Изкуственият интелект - заплаха или помощ за работните места

• 1 629
  • 82
  •   1
Отговори
# 45
Значи не разбрах какво имаш в предвид под изкуствен интелект и какъв точно ползваш. Според мен се объркват тук няколко понятия.
Какво общо има безхартиеното счетоводство? Не става ли дума за програма за попълване на формуляри ?  Те сами ли се попълват или ти ги попълваш ? И сигурна ли си , че си посмяла да си уволниш счетоводителя? 
Ако роботчето се мотка по зададена траектория и някой се хлъзне минавайки край него - роботчето щ его подхване ли? Къде е интелекта ? Автоматизация, дигитализация,  анализатори, търсачки - това не е изкуствен интелект. Кое от изброените неща решава самостоятелно някакъв нововъзникнал проблем ? И не са нищо ново. Ново е масовото ползване. Няма лошо, но темата е за изкуствен интелект.
Според мен разширете заглавието за да не се объркват хората.

# 46
Ползваме система, основана на изкуствен интелект, която не ми се обсъжда. За нас върши работа. Факт е, че никога не бихме спрели да ползваме счетоводни услуги, но персонала е намален на минимум. Преди тази система нямаше начин това да се случи. И понеже го виждам на живо как работи, ми е ясно, че както се прилага при нас, така ще е и при фирми със съвсем различна дейност.

Ти може да го наричаш също  Автоматизация, дигитализация,  анализатори, търсачки. Щом позволява да се намали реално персонала, това е новост, която върши работа. И факт е, че работните места могат да бъдат съкратени.

# 47
..... факт е, че работните места могат да бъдат съкратени.
Да се съкращават работните места. И без това все не достигат хора. Безработните да се образоват и да си вдигат квалификацията, и въобще да се оправят.
Никаква заплаха не е ИИ, напротив. Надявам се в бъдеще работната седмица да стане три дни, а и защо не дори само два хах

# 48
...Ти може да го наричаш също  Автоматизация, дигитализация,  анализатори, търсачки. Щом позволява да се намали реално персонала, това е новост, която върши работа. ...
Не е новост и нее изкуствен интелект .

# 49
Добре. Стари похвати вършат човешка работа. Simple Smile Отскоро.

# 50
Ами щом стана модерно софтуера повсеместно да се нарича изкуствен интелект. ОК. Но винаги целта му е била да улеснява и подпомага човешката работа. Това че сега някои го бъркат с интелект .. ок.
Но няма да споря. Наричай интелект каквото искаш.

# 51
Много ясно. Можеш да мислиш каквото искаш, във форума сме и това е без значение:)

# 52
  • София
Не предвиждам особено добри неща в дългосрочен план. Изземването на работни места в една крайна степен просто ще спре икономиката и цели отрасли.
Странни и леко смешни са ми офисните колеги, които повтарят, че само най- простите длъжности щели да си заминат, сякаш някой прави нещо кой знае колко сложно. Аз почти не познавам длъжност, която не може да бъде заместена от AI. В офисите не се правят прекалено сложни неща и тези, които смятат, че те имат някаква специална добавена стойност за капиталиста, до 10-20г. ще останат разочаровани... ако са живи.
Лекари, зъболекари, адвокати са вечните професии още от време оно.

А като потребител - винаги се опитвам да се добера до човек, независимо по какъв повод. Депресиращо ми е да си общувам само с машини. На 1ви януари минавах през центъра и влязох в Халите, сега Кауфланд, пишеше в нета, че работи. Нямаше хора, беше напълно празен, но незатворен, очевидно неработещ. Само терминалите за самообслужване си работеха и си взех нещо, но се почувствах като в антиутопичен роман. Не че в ежедневието не ги ползвам, но тогава усетих със сетивата си реално какво би било. Нареждаш се в редичка някъде, говориш си с машина. А chat gpt толкова пъти го хващах (умишелно тествах) в противоречия, че изобщо не разчитам на него освен за забавление.

В икономически план също мисля, че в един момент ще му се сложи спирачка на това от когото трябва, защото като изчезнат почти всички професии и останат форумните гении само, какво правим? Работодателите ще спестят пари от заплати, но кой и с какво ще потребява услугите и продуктите? Ако 80% от професиите изчезнат и хората на тях ббъдат заменени, кой ще движи икономиката - 20-те процента ли? Bowtie

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 00:53 от The Catcher in the Rye

# 53
Точно, интересно е как ще се въртят нещата, когато повечето фирми заработят с минимум персонал. Защото в момента сме доста в началото, процесът е бавен, но тече. Освен юристи и лекари, винаги ще трябват майстори, ел. и хардуерни специалисти и т.н. Може би ще се развият много нови професии, за които още не подозираме.

# 54
Точно, интересно е как ще се въртят нещата, когато повечето фирми заработят с минимум персонал. Защото в момента сме доста в началото, процесът е бавен, но тече. Освен юристи и лекари, винаги ще трябват майстори, ел. и хардуерни специалисти и т.н. Може би ще се развият много нови професии, за които още не подозираме.
Ще се развият, но най-вероятно няма да са на компютър. Heart Eyes
На хората им трябват зидаро-мазачи, медицински сестри....., а всеки иска да е млад меринЖей, "да ръководи екип", " да работи по  проект" и подобни.
Специално за България мисля, че частните фирми бързо ще въведат ИИ, макар че не знам как ръководството ще преживее, че няма подчинени Joy.
Проблем ще е многохилядната армия от държани служители, там е страшно. Според мен ще ги държат още дълги години по разбираеми причини.
Според мен ИИ не навлиза бавно, а умишлено го забавят .

# 55
Касите в магазина не са изкуствен интелект.
Програмите в офиса не са. Както текстообработващите рограми преди 30 години не са били за тогава.
Програмите за обработка на данни не са изкуствен интелект.  Ел. книги не са изкуствен интелект, ел. игри също не са особено интелигентни. Програмата с поленца за въвеждане на данни и подаване на данъчна декларация онлайн не е изкуствен интелект, онлайн банкинга също не е ...
Споко . Вече разбрах, че всичко що е дигитално и авроматизирано вече наричаме ии Simple Smile  Модерно понятие . ОК.

# 56
bella-ciao, може би не разбираш, че не всеки е длъжен да си разкаже всичко във форума Simple Smile Не сме на среща за споделяне и обмяна на опит.

Но да речем, че ти си права и ние ползваме прост софтуер. Който върши работата на 1, 2 или 5 човека. Тогава с изкуствен интелект перфектен по твоите представи как ще е...

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 08:49 от B2022

# 57
Много открития подпомагат работата на хората, но не са интелект. Поточната линия, парната машина, дизеловия двигател, атомния реактор , електрификацията, телефона и какво ли не. Замества се човешки труд в дадена област. Не човешки интелект. 
А хората са започнали да работят в офиси и да вършат друг вид труд. Сега този труд се замества, хората ще имат друга работа. Т.е. интелекта. В момента се търсят идеи за източници на енергия за съхраняване и сигурност на данните , за комуникация и сигурността и и за осигуряването и . Защото както видяхме минава кораб с котва и кабела отива на кино. И сега кой ще търси решение за как да заместим кабелите, от къде да взимаме енергия и как? Счетоводната програма няма да е , а ще са хора.
По време оно и впряг волове за оране са замествали незнам си колко копача с мотики, но впряга не е интелект, а помощно средство. Според мен ссе объркват нещата.
Наистина много неща се дигитализират, което спестява много ненужна работа. Но според мен няма как да се замести човека, защото той има интелект и той определя какво му трябва, как се прави, доколко и пр.
Ако се замисли човек ще каже, че най-елементарно заменими са юристите. Всичко е толкова подробно, систематизирано описано и дигитализирано. Закон, член ... всякакви подточки и анализиране на текст. Но ако ти потрябва за индивидуалния случай услуга със сигурност тичаш на адвокат, за да измисли какво може да се направи и дали и как да се занимаваш и какво да очакваш , а не си пускаш просто гугъла.
До голяма степен важи и за много лекарски профили. Но самолечението знаем до какво води. И  неспособността на човек да нормира намерената информация. 
Позлването на всичките тези данни и програми и търсенето на решения е за човека. А от там и индивидуалните настройки. А тях трябва да ги сподели човека.
Според мен е хубаво хората да ползват улесненията, но според мен ще има много нови области за приложение на човека, т.е. на интелекта . Вече го написах и друг някой написа.
И не става дума за бояджии. И това може да се автоматизира съвем лесно и да се сложи робот. Но това не е интелект.

Последна редакция: нд, 05 яну 2025, 09:14 от bella-ciao

# 58
Разбирам, просто приеми, че аз по-добре знам какво ползваме от теб. Simple Smile

Софтуери има от много години, програмите с изкуствен интелект сравнително отскоро навлизат по-масово.

# 59
  • София
Права в Бела, че почти всичките примери са нерелевантни. Софтуерът е за помощ на човека, не неговото заместване.

Общи условия

Активация на акаунт