Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Технически паспорт на сграда

 • 7 063
 • 208
 •   1
Отговори
# 45
 • Варна
 • Мнения: 28 921
Говоря.

Преди няколко години при една лятна буря гръмотевица удари дърво зад блока. Май нещо тук там даде фира. Изкара акъла на народа. Обсъдихме идеята за хубав гръмоотвод. Започнахме събиране на пари месечно, малка сума. Като назря ситуацията с паспортите се сетих да питам фирмите за него. И двете фирми казах, че не е задължително условие да е наличен за да се издаде паспорт. Но ако нямаме, при издаването щяло да ни се даде предписание да поставим такъв, както и срок за поставянето му - обикновено шест месеца, до една година. Не го ли сложим в предписания срок, същата процедура - общината действа и прибира пари принудително после. Не вярвам да са ме излъгали, защото нямат полза от това, не се занимават с гръмоотводи.

Така или иначе, бяхме решили. Викнахме фирма. Голям, който покрива трите входа, идва над два бона. Малък, само за единия вход, около 1700. Другия вход сега събират пари и ще сложим общ за двата входа. Третия се опъват - имали сме една желязна пръчка, която била от построяването на блока, тя била гръмоотвод, нямало да плащат за нов. А като разбием сумата, става дума за 30 лв на жилище, не са стотици. Викаме добре, оправяйте се. Като ви направят предписание за гръмоотвод, ще си платите сами целия и тогава ще са стотина кинта на жилище. Щото то хубаво има пръчка, може и да действа. Ама няма документи за нея. И определено не отговаря на сегашните стандарти, така че не го признават. Човека от фирмата ми разправи, че на негов приятел сграда, строена 2007 и с поставен тогава гръмоотвод, сега не му го признават, а тия балами нашите си мислят, че ще минат метър с желязната пръчка.

Купона тепърва започва.

# 46
 • Мнения: 6 606
Само два апартамента да не искат да плащат са лесни за оправяне. Действате документално изрядно - вземате решение на общо събрание, запознавате ги с решението, два пъти със свидетел ги каните да внесат съответната сума, ако откажат покривате и тяхната част, правите обследването и ги давате на съд. Ще платят не само тяхната част, но и поне 400лв разноски по делото + евентуалните лихви.
Добре е да се запознаят всички със закона и после да отказват. Тук е и ролята на домоуправителят да ги подхване и да им го набие в главите на всички, че ангажиментите им не са само вътре от вратата на апартамента.

# 47
 • Мнения: 807
Четох, че при санирането се извършва предварително обследване на сградата и няма да има нужда от паспорт.
„Ще санираме и ще направим енергийно ефективни само сгради, които са конструктивно устойчиви. Но за целта всяка сграда, която се включи в тази програма, а ние говорим за сгради с минимум три етажа и шест апартамента, на всяка сграда ще направим конструктивно обследване, детайлно, ще й дадем технически паспорт и дори тя да не продължи по една или друга причина напред в програмата, ние ще подарим на собствениците на сградата техническия паспорт и конструктивното обследване", обясни Павлова."
И по ТВ казаха това, ама дали е вярно?

# 48
 • София
 • Мнения: 6 792
Свекърва ми е в такъв, саниран по програма блок, та сме й възложили да види дали има паспорт.

Мама Ру, написах 500-1000 лв., защото това са стари сгради и със сигурност ще има предписания. Я за дограмата на входа, я за инсталацията, я за нещо друго. Но наистина не виждам как хора, за които 5-10-15 лв. са проблем, ще извадят суми в порядък от стотици. А аз също не желая да поемам чужди разходи, не съм милионерски наследник.
Иначе и ние си имаме металната пръчка от строежа на блока, ама ей на, нова струва 1700 лв. на вход или по 63 лв., както сме 27 апартамента.

Последна редакция: сб, 06 мар 2021, 12:55 от милинка

# 49
 • Мнения: 6 606
Имам-нямам пари, аз моите ще ги намеря. Да, не всеки месец мога да извадя сумата, ама и никой няма да ги иска за дни. Мой колега, стар учител по практика в строително училище казал на новите си съседи така "Вие като нямате пари, деца нали имате? На кого ще останат тези апартаменти?" И платили. Защото не са им проблем 10-15лв толкова, ама ако могат да не платят, защо да го правят? Друг колега, икономист. Купува апаратемнт в пететажна кооперация и поема нещата в свои ръце да оправи входа. Пак пенсионери. Апартаменти тухла в сърцето на най-добрия квартал в града, 100-120квадрата пък те пари нямали. Един не платил, заинатил се. Събрал парите от другите, направил нужното и го осъдил. Сега оня комшия само питал "Колко?" и внасял редовно като се събира нещо за общите части.
Доколкото разбрах, ако не го направим сами после ще плащаме разходите на общината, а те няма да са по-малки. В съда съм се явявала само два пъти и то за хубав повод (осиновяване), не са ме съдили и не смятам тепърва да ме съди някой за неизпълнение на задължения.
Банките отпускат кредити и на пенсионери. Проблемът по набавянето на парите е на собственика на жилището.

# 50
 • Варна
 • Мнения: 28 921
Бял кахър са вашите. Ние имаме адвокатка, която от години не плаща нищо. Няма оправия направо.

# 51
 • Варна
 • Мнения: 492
Живея в къща с разрешение за ползване от 2008г. Отидох в кметството да си потърся техническия паспорт на сградата. Направиха ми копие. Голям майтап. Пет странички и никаква информация по същество. Просто е било отбиване на номера. Съмнява ме сега да е по различно. Поне имам този документ. Но имам и апартамент там не знам как ще стане. Правихме ремонт на покрива есента и  един съсед още не е платил. Няма да можем да съберем пари и за технически паспорт.

# 52
 • София
 • Мнения: 6 792
С промени в ЗУТ от 23.02.2021г. глобата от 300 лв. е увеличена на 1000 лв.
Скрит текст:
Чл. 237. (Изм. - ДВ, бр. 16 от 2021 г.) (1) Началникът на Дирекцията за национален строителен контрол или упълномощено от него длъжностно лице налага имуществена санкция на юридическо лице или едноличен търговец, както следва:
16. на възложител на строеж, който не възложи съставянето на технически паспорт в сроковете по наредбата по чл. 176а, ал. 6 - в размер от 1000 до 10 000 лв.;
Чл. 176а. (Нов - ДВ, бр. 76 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 79 от 2006 г.) След завършване на нов строеж, както и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж, се съставя технически паспорт на строежа. Не се съставят технически паспорти за строежите по глава трета, раздел VII и VIII.
(6) (Изм. - ДВ, бр. 66 от 2013 г., в сила от 26.07.2013 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2014 г., в сила от 28.11.2014 г.) Министърът на регионалното развитие и благоустройството издава наредба, с която се определят обхватът и съдържанието на техническите паспорти, както и редът за тяхното съставяне, предоставяне, регистриране и съхраняване.

# 53
 • Мнения: 51
Много ме съмнява тая оферта в началото на темата от 0,5-1 лв./кв.м. По скоро става въпрос само за архитектурното заснемане. А са още 5-6 специалности след това (Ел, ВиК, Строителни конструкции, пожарни..). Цената варира, защото някои (панелните) са няколко типа и лесно се възстановява строителната документация. После само минават и записват къде какви промени има. Проблема е с по - старите нестандартизирани сгради. По сложно е и ще отсече повече пари САМО за заснемането. Или фирмата е некоректна и ще добавя в последствие пари до крайната за издаването на паспорта, или не са ви обяснили добре. Не смятайте апартаментите си за панелните особено квадратурата по нот акт х 1 лв. - цената на паспорта. Колкото и да не обичате новото смятане на квадратури, ще ви включат и балконите и стените и общите части, пропоционално, няма кой да го плати това. Паспорти се вадят на всички сгради, с разрешение за строеж СЛЕД 2007 год. Това важи и за всички, които намазаха от националната програма за саниране, там тези паспорти са безплатни и са направени. Мен лично не ме притеснява невъзможността за разпореждане с имота на този етап, а например, дали ще са валидни застраховките ни след настъпване на събитие. почти съм сигурен че това може да стане. Има логика и ще е написано с дребен текс при сключването на застраховката (парите ще ги прибират).

# 54
 • Мнения: 6 606
При панелните жилища пак си го има и това, което изброяваш - моето е 56,04кв. м и това включва и терасата. Стените също се включват, мисля, че беше наполовина. Отделно имам маза малко над 4кв.м и съответните прилежащи общи части като процент. Но при покупко-продажба старото строителство, независимо от вида се плаща само чистата площ на апартамента по нотариален акт, не и прилежащи площи и маза, докато в новото строителство купувачът купува апартамент от 50кв.м жилищна площ, но по документи апартаментът е 80кв.м и той заплаща и прилежащите площи, гараж, маза на цената на жилищна площ.

# 55
 • Варна
 • Мнения: 28 921
На мен ми е пределно ясно, че се включват общите части. Чак толкова наивни не сме. Ето какво гласи офертата:

Скрит текст:
Уважаема г-жо Управител на ЕС,

   Предлагаме да съставим технически паспорт на горепосочената сграда, след извършване обследване на строежа за установяване на характеристиките му, свързани с изискванията на чл. 169, ал. 1 и 3 от ЗУТ (Закон за устройство на територията). Обследването ще бъде извършено по реда на чл.176в, ал.3 от ЗУТ от екип проектанти от различни специалности с пълна проектантска правоспособност, както и лице  упражняващо технически контрол по част "Конструктивна", което отговаря на изискванията на чл. 142, ал. 10 от ЗУТ, а именно по:
-   Част Архитектура
-   Част Конструктивна
-   Част Електро
-   Част ВиК
-   Част Пожарна безопасност

Цената на обследването по тези части е в размер на 3 600 лв.
Цената за съставянето на ТП е в размер на 600 лв.

В случай, че сградата разполага с централно отопление, към екипа от проектанти трябва да бъде добавен и проектант по част ОВК (отопление, вентилация и климатизация) – което не е включено към настоящата оферта.

Обследването за енергийна ефективност е част от общото обследване на строежите и се извършва от физически или юридически лица, които отговарят на изискванията, определени в Закона за енергийната ефективност. То може да бъде извършено едновременно с обследването по другите части или в сроковете определени в Наредба № 5 / 2006г. за техническите паспорти на строежите, която към настоящия момент, съгласно §2, ал.2 от ПЗР към Наредба №5/2006г. е до 2022г.

Цената на енергийното обследване е 0.70 лв. / кв.м.


След запознаване с чертежите е дадена тази оферта, и се пада точно около лев на кв.м. Ние енергийно обследване няма да правим, тъй като ми обясниха, че това засега не е задължително, освен това го правели сгради, които смятали да кандидатстват за безплатно саниране. Ние не смятаме.

А фирмата е легитимна. От кметството ми я препоръчаха.

# 56
 • Мнения: 6 606
Хай, вие сте ЕПК нали?
Вероятно има значение и броят апартаменти. Предполагам, че колкото по-голяма е поръчката, толкова повече цената на 1кв.м пада, защото и ще се разпределя между повече собственици. Кооперацийкя от три апартаменти (1 на етаж), вероятно ще докара друга цена, по-висока, пък е там ако самият апартамент е 120кв.м с таванските стаи

# 57
 • Варна
 • Мнения: 28 921
Панелен блок, три входа правим паспорт (другите три отделни), осем етажа, по три на етаж. РЗП малко над 4000 кв.м. е дадена по документация за нас. Средна цена на жилище идва около 70 лв, но понеже има и по-малки, и по-големи, ще бъде различна за отделните видове апартаменти.

# 58
 • Мнения: 51
Да, разбирам. Аз писах за добавяне на общите части към квадратурата на едни следващи мнения след Вашето. Доколкото разбирам, все пак Вие сте дали някаква документация, а това е повече от половината от работата. Особено ако са и стандартни, еднотипни жилищата по етажите е още по лесно. Аз говоря за най - тежкия случай - пълно възстановяване на техническата документация. Което си е доста обемна работа.

# 59
 • Варна
 • Мнения: 28 921
О, слава богу, при нас съществува и е доста подробна.

Общи условия

Активация на акаунт