Изкуственият интелект - заплаха или помощ за работните места

• 1 589
  • 82
  •   1
Отговори
Отскоро си мисля какво се променя и какво ще се промени през следващите години във връзка с изкуствения интелект и неговото бурно развитие във всички аспекти.

Колко професии ще загинат? Доколко ще се автоматизират процеси, които сега изискват човешка намеса....за добро или лошо ще е, как мислите?

Какво забелязвам аз:
-все повече хора ползват ИИ за написване на текстове, създаване на изображения и други. Да, много от резултатите са със съмнително качество, но масата не забелязва това на първо четене.
-все повече бизнеси ползват роботи или други устройства, за да олекотят работата си. Дали ще заменят скоро сервитьорите и други подобни специалисти?
-анализи и планиране - ИИ вече генерира отчети и други данни, които преди се извършваха от хора.

Като цяло смятам, че изкуственият интелект много променя бизнеса и тепърва ще оказва сериозно влияние върхи редица професии. Личното ми мнение е, че трябва да се познава и ползва, за да олекоти хората. Не да ги замести изцяло.

P.S. Снимката към темата е генерирана с AI.

Как смятате вие? Намеси ли се вече във вашия работен процес?

# 1
Скоро поръчах снимки, но не пристигнаха на уречената дата. Ползвам.приложение и писах в чата да се оплача. Предварително пишеше,.че ще общувам с изкуствен интелект. Много доволна останах, отговори точно по темата. Отговорите пристигнаха, със скороста на светлината и бяха доста изчерпателни. Не знам дали мина и минута и всичко се реши. Това няма как да се свърши от човек на заплата. Мисля че другата година, няма да има кол центрове и други подобни центрове за обслужване, в които да работят хора. Smiley
А и разни  фирми за прогнози на спортни резултати и други подобни, ще останат без доста служители. Те и сега ползват ИИ, но вече, ще е изцяло. Всъщност, това е неизбежно. Пак ще има ИТ специалисти, но ще са по-тясно насочени и ще са по-малко. Мисля,.че дори умишлено се забавя този процес. Но скоро всичко ще се срути.
Във едно малко по-далечно бъдеще, ще замести почти всички сфери.
По принцип подозирам не много добри неща в световен мащаб.

# 2
В моята професия няма как да се ползва ИИ. Все още не съм го усетила да ми диша във вратлето.
За едни ще е в помощ, за други може и да е заплаха. Все по-често ще виждаме сервитьори роботи например.

# 3
Може да се използва в почти всички професии, но чисто технологично, все още не е възможно. А и скоро няма да е, умишлено ще го забавят в някои държави, а в други поне засега няма как да стане.

# 4
  • Melmak
Не мисля, че ии е нещо толкова страшно и ужасно, колкото хората мислят. Аз работя в ИТ компания, която разработва свои ИИ и разбира се, че работата ми се променя благодарение на това. Някои екипи за обслужване на клиенти ще изчезнат. Но въпросът е да сме адаптивни и да се учим на нови неща.

Преди така са говорели и за калкулаторите и други нови технологии.

# 5
След като има недостиг на работна ръка, поне в Европа, значи е добре част от работата да се върши от ИИ, а засегнатите хора да се преквалифицират. Може да не им е приятно и лесно, но това е животът.
Мен няма да ме засегне, не виждам как. Но ако излезе възможност да ми помага в работата, няма да е никак лошо. За сега ползвам ИИ само за забавление и за да получавам информация, разбира се, с едно на ум, защото доста послъгва. Simple Smile

# 6
Изобщо даже не е страшно! Някои професии ще изчезнат и то много бързо, други по-бавно. Ще се появи нещо ново.  Не ме плаши ИИ, а ЕИ. Joy
Този световен хаос е страшен. Точно хората, които правят войни и владеят света, мразят науката и пречат на прогреса. Така е, откакто свят светува.

# 7
Скоро ми разказаха за CoPilot - AI решението на Microsoft. Не съм го виждала, но можел да систематизира информация по зададени критерии от множество имейли, файлове. Човекът, който ми разказа, беше доста впечатлен и смяташе, че в реална среда ще му спести много време.

Напоследък все повече разсъждавам по темата за AI. Не вярвам да сме близо до момента, в който ще замени критично много професии. Мисля си, че все още не може да замени умението за разрешаване на проблеми, out of the box thinking и различните нива на креативност, които живият човек прилага в дейността си.

Скрит текст:
Друго ме гнети обаче и то е по-скоро на ниво лично разбиране и употреба на AI. Изобщо не ползвам ChatGPT, защото никога не съм усещала нужда да го правя. Мисля скоро да запиша и някакъв курс, който да ми внесе повече яснота къде се намира в развитието си AI и с какви точно са приложенията му. Опасявам се, че изоставам и един ден ще се окаже, че съм станала това, което днес е една част от поколението на родителите ми, които не са проявили навременен интерес към компютрите и интернет и вече са необратимо изостанали. Пример: имам приятелка, която на 37 години реши да учи Excel. Нивото й на компютърни умения е да се учи как се създава папка и как се запаметяват файлове. Не искам да се озова в тази ситуация по отношение на AI.

Последна редакция: вт, 10 дек 2024, 01:53 от Rebel Rebel

# 8
ИИ е създаден, за да е удобен и лесен и за маймуна. До един момент ще си мислим, че го обучаваме, а после, ние ще  сме неговите маймунки. Joy
Excel не е точно за маймуни. Дори изобщо не е.

# 9
Според мен, много хора ще загубят работата си. ИИ трябва да е в помощ, уви ги замества.

# 10
Цитат от една книжка, надявам се данните да са коректни:

Цитат
Изкуственият интелект ще стане повсеместен като водата и въздуха и компаниите, които не са
нанесли дори тънък слой изкуствен интелект върху повърхността на своя продукт, неизбежно ще загубят в конкурентната борба.
Тенденцията вече доведе до увеличеното търсене на суровини, електричество и други ресурси.
Търсенето на мед, никел, литий и много други редки природни метали рязко се е увеличило: производството на „умни домове“ и електрически превозни средства се основава на тези елементи. Навсякъде в тях работят системи с изкуствен интелект.
 Пускането на само два от продуктите на „Амазон“ – личния асистент Алекса и термостата Нест (Nest) – ще изисква 1,5 млн. тона мед до 2030 г. Сега те консумират само 38 хил. тона мед – тоест производството на този метал ще трябва да се увеличи 35 пъти! Електромобилите ще изискват рязко увеличаване на производството на никел и литий, поради което „Тесла“ купува дялове в минни компании, особено в Австралия и Съединените щати. Илон Мъск би искал, но засега не може, да се откаже от покупката на кобалт в Конго, където в мините работят деца.

Еко-, меко-, био-, органик-... плюс въглеродните емисии. Дъвки за наивници... Made in акулите в бизнеса.

# 11
Ползваме в работата. Личните ми впечатления са, че ползването на ИИ води до намаляване броя наети, вършещи изключително проста и еднотипна работа, която така или иначе е много зле платена заради своята елементарност. С ИИ остава 1, макс 2 души да следят за логически грешки в изпълнението. ИИ обаче не е в състояние да замести нещо по-сложно, съответно винаги ще има нужда от някой да го следи.

# 12
ИИ е на много повече места, отколкото си мислим. Това спестява доста заплати. Може и да не са високи, но един работник в кол център в Индия, храни семейство с тия пари. Цели приложения за услуги изцяло се движат от ИИ.
Това не е толкова лошо, има други сфери, в които има гигантски недостиг, но няма желаещи.

# 13
Не знам за работните, но всеки служител или не ще си има доста повече разход на време за да се занимава с грешките , които се налага да оправя в срек .. иначе ...
Защото при всичката техмология и автоматизация и интернет все повече време ми отива да се занимавам да проверявам абс. всичко каквото получавам и после да вися по много време на някакви опашки по телефона за да получа възможност да разговарям с човек ... за да уточним и оправим бъркотиите . Вече проверявам абс. всичко. Т.е. може да спестят раб. ръка за сметка на краен потрбител, клиент.

# 14
Кой ИИ използвате ?
Copilot,  продукта на OpenAI-ChatGPT, или друг?

Общи условия

Активация на акаунт