Изкуственият интелект - заплаха или помощ за работните места

• 1 621
  • 82
  •   1
Отговори
# 15
Приятелка, която е на ръководна длъжност в производствено предприятие ми сподели, че си роботизиран производството. Очаква се на всеки 5 човека работници да остане един, който да следи няколко машини, защото те пак ще имат нужда от контрол. Но предприятието е голямо, това пак са страшно много хора за освобождаване.

# 16
но се отварят нови сфери. споко.

# 17
Лично аз ползвам понякога chatGPT за някакви идеи или бързо генериране на информацията, но винаги коригирам, перфиразирам и проверявам това, което е "изплюто". Преглеждала съм инструментите за генериране на видеа и изображения - далеч са още от перфекционизъм. Чатботовете задобряха, но още не заместват хората.
Харесват ми някои роботи в заведенията - по-свежи са от нацупени сервитьори. НО!
Истински ми харесва да попадна на уютен и работлив човек, който да ме накара да се чувствам обгрижена и щастлива.

Според мен златната среда е ИИ и хората да вървят ръка за ръка, да отпаднат част от еднообразните дейности, но все пак нашият интелект да ръководи нещата. Но определено много хора ще останат без работа и някои вече започнаха. Забелязва се освобождаване на много хора в IT сферата например.

bella-ciao, ти кои сфери визираш? Какво ще е новото според теб?

# 18
Това със софтуера и без това щеше да се случи. Не е от ИИ, даже обратно, ИИ не позволява напълно да се смотат.
А иначе ти си ги изброила
1. в сигурността
2. в разграничаването на фалшификатите
3. в осъвършенстването и разработките
4. в обработката на грешките и пропуските
5. в клиентски услуги заради тези грешки и пропуски, както се казва ръка да пипне
6. във все по-наложителните човешки контакти и туширане на проблемите създадени от автоматизацията и механизацията. Т.е. личен контакт с хора.

И много, много други неща.
Предстви си, че всичко ти е от машина и от какво ще имаш нужда накрая - от хора.

# 19
Машина ще следи машините. Почти няма да има нужда от хора в изброените сфери, според мен.
Хора ще трябват и то все повече, но болногледачи, земеделски работници, шофьори ( засега).
Така или иначе в изостаналите държави ще стане по-бавно.
Отделно някои световни процеси може да забавят или забързат всичко.
Много зависи от войни, някоя пандемия или  катаклизъм.
Отделно,  струва пари, дори в развитите държави.
Ива и друго аз имам възможност, но не си управлявам уредите от разстояние, не ме кефи.
Имам Alexa от няколко години, още когато излязоха, но е завряна някъде. Имам смарт часовник, но не го нося, дразни ме и той.
Ако някой зъл ИИ, като по филмите реши да се е*ава с мен ще види зор.
Е, може да ми източи банковата сметка и да ме сложи в списък с издирвания престъпници, но това може и някой хакер.
Лошото при навлизането на технологиите е,  че хора без базови компютърни познания и не много грамотни, но  чудесни  работници,  няма да могат да работят.
Всичко което беше преди на хартия зя няколко години изчезна.
Дори обученията са онлайн. Всяка дейност се отбелязва на компютър, телефон или таблет. Аз просто виждам как възрастни колежки изнемогват и се объркват.
А това, че щяло да има хора да проверяват, дали нещо не е написано. Не. Програмите още преди ИИ, са така направени че при пропуск, закъснение или каквото и да е, само сигнализира или ако трябва праща имейл или съобщение, където трябва.
Мога да дам много примери, където администрацията в много фирми е драстично намалена.

# 20
Машина ще следи машините. ...
А, значи още някого да проверявам и да се чудя на кого да звънна за да оправя бъкиите.
Преди да се започне с дигитализацията не съм се занимавала да проверявам всяко нещо по 100 пъти. Сега каквото и писмо да получа или каквато и да е справка - проверявам . Обаждам се , поправяме, получавам корекцията, коригираме корекцията. Мнооого рядко при променливи данни , но дори и да не са променливи , се получават правилни изчисления.

# 21
Проверявате защото хора вкарват данните. Ако е машина, няма какво да и проверявате. Данните просто ще се препращат толкова бързо, че няма да личи. Сега има объркване, защото е преходен период, в който някъде в средата участват хора. Вярно е, че някои неща наистина се забавят сега, а е направено уж за по-лесно. Но това е временно. В момента хората са необходими на тези с власт и пари, когато вече не са, не знам...

# 22
Защото ние за пръв път виждаме компютър, чуваме за данни и ядем доматите с колците.

# 23
Аз откъде да знам кой какво яде. Joy
Да не съм медиум. И по-добре.

# 24
За човек , който е готов да разчита на ИИ ... коментара е много странен, включва "от къде да знам" и "да не съм медиум"

# 25
Да се надхващам  с някой в бг мама ми е последва грижа. Joy
Вече си дадох си мнението.
Ако прочета нещо, което ми е интересно ще пиша, но на този етап приключвам.

# 26
Изобщо не ми харесва на къде вървят нещата. Последно видях хипермаркет без нито един касиер, само каси на самообслужване. Един човек обслужваше 4-5 каси.
Скоро например длъжността касиер може да стане абсолютно ненужна.

# 27
zavs и аз се чудя защо ли не можеш да се спреш, на това ниво на което си и то в някаква вирт. среда ... все пак става дума за ии ... какви са тези виртуалности, бг мами и пр . низини. А и да не се сетиш просто да пуснеш скрипта Simple Smile
Arielle ами да. Сега се запитай къде са раб. места в този супермаркет . Аз лично бих предположила наблюдение и то не само с камерите. Аз пък където влезна с каси на самообслужване , винаги на тях има повече служителки да помагат и да наблюдават и то лично , отколкото седят на нормалните каси. А това изобщо не е нововъведение. В ИКЕА при нас има такива каси вече от 10 или 15г.  Т.е. не са са особено осъвършенствани. Според мен и няма начин.

# 28
Ето един добър пример: на летището във Франкфурт автобус-шатъл (по отделна линия, която не се пресича с улици) се управлява от робот. Първият път, когато забелязах, че на мястото на шофьора няма никой, се стреснах.
На мен това развитие ми харесва.

# 29
В случая обаче ии не е нововъведението, защото автопилоти на различни трансп. средства има от много , много години. Т.е. програмите си ги имаме. Новото е как да прокараш трасе за автобус, което не се пресича от други пътища и позволява да се ползва автопилот. И съм сигурна , че инженерите, изпълнителите и архитектите не са програми, а хора. 
Иначе да, да дадем терен на автоматизацията. Но като си представя Софийските улици и тротоари Simple Smile И не само софийските.

Общи условия

Активация на акаунт