Висок Пролактин и аденом на хипофизата - 8

• 46 453
  • 768
  •   1
Отговори
# 735
Не съм се сблъсквала, но имай предвид, че това е стресов хормон. Ако детето е било много физически активно, ако не е спазено правилото за покой преди изследването, дори ако малкият не се е наспал, например, е напълно нормално да е висок. Все пак за какво завишаване става въпрос и при какви референтни стойности?

Стойността е 545 при референтни 72.7 - 407.4
Определено не се беше наспал, защото го вдигнахме доста рано, едва едва. Постоя седнал пред лабораторията за 5-10 минути.

# 736
Не се притеснявай. Изобщо не е много висока. Притеснително щеше да е ако е вече в хилядите, или подобно. Тази стойност дори само ако е тичал повече предния ден сигурно я е достигнал. Най-вероятно нищо му няма на детето, отдъхни си. Не знам доколко възрастта трябва да се има при границите, ако искаш се консултирай с ендокринолог, но за сравнение моите стойности са 650-700 (многократно и със сигурност с по-малко физическа активност от повечето седемгодишни), и дори така лекарите ми изписаха лекарство след като им дадох зор, защото мисля никой не беше наистина на мнение, че ми трябва. За притеснителни считаха тотално различни стойности (с уговорката, че съм все пак възрастен човек). Аз настоях за лекарство, защото имам проблем със забременяването, иначе нямам някакви неразположения. Та след много досаждане, мисля, лекарката искаше да се отърве от мен и ми даде рецепта, но беше категорична, че не ми е в случая това проблема. Аз също имам хронични проблеми със съня.

Надявам се да съм те успокоила малко. Този хормон МНОГО варира и то заради сравнително малки неща. Ако детето е някое шило дето не може да стои мирно може и просто от това да е Wink

# 737
Благодаря! Надявам се всичко да е наред на следващите изследвания. Ендокринолог ни назначи изследванията заради леко увеличена млечна жлеза и иска дс ги повторим след месец.

# 738
Както казаха - пролактинът е стресов хормон и за подготовката за изследването му мен ме караха движението предния ден да бъде ограничено, без кой знае каква физическа активност, основно гледах да съм седнала на работа, да не ям след 19ч, (тук за дете няма какво да говорим да избягва сексуални контакти и т.н), да съм добре наспана и поне 20мин да съм седнала в лабораторията, някъде в манипулационната или точно до нея, за да не ставаш да вървиш към стола за пробата, а е желателно дори да се лежи половин час и директно да ти вземат пробата без да ставаш, но това в нашите лаборатории трудно се случва. Отделно като фактор дори самото убождане покачва нивото на пролактин, а ако детето го е страх от вземането на кръв също може да се покачи.
А както казаха, стойността на детето не е толкова плашещо завишена и неспазването на което и да е от тези неща може да я покачи леко, но щом лекарят е преценил, че има нужда от изследването го повторете и ако има възможност предният ден да е бил спокоен за детето, да не е бягал по площадки, по стълби, да се навечеря рано и да си легне рано, за да е добре наспан и тялото му да не е било натоварено, а в лабораторията да поседи поне 20тина минути вътре близо до манипулационната, за да не се налага да влиза, да се съблича и т.н., защото така ще се позагуби ефекта от "седенето в покой". Малко е крайно като мерки, но за да се ограничат максимално факторите, които могат да покачат нивото му и нужда от ново изследване и фалшиво завишен резултат. При децата е малко трудно да ги накараш да се подготвят за такова изследване, тъй като повечето са активни.

# 739
Здравейте. При изследван пролактин-1,102 е резултата може ли да има аденом

# 740
Моят аденом го откриха на 900 и нещо пролактин. В момента след раждането ми е 340, но миналата седмица бях на ямр и аденомът не е мрйднал на мм, а не пия достинекс още откакто забременях.

# 741
  • до най-прекрасния мъж
На мен ми откриха при стойност 32 при горна граница 23 (в Писанец са такива референтните). Тоест, не е много висок. Трябва да се направи ЯМР по преценка на ендокринолог. Само образно изследване може да потвърди или отхвърли наличие на аденом.

# 742
  • Пловдив
Блу, при кой д-р се следиш?

# 743
Правиха ми ямр преди седмица но без контраст казаха че няма аденом

# 744
  • Пловдив
Правиха ми ямр преди седмица но без контраст казаха че няма аденом
..без контраст не се вижда нищо...Що за лекар те е пратил???
Ама като се сетя и мен така ме залъгаха преди години и имам същия празен ход...

# 745
  • до най-прекрасния мъж
Блу, при кой д-р се следиш?
Оф, срам ме е да кажа. Но откакто ми влезе в норми пролактина, не съм ходила на ендо по този повод. Иначе, при Димитър Георгиев (беше свързано с опитите за бебе) и последно ходих при Тарева. Ама при нея беше за ИР-то след като родих. Изписа ми Глюкофаж, който не пия и така и не отидох повече. Но и аз свалих 10 кг без лекарства и не ми е зле вече, както преди и...така...

# 746
Някакви оплаквания имате ли?

# 747
  • Пловдив
М да...супер звучи Simple Smile
а приемаш ли нещо сега?

Аз искам консултация, че нали тря ваше да спирам Достинекса, ама пусто не стои мирен тоя хормон.

# 748
  • до най-прекрасния мъж
Боли ме често глава, но аз имам проблем с очите и ми се струва, че след раждането ще имам нужда от корекция. Пролактинът ми е в норми вече доста време, сигурно над 5-6 г и не пия нищо. Преди пиех Бромокриптин, но ми беше паднал дори до долна граница и го намалихме и впоследствие го спрях. Бромокриптин, защото целяхме забременяване и се съмняваме, че той е причината и за да не сменям медикамент при евентуална бременност, директно него пиех. Последно ми падаше адски кръвното от него, стигах до 90/60, а аз съм с високо. Впоследствие се оказа, че не той е виновен, като се задържа в норми доста време, а бебе нямаше.

# 749
А задължително ли е при такава стойност да имам аденом

Общи условия

Активация на акаунт