаш АЗ.

FAQ

"Ами ако хората над 60 години не искат да бъдат ваксинирани с AZ?  
Получават ли още една оферта за ваксинация или трябва отново да се наредят на опашка?

Приоритизирането се премахва само за ваксината AstraZeneca.  Останалите ваксини все още се използват за ваксиниране на хора от приоритет 2 на Наредбата за ваксинация срещу корона.  Това са по-специално хора със специфични предишни заболявания и хора на възраст над 70 години.  В третия приоритет хората на възраст над 60 години също имат своя ред.
 Както беше планирано, първата група над 70-те (родени през 1941 г.) ще може да си уговори час във ваксинационния център от 6 април 2021 г.  След това ще бъдат поканени последователно други години."

https://www.mags.nrw/sites/default/files/asset/document/faqs_-_a … 0210401_final.pdf

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 01:57 от Анонимен

# 13 526
Можеш да откажеш АЗ и после ще си чакаш реда като всички останали. В Германия ваксинацията се случва по ред, които е основан на приоритетни групи. За АЗ премахнаха приоритетите и ако си 61 годишен и откажеш в момента да се ваксинираш с нея, ще си чакаш реда като всички останали. Никой няма да те остави без ваксина, защото не искаш АЗ.

Тук също отиват на края на опашката, има се предвид че няма да им бъде предложена друга ваксина в деня, в който са си запазили час и отказали да бъдат ваксинирани с АЗ в този ден.

А се стига до това съобщение, защото миналата седмица имаше запазени часове за вакиснация в регион Стокхолм и когато някои разбират, че ще получат АЗ, си тръгват от ваксинационния център и така само се губят часове за ваксинация. Сега всички над 65 години ще са наясно, че ще получат АЗ и само тези, които са склонни да се вакиснират с тази ваксина, ще си запазват часове.

Последна редакция: чт, 29 апр 2021, 01:57 от Анонимен

# 13 527
Бандит Куин, радвам се че си добре. Simple Smile

Дано скоро да се оправи ситуацията. Вие чудесно се справяхте. Давах ви за пример как месеци наред устойчиво свивате вируса. Което трудно се постига в такава огромна държава. Сега изведнъж такава много тежка вълна, и много бързо нарастване на вируса. Според мен просто имате и лош късмет. Комбинация от фактори. Голяма държава със сложна демография, различни етнически групи, големи бедни общности, нестабилна политическа ситуация, избори. Едни щати се управляват доколкото чета из медиите от управляваща партия, други от опозиция. Такава огромна държава, с различни щати, управления и подходи, с много различни групи в о-вото, това затруднява допълнително управлението на епидемията. В съчетание с процеса на мутации, в който има и голям елемент на случайност. Тези процеси на мутации изменят вируса. Правят го по лесно прилепчив, по лесно разпространяем. Но има доза случайност къде ще се случат, къде ще се разпространят. Чета из медийте ситуацията с мутациите там.

Скрит текст:
Британски, южноафрикански и бразилски варианти, както и вариант с двойна мутация са отговорни за нарастването на заразените в Индия, каза директорът на Националния център за контрол на заболяванията Суджит Сингх.

"В Пенджаб установихме, че" британският "щам е основният вариант. В Махаращра вариант B.1.617 (вариантът с двойна мутация) е над 50%", каза той на пресконференция.

Сингх отбеляза, че както "британският" щам, така и B.1.617 се увеличават в Делхи.

https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/doc-kunchev-pozna … hno-idva-ot-indiq

Между другото индийският вариант на вируса вече е близо до България.

Скрит текст:
Индийският вариант на коронавируса е съвсем близо до България, след като първи случай на заразен от него бе засечен в Гърция. Става дума за човек от град Патра, който не е пътувал и експерти не могат да установят със сигурност контакта му с болен от COVID-19, съобщи Ройтерс. Гъркът няма сериозни симптоми, но остава въпросът откъде се е заразил.

Но доколко е опасен е новият индийският вариант с двойна мутация? Подобно на всички вируси, коронавирусът се променя по-малко, докато се прехвърля от човек на човек. По-голямата част от тези мутации са без значение и не променят начина на поведение на вируса.

Но някои мутации предизвикват промени в протеина на шипа, който вирусът използва, за да се закрепи и влезе в човешките клетки - тези варианти могат потенциално да бъдат по-инфекциозни, да причинят по-тежки заболявания или да избегнат защитата от ваксините.

Индийският вариант има реално 13 мутации, но получава името си от две, подобни на тези, наблюдавани отделно в други варианти. Едната основна мутация е свързана с това, че вирусът става по-инфекциозен и по-добър при избягването на антитела, а другият е подобен на този, който е показал признаци, че може да заобиколи някои от имунните реакции на организма.
https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/indiyskiqt-shtam- … blizo-do-balgariq

Стискам ви палци скоро да започне да се оттегля вируса. Много притеснителни са и тези социални вълнения за които пишеш в Индия. Това напрежение и агресия които се пораждат в о-вото към лекарите заради тежката ситуация и невъзможността на всички да се помогне. Според мен в момента преминавате през най тежките си мигове. Дано скоро най тежкото да е зад гърба ви, както се надавям че България премина вече през най тежките си мигове, и никога повече няма да видим вируса толкова силен колкото през Ноември и Март, така се надявам че и при вас преминавате в момента през най тежките мигове, но скоро ще са зад гърба ви.

# 13 528
  • София
Pure, благодаря. Очевидно беше неяснота в превода Simple Smile Много ясно, че когато има достатъчно ваксини на никого няма да откажат ваксиниране само защото веднъж е отказал АЗ. Но когато го прочетох и мен ме досмеша за малко. Звучеше твърде фаталистично така написано Simple Smile

# 13 529
Pure, благодаря. Очевидно беше неяснота в превода Simple Smile Много ясно, че когато има достатъчно ваксини на никого няма да откажат ваксиниране само защото веднъж е отказал АЗ. Но когато го прочетох и мен ме досмеша за малко. Звучеше твърде фаталистично така написано Simple Smile

Да, може би трябваше да уточня, че тук като запазваш час за ваксинация, не знаеш с каква ваксина ще те ваксинират. Отиваш във ваксинационния център и тогава разбираш. И точно това се има предвид, че ако откажеш АЗ, няма да ти сложат друга ваксина в същия ден, нищо че си запазил час за ваксинация.

Общи условия

Активация на акаунт