Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 46 505
  • 768
  •   1
Отговори
# 660
  • Пловдив
Всичко си спазвам...
Не мисля обаче, че разлика от 1 ден прием би оказала влияние. Ще видя...въпросът е, че не мога да го спра.

# 661
Аз в момента съм бременна и категорично ми спряха достинекса,не сме го замествали. Ще кърмя живот и здраве 6 месеца и след това ЯМР.

# 662
Много благодаря на всички за мненията! В крайна сметка ендокринолог, 2ма АГ-та и личният ми лекар са ЗА спирането на бромокриптина, и ще им се доверя, въпреки че другият ендокринолог каза да го продължа засега. Тук също всички сте категорични че при вас е спряно лекарството. Това, което ме посъветваха е да се наблюдавам за главоболия и на 3 месеца преглед на очни параметри, което би показало евентуално завръщане на аденома.

# 663
При мен лекарството не е спирано по време на бременност , пих го преди да забременея по време на бременност и не съм кърмила, изобщо. Имам питуитарен микроаденом от 2021г. Миналата седмица правих ЯМР , аденома се е смалил.
 По време на бременността ми АГ и ендоктинолог бяха категорични, че ако искам да се излекувам , не трябва да спирам приема на Достинек*. Потвърдиха от двете си страни, че Достинек* е пречистено лекарство и не преминава през плацента. Искам да добавя и, че пролактина ми беше доста висок и е проследяван всеки месец. Когато родих, ендокринолога ме посъвеветва да спря Достинекса и да кърмя,  като добави, че е вероятно да се увеличи размера на тумора, но АГ каза , изобщо да не кърмя а да продължа лечението, защото добре ли съм аз добре ще е и детето ми. Така че взех решение и не съм кърмила и продължих лечението. В този форум така и не прочетох за друга жена пила Достинекс през периода на бременност. Явно изкекуваните не пишат.

# 664
Аз пиех достинекс и след положителен тест го замениха с бромокриптин. Пих го мисля до около месец преди термина. В деня на раждането започнах пак с достинекс и не съм кърмила.
П.С. Все пак това е преди 14 години. Медицината се развива и излизат нови и нови изследвания.

# 665
  • Пловдив
Тоскана и Гуудфийл, а сега пиете ли го? Ако не как спряхте?

# 666
Да, аз го пия, изобщо не съм спирала, всяка седмица половин таблетка Достинек* както ми е в момента, но последните три години съм го пила или през седмица или всяка седмица в порядък половин таблетка , цяла таблетка или в месеца цяло хапче на два приема. Пак казвам, лекаркара решава месец за месец как ще приемам хапчето.

# 667
  • Пловдив
А кога се очаква спиране? Какво казва док?

# 668
Така като гледам явно няма да е скоро, първо изследване аденома беше 2.3/2.9мм
При таз седмичното беше 2/2мм.
Със сигурност, ще го пия и следващите 3г. Докторката казва, че хапчето стопява аденома и очевидно трябват доста години за пълно излекуване... а и единствения вариант за проследяване на размерите е посещение на един и същ ядреномагнитен резонанс, защото ако се изследва на различни апарати  давало отклонение в размера. Това е което знам аз до момента през изминалите 3 години от регистриране на аденома, минах бременност и отново продъжение на лечението. Успех на всички!

# 669
Аз продължавам да пия. Правя си ЯМР през година-две, и размера на моя аденом не намалява. Положителното е че не расте. Пробвала съм на своя глава да го спра, защото толкова години вече пия, но много бързо ми се качва пролактина и ми става зле. Примирих се сякаш, че ще го пия цял живот. Моята доза е един достинекс на седмица разпределен на два приема. Чета тук за много жени, които се подобряват… може пък и да има шанс. За мен истински шок беше, че и на голямата ми дъщеря откриха аденом. Сега треперя и за малката.

# 670
Само един ендокринолог ли сте посещавали, доколкото разбрах се унаследява такъв тип ендокринологични проблеми, моята майка е на еутирок* от 30 години. Няма аденом на хипофизата, но и тя е с ендокринологичен проблем. Ендокриноложката всеки път ми напомня , че няма нищо страшно ако нещата се следят, че аденомите са доброкачествени и  се оперират над 3см., казва, че и тяхното нарастване е много бавно с годините и също така е изключително важно на каква възраст се откриват , това по повод напълното излекуване на аденома, аз също искам да съм напълно излекувана и да нямам такъв тип проблем. Когато разбрах за аденома бях на 25г., спомням си, че при разчитането на ЯМР докторката каза, че е възможно да имам проблеми със зачеването и най-вероятно няма да мога да зачена по нормалния път, при мен това не се оказа вярно, защото имах партньор и без да сме искали в тази възраст да имаме дете си казахме ,е ако стане стане, изобщо не вярвах че ще забременея , но няколко месеца по-късно бях бременна ,бях много шокирана,нали уж нямало да стане, е явно не е така. Не се отказвайте да се лекувате слушайте лекарите, те знаят , нещата се променят и подобряват, силно вярвам , че всеки койти е отговорен към здравето си ще бъде добре !
Искам да добавя, че когато разбрах за аденома, бях с пролактин 2500 , единствения симтом който имах беше менатруация на 60 60 дни, което съвсем не беше нормално, гинекологични проблеми не ни откриха.

# 671
Аз моя аденом преди 4 години ми го откриха и достинекса го спрях на своя глава когато започнахме да правим опити за бебе и след като забременях ендокринолога бе категоричен да не го пия и по време на бременност.
След като родих отново започнах приема му, но по половин хапче на седмица, което ме устройства преди пиех по цяло хапче (по половинка понеделник и петък) и понякога съм се чудела пих ли го, не го ли пих. И имам чувството, че май цял живот ще си го пия.
Както и еутирокса (откриха ми завишено TSH по време на бременност) - чудно.

# 672
Здравейте, момичета, аз съм с открит микроаденом от миналата година. Беше около 2.3мм. Пролактина ми се увеличаваше около 2-3 пъти над нормата. Пих Достинек* около година, но преди да мога да направя ново ЯМР, се оказа, че съм бременна и ми го спряха веднага. Не ми изписаха заместваща терапия. Малко се притеснявам, защото миналата седмица се видя, че прогестерона ми е по-нисък от очакваното за първи семестър, а пък четох, че възможната причина е, че пролактина го потиска. Сега съм на прогестеронов медикамент. Някой минал през същото? Страхувам се да не би да е трябвало да продължа с лекарството, но колкото и пъти да питах ми казаха да го спирам.

# 673
Skyfyll ,честито и лека бременност! Аз също съм бременна и още в първите дни посетиха ендокриноложката ми,веднага ми го спря без да заместваме ,обясни ми,че по време на бременност пролактина си е така или иначе висок по естествен начин и не е нужно да го подтискаме. Пуснала съм подобни въпроси и масово споделят,че не приемат лекарство по време на бременност. Добре е ,че приемаш прогестерон!

# 674
  • Пловдив
Скай, аз също веднага спрях достинекс и цяла бременност карам на прогестеронов медикамент. От месец съм на циклогест, тази седмица ще влизам в 8ми месец.

Този аутокорект каква глупост свърши 😂

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 17:17 от Лятна буря

Общи условия

Активация на акаунт