Вегетарианска тема - 15

  • 33 238
  • 767
  •   1
Отговори
# 555
  • Калифорния, САЩ
  • Мнения: 5 756
Аз не закусвам с друго, освен с плодове. От 2013 започнах така, много рядко съм гладна преди 11, и това ме устройва. Нищо, че през учебната година ставам около 6:15 сутринта, пак така си карам. Но защо не хапнеш овесени ядки с някакви берита, ядкови масла, ленено семе вътре. Накисни ги в кисело мляко или ядково мляко вечерта, прибери в хладилника за през нощта и хапни сутринта. Или катми, май се правят без мляко и яйца.  Моят син много обича филия с фъстъчено/слънчогледово/ или бадемово масло, полята с малко мед или сладко + пресни парченца плодове. Друго - пенкейкс от намачкан банан/настъргана ябълка/ намачкан печен сладък картоф или тиква + бадемово брашно, ленено семе за спойка и малко ядково мляко за да получиш консистенцията на сместта. Аз така крия банана от детето, защото той банани да не види, а са толкова полезни.
Днес - зелен фасул яхния - обожавам!!!! Изядох в 3 часа следобед (не бях закусвала и обядвала) две порции с плочка овче сирене и филия хляб с цели семена. Май няма да вечерям, ще ида да походя бързо за час, час и малко докато чакам да свърши баскетбола на сина ми.

# 556
  • София
  • Мнения: 1 832
Аз си правя палачинки/катми от квас, с различни брашна - от елда, лимец, ръж, спелта + нахутено и вода. Ям ги с "пастет" от кашу, накиснато през нощта и пасирано със сол, магданоз, понякога и маслини, с тофу, чушка сурова или печена или с тиквичка грилована или задушена нарязана на пръчки, домат, маслини, магданоз или пресен джоджен. Докато емах домашна лютеница, слагах вместо кашуто, него правя от сравнително скоро.
Черен /имеператорски/ ориз с гъби, домати, маслини и броколи.

# 557
  • София
  • Мнения: 5 246
Уензди, моята закуска от десетилетия е чай с кефир/ йогурт с плодове. Имам нужда сутрин да се оводня, напоя добре, чашите са ми мега размер.
ММ хапва препечени филийки . Слага по избор различно сусамов тахан, пастет каламата, масло и мед, козе сирене, авокадо. Ако сме купили питки/хлебчета от някоя фурна ги яде тях.

# 558
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Закуската и на мен ми е трудна и има периоди я пропускам.

Уеднес, щом ти се доспива, то пробвай протеини да ядеш на закуска.
Аз си купувам на ДМ марката веган протеин шейк, от грах е ( ванилията). С него правя бананови панкейкс, шейк.
Понякога ми се дъвче, сега направих бананови сладки с овесени ядки, слънчоглед и протеиновия шейк ( имаме доста банани, затова с тях, може и с други плодове или без).
Ако имам кето хляб, ям нещо с него (млечно обаче).
Също краставици, чушки с хумус, може и ябълка, селъри.
Правя си микс от семена (слънчоглед, лен, чия, мак), кокосови стърготини - без лененото семе и чията, всичко запичам в тигана. После ръся над плодове.

Вчера правих кюфтета от тиквичка във фурната, но са разтекоха.
Ньоки (купени)

Имам патладжани, днес трябва да ги сготвя. Още незнам обаче на какво.

# 559
  • Мнения: 1 079
Благодаря за идеите!

Не мога да не закусвам, гладна съм сутрин 🙂 Майка ми и баща ми не закусват, а аз от дете едва чаках да стана и да хапна 😅
От години ям овесена каша със семена, плодове, ядки в различни сезонни комбинации. Напоследък ужасно ми е омръзнала и не мога да я ям. Правя си често хумус и го хапвам на филия или със стикове краставички. Но и това ми омръзва сякаш.
Ще опитам непременно пастета от кашу, правила съм преди, дори бях ферментирала от него с един сок от кисело зеле. Много хубаво ме подсетихте.
Овесени палачинки/катми правя всяка събота или неделя. Като остане от тях, прибирам в зип лок торбички и дояждаме детето през седмицата. Тя сладки, аз с хумус.
Някаква солена/кисела/люта закуска искам 😅 Ако може някоя индийка да мине да ми я готви сутрин.

Днес пека хляб от пълнозърнеста спелта и ще правя кьопоолу. Другото още го мисля. 🙂

# 560
  • Мнения: 1 296
Благодаря за идеите!


Някаква солена/кисела/люта закуска искам 😅 Ако може някоя индийка да мине да ми я готви сутрин.


Лесна си тогава - забъркай си чътни от сезонни плодове и си готова. Simple Smile

# 561
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 356
Bleu, благодаря за съвета. Но май моята лична е сгрешила диагнозата. Оказа се възпаление на ишиаса. И липса на витамини от групата "B". На есен  ще направя повече изследвания.
Котлети от гъби. Патладжан на грил. Пълнени чушки. Салата от зелен фасул и домати с валерианови кълнове.

# 562
  • Мнения: X
danilu, личната нещо доста се е объркала май. Радвам се, че не е стомахът и можеш да ядеш, каквото поискаш. (И за мен ограничения, наложени от друг, биха били мъчение.)

Зеленчукови кюфтенца, печено резене, леща с какво ли не.

Wednesday28, sетих се за чечина. Забъркваш от вечерта и сутринта само печеш. По-екологично е да се съхраняват неща в хладилника в затворени кутии, отколкото в пликчета за еднократна употреба.

Аз най-често закусвам един бъркоч от кефир (сутринта кокосов), несладки плодове (боровинки, малини),  накиснати ядки (орехи, бадеми) и разни прахчета като шипково брашно/ацерола/баобаб и подобни, подправки (канела, лимонова кора), овес понякога, малко мед. Може и да пропуснах нещо.
Понякога си правя зелено смути, обаче цопвам и жълтък вътре, за да има поне някаква хранителна стойност. Гарнирам винаги с накиснати ядки/семена, за да има какво да дъвча.

Сетих се за една манджа с патладжан, която всички харесват вкъщи – патладжани, домати, сирене (всичко на кубчета), чесън, риган и зехтин. В тавата и във фурната.

# 563
# 564
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Патладжани по азиатски - обърках соевия  сос и сложих от този с глутен, та не успях да ги опитам 😡

Затова и моркови по азиатски: запържени и овкусени със сусам,джинджифил и соев сос.

Зеленчукова супа с овесени ядки

# 565
  • София
  • Мнения: 5 007
И аз не закусвам, макар че в тези жеги след бягане сутрин ме влече някой друг студен плод - тази сутрин пъпешът беше много вкусен.
Иначе като идеи за солена закуска ми идват - оризови или царевични крекери с маслинено или някакво друго зеленчуково пастетче. Може за допълнително да са сурови зеленчуци - моркови, чушки, краставици, домати.
Някакъв варен боб или царевица пак със зеленчуци.
Може да си правиш горчичено-соев дресинг за зеленчуците и поръсени със сусам за хрупкавина и екстра калории.

Днес ще правя арабски кускус с бобови (от консерва, че нямам време), моркови, лук и доматен сос.
За обяд им подготвих салата от царевица и чушки, трябва да си добавят домата само.
А закуската беше в гръцки стил - гръцки йогурт с орехи, малко мед и пуканки от киноа + щедра порция пъпеш отделно.
Напитката е студен чай от шипка, подсладен с малко меласа.

# 566
  • Мнения: X
Как си набавяте неободимите калории/хранителни вещества изпускайки хранения? Мен все ме е страх, че ще се вкарам в някой дефицит (я калориен, я някой друг по-важен).

Днес ще дояждаме лещата от вчера, ще пека и тиквички на фурна. Останалото още не е измислено.

# 567
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Bleu, аз ям вечер два пъти: в 18.30-19ч официално, после към 21ч ам ядки, сирене, маслини, нещо с протеини и мазнини.
Така сутрин не съм гладна.

Калориен недостиг се усеща (глад, отслабване), другите - 🤷♀ едва ли ще са от пропусната закуска.

Паста с пармиджано за обед, аз ще довждам.
Вечерята не е планирана, нямам и идеи 🤪

# 568
  • София
  • Мнения: 5 007
Просто по-късно се храня и когато съм гладна. Нямам фиксирани хранения. Не ям със семейството ми (да, знам, адски тъпо е!)

# 569
  • Мнения: 9 988
О, и аз не ям със семейството - имам нужда от спокойствие, а не разговори, които не се знае накъде ще тръгнат.

Напоследък имам морковени листа в изобилие в градината. Да ви хрумва някакъв интересен дресинг? Последно ги правих на салата с краставички и запечен сусам, малко зехтин и балсамико.

Тези от вас, които ядат тученица - само листата ли ползвате или и стъблата?

Общи условия

Активация на акаунт