Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 47 083
  • 768
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте , от дълго време приемам Достинекс, но от месец имам ужасен запек.Вие имате ли такъв проблем и как се справяте?

# 676
Скоро попаднах на информация,че приема на допълнително прогестерон води до блокиране на хипофизата и спиране на работата на яйчниците. Това вярно ли е?

# 677
  • Пловдив
А как се набавя допълнително??? Чрез прием на хормона ли?

# 678
Ами има кремове, таблетки, които основно бременни ползват, противозачатъчни

# 679
Здравейте! Някой има ли случай на косопад след диагностициран аденом?
Преди година ми установиха аденом на хипофиза, като пия достинекс всяка седмица. Пролактинът се балансира, но изведнъж преди около два месеца започна лека хипофункция на щитовидната и ми изписаха Еутирокс 0.25 като допълнение. Предишни изследвания бяха напълно окей откъм щитовидна. До диагностиката на аденом изобщо се стигна след косопад, който се засили страшно много. Така че вече в продължение на година наблюдавам косопад, който не спира.

Горе-долу, времевата линия върви така:
    Декември 2023 - диагностициран аденом на хипофиза
    Януари 2024 - диагностициран вит. Д дефицит
    пия Д и Достинекс от тогава насам
    Август 2024 - диагностицирана лека хипофункция на щитовидна
    пия Еутирокс от тогава насам

Нивото на вит. Д се вдигна, но не достатъчно. Изписаха ми още по-големи дози. Сега чакам изследвания за Цинк, Б12, Селен и т.н. Анемия нямам, Желязо и Феритин на добро ниво.

Честно казано, започнах да си мисля че има някаква неусвояемост, понеже се храня достатъчно и много добре. При тази суплементация, не разбирам как вит. Д не се вдига на макс. Даже си пуснах и чакам резултати от изследване за глутенова нетолерантност, понеже знам че може да доведе до дефицит на витамини и минерали поради неусвояемост и възпаление.

Някой има ли подобен опит? Стресът от тези здравословни проблеми само допринася за продължението на косопада и се чувствам като затворена в порочен кръг Sob

# 680
За витамин Д може да опиташ да смениш препарата, който ползваш. Каква доза са ти изписали? За добро усвояване трябва да се приема и магнезий. Желязото също има отношение към косопада, както и проблема с щитовидната жлеза. За подпомагане за възстановяване на косата може да добавиш прием на колаген и биотин.

# 681
Любопитен факт: Когато започнахме да сваляме пролактина започна косопада при мен.

# 682
Пия Вигантол, по около 5 капки на ден. Предписаха ми да сменя на Хидроферол (по-лесно усвояем), но това се случи наскоро. Желязото ми е на добро ниво.
Магнезий не са ми казали да приема, честно казано. Интересно, ще прочета, може и да помогне. Колаген пия, биотин пих много месеци като част от Парусан таблетките но не помогна особено.

# 683
Каква ти е стойността на витамин Д? Те 5 капки са 2 500 IU. Ниска доза е за запълване на дефицит при някои хора. За това трябва да се подхожда индивидуално. Например приемаш 3 месеца, правиш почивка от една седмица и проверяваш колко се е покачил. Ако не е, се увеличава малко дозата и след 3 месеца и нова почивка, нов тест. Ако пак няма промяна, сменяш препарата.
Колагена и биотина са помощници за добре изглеждаща кожа и коса. Колко колаген приемаш? На мен например 20 грама ми е подходящата дневна доза на този етап. На 38 години съм. Подчертавам че това са мои съждения на база личен опит и прочетено във форума как се е покачил витамина при други потребители. Не съм лекар и мнението ми не е професионално.

# 684
Ами имам много голям дефицит. Беше на ниво 13 в началото. Август беше към 20. Днес чакам резултати от нов тест.  Хидроферолът който ми изписаха наскоро се пие веднъж седмично и май се води 16000 IU.

Колаген сега взимам Marine Collagen, Pure Nutrition - 10g на ден. Преди пих на Doppelherz сашетата, но не ми влияеше добре на стомаха, пък и замърсяването с пластмаси ежедневно ме дразнеше. Пия колаген няколко месеца, после малко почивка, после пак.

# 685
Може да пробваш да вдигнеш дозата на колагена. При него няма нужда за се прави почивка. Може да се приема постоянно. Приема се на гладно, след час може да се яде. За витамин Д тези стойности в какви мерни единици са? Прочети една-две от последните теми за витамин Д и може да се ориентираш за подходяща за теб доза.

# 686
Момичета, може ли да дефинираме ролятя на макропролактина, измерените му стойности и тяхното отношение към пролактина?
Как го тълкуваме?

# 687
Може да пробваш да вдигнеш дозата на колагена. При него няма нужда за се прави почивка. Може да се приема постоянно. Приема се на гладно, след час може да се яде. За витамин Д тези стойности в какви мерни единици са? Прочети една-две от последните теми за витамин Д и може да се ориентираш за подходяща за теб доза.

20 ng/ml мисля, в Лина си го тествам Simple Smile Под 25 се води дефицит.

# 688
Здравейте, момичета, аз съм с открит микроаденом от миналата година. Беше около 2.3мм. Пролактина ми се увеличаваше около 2-3 пъти над нормата. Пих Достинек* около година, но преди да мога да направя ново ЯМР, се оказа, че съм бременна и ми го спряха веднага. Не ми изписаха заместваща терапия. Малко се притеснявам, защото миналата седмица се видя, че прогестерона ми е по-нисък от очакваното за първи семестър, а пък четох, че възможната причина е, че пролактина го потиска. Сега съм на прогестеронов медикамент. Някой минал през същото? Страхувам се да не би да е трябвало да продължа с лекарството, но колкото и пъти да питах ми казаха да го спирам.
Здравей, аз от януари тази година съм с открит микроаденом, също 2мм и нещо. Разбрахме го след посещение при гинеколог заради по-оскъден цикъл - резулатите бяла пролактин 1500, което е 3 пъти над нормата и леко по-занижен прогестерон. Изследването беше повторено в 2 различни лаборатории. По принцип съм и с хипофункция/Хашимото и съм на еутирокс вече над 5г. За аденома ендокриноложката ми изписа по половин таблетка Достинекс седмично и ми увечили дозата на еутирокс от 50 на 75, защото ТСХ не ми спадаше под 4. За 2-3 месеца прокатинът ми вече беше на долна граница, ТСХ спадна на 0.7, прогестеронът ми беше в средата на референтните стойности през различните фази от цикъла, т.е всичко беше влязло в норма.
Решихме да правим опити за забременяване и за моя изненада се получи от първия път, а тъй като бях предупредена от ендото, че при положителен тест за бременност трябва веднага да спра Достинекс, то трябваше да го пия в деня на очаквания цикъл и превантивно реших да не го приема и след 2дена бях с положителен тест, пуснах изследване на прогестерон, тсх, фт4. Прогестеронът ми беше леко по-нисък, но в референтните за първи триместър стойности. Ендокриноложката ми каза, че по време на бременността не трябва да приемам Достинекс, да си запазя за момента дозата на Еутирокс (защото отново ми беше около 0.6-7).
Гинеколожката обаче ми предписа 2х1 Утрогестан заради леко занижения прогестерон. Приемах го около две седмици така и получих силно кървене и се наложи да ме хоспитализират - оказа се, че въпреки това явно дозата е била малка, прогестеронът ми е спаднал рязко и сакчето се е отлепило доста, минах на тотално лежане и ми забраниха движение/пътуване с кола заради вибрациите. Тогава вече ми вдигнаха Утрогестана (прогестерон) на максималната доза и вече от месец и половина си го приемам така.
Аз си го обвързвам с това, че докато пиех Достинекс и пролактинът, и прогестеронът ми бяха в норма, но когато го спрях, а по време не бременност така или иначе пролактинът се покачва, то прогестеронът ми започна да спада отново и се наложи да мина на доза 600мг Утрогестан.

# 689
Здравейте, момичета, аз съм с открит микроаденом от миналата година. Беше около 2.3мм. Пролактина ми се увеличаваше около 2-3 пъти над нормата. Пих Достинек* около година, но преди да мога да направя ново ЯМР, се оказа, че съм бременна и ми го спряха веднага. Не ми изписаха заместваща терапия. Малко се притеснявам, защото миналата седмица се видя, че прогестерона ми е по-нисък от очакваното за първи семестър, а пък четох, че възможната причина е, че пролактина го потиска. Сега съм на прогестеронов медикамент. Някой минал през същото? Страхувам се да не би да е трябвало да продължа с лекарството, но колкото и пъти да питах ми казаха да го спирам.
Здравей, аз от януари тази година съм с открит микроаденом, също 2мм и нещо. Разбрахме го след посещение при гинеколог заради по-оскъден цикъл - резулатите бяла пролактин 1500, което е 3 пъти над нормата и леко по-занижен прогестерон. Изследването беше повторено в 2 различни лаборатории. По принцип съм и с хипофункция/Хашимото и съм на еутирокс вече над 5г. За аденома ендокриноложката ми изписа по половин таблетка Достинекс седмично и ми увечили дозата на еутирокс от 50 на 75, защото ТСХ не ми спадаше под 4. За 2-3 месеца прокатинът ми вече беше на долна граница, ТСХ спадна на 0.7, прогестеронът ми беше в средата на референтните стойности през различните фази от цикъла, т.е всичко беше влязло в норма.
Решихме да правим опити за забременяване и за моя изненада се получи от първия път, а тъй като бях предупредена от ендото, че при положителен тест за бременност трябва веднага да спра Достинекс, то трябваше да го пия в деня на очаквания цикъл и превантивно реших да не го приема и след 2дена бях с положителен тест, пуснах изследване на прогестерон, тсх, фт4. Прогестеронът ми беше леко по-нисък, но в референтните за първи триместър стойности. Ендокриноложката ми каза, че по време на бременността не трябва да приемам Достинекс, да си запазя за момента дозата на Еутирокс (защото отново ми беше около 0.6-7).
Гинеколожката обаче ми предписа 2х1 Утрогестан заради леко занижения прогестерон. Приемах го около две седмици така и получих силно кървене и се наложи да ме хоспитализират - оказа се, че въпреки това явно дозата е била малка, прогестеронът ми е спаднал рязко и сакчето се е отлепило доста, минах на тотално лежане и ми забраниха движение/пътуване с кола заради вибрациите. Тогава вече ми вдигнаха Утрогестана (прогестерон) на максималната доза и вече от месец и половина си го приемам така.
Аз си го обвързвам с това, че докато пиех Достинекс и пролактинът, и прогестеронът ми бяха в норма, но когато го спрях, а по време не бременност така или иначе пролактинът се покачва, то прогестеронът ми започна да спада отново и се наложи да мина на доза 600мг Утрогестан.

Здравей, да, и аз мисля, че при мен прогестеронът се е понижил от покачването на пролактина. Аз съм на 2х2 утрогестан и за щастие вероятно пролактинът е бил единствената причина за нисък прогестерон, защото другите неща, които прочетох, не бяха много обнадеждаващи.

Общи условия

Активация на акаунт