Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 47 819
  • 768
  •   1
Отговори
# 255
И аз се включвам в тази тема, тъй като днес резултатът от ЯМР е 4.5мм микроаденом.

Накратко - опити за бебе от близо 2 години, редовен цикъл, всички хормони са в норма, без пролактин който е 600 при реф. стойности 490, щитовидната е наред, спермограмата на мъжа ми е перфектна.

Изключително съм ядосана, защото бях при двама отделни репродуктивни "специлисти", които видяха завишения пролактин, игнорираха го и започнаха да подтикват към инсеминация, даже единият каза, цитирам: "може направо ин-витро, ако не искате да си губите времето". Аз обаче се заинатих да разбера повече за този пролактин и сама си пуснах изследвания и отидох на ендо, който назначи ЯМР и резултатът е на лице. Утре съм пак при ендо, за да каже какво следва.

Малко съм объркана, защото виждам, че някои от вас казват, че са пили лекарства до 20та седмица на бременността, докато на мен лекарката ми обясни, че пролактинът се увеличава естествено по време на бременност и лекарството тряба да се спре веднага, щом разбера че съм бременна, за да не се подтиска този растеж. Някой има ли инфо защо в някои случаи се пие, в други не?

Горе долу това се припокрива в общи линии и с моята история. Пуснах за втори път Пролактин, но и с почивка и без почивка преди взимането на кръв, резултатът си е все така висок Sad
Имам час за ендокринлог след седмица стискайте палци нещата да не са прекалено сериозни

# 256
Аз ще ви посъветвам да не разчитате само на Пролактина...проверете си и другите хормони, АМХ задължително и всичко около яйчниковия резерв.
Казвам го, понеже при мен дори и в норма Пролактина пак не се случи бременност, заради с-стта на АМХ...т.е няма читави яйцеклетки.

Да, изследвах всички полови хормони и там всичко е наред. АМХ е малко занижен - 1,13 , а съм на 30 години, но вече няколко доктора казаха, че не е твърде нисък. Мисля да опитаме още няколко месеца и вече да пристъпим към инсе, колкото и да не ми се иска.

eli_hristov, полови хормони пускала ли си?

# 257
  • Пловдив
И ТСХ е високо...ако се цели зачеване трябва да е около 1. Това съм запомнила.

# 258
Аз ще ви посъветвам да не разчитате само на Пролактина...проверете си и другите хормони, АМХ задължително и всичко около яйчниковия резерв.
Казвам го, понеже при мен дори и в норма Пролактина пак не се случи бременност, заради с-стта на АМХ...т.е няма читави яйцеклетки.

Да, изследвах всички полови хормони и там всичко е наред. АМХ е малко занижен - 1,13 , а съм на 30 години, но вече няколко доктора казаха, че не е твърде нисък. Мисля да опитаме още няколко месеца и вече да пристъпим към инсе, колкото и да не ми се иска.

eli_hristov, полови хормони пускала ли си?

Да изглежда, че са наред, пускани са в 3 ти ден

АМХ то ми е 0.87 на 33 Sad
Но според мен това се влияе може би точно от завишения Пролактин и също четох, че ниските сотйности на витамин Д допълнително влошават показателя. Как е витамин Д при теб?
Аз започнах да пия витамин Д 1000 UI (но се надявам като отида при ендокринолог да ми изпише и с повечко единици) и допълнително метлириан В12, също има един продукт Флавон, супер добър е има версия специално за забраменяване Протект мисля, че беше, много е добър. Взех и ашваганда  и мака на прах, да допълвам към закуската пък дано помагат поне с нещо.

# 259
  • Пловдив
АМХ трябва да е над 1, но...намерете добър АГ и действайте!

# 260
Здравейте! Аз съм на 29 години и от 3 години съм с аденом на хипофизата беше 3-4 мм.За толкова години лечение с медикаменти (достинекс,пародел и бромокриптин) не се повлиява от нито едно от изброените.Дори напротив последната година той се е уголемил и вече е 1 см.От него разбира се пролактина ми е в пъти по висок от нормалното.Като съм достигала и най-висока доза от изброените лекарства.  В момента пия достинекс през ден по половин хапче.Ефект няма или от време на време свалям пролактина от 3500-4000 на 2000-2500. Правих консултация с неврохирург д-р Хаджиянев в Иван Рилски гр.София.Та въпросите ми са няколко:
 Има ли други момичета с този  проблем ,на които не им влияят лекарствата.
Мнения на вече оперирали  се,понеже съвсем скоро ми предстои операция и съм страшно притеснена. Благодаря!

# 261
Здравейте 🙂 аз съм на 30 години. Преди една година ми откриха висок пролактин. При мен беше 3 пъти по висок от нормалното. След това в юли 2022 открихме че имам и Микроаденом 6мм. Мен ми преписаха достинекс половин хапче два пъти седмично. Вече няколко месеца пролактина е в нормални граници, но Микроаденома все още го имам с същата големина. Аз няамам никакви симптоми. Високия пролактин го открихме като правихме изследвания за бременост. Но аз имам и хипотиреодизам и лекарите казват че може това да е причината. Този месец направих още една снимка на главата. Знам че за 8 месеца не може да изчезне, но исках да знам каква е ситуацията след стимулацията за Ин Витро. Следващия месец предстои ми ЗЕТ и тогава ще трябва да прекъсна с достинекса.

# 262
Защо да прекъсваш достинекса, той се спира при бременност.Микроаденома не ти пречи, важно е да се контролира пролактина.Успех.

# 263
Здравейте 🙂 аз съм на 30 години. Преди една година ми откриха висок пролактин. При мен беше 3 пъти по висок от нормалното. След това в юли 2022 открихме че имам и Микроаденом 6мм. Мен ми преписаха достинекс половин хапче два пъти седмично. Вече няколко месеца пролактина е в нормални граници, но Микроаденома все още го имам с същата големина. Аз няамам никакви симптоми. Високия пролактин го открихме като правихме изследвания за бременост. Но аз имам и хипотиреодизам и лекарите казват че може това да е причината. Този месец направих още една снимка на главата. Знам че за 8 месеца не може да изчезне, но исках да знам каква е ситуацията след стимулацията за Ин Витро. Следващия месец предстои ми ЗЕТ и тогава ще трябва да прекъсна с достинекса.

Здравейте,радвам се за Вас ,но аз нямам този късмет и за това търся някоя оперирана дама за малко повече информация. При мен с 4 таблетки достинекс на седмица пролактина ми е над 3000 .. Sad

# 264
Защо да прекъсваш достинекса, той се спира при бременност.Микроаденома не ти пречи, важно е да се контролира пролактина.Успех.

Аз съм на същото мнение като теб. Лекарят при който правим ин витрот, каза че след трансфера трябва да спра с достинекса. Попитах моя лекар - ендокринолог той ми каза същото.

# 265
Рая, а изследвали ли са ви макропролактин?

# 266
Спират го,защото не е известно как влияе на плода. За хора с много високи стойности на пролактин(въпреки че по време на бременност не ги следят, освен едно изследване на очите при аденоми), най-често заменят с бромокриптин. Казват,че нямало проблем. На мен  поне няколко лекари са ми го казвали. Но трябва да е контролирано.

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 18:29 от HOPE.LOVE.PATIENCE

# 267
Рая, а изследвали ли са ви макропролактин?

Не.Бихте ли ми дали повече информация.Едва ли ще се промени ситуацията с операцията понеже адекватно е над 1 см,но все пак. .

# 268
Ами аз мине се, не мине и питам в темата. Не знам много, но понеже и аз имам завишен пролактин( не съм правила ямр) събирам повече сведения. На мен ми пуснаха пролактин+ макропролактин и се оказа, че имам макропролактин, който е като неактивен биологически, един вид. И той ми завишава изкуствено и пролактина. ( това обяснено с мои думи, разбира се.)При мен показва 1600 и отгоре, което си е доста. Та това е което аз разбрах, че понякога в тялото си циркулира този макропролактин, който може да даде подвеждащ резултат и е хубаво заедно да се правят. Няма почти никаква информация в мрежата за съжаление.

# 269
Писала съм няколко пъти, и смятам този да ми е последен.Загубих близнаци заради висок пролактин ( поне така казаха, след като правихме много изследвания) . Посетих ендокринолог и ми изписаха бромокриптин. Забременях ин витро и си пих бромокриптин до 20 г. с. . Имам вече родени две живи и здрави дечица. Стойностите на оролактина ми бяха около 700. Това е моя случай, всеки има право да постъпи както иска

Общи условия

Активация на акаунт