Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 18 721
  • 420
  •   1
Отговори
  • В страната на бурите
Напоследък наблюдавам както себе си, така и приятелите, и колегите ми как почти всеки ден ползваме ChatGPT и подобните му. Понякога по работа, друг път за глупост Simple Smile Как е при вас? Споделете за какво ползвате AI и помогна ли ви, обърка ли ви или пък сгафи с нещо.
За да дам пример, ето днес какво AI е свършил "вместо мен"
- Писане на Коледни късмети
- Пост за социална мрежа
- Даде ми точна инструкция как се прави една функция в онлайн платформа, което ми спести поне 30  мин. лутане
- Превод на работен мейл на чужд език, за да звучи по-автентично
- Превод на текст на български
- Отговор на въпрос за специфични черти за зодия
- Препоръка за подарък за мъж на определена възраст спрямо посочени негови интереси
- Решение на спор между колеги за произхода на една дума
Та какво е положението при вас?

# 1
Ползвала съм го 4-5 пъти за забавление. Не ме мързи да направя горните неща и сама.
Запозната съм с ограниченията на генеративния ИИ и няма как да му делегирам нещо, което да обърка, на този етап Simple Smile

# 2
За мен ИИ трябва да бъде само помощник, а не заместник на естествения интелект. Затова бих го ползвала само за справки, при това внимателно, тъй като не съм убедена в достоверността на източниците на информация, от които черпи данни. Улавяла съм големи глупости в нета, преповторени до безкрай и масово приемани като истина.
Не бих го ползвала за нищо лично - писане вместо мен, избор на подаръци и т.н. дейности. Ако усетя, че някой ми е писал чрез ИИ, доста сериозно ще преоценя отношението си към този човек, защото това е неуважение към мен. Както се казва, отбиване на номера.  А колкото до постове в социални мрежи, го намирам за абсурдно. Ако нямам какво да кажа, няма да пиша, а ако имам какво да кажа, ще го направя лично и ще кажа това, което аз мисля, а не ИИ да "мисли" вместо мен. Използването му за такива цели е като отчитане на дейност, като да кипи безсмислен труд. Освен, ако не е някакъв социален експеримент.

За достоверността на данните:
Наскоро ММ си загуби 1-2 часа да обучава без резултат ИИ в морзовата азбука на български. Непрекъснато му я даваше на английски. ММ търпеливо му обясняваше, че това не е на български. Накрая аз намерих линк, където беше дадена на български, който линк ММ любезно му предостави. ИИ пак не успя да разбере и след още опити за обяснения, накрая заяви, че това е на руски.
Затова бих внимавала с информацията, която ИИ предоставя.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 02:06 от Diorela

# 3
На въпроса от заглавието - сега ще ви разкажа как не ми помогна и много се обърка. Joy

Преди няколко дни реших, че мога да ползвам AI чата, за да си разкърша френския, понеже в живия живот нямам поводи да говоря на френски. Натиснах бутона с микрофона и заявих намерението си да проведем разговор на френски. В отговор Интелектът ме пита пияна ли съм, изрази съчувствие към състоянието ми и ми предложи да си побъбрим за смисъла на живота, понеже било приятен разговор за на маса. 🤣🤣🤣 Така не се бях смяла не помня от кога.

В защита и на единия, и на другия, ще кажа, че до преди това си бяхме говорили на италиански. Интелектът не разбрал, че минаваме на друг език и в комбинация с "прекрасното" ми френско произношение, интерпретирал думите "mais j'ai oublié parce que..." (обяснявам му се, че съм позабравила) като "mi sono ubriacata" (напих се) Simple Smile)))))))

# 4
  • В страната на бурите
Barbabeau това ме разсмя сутрешно, но и ми даде идея - да си развия моя италиански по този начин! Кой AI ползваш?
Иначе много ми хареса определението  "помощник, а не заместник на естествения интелект" както писа Diorela. Аз го ползвам за идеи, за насоки - например за подаръка, даде много добра идея. Аз не съм запозната със сферата, в кото човекът има интерес, и не би ми хрумнало. За Коледните пожелания - искахме нещо забавно, но за фирма с 30-40 души се изчерпваш. Предпичетох помощ от AI  пред стандартните "Късмет" и "Благополучие".
Забелязала съм, че важно много ясно, точно и подробно да опишеш какво и защо искаш.

# 5
Темата май е само за чатаGPT или по принцип за AI?

# 6
Аз не му вярвам на 100%
Но ми е помагал да направя картичка и да си преведа някои непознати думи.

# 7
Малко са нещата още, които мога да направя по-бързо с него, отколкото без него. Но определено от време на време го ползвам, ако искам да ми генерира регулярни изрази, че хич не ми се занимава с тях.

# 8
  • В страната на бурите
Темата май е само за чатаGPT или по принцип за AI?
По принцип за AI, но аз най-често ползвам чатGPT. Ще е интересно мнение и за другите приложения?

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 10:04 от Wonder woman

# 9
Споделете за какво ползвате AI и помогна ли ви, обърка ли ви или пък сгафи с нещо.
За нищо. За всяка дейност която не включва анализ на данни е абсолютно ненужен. Понякога сравнявам кода си с това което АИ вижда като възможност за оптимизация. Иначе като логика - пропуска очевадни логически грешки.

# 10
Аз се забавлявах да правя изображения на един сайт, но определено няма да спра да рисувам заради ИИ. И да, мисля, че хората, които не могат да рисуват, но висят непрекъснато на такива сайтове и наричат това своето изкуство, са много заблудени.

Сигурна съм, че издателствата ще използват такива илюстрации (те се подобряват, впрочем - на сайта, в който влизах, непрекъснато имаше ъпдейти; в някакъв момент ще премахнат всички дефекти). Не е приятно (за илюстраторите) и усещането не е същото, но това ще се случи (предполагам само при по-евтините издания). А от друга страна, съм виждала много мързеливо направени корици от истински хора и съм сигурна, че в тези случаи ИИ щеше да се справи по-добре.

В Ю туб (в клипове) масово се ползват генерирани изображения - има и добри, има и такива, които изглеждат леко извратено.

За полезност - ИИ на сайтовете за пазаруване е полезен. Не държа при всички случаи да разговарям с жив човек.

Сигурна съм, че тази технология няма да отиде никъде и тепърва ще се усъвършенства. Вярвам, че ще е все по-полезна, според мен "съпротивата" е безсмислена, но в крайна сметка всеки има право на мнение Grinning

# 11
Чат ботовете са една част от ИИ, но вече в живота навлизат и андроиди-роботи, в Китай направили магистрала и то по-бързо и по-качествено от обикновените работници.
Много хора ще останат без работа, в магазините има ли навсякъде касиерка или сами си вършим тази работа?
Един робот може да работи 10 пъти и повече по-бързо от човека.

# 12
Barbabeau това ме разсмя сутрешно, но и ми даде идея - да си развия моя италиански по този начин! Кой AI ползваш?
Конкретната случка беше с Gemini на Google, но иначе по-често ползвам ChatGPT и май ме разбира по-добре, когато говоря със странен акцент.

# 13
На мен AI ми помогна да съставя бележките с ежедневни предизвикателства за адвент календара на детето.

# 14
Много е интересна работата с ИИ. Според мен, променя битието ни само както навремето писмеността го е направила.

Както с писането - щом “делегираш” помненето на информация писмено, си даваш карт бланш да не съхраняваш същата информация в собствената си памет. Т.е. придобиваш повече “склад” памет (няма нужда да помниш всичко), но и губиш, защото вече достъпът до информацията е “аутсорсван.” (По-трудно достъпен, зависим от външни фактори и пр.)

Риск - ИИ скоро ще пише романи, прави абсолютно реалистични видеа.., до степен да не се различава човешкото от изкуственото.

Но от друга страна, защо да учиш френски, немски или китайски, като с ап всичко се превежда. DeepL има изрядна граматика като превежда на български. А аз се потрисам като чета разни постове на български в соц медиите. Тааа - нож с много остриета.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 18:56 от ierldan

Общи условия

Активация на акаунт