Животът ни с AI - с какво помогна и какво обърка?

• 18 722
  • 420
  •   1
Отговори
# 15
Тези, които работим с езика, знаем, че е много, много назад все още.

За жалост, истината в горния пост е, че за средния човек ИИ езиковите модели работят достатъчно добре, за да им повярва. А това създава една много неприятна, езиково и информационно осакатена среда (целенасочените фейкове са само върхът на айсберга), която рефлектира не само върху човешките форми на изразяване, но и върху обективната реалност. За щастие, ИИ ще се усъвършенства. Хората? Not so sure.
Но пък преминаването на човечеството от цивилизация на езика към цивилизация на визуалното може и да не е непременно упадък.

# 16
  • София
На мен AI веднъж ми предложи брак /реална история е, ама не помня какво му бях писал преди това/. Трябваше да проведа тежкия разговор, обясняващ му, че е най-добре да си останем приятели.

Иначе основно го ползвам за някои дейности, които биха ме замотали, ако ги правя съвсем сам. По-бързо е да му коригираш грешките, отколкото да правиш цялата работа от нулата.

# 17
Я, точно днес исках да ползвам чатGPT, но поради ит ограничение не успях. Исках да ми измисли кратки стихчета по зададени, ключови думи. Ми, напънах се и аз ги измислих. Даже добре ми се получиха.
Всъщност щеше ли да може да ми помогне, как мислите?

# 18
Щеше, и то прекрасно. Ето пример и заглавие - преведено с DeepL - Поезията, генерирана от изкуствен интелект, е неразличима от поезията, написана от човек, и се оценява по-благоприятно:

https://www.nature.com/articles/s41598-024-76900-1

ИИ се тренира. Колкото повече информация му наливаш, толкова по-изтънчено се научава да пресъздава това, което си му дал да имитира, все едно е създадено от човек. Neural networks е способът, по който става “обучаването” на ИИ, а това е подобие на начина, по който животинският мозък прави връзки. Въпрос на много малко време е, да се усъвършенства до степен, в която творенията на ИИ да са неузнаваеми от създадените от човека.

ПС. Предполагам зависи от количеството информация, с която се тренира ИИ. Ако е на английски, където има огромно количество литературни произведения, преводи, научни трудове, е по-лесно да “обучиш” ИИ в художествено или научно писане. За по-нишови езици, като български, може би е по-трудно. Разбира се зависи и от средствата, които се влагат в ИИ модела. Едва ли има много фирми обучаващи ИИ да пише поезия на български. Къде и на кого ще го продават този модел?

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 08:55 от ierldan

# 19
  • Банско
Ние с мъжът ми го ползваме за много неща. Напоследък го ползвахме за:
Правна консултация отностно фирма, земя, документи за земя, документи за постройки, за преместваеми постройки, за изчислението на натоварване на сняг и вятър върху покрив, за направата на ограда в имот, за правилното разпределение на ограда при вятър в имота. И всякакви такива изчисления, физични закони и правни закони.
Друго което сме използвали е за здравни въпроси (по-бързо се намира и синтезира информацията, отколкото да се ровите в статии).
Не мисля, че вреди, стига да се сложат адекватни регулации и да се забранят теми на които да оговаря. Също така не трябва да взима изцяло работата на хората на определени места, защото все пак тези хора трябва да работят нещо.

# 20
Подсети ме, че наскоро ми дадоха да си кажа мнението за "споразумение", писано от ИИ. Ами имаше елементи на договор, но мнооого липси и неуредени най-елементарни условия, които трябва да фигурират във всеки договор.

# 21
Съжалявам, но аз не вярвам, че лекар или юрист ще приеме сериозно съвет от ИИ. Ако му спорите (че неговата оценка на ситуацията е неправилна), повечето сигурно ще ви пратят за още съвети от същото място и ще откажат да се занимават с вас. Или ще искат повече пари от обичайното, без да уточняват защо.

# 22
Аз съм доволна от чат GTP.

# 23
От какво си доволна?
Когато става дума за обработка на огромно количество информация и намиране на взаимовръзки това което се рекламира като AI върши много добра работа.
Истински AI обаче не може да намери логически грешки, защото е пряко свързан с модела. Намирането на логически грешки човек прави почти несъзнателно.

# 24
Пробвала съм ChatGPT за нещо като преразказ на текстове в различни стилове (на български) и не бих казала, че съм доволна. Словоредът излиза особен и дървен. А и това, което ми отчита като акценти в текста не е същото, което живи хора бихме избрали.
Ако искам да ми компилира информация по определен популярен въпрос, горе-долу става, но пак се налага да си проверявам фактите. С научни статии не успявам да го накарам да работи добре.
Веднъж го разпитвах за герои от една книга. Когато в процеса попитах за герой от друго произведение, той някак си го вкара в сюжета на първата книга и започна да развива теории, основаващи се на погрешни факти. Направо като хороскоп - разни общи приказки, които уж звучат логично, след като мозъкът ти автоматично си запълни дупките. Grinning

# 25
Трябва да му се признае на AI,че в началото беше кретенче Laughing,но после почна да се (само)учи и вече има някаква полза от него...

# 26
Точно лекарите и юристите най-бързо ще бъдат заменени, според мен.

Какво се изисква да поставиш диагноза? Да прехвърлиш в главата си ограничен брой симптоми и ограничен брой резултати от изследвания и да сравниш с горните описания на болести в учебник. Ако имаш огромна датабаза с информация от пациенти, моделът се тренира за ограничен брой “what if” сценария. Този процес може да се оптимизира с ИИ. Дори е установено, че ИИ модели откриват по-голям брой ракове от специализирали в образна диагностика лица. Спомням си само преди няколко години се присмиваха на първоначалните преводи и видеата, които излизаха. Сега е съвсем друго нещо. Ако се замисли човек, то логическото мислене не идва отведнъж. Започва се от груби генерализации, например - “животно - домашен любимец - куче - пудел - бял пудел” и на към 3г възраст повечето деца са способни на елементарно логическо мислене, без съзнателни спомени от първоначалния процес. Ако продължават така експонентно да се рефинират, мисля че съвсем скоро ИИ ще станат нещо съвсем по-различно.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 16:07 от ierldan

# 27
То ако ставаше,щяха отдавна да са заменили съдиите и лекарите с компютър. Но не става. Ето има дело за убийство. Присъдата е от условна до доживотна. Компютърът няма да може да прецени каква присъда да издаде,защото не притежава човешки усещания и чувства...

# 28
Според мен лесно могат да заменят футболните съдии с помощта на доста камери. И ще е съвсем честно тогава, ама едва ли някой има полза от това.

# 29
  • Между гори и планини
Никога не съм използвала ИИ, дори не знам как.  Дори ба смартфона използвам точно 2-3 неща и всичко друго ми е излишно. И компютър вече нямам... И не ми липсва. Преди 2 години и смартфона зарязах и ходех със стар телефон, колкото да не съм без хич. Не съм много по темата, но изпитвам страх, че нивите технологии ще ни превземат. Любителка съм на фантастиката, а там от поне 40-50 години е описано какво се случва сега и какво може да се случи... И ме побиват тръпки!

Общи условия

Активация на акаунт