Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Технически паспорт на сграда

 • 6 928
 • 208
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 6 769
Здравейте,
Днес четох статия във връзка с наближаващия краен срок (31.12.2022) за издаването на паспорти на сгради, строени преди 2015 год. Четейки Наредба No. 28/ 2006 за техническите паспорти на строежите, оставам с впечатление, че технически паспорт се издава на цялата сграда, което е логично. Паспортизацията се допуска да бъде на етапи (части), т.е. всеки собственик има задължението да се погрижи за имота си. Идеята е след 2022 година да се ограничат сделките за имоти без технически паспорт. Ако след крайния срок сградата е останала без паспорт, общината има правото (или задължението?) да извърши това за своя сметка, като след това събере парите по исков ред (чрез ЧСИ) от стопаните, които не са го направили.
Ще се радвам, ако някой по-запознат с темата отговори на няколко въпроса:
1. Какви фирми правят техническо обследване и какъв лиценз/регистрация трябва да имат?
2. След извършване на обследването, издават ли се предписания, които собствениците са длъжни да изпълнят?
3. Какво се случва, ако аз бъда добросъвестна, но останалите 99% от собствениците - не? Сградата стои без паспорт заради 99% недобросъвестни, но мога ли да се разпореждам с имота или чакам общината да извади паспорт?
4. С кой нормативен акт се вменява на общината да извърши паспортизацията и косвено да защити моя интерес като добросъвестен стопанин от останалите недобросъвестни?
5. За нуждите на паспорта чета, че се сравнява съответствието между проектната документация и сегашното състояние. Как стои въпросът със сгради, строени преди 70 години и повече, чиято документация не е ясна в какво състояние е (тип жилищна кооперация). Това означава ли, че такава сграда може да стане с най-ниската категория или потенциално опасна или подобно?
Предварително благодаря за информацията!

# 1
 • Варна
 • Мнения: 28 809
Милинка, аз се занимавам сега с това и ще ти напиша какво знам. Взела съм оферти от две фирми, препоръчани ми от познати. Имат лицензи или каквото там се казва за да направят паспорт.

Да, дават се предписания и срок за изпълнението им.

Сградата без паспорт няма да остане. Ако не си го направите вие, общината го върши вместо вас и после си прибира парите принудително. Излишно е да казвам, че в този случай няма да можете да си изберете фирма с изгодна оферта и вероятно ще намаже някой свой човек на общинарите, на висока цена, за ваша сметка. Дано не стигате дотам.

Ние ще правим паспорт на панелен блок на около 40 години. Първо отидох в общината и срещу съответната сума за копия ми снимаха и дадоха цялата документация за блока. Противно на очакванията ми такава имаше и то доста подробна. С тези документи минах през въпросните две фирми и ми изготвиха оферти. Отнема им време да се запознаят с документацията и да напишат офертата, имай го предвид. Изготвянето на паспорта също отнема до месец някъде, така ми казаха. Нашият блок е шест входа. Според чертежите е на две части - по средата между третия и четвъртия вход има някаква фуга. Това значи, че правим паспорт на всяка от двете тройки поотделно. Което за нас е облекчение, защото се занимаваме да юркаме само нашата половина от блока, а другите се оправят сами. Това за фугата не го знаех, казаха ми го двете фирми. Като крайна цена ни обявиха около 0,70 до 1,00 лв на кв.м. Очаквам цените да започнат да се покачват скоро, защото крайния срок наближава и търсенето ще расте. Цената НЕ включва обследване за енергийна ефективност, което засега не е задължително, пак фирмите ми го обясниха. С него се вдига почти двойно.

Това са въпросите, на които мога да ти отговоря. Най-добре е да изпратиш официално запитване с входящ номер до кмета на района ви и той ще ти върне отговор. Задай всички въпроси вътре. Аз така направих и отговора с все печатите и подписите на него го закачих на таблото на входа за да видят всички устатници, които обясняваха, че лъжем и си измисляме, а парите целим да приберем в собствените си джобове. Вече устите им не знаят толкова много. Ако изровя къде съм навряла отговора, ще ти го пратя на ЛС.

# 2
 • Мнения: 453
... Паспортизацията се допуска да бъде на етапи (части), т.е. всеки собственик има задължението да се погрижи за имота си.  ...

 Това как да се разбира?  Нали паспортът е на цялата сграда и не може един собственик да си извади само за неговото жилище.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 28 809
Зависи от сградата. При някои нови строежи има отделни помещения, за които може. Това няма как да го знаете, докато не извадите документацията от архива и не я погледне специалист.

# 4
 • Мнения: 6 571
Цена от 1-2 лв /кв. в си е супер. Панелните апартаменти са 40-60-80кв.м повечето и това прави цената съвсем поносима.
Не е лошо наистина да се направи такава паспортизация, защото самоуки проектанти и архитекти бол и съответно преустройства на своя глава, които в някои случаи застрашават сигурността на сградата. Лошото е за такива хора, защото би следвало да се издаде предписание за връщане в първоначален вид, а говорим за присъединени балкони, стаи, изнесени на балкони, местене на стени, къртене на такива, в някои случаи къртят и трегери и ако никой не е подал сигнал нали се сещате...

# 5
 • Варна
 • Мнения: 28 809
Мама Ру, неофициално ми казаха, че такива точно предписания няма да се издават. Никой няма да бъде задължен да връща жилището в първоначалния му вид, е, освен ако няма нещо супер фрапиращо. При нас предписанието ще бъде основно поставяне на гръмоотвод, ако към момента на изготвяне на паспорта нямаме такъв, или поправяне на покрива, ако има теч, такива неща.

# 6
 • Мнения: 6 571
Хай,ако се окаже, че някой е нарушила конструктивната цялост на сградата и с това застрашава сигурност би трябвало да се издаде съответно предписание. Представи си, че има и премахнати трегери, какво става с тази сграда при земетресение?
Аз местих кухня в хол, но това са само 2м тръби през коридора. Това е едно. Но разбити трегери, за да се обедини балкон със стая или както четох във фб група за направена стая на балкон - изграждане, изолация, мебели?

# 7
 • Варна
 • Мнения: 28 809
Е, както казах, ако е нещо много фрапиращо... Да му мислят. В нашите три входа нямаме такива извращения Simple Smile

# 8
 • Русе
 • Мнения: 5 977
Сърдечно благодаря на HighSpeed за разясненията Hug

Моля за разяснение какви са фирмите - някакви проектански? Или строителни с такива възможности? Да знам какви да търся в наше село? Благодаря.

# 9
 • Мнения: 807
ако блокът е бил построен преди 20г, но е саниран преди 1-2 години, също ли ще се налага паспортизация?

# 10
 • Варна
 • Мнения: 28 809
Ако нямате паспорт, ще се налага. Всички трябва да имат до края на 2022.

# 11
 • Русе
 • Мнения: 5 977
Попаднах на инфо, че сгради въведени в експлоатация след 2007 би трябвало да имат паспорти. Нашата е след тази година. Трябва да се провери някъде в местната община....

# 12
 • Варна
 • Мнения: 28 809
Ако имате паспорт, един екземпляр трябва да има в общината и един в домоуправителя.

# 13
 • София
 • Мнения: 6 769
Хай, благодаря за споделената информация. Запозната ли си дали в жилищни сгради мога индивидуално да поръчам такова обследване или организацията на всички собственици е задължителна ?
Не съм против идеята с паспортизацията на сградите, но въпросът има и юридическа страна - дали това би довело до ограничения в разпореждането ми със собствеността. Ако мога индивидуално да поема инициативата за моята собственост, но поради бездействието на останалите сградата не получи навреме паспорт, мога ли да продам имота или не? Ако вследствие на бездействието от страна на съкооператорите сградата не получи паспорт, инициативата остава в общината, доколкото разбирам. Ако тази хипотеза е реална, това ще има и вторични ефекти върху цената на жилищата, обезпеченията към банките и пр. Това се опитвам да разбера.

Marsie, ето това го тълкувам като възможност да се прави на индивидуална основа, като след 100% от собствениците оправят документите на собствения си имот, се издава технически паспорт за сградата. Но не съм сигурна дали съм права в тълкуването.
Скрит текст:
Цитат
Чл. 3. (1) Техническият паспорт се съставя за целия строеж.
(2) Техническият паспорт може да се съставя и за отделни етапи (части) на строежите, за които е разрешено да се изпълняват и използват самостоятелно при условията и по реда на чл. 152, ал. 2 ЗУТ.
(3) След завършване на строежа съставените технически паспорти за отделните етапи (части) се обединяват в един паспорт.

# 14
 • Русе
 • Мнения: 5 977
Говорих с човек тази вечер, който уж е доста запознат със ситуацията. Според него ще отложат срока за пореден път и то защото държавните имоти няма как да се паспортиризират за това време. Пари нЕма. И нямало как държавата да иска нещо, което тя самата не може да направи.
Хм?! :newsm78:

 Мярнах една фирма в града, която прави обследдване. 5лв/кв.м., без ДДС


Както и да е. Обадих се на нашия строител да търси паспорта ни, ще проверя и в общината дали имат. Да вържем гащите за всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт