Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 47 078
  • 768
  •   1
Отговори
# 615
Имах микроаденом, който открихме, когато бях на 17-18 г. Сега съм на 34. Преди десетина години при поредния контролен ямр се видя, че аденомът се е стопил. От тогава съм правила още два пъти ямр и все го няма. Преди раждането имах висок пролактин, който излизаше с малко над реф. стойности и заради това пих Достинекс. Лекарката пробва и с бромокриптин, но освен да ми пада кръвното, друго не стана. И това е моята история. От раждането преди година и три месеца съм изследвала 4-5 пъти пролактина във връзка с приема на Достинекс, но стойностите му все бяха около 200. Последният път беше преди месец във връзка с ин витро стимулация. Затова и реших да се разделя с тези хапчета, които ми донесоха от Турция. Дано не се налага, но ако отново имам проблеми с цикъла (което беше един от симптомите на високия ми пролактин), пак ще го изследвам. Но засега не намирам смисъл.
Бихте ли споделили през какъв период от време сте правили контролни ЯМР, за да следите аденома?

# 616
Ехаа,рядко чета тук за такава хубава развръзка,а именно стопен до нула аденом! Може би повечето дами пишем предимно като имаме аденом и въпроси,но е много хубаво да чуя,че на някой му се е стопил! Поздравления.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 14:17 от Denyyy

# 617
  • 🌊
Излседвах преди 4 дни пролактин и беше 565.7mlU/l при реф.90.0 - 523.0.
Днес го пуснах пак в друга лаборатория и е 975 mIU/l при реф. 102-496;

Какво следва от тук нататък? Консултация с ендокринолог и ЯМР или при личния с молба за ЯМР?

# 618
  • Пловдив
Ендокринологът трябва да ви пусне направление за ЯМР, като преди това сте взели направление за него от личния.

# 619
Здравейте! След ямр на глава и шия поради главоболие и при мен се оказа аденом на хипофизата 8/6мм. Назначиха изследвания и пролактина е в небесата - 1700. Проблема е, че ендокринолога е в отпуск и няма кой да назначи медикаменти. В интернет търсих и попаднах на Витекс, като вариант за природен заместител на лекарствата. Някоя дама дали го е приемала? Моля споделете опит!

# 620
Поля,не си изписвай сама лекарства! Изчакай да се върне ендото от отпуска, за 1 седмица нищо няма да се промени. Хормоните са много деликатна система, и не мисля,че е добре сама да се лекуваш. Освен това такъв висок пролактин се лекува с Бромокриптин/Достинекс, а не с добавки. Успех!

# 621
Благодаря, Слънчогледка! Ще Ви послушам!

# 622
Здравейте, Включвам се в темата, за да следя и да попитма няколко по-странни неща. Извинявам се ако е било обсъждано вече.
Днес след контрола на пролактин, отново е с доста високи стойности (795 uIU/ml). първоначална стойност преди около месец 1116. Намерих си и по-стари изследвания от преди две години със стойности около 900. Ендокринолигът, който започнах да посещавам, ме предупреди, че ако при контролата е висок трябва да се направи ЯМР. Моето питане е, колко е задължително това ЯМР? Има ли друг начин за дисгностициране или да се пропусне ако може. В тази прекрасна машинка правя паник атаки. При предходно такова изследване три пъти натисках паник бутона, а беше на кръста, сега на глава....даже като си помисля най-вероятно пролактина ми скача Simple Smile. Някой знае ли има ли в София център, където би могъл да се направи с пълна упойка? Може да ви звучи налудничево, но хич не се шегувам.

# 623
Ами да не Ви разочаровам, но първо - няма друга опция. Скенерът не е достатъчно информативен. И второ - за съжаление никъде не се прави с упойка. Аз като човек,който също получава паник атаки и сйм правила досега 4 пъти ЯМР в живота си, единствено са ми позволявали да пия нещо успокоително преди изследването. Гадното е,че се прави с контрастно вещество,което удължава двойно времетраенето.

# 624
В Неоклиник може да направите с упойка - аз съм правила така, но не беше пълна упойката.
Иначе в център Спектър имат и отворен уред, не е в тръба както е стандартно за ЯМР. Но мисля че с отворения отнема малко повече време

# 625
Когато правят на малки деца ЯМР без упойка ли го правят? Мисля логично и затова си задавам този въпрос. Трябва да се пита, може би е възможно с упойка.

# 626
Направих бърза гугъл справка и в първите три линка видях две болници, които предлагат ЯМР с анестезия. Токуда София и Свети Иван Рилски София. Само не видях какъв е вида на анестезията. Може да звъннете и да проверите, ksanaidu

# 627
Интересно, явно това е нещо ново

# 628
Да,в Се. Иван Рилски правят. Имаше преди нас един младеж с пълна упойка. Трябваше да пие много вода ,докато чака за резултата.

# 629
Здравейте, от невролог към гинеколог и евентуално при ендокринолог. Проблема започна със главоболие по време на цикъл и овулация, затова ме прати към гинеколог. От изследванията се откри, че пролактина ми е висок. Та сега моля за ендо който ще ми обърне внимание и ще ме прати към ямр по удобно ми е за Пловдив, защото съм от Хасково . П. С. С половинката ми също опитваме за бебе, но с тези неща май ще по отложим.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 19:21 от Pocolino

Общи условия

Активация на акаунт