Изкуственият интелект - заплаха или помощ за работните места

• 3 478
  • 99
  •   1
Отговори
# 60
Дали? В момента, в който софтуера с 1 сканиране заприходява документ с много стоки в него и го обработва автоматично, ръчния труд да въвеждаш в каквато и да е програма инфо, намалява драстично. Ако преди е имало трима служители за това, сега един е много. Това е случаен пример, много са подобни.

# 61
Google translator е вид AI, доколкото знам. Съществува от доста години, но едва през последните се справя много добре. Разбира се, също има пропуски. Но е абсурдно според мен да се смята, че  АI може да замени преводачите и писателите например. Още си има нужда от прецизиране. Това го казвам, защото все по-често попадам на сайтове, преведени само с Google translator, без редакция, а си личи много.

# 62
Личи си все още, но ще става все по-добър. Основното приложение на ИИ, както и ЧатGPT за създаване на текстове, илюстрации и др. е от две години насам. Ако човек за две години се научава само да ходи и говори, то ИИ напредва със светкавична скорост. Честно казано съм притеснена за бъдещето на цялото човечество. Замяната на хора с ИИ е добре за бизнесите, но тези хора трябва да покриват разходите си някак. Ако не могат да работят, какво ще правят? Отделно, като нямат средства, не могат да пазаруват, няма обращение на пари и стоки..... По подобен начин се е зародила великата депресия 39та година и е продължила цели 4 г.

# 63
Хайде пак, "овцете (т.е. ИИ) изядоха хората"... Старата песен на нов глас. Томас Мор ни се смее отгоре и припява.
Като нямаме какво да работим и какво да ядем ще пасем овци и ще садим картофи. Или ще работим само по два дни седмично за същите пари, елементарно хах

# 64
  • София
И Маркс скоро ще ни се смее Wink

# 65
Той отдавна се смее.

# 66
Така смятам аз. Пък какво ще стане, бъдещето ще покаже.
Затъпяватето на хората, особено младежите е в невиждани размери. Като имаме предвид ИИ, който е с безгранична  възможност за развитие......не знам какво ни чака. Преди 30 години дали някой си е мислил, че ще има по два смартфона, лаптоп, таблет? Само за 30 години нещата се промениха драстично.

# 67
Вчера имаше по тв едно предаване по темата и беседи със специалисти . Казаха, че подобни изказвания за младежта - колко били затъпяли и мързеливи можело да се открият още в древногръцки писания. И че винаги е имало промени и развитие и че не са затъпели младите, а са променени критериите и средата .
Преди 30г. нямаше и да му хрумне да помня всички тези пароли, пинове, да свързвам толкова много хардуер, да синхронизирам , ъпдейтвам наблюдавам , поддържам и разбирам толкова много софтуер , колкото едно 12 г. дете в днешно врмее може да направи като съвем нормалното нещо на света.

# 68
Не знам къде е истината, но виждам колко са зомбирани от платформи като тик ток, инстаграм и подобни. Не всички, разбира се, но голяма част. Книги не се четат, не ги интересува нищо градивно. Дано с порастването си се променят, но все повече спада възрастта, в която започват да пият, пушат и т.н.
Има и будни и амбициозни деца. Факт са многото световни постижения. Но какво ще е след 10ина години, не знам... гледах това клипче. Доста показателно.... https://youtu.be/efdLyyxT5OY

Дано греша, но усещането ми не е добро.

# 69
...но все повече спада възрастта, в която започват да пият, пушат и т.н. ...
И преди беше и според мен по-зле. Сега има доста регулации .
А за останалото е ден до пладне. Навремето също не познавах дете луднало по градинарство. Наистина четеше се повече, но не съм сигурна че знаехме повече неща за света . Сега идват по друг начин.

# 70
  • Melmak
Който има интерес да чете, чете и сега.

Живеех до библиотека и ходех редовно да си взимам книжки от ученичка още. Имах компютър. Не ме е спрял да чета. Но и родителите ми четяха.

Ако родителите не възпитат това в децата, няма как да стане. И от нашето поколение има много тъпи хора, невъзпитани и необразовани, не четат дори по 1 книга на година.

А тези, които сме 30-40 годишни помним, че цените на цигарите бяха и под 1 лв (преди да вдигнат акзиците) и даваха на непълнолетни навсякъде. Почваше се с пушене на 14-15 г., алкохол са ни давали да си купуваме като тийнейджъри без проблеми. Който не е искал да пуши и да пие, не го е правил.

# 71
В немалко фирми вече работи изкуствен интелект. Фирмите ползват някои от широко известните и ги надграждат. В Линкедин доста български предприемачи обясняват как са закрили цели отдели. Защото по зададени критерии ИИ прави бюджет, предлага решения,  посочва примери, дава насоки и т.н.
Това към момента се ползва в маркетинга, човешките ресурси, изучаване на потребителско поведение и т.н.
Но все още сме много далеко от реалните възможности на ИИ.

# 72
Подозирам следното: до няколко години ИИ ще дръпне много, ще се подобри много и всеки бизнес ще се втурне да го ползва. Ще стане по-достъпен. НО ще се увеличат злоупотребите и грешките, ще станат известни гафове и ще отпадне в част от дейностите.

# 73
  • София
Всъщност изследванията показват, че в момента се чете много повече.
А колко е образовано старото поколение, дето се е скъсвало да чете, виждаме всеки ден във фейсбук.
С нищо не ме притеснява ИИ. Работа за хора винаги ще им. Ще има някакво преструктуриране на работната сила и ще е трудничко за хората, които по-трудно се адаптират към новото, но лека-полека ще се нареди. Дай боже и една 4-дневна работна седмица за естествения интелект Simple Smile

# 74
Повече се чете сега, едно време и книги нямаше. Само "как се каляваше стоманата" и подобни. Сега има безкрайно много информация и хората са много по-грамотни. За съжаление сме много далеч от нормалните държави, но все пак не е каквото беше.

Общи условия

Активация на акаунт